Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023

(Sist oppdatert 29.05.2023 @ 18:26 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023 avholdes 11. september 2023 her i kongeriket Norge. Jeg har mine politiske meninger, og det vil i dette innlegget bli skrevet noen ord rundt årets valg. Dette at det er snakk om et valg på kommune- og fylkesplan påvirker selvsagt valget, hvor lokale saker og hvilke personer / listekandidater som stiller til valg er vel så viktig som selve partivalget. Det er ikke rikspolitikken eller partipolitikken som er det viktigste i høstens valg.

I Vestland fylke / Vestland fylkeskommune stiller følgende partier lister i fylkestingsvalget:

Logoer til partier som stiller lister i i fylkestingsvalget 2023 i Vestland fylke.

Altså:

Logoer til partier som stiller lister i i fylkestingsvalget 2023 i Vestland fylke.

 

Partilister – 23 stk. – i fylket Vestland valget 2023, tekstformat:

Selve listene kan studeres her:

I andre deler av Norge finnes det andre og flere enn de nevnte partiene. Imidlertid har jeg valgt å forholde meg til det fylket jeg bor i.

Det blir litt færre lister å forholde seg til på kommunenivå – både i Stad kommune (min bostedskommune) og i Kinn kommune (min arbeidsplass).

Mer om kommunestyrevalgene:

Heldigvis ingen énsakspartier i disse to kommunene. Spesielt i Kinn kunne det ha dukket opp et parti som ville reversere kommunereformen, men heldigvis skjer ikke dette.

Mine tanker rundt valg av parti å stemme på:

  • Det gagner ikke meg og dem rundt meg med en høyrevridd og egoistisk politikk. Uaktuelle partier blir da: FrP, H, V og KrF.
  • Jeg er heller ikke en ekte sosialist eller kommunist, slik at de rødeste partiene utgår. Uaktuelle partier: R og SV.
  • Jeg er ingen klima- og miljøaktivist, så glem MDG.
  • Å stemme på små mikropartier / nisjepartier / ensakspartier er en bortkastet stemme. Slike partier utgår som aktuelle for min del.
  • Sammenblandingen av bedehus og politikk liker jeg ekstremt dårlig, så da utgår KrF for andre gang.
  • Høyreekstreme og rasistiske partier utgår både pga. det de står for, og pga. de heldigvis også framstår som mikropartier som neppe kommer til å få noen særlig innflytelse etter valget.
  • Lokalpolitisk i Stad kommune er jeg lei av partiet Venstre, som har hatt ordføreren i perioden som nå utløper. Håper mer fornuftige partier slipper til makta med ordfører osv.

Jeg innrømmer at det ikke er mange partier som gjenstår. Valget står vel strengt tatt mellom dagens regjeringspartier (Sp og A). Selv om de ikke har gjort all verdens god jobb i regjering vil jeg nok likevel foretrekke dem som de ledende partiene etter valget høsten 2023.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir nok straffet – med god grunn – for sin middelmådige innsats i regjering. Selv om det er lokalvalg høsten 2023 vil nok skuffelsen blant mange velgere overfor rikspolitikerne forplante seg til lokalpolitikken, med middelmådig oppslutning rundt de to partiene som sluttresultat. Spesielt Senterpartiet har gjort en ekstremt dårlig jobb, hvor man virkelig kan spørre seg om partiet i det hele tatt er modne for politisk makt.

Det er viktig å huske på at vi står overfor et kommunestyre- og fylkestingsvalg, dvs. et lokal- og regional-valg (fylkesnivå). I slike valg betyr lokale saker og hvem (hvilke personer og deres dugelighet) som står på listene nesten vel så mye som partinavn. All ære til dem som sier ja til å stå på listene, og så får vi bare satse og håpe på at vi får politiske konstellasjoner med dyktige politikere som gir oss gode lokalsamfunn.

For Stad kommune sin del blir dette første rullering av politikere siden effektueringen av kommunereformen 2020. Fra og med 1.1.2020 ble Selje kommune og Eid kommune til dagens Stad kommune, og det har vært nok av “innkjøringsproblemer”. Litt spennende å se hvordan dette slår inn på det politiske valget. Likeså gjelder sånt sett for fylket, hvor fra samme dato Hordaland og Sogn og Fjordane fylke ble til Vestland fylke.

Et betimelig spørsmål: Har jeg tillit og tiltro til de lokale politikerne på valg i Stad kommune? Tja, må jeg vel si der. I stedet for å skrive noen ny tekst rundt dette gjenbruker jeg teksten nedenfor fra mitt innlegg “Lokalpolitisk innspill – Flatraket“:

Nærmere halvparten av innbyggerne i tidligere Selje kommune er ikke fornøyde

Interessant, og gjenkjennelig for oss som tilfeldigvis bor ytre deler av Stad kommune:

Selve artikkelen er bak betalingsmur, men dette lille sitatet eller utdraget sier det meste:

  • “43,2 prosent av innbyggjarane i tidlegare Selje kommune er ikkje fornøgde med korleis saker frå deira område blir prioritert i Stad kommune.”

Fjordenes Tidende har fått gjennomført en Infact-undersøkelse som gir dette interessante resultatet, hvor jeg støtter resultatet fullt ut. Ytre deler av Stad kommune – og da spesielt Flatraket – er glemte deler i Stad kommune sine planer og politikk. Mye av tjenestetilbudet er fraværende, eller det er sentralisert inn til Nordfjordeid. Også store kvalitative forskjeller mellom tilbudene i indre og ytre Stad, i disfavør for ytre.

 

I samme gate min Facebook-kommentar 28.05.2023, med et lite stikk til lokalpolitikerne i Stad kommune som ikke tilbyr tilstrekkelig med svømming/bading innenfor skoletid:

På tur til Fosnavåg (igjen!) 28.-29. mai 2023. Primært for at barna våre skal få gjennomført svømming/bading i Sunnmørsbadet, da lokalpolitikerne i Stad kommune velger å ikke prioritere slikt i tilstrekkelig grad i regi av skolen.

 

(I tekstformat: I Fosnavåg nok en gang. Primært her for svømming/bading i Sunnmørsbadet. Sender snart regning til Stad kommune v/politikerne som ikke prioriterer svømmeundervisning i skolen, og som gjør det nødvendig med private tiltak slik som våre turer hit. Tull og fanteri de som sier at alt med skole og undervisning er gratis i Norge.”)

I lokalpolitikken innenfor Stad kommune har det nok beklageligvis liten betydning hvilket parti som vinner fram og får ordfører / flertall sammen med samarbeidspartnere. For å si det på “godt norsk” (les: engelsk): “Same shit, different wrapping“! Til tross for dette: Og ja, jeg skal garantert benytte meg av min stemmerett i kommunestyre- og fylkestingsvalget høsten 2023!

Samtidig med høstens politiske valg vil kirkevalget bli gjennomført. Selv har jeg ikke bestemt meg for om jeg vil stemme i dette valget, selv om jeg er medlem av kirka. Mitt syn på kirka er på mange måter et elsk og hat-forhold. Demokratiet i kirka fungerer etter mitt syn heller dårlig, og jeg har liten tro på at om man stemmer eller ei betyr så mye fra eller til for å få den skakkjørte kirka på rett kjøl igjen.

Jeg leser “med spenning” at noen steder i landet vårt har hele fire lister til kirkevalget: Åpen folkekirke, Bønnelista, Frimodig kirke og nominasjonskomiteens liste. Det er i hvert fall helt uaktuelt for min del å stemme på Bønnelista eller Frimodig kirke, i og med deres konservative syn og trangsynthet. Åpen folkekirke-lista er nok mitt åpenbare valg sånt sett, som i hvert fall stiller liste i Bjørgvin bispedømme-valget om enn ikke i det lokale kirkevalget (menighetsrådet) innenfor Selje sokn.

Mer informasjon kommer (muligens kanskje).

Alt i alt håper jeg at mange bruker sin rett og mulighet til å stemme, og at det ikke blir “sofapartiet” som vinner valget. For demokratiets del oppfordrer jeg alle til å bruke stemmeretten sin! Godt valg!

Lenker

Tidligere publiserte artikler om politikk / valg:

Eksterne lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert