Flyktningekatastrofen i Syria

(Sist oppdatert 01.12.2018 @ 10:09 av Bjørn Roger Rasmussen.)

fvn.no: Pål Rake

I media har vi de siste årene fått høre og se mye hjerteskjærende rundt flyktningkatastrofen / den humanitære katastrofen i Syria. Mange er på flukt og en del av dem finner veien til Europa via farefull kryssing av Middelhavet m. m. Neste diskusjon er hvordan vi i Norge kan hjelpe, hvor mange vi i Norge skal ta imot av flyktningene og/eller om vi kan hjelpe dem i nærområdene.

I stedet for å skrive en masse selv om dette alvorlige temaet vil jeg i stedet anbefale lesing av Pål Rake sitt leserinnlegg på fvn.no (Fædrelandsvennen). Innlegget er velskrevet og jeg kan trygt skrive under på og samtykke med det han skriver og omtaler!

Lenken til innlegget i fvn.no med tittelen #VelkommenSyria: http://lokalkulturen.fvn.no/blog/2015/09/04/velkommensyria/

Jeg vil også anbefale Pål Rake sin singel:

Oppdatering:

Jeg velger likevel å skrive litt mer om temaet!

Programleder Rune Nilson i Lønsj på NRK P1 har også hatt (09.12.2015) et glimrende innlegg i diskusjonen rundt fremmedfrykt og rasisme. Skremmende holdninger finnes i mange nordmenn, ikke minst nøret opp av media og FrP. Vi er redde for potensielt nye landsmenn og vil for enhver pris beskytte og ha for oss selv alle de særprivilegier vi har i Norge.

Blant annet kom Rune med følgende utsagn som virkelig treffer spikeren på hodet:

 • Om nordmenn: “Og jeg prøver daglig å forstå hvordan det ble sånn. Hvordan VI ble sånn. En gjeng med ufordragelige og motbydelige egoister, som tror vi er berettiget et bedre liv enn alle andre i verden. For dette har blitt vanlig, folkens!”
 • “Det finnes folk der ute som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der.”
 • “Mer til det norske folk. Mye vil ha mer, faen vil ha flere.”
 • “Jeg er så skamfull og så flau over det som skjer i landet mitt nå, at det er nesten ikke til å holde ut!”

Vårt Land hadde 11. juli 2018 en artikkel med overskriften: “Veteranen gråt over kald asyldebatt”. Det er snakk om svenske KrFs (Kristdemokraterna, KD) superveteran og tidligere partileder Alf Svensson, som reagerer på dagens partitopper i Sverige sin flyktningdebatt. Den svenske flyktningdebatten har blitt kald og hard som den norske.

Vi hører for tiden (år 2018) lite om flyktningekatastrofen i Syria og andre land i Afrika og Asia (Afghanistan m. m.). Likevel er problemene slettes ikke over. Fortsatt krysser flyktninger Middelhavet, og fortsatt kommer de landeveien mot Europa. Krig, sultkatastrofer, mangel på medisinsk hjelp, utrygge forhold, usikker framtid, urolige politiske forhold, forfølgelse etc. kan tvinge folk på flykt.

Noe av grunne til at det er såpass lite fokus på situasjonen er at flyktningene i stor grad blir stoppet på de ytre sørlige grensene i Europa. Flyktningene blir internert i leirer og blir hindret fra å f. eks. å komme til Norge pga. stengte interne grenser mellom de europeiske landene. Mange europeiske land har også blitt restriktive til å ta imot flyktninger etter å ha tatt imot mange tidligere.

Mer om flyktninger

Ifølge FN er det ved inngangen til 2018 68,5 millioner mennesker på flukt (internt fordrevne eller flyktninger), hvorav ca. 41,5 % har flyktet over en landegrense. Først når man har krysset en landegrense blir en regnet som en flyktning. Krig, konflikt, forfølgelse og alvorlige brudd på menneskerettighetene er sentrale årsaker til at man må flykte (flukt pga. naturkatastrofer ikke tatt med). I tillegg til flyktninger har man asylsøkere.

Det er mange tragedier ute i den store verden. Norge kan ikke redde hele verden for de store utfordringene med flyktninger og asylsøkere. Imidlertid kan også Norge gjøre noe. Det er greit at vi har en noe streng flyktningpolitikk i Norge, men den må i det minste være rettferdig, human og forståelig. Vi bør også kunne ha hjerterom for å hjelpe litt flere enn det vi har gjort i de senere år med dagens blå regjering.

Vi bør MINST ta imot det FN foreslår som passende tall for kvoteflyktninger (overføringsflyktninger) til Norge. Kvoteflyktninger er personer som har fått saken sin behandlet og blitt anerkjent som flyktninger av FNs høykommissær for flyktninger.

Det er en fin og flott teori å hjelpe flyktningene der de er. Imidlertid befinner de seg ofte på plasser hvor det er vanskelig å gi dem god og tilstrekkelig hjelp. En del av dem havner i overfylte og dårlige flyktningeleirer langt borte fra der de kommer fra. U-hjelp, innsamlingsaksjoner, nødhjelp og bistandsprosjekter støttet av Norge er selvsagt bra, og mange i Norge klarer i en viss grad å la seg engasjere av slikt. Likevel løser ikke slik brannslukning hovedproblemet og årsaken til at folk blir flyktninger.

Vi skal selvsagt ikke være naive i møtet med den uoversiktlige flyktninge- og asylstrømmen. Det kan være kjeltringer og/eller ekstremister “gjemt” i mengden samt lykkejegere som ikke trenger beskyttelse og hjelp. Selvsagt støtter heller IKKE jeg ekstrem islamisme og samfunn styrt av Sharia-lovgivning. Imidlertid er det nok absolutt flest av uskyldige og fredelige sivile som ufortjent har blitt rammet av krig eller andre katastrofer/konflikter. Litt empati, medmenneskelighet og hjerterom bør vi ha.

Artikkelen ble skrevet i forbindelse med Syria-katastrofen. Imidlertid er det mange andre steder i verden det også finnes berettigede flyktninger. Det flyktes fra både diverse land i Asia, Afrika, Sør- og Latin-Amerika m. m.

Norge er jo i ferd med å bli svært forgubbet med eldrebølgen og få nyfødte (lave fødselstall), og for tiden kommer det jo heller ikke de store mengdene med flykninger og/eller asylsøkere til landet heller. Folkeveksten er minkende, og vi kan trenge et økt antall flyktninger som arbeidere i landet vårt. For å få hjulene til å gå rundt framover kan våre nye landsmenn være til god hjelp i arbeidslivet som arbeidstakere (eller som gründere eller ledere for den del).

Det er et lite tankekors å lese enkelte av kommentarene som har blitt lagt inn til denne artikkelen. Det finnes definitivt rasister blant oss. Slettes ikke alle vil vise noe sympati eller medfølelse overfor flyktninger og/eller asylsøkere. Spesielt er skepsisen stor over muslimer. Som omtalt i artikkelen “Typisk norsk og norske verdier” finnes det en del “grumsete” høyreekstreme og rasistiske organisasjoner i vårt land også.

Jeg er helt overbevist om at Norge kan gjøre mer enn vi gjør i dag for å bedre livet for flere flyktninger, uten at dette går nevneverdig ut over oss nordmenn og det norske. Vi bør sannelig dele litt mer på de goder vi har blitt privilegert med her i Norge. Selvsagt skal flyktningene som kommer til oss også bidra med sin del til landet, noe de fleste helt sikkert vil gjøre hvis de bare får muligheter for å kunne gjøre det (får tilbud om jobb osv.).

Aktuelle lenker:

 

Det har blitt bestemt at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonsplattform. FNs migrasjonsavtale er en internasjonal avtale med diverse politiske målsetninger som har basis i de eksisterende menneskerettighetene. Det er diverse prinsipper nedfelt i avtalen, men juridisk sett er den ikke særlig bindende. Det skulle bare mangle at Norge ikke sluttet seg til avtalen, selv om enkelte med rasistiske holdninger selvsagt har vært mot dette også.

En god del nordmenn er preget av rasisme, fremmedfrykt og redsel for det ukjente. Videre er vi noe motvillige mot å dele av vår overflod og velferd med flere. Enkelte vil enkelt og greit at vi skal være oss selv nok. De som ikke kommer fra Norge bryr vi oss i liten grad om, og rettferdighet og likhet er ikke så viktig.

Det har vel nesten blitt en norsk verdi å være skeptisk til asylsøkere og innvandrere, spesielt dem med muslimsk bakgrunn.

Lenke:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

14 kommentarer til Flyktningekatastrofen i Syria

 1. NeiTilFrekkeUtlendingeriNorge sier:

  Folk vil beskytte seg selv, sitt land og sin familie. Hvis du synes det er rart, så bor du i feil land. Dette har nordmenn gjort i alle tider. Akkurat som alle andre i verden. Folk beskytter seg selv og sitt. Så når noen sier at de vil importere flest mulig unge menn fra kulturer som er basert på vold, drap og voldtekt, så sier jeg selvfølgelig nei. Slikt skal vi ikke ha i Norge. De får holde seg i ørkenen, så kan de leve slik de vil der.

  Jeg blir ofte kalt rasist, men det er bare veike små venstre-ekstremister som sier det. Og det betyr at jeg gjør noe riktig. Jeg har sagt det til dem mange ganger; jeg diskriminerer ikke mot noen. Jeg bryr meg ikke om dere er gule, blå, svarte eller grønne. I mine øyne er dere alle like lite verdt.

 2. NeiTilVilleMuslimer sier:

  Det er ekstremt mye rasisme i Norge nå om dagen. Jeg opplevde 1970- og 80-tallet i Norge og rasisme var et ord jeg aldri hørte. Men så kom muslimene og nå blir hvite nordmenn hele tiden forsøkt trykket ned og overkjørt. Muslimer er de mest rasistiske mennesker jeg møtt. Glem nazistene, de ser ut som uskyldige speidergutter sammenlignet med muslimer. Jeg måtte flytte ut av min egen hovedstad i mitt eget land etter 15 år for pokker. Muslimene gjorde det umulig å leve der. For muslimer så er jeg null verdt, fordi jeg er en vantro hvit nordmann. En vantro hvit nordmann som hjalp dem når de ba om hjelp og betaler maten deres med mine skattepenger… Vi får se, hvor langt de kommer. Når man biter hånden som gir deg mat, da ligger du jævlig tynt ann. Jeg har ikke ett eneste godt ord å si om disse villdyrene og prøver en av de å kødde med meg, så blir det det siste han gjør.

  • Går ikke god for hele innholdet i den innlagte kommentaren, men lar den i ytringsfrihetens navn passere. Selvsagt har innsender et aldri så lite poeng at også muslimske innvandrere må tilpasse seg Norge og det norske, og også de må gjøre sin del for å unngå rasisme. Å se på dem som ikke er muslimer som mindreverdige “vantro hvite nordmenn” og “alle norske kvinner er horer” er ikke akseptabelt.

   Se ellers innlegget mitt med tittelen “Typisk norsk og norske verdier” for mer diskusjoner rundt tilsvarende problemstillinger.

 3. JævlaHippier sier:

  Ja, at nordmenn vil leve i fred og trygghet i sitt eget land, det blir vel for mye å svelge for de gode hippiene. Det dere sier, er at vi i Norge har det så bra og mange har det ikke så bra, så vi burde ha det verre. Vi burde importere faanskap og elendighet fordi vi har det for bra. Dette er grunnen til at jeg vil kvele hver eneste hippie jeg møter. Dere ødelegger mitt land, mitt liv og mine barns liv fordi dere vil late som om dere er gode. Den godheten deres gir jeg ikke fem øre for. Den er verdiløs og blind. Ja, det er mye elendighet i verden og det vil jeg ikke ha i Norge. Steng grensen nå, folk får ta seg av sine egne problemer i sine egne land. Vi er ikke verdens sosialkontor. Norge er ikke et herberge for kriminelle lykkejegere, dopselgere og voldtektsmenn.

  • Under STERK TVIL godkjent som offentlig synlig kommentar. Totalt uenig i budskapet, men lar det passere i ytringsfrihetenes navn.

   Alle antirasister stemples tydeligvis som hippier av forfatter av kommentaren. Lite treffende merkelapp.

 4. MøkketeHippieSvin sier:

  Dere møkkete hippier har røyket for mye dop. Dere vil flytte alle verdens problemer inn i Norge, for å redde verden. Hvis jeg ville redde verden, så hadde jeg reist dit problemene er og løst problemene der. Jeg hadde selvfølgelig aldri flyttet problemer til Norge, det er galskap. Idioti. Man setter ikke fyr på stua når det er en vannlekasje på kjøkkenet. Men dere hippier… dere lever i deres egen lille boble og inni den boblen så er det mulig for 5 millioner nordmenn på en stein ved siden av nordpolen å redde 7 milliarder mennesker i hele verden. Dere er idioter. Dere kan ikke redde noen, det er umulig. Dere lever i en fantasi. Resultatet av det dere gjør, er at Norge blir ødelagt. Det er det eneste mulige resultatet, det er det eneste som kan skje.

  • Under STERK TVIL godkjent som offentlig synlig kommentar, selv om innholdet er rasistisk. Totalt uenig i budskapet, men lar det passere i ytringsfrihetenes navn. Ellers var “dere møkkete hippier” er rart og lite treffende kraftuttrykk hvis du spør meg. Slettes ikke alle antirasister som er hippier akkurat.

   Alt tyder ellers på at det er samme person som har lagt inn begge de to siste kommentarene. Samme IP-adresse tyder på dette.

 5. HuffameiSåFælt sier:

  Ja huffamei den flyktningkatastrofen er grusom altså. Nesten så jeg får tårer i ræva eller øyene eller noe. Jeg synes vi alle skal stikke hodet i sanden og glemme at slik har det vært siden tidenes morgen. Jeg synes også at vi skal glemme at det kun ser verre ut nå fordi alle har tv og internett og alle ser all info om hele verden hele tiden. Det er best å oppføre seg som idioter og ikke reagere eller tenke i det hele tatt. La oss bare sette oss ned og gråte over folk vi ikke kjenner, folk vi aldri har møtt, folk som holder til ti tusen mil unna oss. Klem ut tårene og skrik høyt. Det hjelper.

 6. SåJævligSmart sier:

  Jeg synes det er rasjonellt og fornuftig å knuse vårt eget land for å hjelpe folk vi aldri har møtt og som holder til på andre siden av kloden. Folk som har ødelagt sine egne land totalt. Det er logisk å gi hjelp til folk som hater vårt land, vårt kultur og oss. Så åpne deres hjerter og lommebøker, det er 200 millioner voldelige sosialklienter, religiøse fantatikere og junkier som trenger hjelp i afrika. Gi alt dere har, gi send deres døtre til afrika med alle pengene dra har. Gi til dere har utryddet dere selv. Det er fornuftig og smart.

 7. På-an igjen med to nye rasistiske kommentarer. Jaja, jeg lar dem passere selv om jeg på ingen måte går god for innholdet. Demonstrerer bare tydelig at vi har enkelte med sterkt rasistiske
  holdninger blant oss her i Norge. Trist.

 8. ********* sier:

  Slik samfunnet er nå, så har ikke jeg lov til å bruke ordet neger, fordi jeg er hvit. Og du snakker om rasisme… Negere kaller hverandre negere hele jævla tiden. Men min hvite hud gjør at jeg ikke kan bruke det ordet. En gjeng negere, den norske stat og noen forvirrede nordmenn vil nekte meg å bruke ord fordi jeg er hvit. Fortell meg mer om den fæle rasismen mot svarte mennesker… din forbannede idiot av et fjols.

 9. Hykler sier:

  Jeg tillater meg å dele en liten men viktig detalj med kongen av falsk godhet; på den tiden du brukte på å grine over denne fæle flyktning`katastrofen`, så døde 3000 barn verden over av helt andre årsaker. Skal du grine over dem også, eller er du bare en patetisk hykler som griner av det du ser på facebook?

  • De to siste useriøse kommentarene som har blitt lagt inn fortjener ikke noe svar. Imidlertid har de blitt lest, jeg har ristet litt på hodet og under tvil – nok en gang – latt dem passere “sensuren” min. (Ut fra IP-adresser og skrivestil tyder det meste på at det er en eller noen få faste kommentatorer som går igjen med innleggelse av små-tvilsomme og rasistiske kommentarer.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Spamkommentarer blokkert