Tekniske løsninger nettsider + Internett-linje

(Sist oppdatert 09.07.2024 @ 15:40 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Bredbånd via fiber!

Bloggen, fotogalleriet, hjemmesiden m. m. har for lengst blitt flyttet fra lokal PC i eget hjem til webhotellet tilhørende Domeneshop (Linux-basert). Etter flytting til Flatraket (våren 2014) er linjeleverandør Enivest (fiber) og IKKE Dalane breiband (DABB) / Altifiber / Altibox. Temaet som benyttes i bloggen er (for tiden) Mantra, og blogg-løsningen i «bunnen» er fortsatt WordPress.

Dessuten er jeg igjen i gang med å ha kjørende en lokal nettside (testside, eksperimentelle nettside eller hjemmeside 2) på min PC i mitt eget hjem: https://web.brr.no/ og http://brr.dyndns.org/. Maskinen er fortsatt en stasjonær PC, men nå kjører den Windows 11 Home. Dagens versjon som benyttes av XAMPP (Apache Friends) inkluderer Apache, MariaDB (i stedet for MySQL), PHP og Perl. Se ellers startsiden https://web.brr.no/ for mer informasjon om selve PCen.

Se også oppdatert artikkel om oppsett blogg: Blogging generelt og litt teknisk om min blogg.

Datamaskinen som testnettsidene https://web.brr.no/ kjøres fra er knyttet opp mot internett via Enivest sitt fibernettverk, som inneholder Internett-tilgang via fiber 400/400 Mbps. Domeneshop er min leverandør av e-post, domener, webhotell, DNS-pekere og www-videresending. Pr. oktober 2021 har Strim erstattet TV via Telia, og fra 1. november 2022 er det slutt på fasttelefoni via bredbåndslinja.

Linje Internett

Pr. dags dato nyttiggjør jeg meg privat altså av en fiberlinje på 400/400 (600/600) Mbps levert av Enivest. God og stabil løsning (god stabilitet), med bra opplevd hastighet (får lovet / forventet hastighet eller ytelse). Kjempebra at en såpass liten bygd som Flatraket har fått seg moderne bredbånd via fiber! Alt i alt godt fornøyd med Enivest sitt fiber-produkt, og jeg savner ikke Altibox-løsningen jeg / vi hadde i Egersund.

Tilkoblet nettet via Enivest-fiber i 10 år pr. juli 2024

Facebook minnet meg pr. 09.07.2024 om følgende status som jeg publiserte 09.07.20214 (10 år siden):

  • «Ja! Endelig på nett igjen via fiber. Tenk at fiber er på plass i den lille bygda Flatraket. Ikke verst!»

Rett og slett et lite 10-årsjubileum for fiberen her i huset på Flatraket.

 

Inteno EG400

Inteno EG400

Mye av mitt utstyr er koblet til nettet via trådløst, og jeg har hele tiden nyttiggjort meg av trådløs sender innebygd i hjemmesentralen levert av Enivest. Fram til våren 2018 hadde jeg en «boks» av typen Tilgin HG2301. Denne har fungert greit med opprinnelig linje på 70 Mbps. Imidlertid viste det seg fort at det ikke lot seg gjøre å utnytte den økte kapasiteten på 300 Mbps (senere økt til 400 Mbps) via innebygd trådløst i denne gammeldagse boksen. Hjemmesentralen støttet kun 2.4 GHz og opptil protokollen 802.11n (teoretisk topphastighet på 300 Mbps). Boksen begynte også generelt sett å oppføre seg som en snegle, da den tydeligvis ikke taklet så stor gjennomstrømming av data.

En «løs» sender av typen TP-Link EAP225 ble anskaffet som muliggjør bedre utnyttelse av hastigheten. Denne senderen skulle støtte både 2.4 GHz og 5 GHz, inkludert støtte for 802.11ac med opptil 1200 Mbps som topphastighet. Denne AP-en fungerte helt fint den, men etter skifting av hjemmesentral benytter jeg i stedet denne sentralen også til trådløst i stedet for den løse senderen:

Jeg har april 2018 fått skiftet ut via Enivest den gamle hjemmesentralen med en boks av typen Genexis (Inteno) EG400. Denne nye enheten har støtte for både 2.4 GHz og 5 GHz, inkludert 802.11ac (opptil 1733 Mbps via 5 Ghz). Jeg har nå denne enheten i bruk til både kablet og trådløst utstyr. Den nye hjemmesentralen med moderne trådløst og gigabit-porter for kablede enheter muliggjør tålig grei utnyttelse av linja.

Oppdatering februar 2020: Modemet eller ruteren sluttet plutselig å fungere februar 2020. Lys og alt på innsiden ser ok ut, men den klarer ikke å oppnå forbindelse med Internett. Enivest har sendt ut en ny «boks» til meg, av samme type som den «gamle». Dvs. fortsatt en Inteno EG400.

Oppdatering mars 2022: Nytt ruter / modem på vei til meg via posten, fra Enivest i Førde. Ba pent om å få lov til å skifte til en Zyxel EX5401-enhet, og jeg håper og tror at det er et slikt de sender meg. Og ja, en slik boks mottok jeg! En stor fordel med denne varianten er støtte for WiFi 6 (802.11ax, teoretisk maksimal hastighet trådløst internt 4804 Mbps), og at det er lett å utvide med Mesh.

Noe av web-grensesnittet til Zyxel EX5401-B0, rutertypen jeg tok i bruk privat fra og med 21.03.2022 via Enivest.

 

Fordeler og ulemper med den nye Zyxel-boksen:

  • God ytelse.
  • All nødvendig funksjonalitet innebygget, tilpasset et privathjem.
  • OK ytre design.
  • Mer egen styring og kontroll med enheten (admin-tilgang, og ikke bare user-tilgang) enn med den tidligere Inteno-boksen.
  • Masse konfigurasjonsmuligheter via innebygget webserver.
  • Noe grafisk «kjedelig» brukergrensesnitt.

Noen andre momenter:

  • Min gamle skriver likte ikke WPA3, så jeg måtte sette ned sikkerheten til WPA2.
  • SELVSAGT har jeg satt selvvalgte passord og tilpasset SSID-oppsettet.
  • Det ser ikke ut for at Enivest har konfigurert for bruken av IPv6 på ruteren.

Funksjoner i bruk:

  • Ruting, gateway, brannmur / sikkerhet og hjemmesentral-funksjonalitet.
  • Trådløst nett 2.4 GHz og 5 GHz (inkludert WiFi 6), med både et internt nett og et gjestenett aktivert.
  • Også noe kablet nett i drift (Powerline-adapter mot stasjonær PC, TV-apparat, Shield TV, Xbox og Nintendo Switch).
  • NAT og «port forwarding» i bruk.
  • «Dynamic DNS» (DynDNS) også aktivert og i bruk.
  • DHCP-server som deler ut IP-adresser til internt nettverksutstyr.
  • Telefoni (IPT). (Ute av bruk / tas ut av bruk.)
  • Diverse loggføring.
  • På sikt: Utvide med Mesh-nettverk?

DMZ og «parental control» ikke i bruk pr. dags dato.

Zyxel-ruter (Zyxel EX5401-B0) design / eksteriør, der den henger på veggen. Diverse kabler og litt av Xbox-en skimtes også,

 

Alt i alt en god oppgradering fra tidligere løsninger. Etter å ha brukt ruteren i flere måneder er jeg fortsatt veldig fornøyd. Spesielt er trådløs-biten er kraftig forbedring fra tidligere bokser (høyere hastighet og bedre dekning). Ingen stabilitetsproblemer oppdaget så langt. Men jeg har sett lite til støtte for IPv6 via Zyxel-enheten.

Oppdatering mars 2023 angående hastighet: Fra og med starten av mars og i ett år framover har jeg «latt meg lure» av Enivest til å gå for «Kampanje Ekstra fart +200 Mbit 12 mnd. binding«. I ett år har jeg «gratis» oppgradering fra 400 Mbps til 600 Mbps. Ærlig talt merker jeg ikke den store forskjellen, så etter dette gratis-året havner jeg nok sannsynligvis tilbake til 400 Mbps.

Prisen på herligheten pr. våren 2023:

Deler av Enivest-faktura våren 2023, 3 måneder. Månedspris på kroner 869,- for kun Internett via fiber 400 Mbps (600 Mbps).

 

Litt «rotete» faktura pga. de 200 Mbps jeg får «gratis» i ett år (600 Mbps i stedet for 400 Mbps som tidligere nevnt). Jeg har kun ren Internett via Enivest (fiber) m/leie av basis-ruter, da jeg tidligere har sagt opp både Telia TV og fasttelefoni (IPT).

Beviset på at jeg faktisk kan oppnå over 600 Mbps via WiFi-tilkoblet mobil mot min Enivest fiberlinje:

Internett hastighetstest kjørt 03.04.2023 via nPerf Speed Test på min iPhone mobiltelefon. Over 600 Mb/s oppnås.

 

Samme test kjørt via min bærbare Lenovo PC (Lenovo Yoga 7 14″ Ryzen 5 6600U 16GB RAM 512GB SSD) via WiFi mot bredbåndsruter:

Internett hastighetstest kjørt 03.04.2023 via nPerf Speed Test på min bærbare PC. Over 600 Mb/s oppnådd.

 

Og tilsvarende test kjørt via bærbar PC annen dag, med litt mer bruk av Internett-linja her i huset (to barn, meg og min kone på nettet samtidig en fredagskveld):

nPerf hastighetstest kjørt pr. 21.04.2023 på min bærbare PC av typen Lenovo Yoga 7 14″. Trådløs oppkobling (Wi-Fi).

 

(«Orket» ikke å sladde IP-adressen ovenfor, da et aldri så lite ping mot web.brr.no uansett hadde avslørt den. Ikke fast IP, men tydeligvis lange «lease-perioder» på Enivest sin DHCP-server.)

En Facebook-venn skrev følgende om min delte test av linja: «Hva er poenget med å teste linja fra huset ditt til serveren til Enivest? Bruk Ookla sin speed test og velg en realistisk testserver der du i det minste går gjennom NIX eller aller helst en server på kontinentet.»

Han har noen poeng i sin uttalelse, selv om jeg mener det også er greit å få testet Enivest sitt interne nett. Ved bruk av Nettest til NKOM – som blir en ekstern server på utsiden av Enivest sitt nett, som bruker Ookla i bunnen og som sannsynligvis medfører en «tur» gjennom NIX – medfører et noe svakere testresultat:

Nettfart linjetest / hastighetstest kjørt 23.04.2023.

 

Jeg er også fornøyd med dette testresultatet, men jeg ser jo at det pr. dags dato har lite for seg å betale for en oppgradering fra 400 Mbps til 600 Mbps. Samme test kjørt fra stasjonær PC via trådløst pr. 1.5.2024: Nedlasting 607 Mbps / Opplasting 371 Mbps.

FAKTISK klarte jeg også å oppnå svært gode testresultater fra stasjonær Asus PC via Wi-Fi, hvor maskinen står i et helt annet rom enn ruteren og det er litt avstand + vegger mellom:

Nettfart-resultater pr. 18.07.2023 via trådløst (Wi-Fi) fra min stasjonære ASUS ExpertCenter PN53 PC, Nettfart (NKOM) benyttet som test.

 

(Som sammenlikning fikk jeg følgende resultat via Speedtest: 616.14 Mbps nedlasting og 643.51 opplasting.

Det finnes ulike hastighetstester «der» ute som kan kjøres, hvor jeg nyttiggjør meg av følgende sånt innimellom:

Flere tester finnes, men jeg pleier å holde meg til disse tre nevnte. De kan kjøres via web, eller på mobile enheter via app. Selv «holder jeg en knapp» på sistnevnte (nPerf). Muligens NKOM Nettfart er den mest «upartiske» testen.

Se også innlegget «Internett – (nesten) en livsnødvendighet!» hvor «dossa» med kabler bak TV-benken er dokumentert. Riktignok fotografert før dagens Zyxel-boks kom i hus.

Tilbake til den / de tidligere Inteno-boksen(e):

En liten ulempe med nevnte type «boks» (Inteno) er at man som vanlig sluttbruker kun får tilgang på begrenset administrasjon av enheten (user- eller brukertilgang). Det er mulig å gjøre en del justeringer og endringer (endre SSID på trådløst, sjekke status osv.), men full admin / root – tilgang har man ikke.

Genexis/Inteno-boksen samt min ISP Enivest støtter både IPv6 og IPv4, men så langt har jeg ikke gjort noen innsats rundt å få XAMPP til å kjøre via IPv6. Til min web testserver får det holde med IPv4 en stund til. «Port forwarding» (port 80 og 443, TCP) og NAT-ing er i bruk på enheten for å få min eksperimentelle webserver på lufta.

Nettverket mitt visualisert:

Mitt lille nettverk

 

Web-siden for administrasjon av enheten, hvor jeg er logget inn som bruker (user):

Web-grensesnittet på Inteno EG400.

 

Test av hastigheten på nettlinja via Speedtest privat fra Android mobiltelefon april 2020:

Speedtest-resultat via Wi-Fi 08.04.2020.

 

Test av hastighet/kapasitet kjørt via Nettfart.no pr. april 2020, fra Android mobiltelefon:

Nettfart-resultat via Wi-Fi 08.04.2020.

(Test kjørt på et litt ugunstig tidspunkt med både masse bruk internt i eget hus og sikkert ellers rundt forbi, i disse innelukkede korona-tider. Ikke topp-resultater oppnådd.)

Ny testrunde, kjørt via Nettfart-app på Apple iPad nettbrett (trådløst):

Nettfart-måling pr. 21.02.2022, via trådløst fra Apple iPad nettbrett.

 

Litt endring i design fra tidligere. Tenker oppnådde resultater er ca. som forventet, i og med test har blitt foretatt via trådløst. Kablet ville nok ha gitt et noe høyere resultat, spesielt på opplasting.

Hysj, ikke si det til noen! Pr. mai 2024 skulle gratis-oppgraderingen (i ett år, med ett års bindingstid) fra 400 Mbps til 600 Mbps være over. Likevel får jeg fortsatt gode resultater som tyder på at jeg har 600 Mbps-fiberlinje via Enivest:

Ookla Speedtest kjørt via fiberlinja hjemme pr. 9. mai 2024. Fortsatt resultater begge veier (opp- og nedlasting) på over 600 Mbps.

 

Og til slutt tilsvarende test foretatt via nPerf, nok en gang kjørt på Android mobiltelefon via Wi-Fi:

nPerf-resultat via Wi-Fi 08.04.2020.

 

Og ny test:

nPerf test av linjehastighet via MacOS hjemmefra. Enivest fiber 400/400, test kjørt 07.06.2022.

 

Alle kjørte tester av hastigheten på fiberen kunne nok ha blitt noe bedre hvis jeg hadde testet via PC eller tilsvarende koblet til ruter via nettverkskabel. Imidlertid har jeg av praktiske hensyn kjørt testene trådløst.

TP-Link Powerline

TP-Link Powerline TL-PA9020P KIT

Til Enivest sin Inteno-ruter har jeg tilkoblet både Telia Box (Get boX) og Shield TV. Begge er Android TV-bokser med muligheter for strømming m. m., men Get-boksen gir meg også tilgang på lineær-TV fra Telia (pakke TV & Strøyming – 50 poeng). Enivest (min fiber-ISP) samarbeider med Telia (tidligere: Get) på TV-biten, men akkurat Telia Box-saken har jeg litt ambivalent forhold til. Etter at dette ble skrevet har Telia TV blitt erstattet av Strim strømmetjeneste (lineær-TV + strømming), som fungerer utmerket både via PC, mobil, Shield TV og nettbrett. Strømming for alle penger!

Jeg skrev desember 2023: Shield TV-enheten blir nok snart erstattet av en annen boks for strømming, da den etter hvert sliter litt med å «følge med i svingene» (treg, til tider hakking i bildet). Pr. 22.12.2023 ble den skiftet ut med en Nokia Streaming Box 8010. Det ser ut for å være mer krutt og større fleksibilitet med denne boksen enn det Shield TV (på slutten) kunne tilby.

Nokia_Streaming_Box_8010 (Android TV strømmeboks) tatt i bruk pr. 22.12.2023.

 

Til slutt klarte jeg å frigjøre meg fra fasttelefoni! Fram til 1. november 2022 hadde jeg bredbåndstelefoni (IPT/IP-telefoni) via Enivest, men denne telefonitjenesten er nå for lengst oppsagt. Mobil og tjenester via nettet har for lengst gjort gammeldags telefoni overflødig.

Jeg har betalt fullpris for løsningene, og jeg er på ingen måte sponset eller subsidiert. Dette jeg skriver om her i dette innlegget er IKKE produktplassering, reklame eller betalt omtale (promotering)!

Og ja: Hele herligheten med Internett og diverse strømmetjenester koster noen kroner:

 

Et kjøp jeg er godt fornøyd med er innkjøpet av TP-Link TL-PA9020P KIT (AV2000 Powerline/HomePlug starter kit, AV2000 2-port Gigabit). Visstnok er dette settet nå utgått modell, dvs. «End of life». Dette settet benytter jeg til å få nettverksforbindelse via strømnettet mellom ruteren og stasjonær PC som står på et annet rom (ca. 4-5 meter i luftavstand, samme etasje, ikke samme strømkurs). Stabil løsning i det huset og strømnettet som vi har, og helt ok hastighet oppnås (fra minst 150 Mbit/s og oppover, over godt over 200 Mbit/s). Trådløst har vist seg noe ustabilt, og å trekke nettverkskabler kunne ha blitt et litt vel omfattende og dyrt prosjekt.

MULIGENS jeg har gått på en «smell» nå i mars 2021. I forbindelse med kjøp av ny stasjonær PC fant jeg ut at jeg også ville «oppgradere» nettverket fram til PC-en. Nok en gang gikk jeg for en løsning som lover «gull og grønne skoger» via husets strømnett, dvs. et nytt Powerline-liknende produkt. Denne gangen ble et sett med «Devolo Magic 2 LAN Starter Kit» kjøpt inn, og i reklamen ble det snakket om «magic», «world’s fastest powerline adapter» og den fantastiske verden. I spesifikasjonene står det: Opptil 2400 Mbps, rekkevidde opptil 500 meter. Jeg kjøpte pakken via Dustin Home.

Devolo Magic 2 LAN, utsiden av esken avbildet.

 

Det nye settet har blitt tatt i bruk, og det er vel knapt merkbart kjappere enn den tidligere løsningen (TP-Link). Med den nye datamaskinen får jeg bedre ytelse og vel så stabil forbindelse via trådløst, noe jeg tidligere slet med via den gamle datamaskinen. Uansett: Gjort er gjort…. Jeg har Devolo-pakken i bruk, men jeg kunne nok ha spart meg for det innkjøpet. Noen særlig merkbar ytelsesøkning eller andre former for gevinster har jeg ikke fått.

(For tiden er PowerLine-settet / settene kun i bruk knyttet opp mot Intel NUC-maskinen. Min nyeste stasjonære PC – Asus ExpertCenter PN53 – har såpass høy ytelse og er så stabil på Wi-Fi til at det har lite hensikt i å kjøre nettet via husets strømkabler.)

Målt ytelse via Nettfart (beta) pr. 25.03.2021:

Nettfart (beta) kjørt fra stasjonær PC via Devolo powerline-link.

 

Jeg har ei linje på 400 Mbps (i en periode 600 Mbps), og via trådløst ikke så alt for langt borte fra aksesspunktet klarer jeg å oppnå ca. maksimal linjehastighet. Via husets strømnett «mister» jeg noe kapasitet.

En ting som tross alt er bedre med det nye settet kontra det gamle er administrasjonsverktøyet og administrasjonsmulighetene generelt. Man kan bruke Devolo Cockpit:

Devolo Cockpit i bruk.

 

Det er også mulig å gå inn på boksenes web-sider. Og som eksempel på dette:

Web-siden til en av Devolo-adapterne.

 

Videre til andre momenter:

Reklame for Get, Get boX og Enivest i lokalavisen Fjordenes Tidende juni 2020.

 

Nettbrett og mobiltelefoner er koblet opp trådløst mot innebygd sender i Inteno-boksen. På slike enheter fungerer det trådløse helt fin.

Ellers har alle mine nettsider blitt lagt om til bruk av https i stedet for http.

Smarthus

En annen artikkel her i bloggen har følgende tittel: «Internett – (nesten) en livsnødvendighet!«. Nesten-ordet kan nok snart strykes, da man knapt kan klare seg uten Internett nå etter hvert. Mange tjenester og informasjon er kun tilgjengelig via Internett og diverse skyløsninger.

Et «ekte» smarthus har jeg ikke, men du verden hvor fort utviklingen går i den retningen. Pr. oktober 2023 har jeg følgende ting på nett, og da hovedsakelig koblet opp mot skyen / skyene / skytjenester (proprietære løsninger og/eller via Google Home):

Tilgjengelige enheter via Google Home i mitt hjem pr. november 2023.

 

Uten nett stopper kommunikasjonen helt opp mot alle disse nevnte enhetene! Heldigvis kan en del av tingene også styres manuelt, uten bruk av Internett og IKT.

XAMPP – løsning og konfigurasjon

XAMPP (Apache Friends)

Denne bloggen samt en del av mine andre nettsider driftet jeg i mange år via stasjonær datamaskin i mitt eget hjem (Windows PC med Microsoft Windows). Nettsidene ble kjørt via WAMP-løsningen XAMPP (Apache Friends). WAMP er Windows-utgaven av LAMP, og WAMP er en forkortelse for kombinasjonen Windows, Apache, MySQL/MariaDB og PHP + Perl programming language. Pr. dags dato er de fleste av mine nettsider – https://www.brr.no/ – flyttet til Domeneshop sitt web-hotell, mens noen testsider – https://web.brr.no/ eller http://brr.dyndns.org/ – ennå kjøres fra en lokal PC i mitt hus på Flatraket.

XAMPP inneholder alt det man trenger for å komme i gang og det foreligger bra dokumentasjon samt diskusjonsforum med tips og råd. Løsningen er enkel å sette opp og drifte i det daglige. XAMPP anbefales som en løsning for å teste oppsett av webserver på egen Windows PC. Maskinen må da være påskrudd til enhver tid (dvalemodus m. m. skrudd av) og bredbåndsruter / brannmur må være konfigurert riktig for å slippe gjennom trafikk.

Framtiden til min egendrevne webserver er noe usikker, noe jeg har skrevet noen ord om i annen artikkel. Min Internett-leverandør – Enivest – setter ikke så veldig stor pris på at jeg har satt opp en lokal webserver i mitt eget hjem via deres linjer og fibernett.

Som det framgår av XAMPP-prosjektets nettsider er løsningen ikke anbefalt brukt på permanent basis for viktige nettsteder pga. sikkerhetsmessige aspekter. Direkte oversatt fra nettsiden: «XAMPP er ikke ment for bruk i produksjon, men bare for utviklere i et utviklingsmiljø». Til tross for advarselen mot å bruke XAMPP i «produksjon» har jeg hostet diverse nettsider via denne og tilsvarende løsningen i over 15 år (pr. våren 2018) uten nevneverdige problemer. Det meste av tiden har XAMPP vært løsningen.

En stund var det litt «kluss» med kombinasjonen av Windows 7 64-bits og XAMPP. I kampens hete vurderte jeg å skifte over fra XAMPP til WampServer eller WampDeveloper (DeveloperSide.NET). Imidlertid har jeg nå en løsning basert på XAMPP som fungerer såpass greit at noe skifte ikke har blitt nødvendig.

Oppdatering: Senere/nyere generasjoner av XAMPP sammen med Windows 10 / Windows 11 har ikke skapt problemer. Underveis har også XAMPP gått fra 32-bits-versjoner til 64-bits-versjoner (x64).

Det som er en liten utfordring med XAMPP i senere tid er at de er noe trege med å lansere nye versjoner, slik at man kan oppleve å kjøre på en versjon som har store og kjente sikkerhetsrisikoer i enten Apache-biten eller i den inkluderte PHP-versjonen (eventuelt også i MariaDB). For å bøte på dette hender det innimellom at jeg manuelt oppdaterer PHP og Apache, «oppå» opprinnelig XAMPP-installasjon. Jeg benytter meg da av nedlastinger fra:

  • PHP-gruppens hjemmeside, hvor jeg selvsagt velger nedlasting av Windows-binærfiler av skriptspråk-løsningen (PHP).
  • Apache Lounge-nettsiden, som tilbyr oppdaterte Windows-binærfiler av webserver-biten (Apache).
  • MariaDB, som tilbyr nedlasting av oppdaterte Windows-binærfiler av database-biten (MariaDB / MySQL).

Så langt har det gått helt fint å kombinere XAMPP med nevnte PHP- og Apache-oppdateringer + SQL databasemotor.

Nedenfor følger min lille huskeliste over hvilke tilpasninger jeg pleier å foreta når jeg installerer XAMPP for Windows:

Installasjon:

– Last ned installer-utgaven fra https://www.apachefriends.org/download.html
– Installer den nedlastede pakken.

– Installasjonskatalog: X:\xampp
– Databaser (filområde): X:\xampp\mysql\data
– Selv velger jeg manuelt å ha data lagret (HTML, PHP m. m.) i: X:\web

Endringer i konfigurasjonsfilene nevnt nedenfor gjør jeg i en teksteditor mens XAMPP-tjenestene er stoppet. Selv bruker jeg EditPad Lite 8 som editor.

Tilpasninger:

>> Fila X:\xampp\apache\conf\httpd.conf

Angi din e-post adresse og servernavn (brukes ved feilmeldinger m. m.):

ServerAdmin minadresse@mittdomene.no

ServerName www.mittdomene.no:80

Angi hvor nettsidene skal ligge (PHP, HTML):

DocumentRoot «X:/web»

<Directory «X:/web»>

>> Fila X:\xampp\apache\conf\extra\httpd-default.conf

Unngå at for mye informasjon om serveroppsettet kan hentes ut av hvem som helst:

ServerTokens Prod
ServerSignature Off

>> Fila X:\xampp\apache\conf\extra\httpd-ssl.conf

Har med ssl-støtten å gjøre. Normalt gjør jeg ingen store endringer her, utenom å kopiere over følgende filer fra gammel til ny installasjon.

X:\xampp\apache\conf\ssl.crt\server.crt
X:\xampp\apache\conf\ssl.csr\server.csr
X:\xampp\apache\conf\ssl.key\server.key

Kan være nødvendig å gjøre tilpasninger i «virtual hosts» hvis dette benyttes:

# General setup for the virtual host
DocumentRoot «X:/web»
ServerName www.dittdomene.no:443
ServerAdmin epost@epost.no
ErrorLog «X:/xampp/apache/logs/error.log»
TransferLog «X:/xampp/apache/logs/access.log»

# SSL Protocol support:

SSLProtocol all -SSLv3 -TLSv1 -TLSv1.1
SSLProxyProtocol all -SSLv3 -TLSv1 -TLSv1.1

Slår av TLSv1 og TLSv1.1 (usikre og gamle protokoller).

> Fila X:\xampp\php\php.ini

Sett feilrapporteringen til:

error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED

Eller: error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED & ~E_STRICT

og: display_errors = Off

[mail function]
; For Win32 only.
; http://php.net/smtp
SMTP = smtp.dinserver.no
; http://php.net/smtp-port
smtp_port = 25

; For Win32 only.
; http://php.net/sendmail-from
sendmail_from = dinadresse@dittdomene.no

Eventuelt: doc_root = X:/web

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Dynamic Extensions ;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Føye til: extension=com_dotnet

Sannsynligvis ikke nødvendig, da utgangsverdiene pleier å være ok satt:

max_execution_time=120
max_input_time=60
memory_limit=128M

post_max_size=25M
upload_max_filesize=15M

>> Fila X:\xampp\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf

Kun aktuell hvis man har flere domener på samme server som skal peke mot ulike lagringsområder.

NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
ServerAdmin dinadresse@dittdomene.no
DocumentRoot X:/web
ServerName www.dittdomene1.no
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
ServerAdmin dinadresse@dittdomene.no
DocumentRoot X:/web/katalog
ServerName www.dittdomene2.no
ServerAlias dittdomene2.no *.dittdomene2.no
</VirtualHost>

>> >> Fila X:\xampp\mysql\bin\my.ini

Konfigurasjonsfila til MySQL. Ingen endringer har blitt foretatt i denne.

>> Ved drift: Følg med på feilmeldinger osv. i:

X:\xampp\apache\logs\access.log
X:\xampp\apache\logs\error.log

>> Etter installasjon:

Sett passord på MySQL brukeren root

Sett passordet i phpMyAdmin eller start kommandolinje og kjør kommandoen: X:\xampp\mysql\bin\mysqladmin -u root password NYTTPASSORD

Administrering av MySQL via phpMyAdmin: http://localhost/phpmyadmin/

Virker kun fra PC som har XAMPP installert, ikke fra andre maskiner på Internett eller i lokalnettet! Etter endring av MySQL-passord (MariaDB) må det gjøres en endring i fila X:\xampp\phpMyAdmin\config.inc.php. Det må stå cookie på linja $cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘cookie’;

Start og stopp av tjenestene: Bruk Windows-programmet XAMPP Control Panel som følger med. Gjør gjerne Apache og MySQL om til selvstartende tjenester.

>> Sikkerhetskopiering:

Stopp kjørende XAMPP tjenester og ta en sikkerhetskopi (filkopi) av katalogene X:\xampp og X:\web. Databaser kan det tas kopi av via phpMyAdmin.

>> Avinstallering:

Stopp kjørende XAMPP tjenester. Kopier ut data du vil beholde. Fjern XAMPP via «Avinstaller et program» i Windows kontrollpanel.

Selv benytter jeg meg kun av Apache, PHP og MySQL. FileZilla, Mercury og Tomcat har jeg ingen erfaringer med.

 

XAMPP kontrollpanel

 

Datamaskinen

Den stasjonære datamaskinen som driver nettsidene på adressen web.brr.no / brr.dyndns.org er en maskin av typen stasjonær minidatamaskin, Intel NUC, 10. generasjon Intel Core CPU.

Pr. mars 2021 har jeg bestilt meg ny stasjonær PC, i form av en ferdigbygget og ferdigkonfigurert Intel NUC-enhet fra Komplett.no.

 

Mer informasjon om min stasjonære datamaskin:

phpSysInfo benyttet til å hente ut diverse systeminformasjon fra min stasjonære datamaskin pr. 23.11.2021.

 

Windows 11 Home er maskinens operativsystem. Andre sentrale spesifikasjoner: Intel Core i5 10. generasjon CPU, 16 GB med RAM og 1 TB SSD-harddisk.

I etterkant (juni 2023) har web-sidene (web.brr.no / brr.dyndns.org) blitt flyttet fra maskinen nevnt ovenfor til en datamaskin med følgende maskinvarekonfigurasjon:

  • ASUS ExpertCenter PN53-BBR777HD R7-7 (barebone stasjonær mini-PC) m/AMD Ryzen 7 7735HS CPU.
  • RAM 32 GB: Corsair VENGEANCE minnemodul 32 GB, 2 x 16 GB DDR5 4800 MHz.
  • SSD/harddisk 2 TB: Kingston Technology FURY Renegade M.2 2000 GB PCI Express 4.0 3D TLC NVMe.
  • OS: Windows 11 Pro Retail.

Asus-maskinen med RAM-brikker og SSD-disk ble levert av Elkjøp. Lisens på Windows 11 ble handlet elektronisk via Software Eksperten (Software & E-commerce Nordic AB). Rett under norske kroner 500,- for Windows 11 Pro Retail (ikke OEM) var en helt ok pris etter mitt syn.

Oppdatering pr. 23.08.2023: Dette varte ikke lenge, gitt! Beklageligvis har jeg opplevd noe ustabilitet på Asus-maskinen med BSoD (blåskjerm), sannsynligvis pga. noe Windows- og/eller driver-kluss. Nå er den satt opp på nytt til bruk som klientmaskin (re-installert Windows med nødvendig programvare), men webserver-biten har jeg flyttet over til – eller tilbake til – Intel NUC-maskinen.

Oppdatert bilde pr. 10. juni 2023 av min private datakrok i eget hjem:

Tre generasjoner med stasjonær PC-er. Asus ExpertCentre PN53 (mini-PC) er den nyeste, og denne ble kjøpt som «barebone» (i deler, hvor jeg selv monterte minne og SSD i enheten).

 

AIDA64 Extreme CPUID kjørt på den nyeste stasjonære datamaskinen:

AIDA64 Extreme CPUID kjørt på min nyeste stasjonære datamaskin (Asus ExpertCentre PN53, juni 2023).

 

Noen tekniske spesifikasjoner stasjonær PC via web/php-systemet phpSysInfo:

Ny PC av typen Asus mini-PC (ASUS PN53), kjøpt via Elkjøp pr. juni 2023 som barebone-byggesett. AMD Ryzen 7 CPU, 2 TB SSD-disk og 32 GB med RAM inni en liten kasse («eske»). Mye av informasjonen fra phpSysInfo.

 

Hjemmeside, eget domene og Internett-aksess

Jeg har syslet med egen hjemmeside / hjemmesider (manuelle i HTML-kode med etter hvert noen mindre PHP-innslag) siden starten/midten av 1990-tallet. Eget domene (*.brr.no) anskaffet jeg meg sommeren 2001. Mer å lese om disse tingene på min IKT-nostalgiske nettside, samt her i bloggen. Se også oversikt over mine web-prosjekter for tida, samt innlegget mitt om overgangen til bruk av https.

Fram til 6.2.2023 hadde jeg domenene registrert på mitt superfantastiske enkeltpersonforetak, men de har nå blitt flyttet over til meg som privatperson. Jeg måtte gjøre det slik i og med at mitt foretak ble slettet / tvangsavsluttet av Enhetsregisteret (Brønnøysundregistrene) pga. manglende næringsvirksomhet i årene 2020 og 2021.

Det er slutt på mitt enkeltpersonforetak (firma) i starten av år 2023.

 

Første gang jeg i praksis møtte på Internett var tidlig på 1990-tallet, i forbindelse med studier (høgskolen ble relativt tidlig koblet opp til nettet via Uninett). Privat fikk jeg Internett-aksess ca. 1995, og da via et analogt modem (oppringt linje). Sendere ble det Internett via ISDN, ADSL og til slutt via fiber. Å være koblet til Internett og å være på nettet har blitt nesten en livsnødvendighet!

Avsluttende kommentarer

Min linjeleverandør er Dalane breiband (DABB) som er lokal leverandør av Altibox sin fiberløsning. Enivest er altså dagens leverandør av fiberløsning til mitt hjem. Via nevnte leverandør får jeg bredbånd via fiber som gir meg rask, problemfri og stabil Internett-tilgang. Domeneshop er min leverandør av e-post, domene, DNS-pekere, www-videresending og webhotell til de nettsidene jeg ikke har liggende på egen PC. Se oversikt over mine nettsider.

Bloggen du nå leser benytter seg av WordPress sin løsning for blogg og webpublisering. Programmet er gratis å ta i bruk. Temaet som benyttes for tiden er Mystique fra Digital Nature. Gode tips for å gjøre tilpasninger i nevnte tema er tilgjengelig via denne lenken. Mystique har blitt byttet ut med temaet Mantra i hovedbloggen mens min testblogg nyttiggjør seg av Verbosa Reservoir (Fluida) fra sammen leverandør (Cryout Creations) Astra-temaet. Hvilke innstikk etc. som benyttes framgår av artikkelen «Blogging generelt og litt teknisk om min blogg».

Til bearbeiding av bilder benytter jeg meg av Corel PaintShop Photo Pro og/eller ACDSee. Til redigering av mine manuelle HTML-nettsider bruker jeg programmet EditPad Lite.

Dette var litt informasjon for den teknisk interesserte rundt hvilke løsninger jeg har valgt for webpublisering! Litt rundt dagens Internett-linje har også blitt omtalt.

Noen lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Besøksstatistikk: Totalt antall besøk på 326 stk., 1 besøk i dag. (Teller satt i drift 14.09.2023.)
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

8 kommentarer til Tekniske løsninger nettsider + Internett-linje

  1. Marius says:

    Hei! Interessant dette med bytte til Inteno til fiberaksessen. Hvordan er denne i forhold til Tilgin? Jeg har også Enivest gjennom en Tilgin-boks i dag, men er nysgjerrig på om Inteno har støtte for bridge-mode da jeg ikke syns Tilgin er noe særlig…

    • Hei. Det kan nok godt tenkes at Inteno i utgangspunktet har muligheter for «bridge-modus». Imidlertid får ikke jeg som vanlig sluttkunde / sluttbruker tilgang på slikt. Man får en User-konto på boksen, men denne gir bare tilgang på utvalgte funksjoner. Bare Enivest som har full root/admin-tilgang. Med User-kontoen kan man tilpasse ting slik som SSID på trådløst, se litt status på enheten, sette opp port forwarding og slike ting. Store endringer som å endre fra ruter-modus (NAT) til bridge er ikke tilgjengelig 🙁 .

      Men: Som «boks» generelt virker Inteno-enheten til å være et bedre produkt enn Tilgin. Bruker iopsysWrt som OS.

  2. Marius says:

    Nei, det var det jeg hadde en mistanke om. Dessverre. Håpløst for oss som gjerne vil gjøre litt mer av hjemmenettverket og har en annen tilnærming til det enn «folk flest». Får ta en telefon til de over nyåret og spør hvilke muligheter de har på Inteno – eller prøve å lure ut av de noe annen nyttig informasjon 😉 Godt nyttår.

  3. ronald putans says:

    Har du erfaringer med tilkobling av egen router til Inteno EG400? Det er vel ikke mulig, med instillinger gitt av ISP, å sette den i bridge mode selv?

    • Som kunde har jeg kun blitt gitt user-tilgang på boksen. Med disse begrensede rettighetene finnes det ikke muligheter for å få satt boksen i bridge-mode. Vil også anta at dette moduset ville ha skapt problemer for Get TV og IP-telefonien. Ruter bak Inteno-boksen vil fungere, men man får da dobbelt-NAT-ing som neppe anbefales.

      • ronald putans says:

        Må sikkert sette routeren bak inteno i access mode for å unngå NAT-ing, men mister litt av det som gjør en router god som jeg forstår, siden Inteno blir da det som er «hjernen» på nettverket. Spurte Get om det var mulig å sette opp eget modem, men de skrev det ikke var mulig. Bridge mode var heller ikke mulig pga mangel på IPv4 adresser. Har de lov å sette slike restriksjoner egentlig?

        • Ruteren er vel formelt sett ISP sin eiendom (hvor vi leier boksen av dem), og de har jo sikret seg på alle mulige måter gjennom avtaler og kontrakt som man inngår… Tenker de nok har juridisk dekning for beslutningen. Imidlertid kan det diskuteres om det er god kundeservice….

          • ronald putans says:

            Ja, du har et godt poeng der! Får se om jeg finner noen løsning med 1:1 NAT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *