Flatraket, presentasjon av kystbygda

(Sist oppdatert 09.11.2021 @ 16:45 av Bjørn Roger Rasmussen.)

www.flatraket.no – logo 1 – Bilde av bygda Flatraket tatt fra utkanten av Gangeskaregga / Nakkjen.

Min kone (Sølvi M. Rasmussen) er fra bygda Flatraket. Etter å ha vært med henne på ferie til Flatraket flere ganger ble jeg, Bjørn Roger Rasmussen, fasinert av plassen og ikke minst naturen som omkranser bygda. Fra og med 1. mai 2014 har vi valgt å flytte til bygda, dvs. vi er nå altså innbyggere / fastboende på Flatraket.

Underveis under min “oppdagelse” av Flatraket fikk jeg lyst til å legge ut en aldri så liten presentasjon av Flatraket på nettet. Sommeren 2007 ble første versjon lagt ut, og i etterkant har jeg mange ganger “flikket”, endret og forbedret presentasjonen. Min presentasjon er skrevet på bokmål selv om skriftspråket i Stad kommune (Selje) er nynorsk. Da et bilde som kjent sier mer enn 1000 ord er det naturlig med en del bilder i presentasjonen.

Kollasj 2017 FlatraketI

Bygda Flatraket ligger i Stad kommune i nordre del av Vestland fylke, Norge (tidligere Selje kommune, Sogn og Fjordane). Flatraket og Ytre Stad / Selje ligger ytterst nordvest i Nordfjordregionen (ytre Nordfjord). Bygdas nærmeste tettsteder er Selje (30 km) og Måløy (16 km) i Kinn kommune (tidligere Vågsøy kommune). Som jeg senere kommer inn på har bygda noe over 300 innbyggere.

I forbindelse med kommunereformen ble tidligere Selje kommune og Eid kommune slått samme til Stad kommune fra og med 1. januar 2020. Bygda Flatraket ble en del av den nye kommunen Stad. Den “tidligere” nabokommunen Vågsøy ble fra samme dato slått sammen med Flora kommune til Kinn kommune.

Selv føler jeg ingen spesiell tilknytning til Stad kommune som innbygger på Flatraket. Både jobb, tilgang på servicetjenester og handling/innkjøp finner for min del i stor grad sted i og rundt Måløy i Kinn kommune. Flatraket blir den “glemte” utkanten – perlen eller juvelen – i ytre søndre Stad.

Flatraket logo

 

Kollasj 2016 Flatraket

Flatraket sin kartmessige plassering / GPS-posisjon er 61° 58′ 26.0″ N 5° 13′ 39.2″ E (alternativt 61.973893N, 5.227552E), se også Google Maps-kartet (lenke).

Fra bygda ser man mot øya Silda, Stad (Stadlandet), Skongenes, Sildegapet og det åpne hav. Det er heller ikke lang vei til øya Barmen eller Venøy. Håvik, Nordpollen, Kvernevika, Vetrhus og Barmsund er andre stedsnavn langs fylkesvei 618 kjøreretning Selje. Etter tunellen ved Gangeskaret i kjøreretning mot Måløy og Nordfjordeid møter man på grendene Straumen og Sørpollen.

Rett før Straumen går kommunegrensen mellom Stad kommune (gamle Selje kommune) og Kinn kommune (gamle Vågsøy kommune). Oppe på Almenningsfjellet er det et veikryss hvor man kan ta enten til Måløy eller mot Bryggja og Nordfjordeid (riksvei 15).

ENGLISH VERSION: A short English version is available nearly at the bottom of the article.

PS! Denne artikkelen er en utvidelse og videreføring av nettsiden https://www.flatraket.no/

Tradisjonelt har fiske og landbruk vært sentrale næringsveier for Flatraket. Bygda hadde tidligere fiskehjell og produksjon av tørrfisk, og en del (mindre) fiskebåter har opp igjennom historien hatt sin tilhørighet i bygda. Bygdens største nåværende arbeidsplass er A.S. Fiskevegn (produsent av fiber, tauverk og fiskeredskaper).

Deler av bygda Flatraket sett fra Storevikhauen mai 2017. Det “gamle byggefeltet” vises ikke.

 

Bygda Flatraket 2021.

 

Bygda har også:

Kollasj 2015 Flatraket

 • Egen dagligvarebutikk (Joker)
 • Skole: 1.-7. klassetrinn, ca. 40 elever, skolekretsen inkluderer Flatraket, Rundereim, Barmen, Vetrhus, Venøy, Kvernevika, Nordpoll og Håvik.
 • Barnehage (kommunal med ca. 30 barn)
 • Kommunal utleiebolig (vertikaldelt 2-mannsbolig)
 • Biblioteksfilial
 • Et aktivt idrettslag (allidrett, turn og fotball) med eget klubbhus og Naustteigen stadion (fotballbane)
 • Småbåthavn og molo
 • Breiband via fiber
 • Flott og spennende natur
 • Levende dugnadsånd og kjekke innbyggere
 • Flotte muligheter for gåturer og fjellturer, og ikke minst for fisketurer og båtliv

Flatraket, mitt bosted! Flatraket er en relativt typisk liten kystbygd på Vestlandet.

 

Kollasj Flatraket 2014

Selve bygda har ikke egen kirke eller bedehus (utenom Nordpoll Samlingsheim), men det blir innimellom arrangert noen Gudstjenester på skolen. Skolebygningen fungerer også som et grendehus. Flatraket skule (dagens skolebygning) var forresten 60 år i 2018, noe som ble markert med et arrangement 4. oktober 2018.

Ellers har bygda sin egen årlige festival: Flatraksfestivalen, som de siste årene har blitt avholdt i forbindelse med felles Jonsok-feiring. Diverse arrangementet i regi av idrettslaget finner også i sted i løpet av et år (basar, aktivitetskvelder for barn og unge, idrettsdag, julemesse osv.). Mye av dette har beklageligvis vært på pause i 2020 og 2021 pga. korona-pandemien.

Bygda kan med sin plassering i det ytre havgapet (havlandet i ytre Nordfjord) på Vestlandet tilby mange fine naturopplevelser. Bygda er enkelt og greit omgitt av fin og røff natur i form av hav og fjell. Det er gode muligheter for båtliv og fritidsfisking i havet, hvor det til tider barske storhavet venter rett utenfor bygda. Fjellene rundt gir gode muligheter for fjellturer, og spesielt på fine sommerdager er naturen og ikke minst solnedgangene i havet et fint skue.

En fin 2-3 timers fjelltur (gåtur) som kan anbefales er følgende: Gå opp til toppen av byggefeltet, følg traktorveien som fører opp til torvhusa, fortsatt på merket tursti opp til Håkonshallen (323 moh) og følg merkingen videre slik at du kommer opp på toppen av Lynghaughornet (334 moh). Etter å ha avlagt Lynghaughornet et besøk følger du den delvis merkede stien som fører nedover mot rasteplassen på utsikten. På både Håkonshallen og Lynghaughornet (Lyngvahornet) er det utplassert gjestebøker (nå gjort om til elektronisk løsning for registrering via mobil). PS! Merkingen av stien er noen steder litt vanskelig å finne og å følge. En annen interessant kortere tur er opp til Grautafatet.

En mye lengre fjell- og topptur som skal være fin er turen opp til St. Sunnivahornet på 689 moh, gjerne via Namneberget/Navneberget. Turen oppover til Sunnivahornet kan foretas fra det gamle byggefeltet via Torvhusa (152 moh), Esterbekken (219 moh), Selet (393 moh) og Navneberget. Fra toppen skal man kunne se innover Nordfjorden og mot Bremanger, Måløy og Stadt. Synnivahornet ligger i Kinn kommune, og et alternativ til gå opp fra Flatraket er i stedet å gå fra Almenningsiden. Alskartinden (581 moh) og Gangeskaregga (526 moh) er også fine fjellturer i området som kan tas med utgangspunkt Flatraket.

Bilder i form av noen kollasjer, hvorav en med år 2020-bilder kommer først:

Kollasj 2020 Flatraket.

 

I forbindelse med publisering av kollasjen ovenfor på Facebook 28.02.2021 skrev jeg følgende: “I de senere år har jeg laget en årlig samlet kollasj av utvalgte Flatraket-bilder. Den for år 2020 har jeg først fått ferdig nå. I tillegg til å ligge her blir den lagt ut på www.flatraket.no m. m. En stor lokal begivenhet i 2020 var ferdigstillelsen av trimløypa rundt Flatraksdalen.

Videre til noen “eldre” kollasjer:

Kollasj 2019 Flatraket

Kollasj 2019 Flatraket.

Kollasj 2018 Flatraket

Kollasj 2018 Flatraket

 

Flatraket (Flatraksbygda eller Flatrakje på dialekt) er ei lita bygd med ca. 300-600 innbyggere, alt etter beregningsmetode og hva som tas med i tellingen. Grunnkrets (G) Flatraket hadde ifølge SSB en folkemengde på 326 personer i år 2021, mens postnummer 6717 Flatraket hadde 484 postadresser pr. 1.1.2020. Grunnkretsene Flatraket, Pollane og Barmen hadde totalt en folkemengde på 568 personer i starten av år 2021.

Ut fra tabellen nedenfor har grunnkrets Flatraket totalt sett hatt en positiv befolkningsutvikling (trend) i perioden 1999 til 2021, mens Barmen og Pollane har gått noe tilbake:

SSB grunnkrets

SSB befolkning etter grunnkrets (Flatraket, Pollane og Barmen) 1999-2021. Tall hentet ut i starten av juni 2021.

 

Kilde til tabellen ovenfor: Statistisk sentralbyrå statistikkbanken (SSB): Tabell 04317: Befolkning, etter grunnkrets, statistikkvariabel og år. I forbindelse med kommunereformen har kommunen fått nytt kommunenummer: 4649 i stedet for 1441. Dette er igjen årsaken til to sett med rader for både Flatraket, Pollane og Barmen i tabellen. Pollane består blant annet av stedene Håvik, Nordpollen, Kvernevika, Vetrhus, Venøya, Barmsund, Flister og Rundereim. Se eventuelt SSB sitt kart for detaljer rundt grunnkretsinndelingen.

Beklageligvis går utviklingen noe feil vei i perioden februar 2020-februar 2021, med en mindre nedgang i befolkningen på Flatraket (men totalt sett en liten økning, opp til 568 for de tre grunnkretsene samlet sett). Fra år 2020 til år 2021 har det nok vært mer fraflytting og dødsfall enn nyfødte og tilflytting til selve Flatraket.

I forbindelse med åpning av trimløypa / turløypa rundt Flatraksdalen høsten 2020 har det kommet opp noen informative informasjonstavler / plakater:

Turløypa på Flatraket (rundt Flatraksdalen) og fjelltrim med Flatraket Idrettslag – plakat / oppslag.

 

Selve bildet med løyper inntegnet:

Fjelltrim med Flatraket Idrettslag, hentet fra deres Facebook-gruppe Flatraket IL.

Bygda Flatraket samt Flatraksvika og havet utenfor sett fra fjellet:

Flatraket sett fra fjellet i nærheten av Lynghaughornet 31.05.2020.

 

Kollasj Flatraket sommeren 2013

På sommerstid er det en del småbåter å se rundt Flatraket. En del kombinerer båttur med fisking, mens andre utforsker området pr. havkajakk.

For dem som har tilgang på båt kan en tur over til øya Silda anbefales. En kort båttur over Flatraksvika fører fram til Silda, og øya er en idyllisk plass som er verdt et besøk. (For tiden ikke i drift: I ferier og på sommertid er det muligheter for å få seg kaffe og noe å bite i på Skjærbuda Pub & Restaurant.)

Bygda har en havn med molo og småbåthavn for dem som kommer båtveien til bygda. Bygda har noen småstrender  (strandområder) med bademuligheter hvis fint sommervær inntreffer. Når høst- og vinterstormene herjer står havet i opprør og havet virker da skremmende, vilt og lite fristende for båtturer eller bading. Alle har nok hørt værmeldingen melde om storm ved Stadt. Da Flatraket har Stadt som “nabo” merkes været godt i bygda når uværet herjer. Både stormen Dagmar 1. juledag 2011 og nyttårsorkanen 1. januar 1992 har i høyeste grad vært merkbare i bygda samt bidratt med en del materielle skader.

Hvis bygda Flatraket blir for liten for deg som turist er det muligheter for å ta dagsturer og utflukter til andre attraksjoner i ytre Stad kommune: Selje kloster, Vestkapp og Stad, Ervik, Hoddevik (inkludert Stad Surfing), Dragseidet, Seljesanden m. m. Etter hvert kan en attraksjon med positive ringvirkninger bli Stad Skipstunnel, forutsatt hvis og når den blir bygget. Kinn nordre del (Vågsøy) kan på sin side tilby Kråkenes fyr, Kannesteinen, Silda, Vågsberget Handelsstad, Refviksanden, Moldøen, Måløyraidsenteret m. m. I Stryn kan f. eks. Briksdalsbreen avlegges et besøk, eller Loen Skylift. Les mer om aktuelle attraksjoner på nordfjord.no (lenke).

Kollasj Flatraket sommeren 2012

Det finnes ledige boligtomter i det “nye” byggefeltet for dem som ønsker å slå seg ned på permanent basis, mens det finnes diverse overnattingsmuligheter for korttidsbesøkende i og rundt Flatraket, Selje og Nordfjord forøvrig.

Som besøkende i bygda kan man bli ganske imponert over hvordan folk klarte å livberge seg i gamle dager av kombinasjonen gårdsdrift og fiske. Gårdsbygningene i området er ikke særlig store og de ser meget tungdrevne ut i forhold til dagens standard. Naturen er også lite egnet til landbruksaktivitet med sine bratte skråninger og fjell. De tradisjonelle båtene som har blitt brukt til fiske er også små og lite effektive i forhold til dagens moderne fiskebåter.

Ordet Flatraket betyr:
– Flat: Lendets / terrengets flate utforming, dvs. for bygdas vedkommende ei lang og flat strand ut mot det åpne havet, i ei brei vik mellom Sørpollen og Nordpollen.
– Raket: Et åpent sted ved ei strand der det er mange løse ting som driver i land fra havet, dvs. mye rak.

Busetnadsoge Flatraket

Kilde: Bok utarbeidet av Johan Kroken (2014): «Busetnadsoge for gardane Seljenes – Oresæter – Flatraket – Kupen – Gangeskar ca. 1750-2014»

De fem opprinnelige gårdene ble eid av enten kirka (Selje prestebol) eller St. Jørgen Hospital i Bergen. Gårdene ble så leid ut igjen til brukere, og først på midten av 1800-tallet ble gårdene solgt til private kjøpere.

En tur til Flatraket kan anbefales! Du vil møte en liten, idyllisk og koselig vestlandsk perle av en kystbygd omkranset av røff natur! En “innfødt” ville vel ha sagt: “Flatraksbygda er ei perle kan vel hende”. Eller som “konkurrenten” min – www.flatraket.net – skriver: “Flatraket – ei perle ved Stadhavet.”

 

Gjestebok / kommentar: PS! Pga. mange forsøk på å legge inn uønskede kommentarer (spam) har funksjonaliteten for kommentarer blitt slått av for denne artikkelen. Legg gjerne igjen en hilsen i bloggens gjestebok i stedet!

 

Short English version

Flatraket is a small coastal village in the municipality of Stad, Vestland county, Norway. It is a part of the Nordfjord (Northern fjord) district. Flatraket is situated about 16 kilometers from Måløy (Kinn) and about 30 kilometers from the center of Selje. The village has a scenic view to the island of Silda, Stadlandet and to the Norwegian Sea. Flatraket has about 300 inhabitants.

Traditionally, fishing and agriculture has been important for the community. Today the biggest business in the village is AS Fiskevegn (manufacturer of cords, ropes and fishing equipment). The village also has a school, a kindergarten, a grocery store and a sports club. Flatraket also has its own marina.

The location of Flatraket at the western coast of Norway with the sea as nearest neighbour results in rough weather conditions. Storm, high winds and rain are normal for the inhabitants. However, if the summer weather is good, you will also see some very nice sunsets. There are great opportunities for mountain hikes and boating.

A trip to Flatraket is recommended! You will meet a small, idyllic and cozy Western Norway pearl of a coastal village surrounded by rugged scenery!

Se også (see also): https://www.flatraket.no/ og (and) https://foto.flatraket.no/. Adresse til Flatraket-side på Facebook: https://www.facebook.com/flatraket.no eller https://facebook.flatraket.no/

Nordlys på Flatraket 08.02.2021.

 

Flatrakssongen

Flatraksbygda er ei perle kan vel hende
i frå Navenes og sør til Gangeskar.
Det var her eg i min ungdom for og rende,
det er her eg mine barndomsrøter har.
Ofte vart det leika politi og røvar,
eller vi ein tur i beitemarka gjekk.
Der dei fredelige kyr vart ville løver,
og vi stormsprang heim, vanvettige av skrekk.Eg vaks opp og reiste ut i vide verda,
for å jobbe, eller sjå meg rundt i kring.
Men kvar kveld på denne lange, lange ferda
såg eg for meg alle kjende kjære ting.
Det var kveldssola som spegla seg i Keila,
før ho dala ned i havet ut for Stadt.
Berre tjeld og teiste slost litt om ein småfisk,
før enn bygda gjekk til ro og sa god natt.Også vinterstormar mintes et med glede,
dersom alle folk og båtar låg i hamn.
Snø og sludd frå vestavindens arge vreide,
der var varmt i skulestovas lune famn.
Og når våren kom og heile bygda vakna,
det var traktordur frå morgon til kveld.
Ut i verda var det kjende ting eg sakna,
lukt av ny-spreidd møk og fisk som hang på hjell.Eller når slåttegrauten vi vart benka,
etter strevet, redningsfest, litt skrik og skrål.
Men når helgefred seg over bygda senka,
mange ting kan hende i eit turrhøy stål.
Er det rart at alle ynskjer seg tilbake,
til den staden som er paradis på jord.
Vi drog ut og snudde heim med kvar vår make,
heim til Flatraksbygda, vener, far og mor.


 

17. mai 2020 – Flatraket. Litt spesiell 17. mai pga. korona-pandemien.

 


Været ifølge værmeldingen:


Mer detaljer om været på Flatraket: “Været på Flatraket – værmeldingen lyder” (lenke).

Linker / lenker relatert til Flatraket & omegn

Solnedgang Sildagapet, sommeren 2012

Siste logo eller bilde i denne artikkelen, som selvsagt også må være en solnedgang:

www.flatraket.no – Logo 2

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Kommentarer er stengt.

 • Spamkommentarer blokkert