Corel PaintShop Pro og ACDSee

(Sist oppdatert 05.03.2024 @ 12:55 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Ikoner ACDSee & PaintShop Pro (2021)

Ikoner ACDSee & PaintShop Pro (2021).

Jeg vil “slå et slag” for bilderedigeringsprogrammet Corel PaintShop Pro (Paint Shop Pro/PaintShop Photo Pro) på Windows-plattformen, gjerne sammen med Windows 10 eller 11. For mange er bilderedigering synonymt med bruk av programmet Adobe Photoshop, men jeg mener at det kan være like naturlig å velge PaintShop Pro i stedet. I tillegg vil jeg også anbefale ACDSee sine produkter, og da spesielt ACDSee Photo Studio-serien.

ACDSee Photo Studio og Corel PaintShop Pro er programvare jeg i stor grad nyttiggjør meg av til bildevisning og bilderedigering på min Windows PC. Jeg liker begge disse programmene / programpakkene godt, og jeg har brukt dem i en årrekke nå. Denne artikkelen er litt omtale og “reklame” for disse funksjonelle og gode programmene. PS! Jeg er IKKE sponset eller betalt for å skrive dette – alle lisenser er kjøpt og betalt på helt vanlig måte av meg selv!

Oppdatering august 2022: Det nærmer seg / er høst, og nok en gang tid for oppdatering / oppgradering. Redigert versjon av tidligere publisert artikkel i forbindelse med at ny versjoner av Corel PaintShop Pro (og etter hvert ACDSee) har blitt lansert. Siste versjon av Corel PaintShop Pro når dette skrives er Corel PaintShop Pro 2023. ACDSee kommer nok også snart med nye versjoner  av sine bildebehandlingsprogrammer, men pr. dags dato er det disse versjonene som gjelder: ACDSee Photo Studio Ultimate / Professional / Home 2022 (+ Photo Studio for Mac 8). Begge aktører – Corel og ACDSee – har helt og/eller delvis innført 64-bits støtte.

Gjeldende versjoner i bruk for min del pr. dags dato: ACDSee Photo Studio Ultimate 2022/2023 via “Home plan”, ACDSee 365 (abonnementsavtale) og Corel PaintShop Pro 2023 (lisenskjøp). Pr. 16.09.2022 ser det ut for at ACDSee Photo Studio 2023 (i utgavene Home, Professional og Ultimate) er rett rundt hjørnet (åpnet opp for forhåndsbestilling / forhåndssalg), og 23.09.2022 ble ACDSee Photo Studio Ultimate 2023 lastet ned og tatt i bruk. Oppdatering pr. september 2003: ACDSee Photo Studio Ultimate 2024 har erstattet 2023-versjonen.

Introduksjon

Adobe Photoshop fullversjon er et kjempebra program, men jeg tror at for mange er det “overkill” å gå til anskaffelse av dette programmet. Det er dyrt, har en høy brukerterskel og har mye mer funksjoner enn det de fleste av oss amatører trenger. Nå har også Adobe for lengst kommet med en enklere utgave som heter Adobe Photoshop Elements. Denne utgaven er slettes ikke så dyr og er mer tilpasset oss fotoamatører. Likevel vil jeg anbefale PaintShop Pro i stedet for Photoshop.

PaintShop Pro har NESTEN like mange funksjoner som fullversjonen av Photoshop, men prisen er en del lavere selv etter Adobe sin omlegging til abonnementstjeneste. PaintShop Pro har nok av både elementære og avanserte funksjoner til at man kan vokse sammen med programmet, mens man med Photoshop Elements fort kan komme til et punkt der man må oppgradere til storebroren.

I slutten av artikkelen skriver jeg noen ord om ACDSee sine produkter som jeg benytter meg av til bildevisning og organisering av fotografier, samt også litt enklere redigering av bildene.

Corel PaintShop Pro

Ikoner Corel PaintShop Pro 2021 Ultimate.

En del personer bare må ha det mest avanserte, kuleste, dyreste og det beste som er på markedet. For slike som liker å skyte spurv med kanon vil nok ikke Corel PaintShop Pro være et aktuelt valg. Slike personer er mer opptatt av image, status, gjøre de samme valg som toneangivende proffer og liker bedre å være teknologifreaker enn å tenke rasjonelt. For slike er det kun Adobe Photshop som er “bra nok”.

Likevel vil jeg si at for de aller fleste ivrige amatørfotografer vil PaintShop Pro gi alle nødvendige funksjoner for både enklere og mer avansert bildebehandling. For dem som driver med bilderedigering uten å være grepet av utstyrshysteri anbefaler jeg å ta en nærmere titt på PaintShop Pro!

Paint Shop Pro 7 vs. PaintShop Pro X8

Adobe har i den senere tid hovedsakelig gått over til leie av programvaren med måneds- og årsabonnementer og skyløsninger (Adobe Creative Cloud: Photoshop CC). Dette har erstattet det tilbudet de hadde tidligere med salg av “gammeldagse” lisenser med ubegrenset gyldighet.

Leie av programvare og tett oppkobling mot en skytjeneste har sine fordeler og ulemper. Blant annet kan det bli litt problemer med å få åpnet filer lagret i deres proprietære filformat hvis leieavtalen på programvaren har blitt sagt opp. Oppsigelse av avtalen vil også medføre at kontoen til lagring på nettet blir sperret og at dataene blir slettet. En fordel med Adobe sin nye løsning er at man alltid har tilgang på siste versjon av programvaren, og prisnivået har blitt betraktelig mer akseptabelt enn tidligere.

Leie av PhotoshopAdobe Creative Cloud Fotoplan – bestående av Adobe Photoshop Lightroom, Lightroom Classic, Adobe Photoshop, Adobe Spark, Adobe Portfolio og 20 GB skybasert bildelagringsplass vil koste fra ca. kr 1410,- og oppover pr. år. Lillebroren Adobe Photoshop Elements 2022 (kjøp, ikke abonnement) koster rundt kr 980,- (fullversjon, ikke oppgradering, oppgradering NOK 802,50). Alle priser pr. juni 2022, merverdiavgift inkludert.

Corel PaintShop Pro 2020 Ultimate skjermbildet

Selv liker jeg nok best den gammeldagse måten som f. eks. Corel fortsatt benytter seg av. Der betaler man en engangssum for en lisens og lokal installasjon med ubegrenset gyldighet (eie i stedet for å leie). Imidlertid må man betale for oppgradering til ny versjon. Corel sitt prisnivå er heldigvis ganske lavt og ny versjon kommer ut 1 gang pr. år (august).

Selv har jeg i mange år benyttet meg av Paint Shop Pro (PSP). I sin tid ble programmet utviklet av et firma som kalte seg JASC. For noen år siden overtok Corel ansvaret for den videre utviklingen av programmet. Jeg kan innrømme at jeg i starten var skeptisk til at det store firmaet Corel skulle “ødelegge” programmet, men så langt har jeg vært veldig fornøyd med den utvikling programmet har hatt etter at Corel overtok.

I de senere år har navnet Corel Paint Shop Pro Photo blitt endret til Corel PaintShop Photo Pro og videre til Corel PaintShop Pro (CPSP), hvorav nyeste versjon når dette skrives er 2023. Corel® PaintShop™ Pro 2023 (standard) fullversjon koster ca. kr 699,- inkl. mva. mens Ultimate versjonen med litt ekstra “stash” er ca. kr 200,- dyrere.  Hvis man oppgraderer fra en gammel versjon til en nyere versjon er det noen rabatter å hente.

Nyhet august 2020: PaintShop Pro 2021.

 

En litt mer komplett prisoversikt i norske kroner og inkludert merverdiavgift:

  • PaintShop Pro 2023 Ultimate: Fullpris, ikke oppgradering: 899,00. Oppgradering: 599,00.
  • PaintShop Pro 2023 (“Standard”): Fullpris, ikke oppgradering: 699,00. Oppgradering: 429,00.
  • Det finnes også bedrifts- og utdanning-/studentlisenser tilgjengelig.

Mer informasjon om PaintShop Pro 2023-familien er tilgjengelig på Corel sin nettside (link).

Corel PaintShop Pro 2018 skjermbilde

Selv har jeg privat kjøpt inn Corel PaintShop Pro 2023 Ultimate-utgaven. Oppgradering fra Corel PaintShop Pro 2022 Ultimate til Corel PaintShop Pro 2023 Ultimate kostet meg den nette sum av NOK 479,00 inkl. mva. (Special price for you, sir! – 35 % rabatt gjennom et eksklusivt tidsbegrenset tilbud!)

Ifølge Corel selv inneholder pakken (Installation Overview):

  • PaintShop Pro 2023 Ultimate (PSP2023_Ult.exe): This is the main PaintShop Pro program itself, you must install this program first.
  • Painter Essentials 8 (PSP2023_PainterEssentials8.exe) – Turn photos into works of art with photo-painting tools.
  • Painter Essentials 8 Brush Packs (PSP2023_PE8_BrushBundle.exe) – Painter Essentials Brush Bundle – Clouds and Lightning Strikes, which include 20 artist-created brushes
  • PhotoMirage Express (PSP2023_PhotoMirage_Express.exe) – Transform any image into a mesmerizing animation.
  • Highlight Reel (PSP2023_Highlight_Reel.exe) – Create quick videos and show off the highlights of your latest adventure with new smart movie creator.
  • MultiCam Capture Lite (PSP2023_MultiCam_Capture_Lite2.exe) – Create engaging videos and record screen and webcam simultaneously.
  • Font Pack (PSP2023_Fonts.zip) – Font Pack – 50 new modern fonts
  • Creative Collection (PSP2023_Corel_CreativeCollection.exe) – Includes dozens of brushes, textures and royalty-free backgrounds.

Det er nok en gang ikke de store endringene eller revolusjonene fra forrige utgave. Muligens kanskje ingen stor hensikt eller gevinst for meg å oppgradere, men jeg bet nå likevel på og foretok oppgraderingen. De endringer og justeringer jeg har notert meg:

Nytt av året:

  • Diverse oppgraderinger og ny funksjonalitet i hovedprogrammet (Corel PaintShop Pro 2023), inkludert “Sea-to-Sky Workspace“.
  • “Gratis” skrifttyper / fonter (50 stk.) følger med.
  • “Brush bundle” / “brush pack” (malingsbørster) til Painter Essentials 8.
  • MultiCam Capture 2.0 Lite (nyere versjon enn forrige år/versjon)
  • AfterShot-funksjonaliteten har “flyttet inn” i selve PaintShop Pro-programmet

Likt som i fjor:

  • Painter Essentials 8
  • PhotoMirage Express
  • Highlight Reel

Ikonsamlingen i forbindelse med Corel PaintShop Pro 2023:

Ikoner Corel PaintShop Pro 2023 Ultimate.

 

Og selve skjermbildet inni hovedprogrammet ser vel ganske likt ut som i forrige versjon:

Corel PaintShop Pro 2023 Ultimate, komplett arbeidsområde valgt.

 

Installasjonsvalgene i den “gamle” 2021-utgaven:

Installasjonsvalg Corel PaintShop Pro 2021 Ultimate.

 

En endring i senere utgaver er muligheten for å velge mellom fullt/komplett brukergrensesnitt / skjermbilde / arbeidsområde eller et forenklet / essensielt oppsett. Se skjermdumper her i innlegget som viser forskjellene i brukergrensesnittet (workspace-valg). Her er f. eks. “Workspace”-valget “Photography” aktivt:

Corel PaintShop Pro 2021 Ultimate, skjermbildet med valget “Workspace” og “Photography”.

 

Sannsynligvis er det på-an igjen med en tilsvarende oppgradering om ca. 1 år. Strengt tatt har jeg lurt noen ganger på å hoppe av oppgraderingskarusellen. Strengt tatt trenger jeg ikke siste versjon av PaintShop Pro til enhver tid. Dessuten har ACDSee Photo Studio såpass mye funksjonalitet innebygget etter hvert at det egentlig gjør PaintShop Pro overflødig.

Så sant som det var sagt angående årlig oppgradering! Pr. 31.07.2021 oppgraderte jeg til Corel PaintShop Pro 2022 Ultimate. Denne pakken eller versjonen bestod av:

Ikoner Corel PaintShop Pro 2022 Ultimate.

 

Ved oppstart av programmet kan man blant annet velge hvilket arbeidsområde (workspace) man vil benytte seg av:

Corel PaintShop Pro 2022 Ultimate, valg av arbeidsområde (workspace).

 

Selv har jeg valgt å bruke det komplette arbeidsområdet (workspace complete). Bruk av dette gir et slikt skjermbilde for redigering (Edit):

Corel PaintShop Pro 2022 Ultimate, komplett arbeidsområde valgt.

 

Ingen store og revolusjonerende endringer i selve brukergrensesnittet fra 2021-versjonen til 2022-versjonen, og videre over til 2023-versjonen. “Under panseret” er det nok litt mer nyheter og forbedringer. Pr. 10.08.2022 har jeg oppgradert videre “opp” til Corel PaintShop Pro 2023 Ultimate.

Når disse linjene skrives viser kalenderen at vi nærmer oss slutten av november 2023. Så langt har jeg ikke hørt noe som helst om en ny versjon av Corel PaintShop Pro, som typisk ville ha fått navnet Corel PaintShop Pro 2024 (Ultimate). Virker som om produsenten har tatt en pause i sin årlige høstlansering av ny versjon. Muligens kanskje likeså greit, da jeg vel ikke savner noen spesielle funksjoner i 2023-versjonen. Ville nok uansett ha vurdert å hoppe over oppgradering, da jeg langt ifra utnytter all funksjonalitet innebygget i 2023-versjonen.

Selv benytter jeg programmet til å redusere størrelsen (oppløsningen) på bilder før utleggelse på nett, beskjæring, endring av lysstyrke og kontrast, skarphet, fargejusteringer, rotering av bilder, tekst på bilder, lage rammer, sammensatte bilder, fjerne “u-båter” og støvkorn i bilder, jobbe med flere lag osv. Programmet PaintShop Pro gjør slike funksjoner på en helt utmerket og relativt enkel måte! (Men muligens er det tilnærmet å skyte en spurv med kanon å bruke et såpass avansert program til slike enkle gjøremål.)

Har du et stramt budsjett? Gratisprogrammet Paint.NET er også et bra alternativ innenfor bilderedigering. Til bildevisning og veldig enkel bilderedigering kan også gratisprogrammet FastStone Image Viewer vurderes. Paint 3D (gratis) fra Microsoft til Windows 10 datamaskiner gjør nok også en helt ok jobb. Et alternativ er også tegneprogrammet Gimp, men selv synes jeg dette programmet har en noe høy brukerterskel.

ACDSee og ACDSee 365

Ikoner ACDSee 365 Home Plan (2021)

Ikoner ACDSee 365 Home Plan (2021). (ACDSee Video Studio / Recorder 4 har strengt tatt gått ut og blitt erstattet av ACDSee Luxea.)

Til bildevisning, enklere redigering (rotering av bilder m. m.), fargejusteringer og enkelte bildeeffekter benytter jeg meg av ACDSee Photo Studio Ultimate 2023 . Det billigste programmet er ACDSee Photo Studio Home 2023 i “løsvekt” og koster rett over kroner 500,- fullpris (eks. mva.).

Programserien ACDSee Photo Studio kan absolutt anbefales til framvisning og organisering av bilder m. m. Enkel og grei filbehandling er innebygd i programmene og nedskalering av bilder for visning på skjerm (fullskjerm) fungerer kjapt og greit.

En del redigeringsmuligheter er også bygd inn i programmene, og da spesielt i Ultimate-versjonen.

Høsten 2020 var det følgende utgaver som gjaldt:

 

ACDSee Photo Studio Ultimate 2021, Professional 2021, Home 2021 og ACDSee Photo Studio for Mac 6 + ACDSee Home Pack 2021 og ACDSee Photo Editor 11. Alle produkter innenfor kategorien programvare for fotoredigering + “Digital Asset Management “(DAM).

 

Overgangen fra  2021-utgavene og til 2022-utgavene er vel ingen revolusjon, og likeså veien videre til 2023- og 2024-versjonen. Likt brukergrensesnitt, men noen nye funksjoner og funksjonalitet “under panseret”.

Høsten 2023 er det 2024-versjonen som gjelder av hovedprogrammet. ACDSee Photo Studio 2024 kommer i utgavene Home, Professional og Ultimate. Ultimate er den mest avanserte utgaven. En sammenlikning av de ulike utgavene er tilgjengelig via denne lenken.

Et alternativ til å kjøpe permanente lisenser (som ikke inkluderer oppgraderinger til neste versjon) er å inngå en årlig leieavtale (hvor oppgraderinger er inkludert). På nettsiden ACDSee 365 er det mer informasjon om dette alternativet. I pakken “Home plan” tilbyr de pr. dags dato (september 2023) til en årlig pris i underkant av kroner 1.000,- pr. år følgende produkter:

  • ACDSee Photo Studio Ultimate 2024
  • ACDSee Photo Studio for Mac 9 (kun interessant for dem som har eplemaskin)
  • LUXEA Pro Video Editor 7
  • ACDSee Video Converter Pro 5
  • ACDSee Gemstone Photo Editor 12
  • ACDSee Web
  • SeeDrive Cloud Storage 200 GB
  • “Gratis” oppgraderinger under abonnementets levetid / avtaletid.

Pr. 03.10.2022 fornyet jeg abonnementet (Home Plan) for nok et år til den nette sum av kroner 989,04. Snart er det på tide med ny fornyelse.

ACDsee 365 Home Plan Download (2021).

 

Hvis nye versjoner av programmene listet opp ovenfor blir lansert underveis i leieperioden vil man få “gratis” tilgang på disse nye og oppgraderte versjonene. Produktene kan installeres på inntil 5 PCer eller eplemaskiner. (Alternativt kan “Personal plan” velges hvis produktpakken kun skal benyttes på en maskin til ca. kroner 670,- 590,- kroner pr. år.)

ACDSee Photo Studio Ultimate 2021 (skjermbildet).

 

ACDSee Photo Studio Ultimate 2023 (skjermbildet).

 

De tilbyr skytjenesten SeeDrive Cloud Storage for lagring og backup. I stedet for deres skytjeneste for lagring / backup benytter jeg meg av Jottacloud. (Så jeg betaler for en ACDSee-tjeneste som jeg strengt tatt ikke benytter meg av.)

Et alternativ til nevnte leieavtale er f. eks. å kjøpe lisens på pakken ACDSee Ultimate Pack. Her får man livstidslisenser på utvalgte produkter (ACDSee Photo Studio Ultimate, Photo Studio for Mac, Gemstone Photo Editor, Luxea Video Editor og Video Converter Pro) for opptil 3 brukere pr. produkt (ikke-kommersielt, kun hjemmebruk). Se nettsiden til ACDSee for oppdaterte priser. Ulempe: Man får ikke tilgang på nye versjoner / versjonsoppgraderinger kostnadsfritt.

Oppgraderingsprisene er forresten betydelig billigere enn fullprisene. ACDSee kommer som oftest med oppgraderte versjoner av sine programmer en gang i året, gjerne på tidlig høst (august/september). PS! ACDSee har innimellom noen tilbud-stunts.

Selv har jeg vekslet litt fram og tilbake mellom å “eie” ACDSee-produkter og å inngå leieavtaler. Pr. dags dato abonnerer jeg på ACDSee 365 Home Plan, og i tillegg har jeg diverse enkeltlisenser (livstidslisenser) på eldre versjoner av ACDSee Ultimate og ACDSee .

Joda, litt dobbelt-moral dette her. Strengt tatt liker jeg ikke abonnements-løsninger og “slaktet” PhotoShop fullversjon tidligere i denne artikkelen pga. kun muligheter for leieavtale. Likevel har jeg selv inngått leieavtale/abonnement på ACDSee (og Microsoft Office 365 Home).

Til iOS (iPhone og iPad) har ACDSee en app. Denne fungerer greit nok til bildevisning, men den har ikke all verdens mye med funksjonalitet. Selv har jeg lagt den inn på mitt iPad nettbrett, men den har ikke blitt brukt særlig mye pga. sine mangler. Til iOS finnes den både i gratisversjon og Pro-versjon i App Store, hvorav det er Pro-versjonen jeg benytter meg av:

ACDSee Pro iOS

I tillegg til ACDSee Pro for iOS tilbyr produsenten også ACDSee Camera Pro. Begge produkter kan kjøpes i en samlepakke som heter ACDSee Power Pack. I tillegg har de nå begynt å tilby nok et produkt for iOS som heter ACDSee Mobile Sync.

ACDSee iOS App Store

 

Ved å velge ACDSee har man som nevnt tilgang på en del redigeringsmuligheter, men jeg har fram til nå i hovedsak brukt ACDSee til bildeorganisering og visning mens redigering har blitt foretatt i PaintShop Pro på min Windows PC. Etter hvert har redigeringsmulighetene i ACDSee-produktene blitt såpass gode og omfattende at jeg nok etter hvert kan klare å få gjort det meste her. Muligens jeg etter hvert bare kutter ut hele Paint Shop Pro og bruker ACDSee til all bildehåndtering.

Både Paint Shop Pro og ACDSee er programvare som jeg har benyttet meg av helt tilbake til midten av 1990-tallet. Jeg startet å bruke programmene i de tider da programvaren ennå gikk inn på en stk. diskett (3,5 “). Masse ny funksjonalitet og ikke minst endringer i brukergrensesnittene har funnet sted på de årene jeg har benyttet meg av programvaren. Jeg er uansett så fornøyd med de to programmene og deres utvikling at jeg ikke har noen planer om å erstatte dem med andre løsninger. Imidlertid er det alltid aktuelt å supplere disse to programmene med andre som løser spesifikke utfordringer som ikke lar seg løse ved hjelp av PaintShop Pro og/eller ACDSee.

Hvis jeg skal si noe negativt om de to leverandørene og produktene må det være dette: Corel og ACDSee er i liten grad til stede i Android-verdenen, og de er heller ikke særlig aktive innenfor iOS. På disse områdene er Adobe (Photoshop) mye bedre.

Til å lage kollasjer (PC) har jeg ofte nyttiggjort meg av Picasa, nå en del av Google (blir ikke lenger videreutviklet). Til laging eller produksjon av fotokollasjer (PC) har jeg også delvis tatt i bruk PhotoPad Photo Editing Software fra NCH Software, og pr. mars 2024 erstattet av TurboCollage. Til akkurat denne spesifikke oppgaven å lage kollasjer er ikke PaintShop Pro eller ACDSee sine PC-produkter noe særlig godt egnet. På mitt iPad nettbrett benytter jeg meg av PhotoGrid til å lage kollasjer etc. for publisering mot Instagram og Facebook (+ fotogalleri), og det samme programmet nyttiggjør jeg meg også av på Android.

Bildene i vårt fotogalleri har blitt bearbeidet med minst et av de nevnte programmene før utleggelse. Bildesamlingen finnes på adressen http://foto.brr.no/.

Både Paint Shop Pro og ACDSee tilbyr mye bra funksjonalitet til en relativt ok pris. Begge produkter og pakker kan på det sterkeste anbefales!

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

10 kommentarer til Corel PaintShop Pro og ACDSee

  1. JanErnst sier:

    Er dette programmet like enkelt å bruke som Photoshoop?? 🙂

  2. Det er nok enklere å lære seg PaintShop Photo Pro enn Adobe Photoshop. Fullversjonen har alltid etter mitt syn hatt en noe høy brukerterskel og ikke minst vært uforskammet dyrt i innkjøp.

    Adobe Photoshop Elements derimot kan nok på enkelte virke som noe mer brukervennlig enn PaintShop PhotoPro.Mye avhenger vel av vanen og hva man har blitt vant til.

    Tror neppe jeg klarer å frelse en ihuga Photoshop – fyr som deg, Jan Ernst.

  3. Stine sier:

    Bra at det finnes gode alternativer til overpriced photoshop! Enda litt for dyrt for meg da, så jeg sverger til Picasa og Picnik for tiden. Men nå skal det jo sies at jeg er super amatør så det egner seg ikke til noe annet enn det enkleste av det enkle 🙂

    Kan jo prøve meg på Paint.NET også!

  4. Torleif sier:

    Jeg er absolutt helt enig med deg i det du skriver her. Jeg har vært PSP-bruker og PS-bruker i mange år, men bruker mest PSP. PSP 4 er meget bra. En av forcene ved det er “Fill light/clarity”. Dette gjør en kjempejobb med å lysne mørke partier i bilder.

  5. John sier:

    Synes at psp er bra. Har brukt det siden versjon 8. Har nå versjon 13. Kjøpte likeså godt 2. et til sønnen min også. Er meget fornøyd. Har lekt meg litt med diverse manipulering av bilder. Har søkt på nett og funnet små guider der. Bruker også picasa til å ta hånd om bidlesamlingen min. Bruker microsoft picure manager til å sende bilder som forhåndsvisninger i epost, samt sette inn mange bilder med et trykk i et word doc osv. Erfarer at en kan kombinere diverse fotoprogram som er rimelig og gratis i bruk. Mange som bruker photo shop kjører dem som piratkopi. det koster jo tross alt mange tusen lapper i innkjøp.

  6. Marianne G sier:

    Flott at du slår ett slag for PSP. Jeg har brukt det i mange år og er enig i at det er en lavere terskel for å lære enn på PS.
    Håpet er at det blir så mange som oppdager programmet her i landet at det blir holdt kurs etter hvert. (noe jeg trenger sårt :P)

  7. Randi sier:

    Hei, var så gamle datoer på kommentarene her, men posten var ganske ny? Kom hit da eg søkte på PSP17, som eg lurer på å innstallere, har en 8 versjon og har testet demoen på 17. Enig med deg i det du skriv her om PSP.. Har en eldre Photoshop versjon, men foretrekker PSP.
    Flotte bilder du hadde her fra Flatraket, som eg aldri har hørt om, måtte skjekke kor det var.. Vurderte å kjøre den veien i sommer, på vei fra Selje til Måløy, men tok den andre veien.. Angrer nå når eg ser så fint der var fra bildene her 🙂

    • Den opprinnelige artikkelen om PaintShop Pro skrev jeg for noen år siden. Imidlertid har jeg ved flere anledninger re-publisert og utvidet den etter som nye versjoner av programmet har blitt lansert.

  8. Therese sier:

    Nå har ikke jeg prøvd Corel PaintShop Pro men… *kremt*

    Tror nok ikke jeg kommer til å gå bort fra Photoshop sin skytjeneste Creative Cloud på en stund nei…. Syns det er helt glimrende å betale en mindre sum i måneden å hele tiden være sikret den siste versjonen av programvaren.

    Det kommer jo stadig vekk nye kjekke funksjoner… tenk å ikke få tilgang til de med en eneste gang man får lese om de på nettet…¤#”!&%¤ Nei det hadde ikke vært noe særlig 🙂

    Det er kjempelett å både organisere og redigere bilder i Lightroom i tillegg til at man har Photoshop man kan bruke til mer avansert bilderedigering om man vil.

    I tillegg er det veldig mye kjekke plugin ol. man kan installere for å få enda mer ut av Lightroom. Det er ikke minst lett å publisere bilder derfra til allslags som Flickr, facebook, twitter osv… 🙂

    Lightroom har også en grei app til nettbrett. Du kan gjøre en del med den som enkel redigering osv., men her er det også forbedringspotensiale 🙂

    Men jeg digger Lightroom!

    • Nå anser jeg jo deg Therese som langt over gjennomsnittet fotointeressert. Du klarer nok å utnytte mange av de mulighetene Photoshop tilbyr. Og jeg har absolutt ingenting imot at slike som deg som virkelig er i stand til å benytte deg av alt det Photoshop tilbyr holder deg i deres “leir. Du er nok for proff til å bli “truffet” av mitt innlegg.

      Imidlertid finnes det mange andre der ute som skyter spurven med kanon. Mange bruker bare Photoshop til enkel og amatørmessig redigering, og da blir det nesten som å skyte en spurv med kanon. Man kan da i stedet klare seg med enklere programvare.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert