Microsoft 365 Family (delvis i skyen)

(Sist oppdatert 10.02.2022 @ 20:11 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Microsoft 365 for hjemmebruk: Kjøp av Microsoft 365 Family eller Microsoft 365 Personal-abonnement (privat).

Jeg har for lengst (mars 2013) tegnet abonnement på og tatt i bruk Microsoft 365 Family (som tidligere hadde navnet Microsoft Office 365 Home, og enda tidligere Microsoft Office 365 Home Premium). Strengt tatt er jeg noe skeptisk til den sterke koblingen mellom Office og Microsoft sin skytjeneste OneDrive / Azure (litt tradisjonell og gammeldags er jeg, samt opptatt av sikkerhet og personvern), men jeg har likevel valgt å ta skrittet over til nevnte Office-versjon.

Mangt og mye kan sies om leie kontra å eie lisenser, men jeg har altså valgt etter litt vurderinger fram og tilbake å gå inn på leieavtale/abonnement. En fordel med abonnement er at man alltid får tilgang på siste versjon av programvaren, mens en stor ulempe er at hvis avtale/abonnement sies opp sitter man igjen med ingenting (ingen kjørbare Office-pakke). Jeg valgte altså å gå for “familiepakken” Microsoft 365 som gir muligheter for opptil 6 brukere / personer på PC eller Mac (+ alle enheter de 6 unike brukerne måtte ha). Det hadde også vært mulig å velge Microsoft 365 Personal i stedet som gjelder for en person (og alle vedkommende sine enheter).

Tradisjonelt har lokalt installerte Office-programmer (skrivebordsprogrammer, premiumversjoner) vært tingen. Nå i den moderne verden er det flere valgmuligheter enn tidligere:

 • Det tradisjonelle: Premium-apper / desktop-applikasjoner (skrivebordsversjoner) til Windows, macOS, iOS og Android. Lokalt installert.
 • Enkelt-applikasjoner (programmer) eller i form av “samle-appen” Microsoft Office. Ifølge Google Play: Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint og mer. Lokalt installert.
 • Office på nettet / Office Online. Via nettleser, uten lokal installasjon.
 • Office som utvidelse til Chrome-nettleseren, hvor man kan vise, redigere og opprette Office-dokumenter (Word, Excel, PowerPoint, OneNote og Sway Online ) i nettleseren. Egentlig ganske likt som forrige punkt hvor det meste skjer via nettet og nettleser, men med noen ekstra snarveier og knapper i nettleserens verktøylinje.

Jeg bruker Office-pakken / Microsoft 365 både på min Windows PC, mine Android-enheter (mobiltelefoner + nettbrett), mitt iPad nettbrett og på min Chromebook-maskin. Kristiane har også fått tilgang på pakken på sin Chromebook-maskin. Primært er det Word og OneDrive jeg benytter meg av. Enn så lenge ligger nok de fleste dokumenter og data lagret lokalt i stedet for i skyen, inkludert backup mot Jottacloud.

Microsoft Word – del av Microsoft 365 – kjørende på iPad nettbrett.

 

Oppdatering av navn: Navnet Office 365 forsvinner helt (april 2020) og blir erstattet med “bare” Microsoft 365. Det blir visstnok også mer funksjonalitet for pengene. Teams (både privat og i bedrift) blir tingen framover, mens Skype / Skype for Business etter hvert sannsynligvis dør ut. Skriver sikkert mer om endringene, utviklingen og navneskiftet på et senere tidspunkt.

Alt i alt synes at et årsabonnement på Microsoft 365 Family pålydende kroner (NOK)  1.199,00 pr. år (kroner 899,00 NOK fra 15. desember 2015, også samme pris både i 2019, 2020 og 2021) gir meg masse god funksjonalitet til en helt grei pris. Mye valuta for pengene. Abonnementet muliggjør installasjon av “full pakke” Microsoft Office på flere datamaskiner + nettbrett og mobiltelefoner (iPad, Android eller Windows), i tillegg til kjøring via nettet / nettleser. Abonnementet gir tilgang på alle oppdateringer og nye versjoner som måtte komme framover i avtaleperioden, og opptil seks personer i familien kan dele på abonnementet.

(Alternativt kan man tegne abonnement på den billigere versjonen som heter Microsoft 365 Personal. Denne versjonen er beregnet brukt av kun 1 person, men programvaren kan installeres både på PC/Mac + telefon + nettbrett. Pris pr. 2022 kroner 829,- pr. år. Og det finnes også relativt billige løsninger for studenter, inkludert engangskjøp – “gammeldags lisensmodell” med eide og ikke leide lisenser – for hjemmebrukere og studenter).

Pr. dags dato gir abonnementet jeg har tilgang på hele Office-pakken. På PC innebærer dette tilgang på følgende programmer og tjenester:

 • Word
 • Excel
 • PowerPoint
 • OneNote
 • Outlook
 • Access
 • Publisher
 • Inkluderte tjenester: OneDrive (lagringstjeneste) og Teams
 • Også visstnok del av pakken: Tryggere for familien, Office-app (mobil-app, kombinerer / samler Word, Excel og PowerPoint i en app) og Microsoft Editor / redaktør.

Man får på skylagringstjenesten OneDrive hele 1 TB lagringsplass pr. bruker. Masse lagringsplass og gode programmer med andre ord for en relativt billig penge.

Ikoner – Microsoft 365 Family-pakken.

 

Jeg må nok bare innse at jeg er og blir “fanget i nettet” til Microsoft. Som jeg skrev på Facebook: “Innrømmer det. Er i ‘lomma’ på Microsoft. Avtale på Microsoft Office 365 Home Premium tegnet.” Trygt og greit for en person som meg som har vært Windows- og Office-bruker i mange år.

Oppdatering om pris

Via Microsoft Enterprise Agreement (EA) på jobb har jeg “kvalifisert” meg for Microsoft Home Use Program (Microsoft hjemmebruksprogram). Dette betyr i praksis at jeg nå får Office 365 Home for “kun” kroner 629,30 pr. år. Altså en besparelse pr. år på nesten kroner 270,-. Ikke store summen, men man tar jo med seg de rabatter man kan.

Februar 2021 har jeg fått beskjed om at det er på tide å fornye abonnementet mitt, og også for dette året er prisen kroner 629,30. I samme e-post stod det også svart på hvitt at: “Office 365 er nå Microsoft 365”.

År 2022 er det en viss prisstigning. Årsabonnement på Microsoft 365 Family er på kr 1 199,00, mens Microsoft 365 Personal koster kr 829,00 for 1 år. Selv har jeg fått varsel om fornyelse av mitt abonnement, og der lyder summen på kroner 839,30 for et år. En besparelse pr. år på nesten kroner 360,- pga. jobben.

 

En ulempe med en slik abonnementstjeneste slik som Microsoft 365 er at man nesten ikke kan gå til oppsigelse av abonnementet. Hvis man vil ut av løsningen har man plutselig ikke tilgang på nødvendig programvare for å åpne lagrede filer, og man vil vel også eventuelt miste tilgang på og få ting slettet i skyen (OneDrive).

Office på iPad (iOS / iPadOS)

 

Foreløpig har jeg i liten grad kommet i gang med å bruke OneNote. Der har jeg noe nytt å lære meg rundt utnyttelse av mulighetene. Videre blir det etter hvert i jobbsammenheng Teams for alle pengene, og Microsoft 365 og SharePoint er allerede delvis i bruk (på jobb, altså). Se egen artikkel om dette med tittelen: “Notater relatert til Microsoft 365 og Teams“.

Valgene i Microsoft 365 for meg hjemme / privat, via Windows:

Office App (Windows).

 

Office (Windows): Microsoft 365.

Via Chrome nettleser:

Word og Microsoft 365 via Chrome nettleser.

 

Jeg har prøvd meg på både gratispakkene OpenOffice og LibreOffice, men jeg foretrekker gode gamle Microsoft Office. Gammel vane er vond og vende, og uansett hvordan man snur og vender på det har originalen Microsoft Office flere funksjoner, høyere stabilitet og et mer moderne brukergrensesnitt enn sine gratisalternativer. Som kontorpakke eller kontorstøttesystem holder jeg altså fortsatt en knapp på Microsoft Office / Microsoft 365.

Ikke-betalt reklame – gratisreklame – for Microsoft 365 Family og Personal:

Microsoft 365 for hjemmebruk: Kjøp av Microsoft 365 Family eller Microsoft 365 Personal-abonnement (privat).

 

Office App, Windows:

Office App (Windows)

 

Nå i disse Chromebook-tider bruker jeg også Office i nettleseren Chrome en del:

Office Online i Chrome

Office Online i Chrome

 

Og:

Chromebook, Word, Office / Microsoft 365 via Chrome nettleser.

 

På mitt Apple iPad nettbrett (iOS) ser jeg at de holder på med en om-profilering av programmene med nye ikoner osv.:

Ikoner til Office på iOS

Ikoner til Office på iOS. (Edge og Microsoft Pix ikke del av pakken.)

 

I denne artikkelen har jeg vært opptatt av Office-pakken til privat bruk, dvs. alternativene Microsoft 365 Family, Microsoft 365 Personal (+ “gammeldags” alternativ: Office Home & Student 2019, engangskjøp for Mac og PC). Både lokalt installert programvare, app-er på mobile enheter og via nettet og nettleser er interessante tilnærminger. For bedriftsmarkedet er det vel følgende som gjelder: Microsoft 365 Business (Basic, Standard eller Premium) og/eller Microsoft 365 Apps. Bedriftsproduktene omtaler jeg ikke nærmere her i denne artikkelen.

Jeg har allerede nevnt at Microsoft 365 er i bruk på jobb. Sånt sett er det noen ting man kun får i bedriftsversjonen og ikke i privatversjonen. F. eks. gjelder dette fullverdig samhandlingsfunksjonalitet i Teams, og SharePoint som er helt fraværende i hjemmeutgaven. Noen prosjektverktøyer og diverse andre verktøyer (Stream osv.) mangler også i privatutgaven. Gjenbruker illustrasjonen fra artikkelen “Notater relatert til Microsoft 365 og Teams“:

Microsoft 365 og Teams, hvor Teams er navet i løsningen.

 

Jeg er på ingen måte kjøpt og betalt av Microsoft for å skrive denne artikkelen. Jeg har betalt fullpris for abonnementet, og jeg tjener ingenting på å reklame gratis for leverandøren. Likevel hadde jeg lyst til å skrive noen ord om programvarepakken, da jeg er godt fornøyd med den løsningen som tilbys. Jeg er rett og slett en godt fornøyd privatkunde av Microsoft 365.

Se også tidligere artikkel her i bloggen med tittelen: “MS Office 2013: På ’an igjen”. Andre aktuelle interne lenker:

Ikoner Office 2016

Oppdatering september 2015: Nå er det Windows 10 som gjelder samt nok en gang nye versjoner av Microsoft Office-programmene (Office 2016). Både min private stasjonære PC og min private bærbare er oppgradert med Windows 10 og Office 2016. Mens status pr. høsten 2021 er at Windows 11 har overtatt, sammen med Microsoft 365 Family (Win 11 + M365).

Office 2016 og Windows 10

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Spamkommentarer blokkert