Flatraket, presentasjon av kystbygda

(Sist oppdatert 13.09.2024 @ 19:36 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Min kone – Sølvi Myklebust Rasmussen – er fra bygda Flatraket. Etter å ha vært med henne på ferie til Flatraket flere ganger ble jeg – Bjørn Roger Rasmussen – svært fasinert av plassen og ikke minst naturen som omkranser bygda. Første gang jeg besøkte Flatraket var julen 2003. Til slutt valgte vi å flytte til bygda, og fra og med 1. mai 2014 har vi vært faste innbyggere / fastboende på Flatraket.

Underveis under min «oppdagelse» av Flatraket fikk jeg lyst til å legge ut en aldri så liten presentasjon av Flatraket på nettet. Sommeren 2007 ble første versjon lagt ut, og i etterkant har jeg mange ganger «flikket» på, endret, utvidet og forbedret presentasjonen. Min presentasjon er skrevet på bokmål selv om skriftspråket i Stad kommune (Selje) er nynorsk. Da et bilde som kjent sier mer enn 1000 ord, er det naturlig med en god del bilder i presentasjonen.

Bilde av bygda Flatraket tatt fra utkanten av Gangeskaregga / Nakkjen, sommeren 2024.

 

Bygda Flatraket ligger ute ved havet i Stad kommune i nordre del av Vestland fylke, Norge (tidligere Selje kommune, Sogn og Fjordane). Flatraket og Ytre Stad / Selje ligger ytterst nordvest i Nordfjordregionen (ytre Nordfjord). Bygdas nærmeste tettsteder er Selje (30 km) og Måløy (16 km). Som jeg senere kommer inn på har bygda noe over 300 innbyggere. Flatraket er en liten idylliske kystbygd med flott natur i form av hav og fjell, men innimellom kan det være ganske så værhardt ute i havgapet.

Innledning

I forbindelse med kommunereformen ble tidligere Selje kommune og Eid kommune slått samme til Stad kommune fra og med 1. januar 2020. Bygda Flatraket ble en del av den nye kommunen Stad (tidligere: Selje kommune), hvor Flatraket er i godt selskap med andre tilsvarende bygder i den nye kommunen. Den tidligere nabokommunen Vågsøy (med byen Måløy) ble fra samme dato slått sammen med Flora kommune til Kinn kommune.

I fortsettelsen vil det også være en god del bilder / fotografier (selvfotograferte), og ikke bare tekst. Forhåpentligvis klarer jeg å gjengi et tålig bra situasjonsbilde av bygda.

Kollasj 2023 Flatraket.

 

Enkeltbildene som ble brukt til å lage kollasjen ovenfor er tilgjengelig i et album på Facebook:

De nyeste bildene tatt av meg – Bjørn Roger – med Flatraket som motiv befinner seg i dette albumet: foto.brr.no: Flatraket 2024. Også andre årganger med bilder tilgjengelig via foto.flatraket.no / foto.brr.no – kategori Flatraket.

Flatraket logo

 

Om bygda

Fra bygda ser man mot øya Silda, Stad (Stadlandet), Skongenes, Sildegapet og det åpne hav. Det er heller ikke lang vei til øya Barmen eller Venøy. Håvik, Nordpollen, Kvernevika, Vetrhus og Barmsund er andre stedsnavn langs fylkesvei 618 kjøreretning Selje. Etter tunellen ved Gangeskaret i kjøreretning mot Måløy og Nordfjordeid møter man på grendene Straumen og Sørpollen.

Foto fra en liten fjelltur på Flatraket oppover mot «Grautafatet», 17. mai 2024.

 

Rett før Straumen går kommunegrensen mellom Stad kommune (gamle Selje kommune) og Kinn kommune (gamle Vågsøy kommune). Oppe på Almenningsfjellet er det et veikryss hvor man kan ta enten til Måløy eller mot Bryggja og Nordfjordeid (riksvei 15).

Flatraket sin kartmessige plassering / GPS-posisjon er 61° 58′ 26.0″ N 5° 13′ 39.2″ E (alternativt 61.973893N, 5.227552E), se også Google Maps-kartet (lenke).

Bygda sin plassering i Vestland fylke og kongeriket Norge:

Kart over Vestland fylke og kart over Norge. Bygda Flatraket i øverste venstre hjørne i Stad kommune, som igjen er en del av Nordfjord-regionen. Kilde: Wikipedia.

 

Vestland fylke er tegnet inn med mørkegrønn farge i oversiktskartet over Norge. Bygda Flatraket befinner seg nord-vest i fylket, og er del av Nordfjord-regionen/distriktet som i fylkeskartet er tegnet inn med turkis farge. Rød tekst og prikk benyttet for å fortelle hvor Flatraket og Nordfjord-distriktet ligger.

Velkommen til Flatraket! Stedsnavnskilt for Flatraket i nærheten av Gangeskar / Gangeskartunnelen.

 

ENGLISH VERSION: A short English version is available nearly at the bottom of the article.

Denne artikkelen eller dette innlegget er en utvidelse og videreføring av Flatraket-nettsiden, som ble påbegynt sommeren 2007. Opprinnelig nettside har nå blitt gjort om til en statisk nettside, med informasjon om Flatraket generert av kunstig intelligens (KI).

Adressen https://www.flatraket.no/ peker rett mot dette blogg-innlegget som du nå leser, mens opprinnelig nettside i ny KI-drakt kan nås på adressen https://gml.flatraket.no/. Også noe informasjon om bygda Flatraket via Flatraket-siden her i bloggen, og masse bilder fra Flatraket tilgjengelig i mitt fotogalleri.

 

Balkongflagg på plass i forbindelse med 17. mai 2022 på Flatraket.

 

Tradisjonelt har fiske og landbruk vært sentrale næringsveier for Flatraket, med vekselbruk mellom fiske og jordbruk. Bygda hadde tidligere fiskehjell og produksjon av tørrfisk, og en del (mindre) fiskebåter har opp igjennom historien hatt sin tilhørighet i bygda. Bygdens største nåværende arbeidsplass er AS Fiskevegn (produsent av linesystem, fiber, tauverk og fiskeredskaper).

Bygda Flatraket og høyde over havet målt i meter: Høyde over havet nedi bygda, målt på bussholdeplassen ved skolen: Ca. 15 meter. Gårdsrommet til eget hus på ca. 58 meter over havet. Høyeste hus i bygda i gamle byggefeltet ligger på ca. 95 meter over havet, mens ved strandkanten er man selvsagt på rett rundt 0 meter over havet. Imidlertid er det ganske store forskjeller mellom flo og fjære (høyvann og lavvann) her, i forhold til det jeg var vant med nede i Sør-Rogaland.

Kollasj 2022 Flatraket.

Kollasj 2021 Flatraket. Årskavalkade.

 

Og flere bilder fra bygda, da bilder forteller vel så mye som ord:

Deler av bygda Flatraket sett fra Storevikhaugen 22. august 2021. Det “gamle byggefeltet” vises ikke.

 

Bygda Flatraket 2021.

 

Fakta

Bygda har:

  • Egen dagligvarebutikk / kolonialbutikk (Joker Flatraket)
  • Bygda har også en butikk som selger byggevarer
  • Skole: 1.-7. klassetrinn inkludert SFO-avdeling, ca. 40 elever, skolekretsen inkluderer Flatraket, Rundereim, Barmen, Vetrhus, Venøy, Kvernevika, Nordpoll og Håvik
  • Skolen har både gymsal og skolekjøkken
  • Skoleområdet har en mye benyttet ballbinge, og i tillegg er det en flott oppgradert lekeplass rundt skolen
  • Barnehage (kommunal med ca. 30 barn)
  • Kommunal utleiebolig / gjennomgangsbolig (vertikaldelt 2-mannsbolig, dvs. to boenheter)
  • Eldretunet er nedlagt, men for tiden huser bygningsmassen + «lærerboligen» flyktninger fra Ukraina
  • Et aktivt idrettslag (allidrett, turn og fotball) med eget klubbhus og Naustteigen stadion (fotballbane)
  • Småbåthavn og molo
  • Bredbånd (breiband) via fiber (Enivest)
  • Eget privat vannverk (Flatraket vassverk)
  • Eget danseband: Vassverkgutane
  • Flott, vill, vakker og spennende natur
  • Storhavet som nærmeste nabo
  • Levende dugnadsånd og kjekke innbyggere
  • Bygda har vært privilegert med dyktige og energiske ildsjeler som har stått på for Flatraket sitt ve og vel
  • Mange av bygdas hus ligger slik til at man har god utsikt mot Flatraksvikja (Flatraksvika) og Sildagapet (Sildegapet)
  • Flotte muligheter for gåturer og fjellturer, og ikke minst for fisketurer og båtliv
  • Flatraket – Ei perle ved Stadhavet

Flatraket, mitt bosted! Flatraket er en relativt typisk liten kystbygd på Vestlandet.

 

Selve bygda har ikke egen kirke eller bedehus (utenom Nordpoll Samlingsheim), men det blir innimellom arrangert noen Gudstjenester på skolen. Skolebygningen fungerer også som et grendehus. Flatraket skule (dagens skolebygning) var forresten 60 år i 2018, noe som ble markert med et arrangement 4. oktober 2018.

Ellers har bygda sin egen årlige festival: Flatraksfestivalen. Felles (åpen) Jonsok-feiring inngår og i bygdas årshjul. Diverse arrangementet i regi av idrettslaget finner også i sted i løpet av et år (basar, aktivitetskvelder for barn og unge, idrettsdag, julemesse osv.). Mye av dette har beklageligvis vært på pause i 2020 og 2021 pga. korona-pandemien, men igangsatt igjen fra år 2022.

Bygda kan med sin plassering i det ytre havgapet (havlandet i ytre Nordfjord) på Vestlandet tilby mange fine naturopplevelser. Bygda er enkelt og greit omgitt av fin og røff natur i form av hav og fjell. Det er gode muligheter for båtliv og fritidsfisking i havet, hvor det til tider barske storhavet venter rett utenfor bygda. Fjellene rundt gir gode muligheter for fjellturer, og spesielt på fine sommerdager er naturen og ikke minst solnedgangene i havet et fint skue.

Dette med flotte solnedganger kan med fordel kan gjentas nok en gang: På flotte godværsdager sommerstid er solnedgangene i havet et fint skue, noe innbyggerne i bygda vet å nyte og å sette pris på. Mange av husene på Flatraket har en flott panoramautsikt utover mot øya Silda og ikke minst Sildagapet (stor bukt eller en vid fjord), der sola «går ned i havet» på fine og varme sommerkvelder.

Bildebevis på flotte solnedganger på Flatraket sommerstid:

Solnedgang Flatraket pr. 09.06.2023.

 

Slettes ikke hver dag vi har fint vær på Flatraket, men du verden hvor fine solnedgangene kan være de gangene været er såpass bra at sola på sommerstid går ned i havet! Nok en kollasj bestående av solnedgangsbilder:

Fargerik solnedgang på Flatraket 10.07.2024.

Og nok en:

Solnedgang på Flatraket 14.07.2024.

Natur og fjellturer

En fin 2-3 timers fjelltur (gåtur) som kan anbefales er følgende: Gå opp til toppen av byggefeltet, følg traktorveien som fører opp til torvhusa, fortsatt på merket tursti opp til Håkonshallen (323 moh) og følg merkingen videre slik at du kommer opp på toppen av Lynghaughornet (334 moh). Etter å ha avlagt Lynghaughornet et besøk følger du den delvis merkede stien som fører nedover mot rasteplassen på utsikten. På både Håkonshallen og Lynghaughornet (Lyngvahornet) er det utplassert gjestebøker (nå gjort om til elektronisk løsning for registrering via mobil). PS! Merkingen av stien er noen steder litt vanskelig å finne og å følge. En annen interessant kortere tur er opp til Grautafatet.

En mye lengre fjell- og topptur som skal være fin er turen opp til St. Sunnivahornet på 689 moh, gjerne via Namneberget/Navneberget. Turen oppover til Sunnivahornet kan foretas fra det gamle byggefeltet via Torvhusa (152 moh), Esterbekken (219 moh), Selet (393 moh) og Navneberget. Fra toppen skal man kunne se innover Nordfjorden og mot Bremanger, Måløy og Stadt. Synnivahornet ligger i Kinn kommune, og et alternativ til gå opp fra Flatraket er i stedet å gå fra Almenningsiden. Alskartinden (581 moh) og Gangeskaregga (526 moh) er også fine fjellturer i området som kan tas med utgangspunkt Flatraket.

Flere bilder i form av noen kollasjer, hvorav en med år 2020-bilder kommer først:

Kollasj 2020 Flatraket.

 

I forbindelse med publisering av kollasjen ovenfor på Facebook 28.02.2021 skrev jeg følgende: «I de senere år har jeg laget en årlig samlet kollasj av utvalgte Flatraket-bilder. Den for år 2020 har jeg først fått ferdig nå. I tillegg til å ligge her blir den lagt ut på www.flatraket.no m. m. En stor lokal begivenhet i 2020 var ferdigstillelsen av trimløypa rundt Flatraksdalen.» Nyere kollasjer av Flatraket-bilder fra 2021, 2022 og 2023 har blitt presentert tidligere i dette innlegget.

Videre til noen «eldre» kollasjer:

Kollasj Flatraket sommeren 2012

Kollasj Flatraket sommeren 2013

Kollasj Flatraket 2014

Kollasj 2015 Flatraket

Kollasj 2016 Flatraket

Kollasj 2017 Flatraket

Kollasj 2018 Flatraket

Kollasj 2018 Flatraket

Kollasj 2019 Flatraket

Kollasj 2019 Flatraket.

Innbyggertall

Flatraket (Flatraksbygda eller Flatrakje på dialekt) er ei lita bygd med ca. 300-600 innbyggere, alt etter beregningsmetode og hva som tas med i tellingen. Grunnkrets (G) Flatraket hadde ifølge SSB en folkemengde på 341 personer i starten av år 2024, mens postnummer 6717 Flatraket hadde 478 postadresser pr. 1.1.2022. Grunnkretsene Flatraket, Pollane og Barmen hadde totalt en folkemengde på 574 personer i starten av år 2024.

Ut fra tabellen nedenfor har grunnkrets Flatraket totalt sett hatt en positiv befolkningsutvikling (trend) i perioden 1999 til 2021, mens Barmen og Pollane har gått noe tilbake:

SSB grunnkrets

SSB befolkning etter grunnkrets (Flatraket, Pollane og Barmen) 1999-2021. Tall hentet ut i starten av juni 2021.

 

Kilde til tabellen ovenfor: Statistisk sentralbyrå statistikkbanken (SSB): Tabell 04317: Befolkning, etter grunnkrets, statistikkvariabel og år. I forbindelse med kommunereformen har kommunen fått nytt kommunenummer: 4649 i stedet for 1441. Dette er igjen årsaken til to sett med rader for både Flatraket, Pollane og Barmen i tabellen. Pollane består blant annet av stedene Håvik, Nordpollen, Kvernevika, Vetrhus, Venøya, Barmsund, Flister og Rundereim. Se eventuelt SSB sitt kart for detaljer rundt grunnkretsinndelingen.

Beklageligvis går utviklingen noe feil vei i perioden februar 2020-februar 2021, med en mindre nedgang i befolkningen på Flatraket (men totalt sett en liten økning, opp til 568 for de tre grunnkretsene samlet sett). Fra år 2020 til år 2021 har det nok vært mer fraflytting og dødsfall enn nyfødte og tilflytting til selve Flatraket. Også fra 2021 til 2022 går det litt tilbake for Flatraket sin del (og likeså for Barmen og Pollane, selv om endringene er små), mens fra 2022 til 2023 og over i 2024 har Flatraket en liten positiv utvikling:

SSB befolkning etter grunnkrets 2022, 2023 og 2024 (grunnkretsene Flatraket, Pollane og Barmen valgt). SSB-tall fra 21.02.2024.

 

Trimløypa rundt Flatraksdalen og turbilder

I forbindelse med åpning av trimløypa / turløypa rundt Flatraksdalen høsten 2020 har det kommet opp noen informative informasjonstavler / plakater:

Turløypa på Flatraket (rundt Flatraksdalen) og fjelltrim med Flatraket Idrettslag – plakat / oppslag.

 

Selve bildet fra skiltet med løyper inntegnet:

Fjelltrim med Flatraket Idrettslag, hentet fra deres Facebook-gruppe Flatraket IL.

 

Og noen bilder tatt i og rundt trimløypa:

Bilder tatt i og rundt trimløypa på Flatraket mars 2022.

 

Bygda Flatraket samt Flatraksvika og havet utenfor sett fra fjellet:

Flatraket sett fra fjellet i nærheten av Lynghaughornet 31.05.2020.

 

Et annet fjellbilde:

Fjelltur over / via Gangeskaregga 06.08.2021, inkludert et stopp for å ta bilder av bygda Flatraket.

 

Det er så mange flotte ting å vise fram, så det blir noen bilder til. Første bilde nedenfor er egentlig ganske så likt som forrige, men tatt fra en litt annen vinkel og av enda nyere dato:

Utsikten ned mot bygden Flatraket og mot øya Barmen sett fra Gangeskaregga pr. 23.07.2023.

 

Fra Gangeskaregga er det også fin utsikt utover mot havet:

Havutsikten fra Gangeskaregga pr. 23.07.2023.

 

Naturen og opplevelser

På sommerstid er det en del småbåter å se rundt Flatraket. En del kombinerer båttur med fisking, mens andre utforsker området pr. havkajakk.

For dem som har tilgang på båt kan en tur over til øya Silda anbefales. En kort båttur over Flatraksvika fører fram til Silda, og øya er en idyllisk plass som er verdt et besøk. (Innimellom i ferier og på sommertid er det muligheter for å få seg kaffe og noe å bite i på Skjærbuda.)

Bygda har en havn med molo og småbåthavn for dem som kommer båtveien til bygda. Bygda har noen småstrender (strandområder/sandstrender) med bademuligheter hvis fint sommervær inntreffer. Når høst- og vinterstormene herjer står havet i opprør og havet virker da skremmende, vilt og lite fristende for båtturer eller bading. Alle har nok hørt værmeldingen melde om storm ved Stadt. Da Flatraket har Stadt som «nabo» merkes været godt i bygda når uværet herjer. Både stormen Dagmar 1. juledag 2011 og nyttårsorkanen 1. januar 1992 har i høyeste grad vært merkbare i bygda samt bidratt med en del materielle skader.

Hvis bygda Flatraket blir for liten for deg som turist er det muligheter for å ta dagsturer og utflukter til andre attraksjoner i ytre Stad kommune: Selje kloster, Vestkapp og Stad, Ervik, Hoddevik (inkludert Stad Surfing), Dragseidet, Seljesanden m. m. Etter hvert kan en attraksjon med positive ringvirkninger bli Stad Skipstunnel, forutsatt hvis og når den blir bygget. Kinn nordre del (Vågsøy) kan på sin side tilby Kråkenes fyr, Kannesteinen, Silda, Vågsberget Handelsstad, Refviksanden, Moldøen, Måløyraidsenteret m. m. I Stryn kan f. eks. Briksdalsbreen avlegges et besøk, eller Loen Skylift. Les mer om aktuelle attraksjoner på nordfjord.no (lenke).

Det finnes ledige boligtomter i det «nye» byggefeltet for dem som ønsker å slå seg ned på permanent basis, mens det finnes diverse overnattingsmuligheter for korttidsbesøkende i og rundt Flatraket, Selje og Nordfjord forøvrig.

Som besøkende i bygda kan man bli ganske imponert over hvordan folk klarte å livberge seg i gamle dager av kombinasjonen gårdsdrift og fiske. Gårdsbygningene i området er ikke særlig store og de ser meget tungdrevne ut i forhold til dagens standard. Naturen er også lite egnet til landbruksaktivitet med sine bratte skråninger og fjell. De tradisjonelle båtene som har blitt brukt til fiske er også små og lite effektive i forhold til dagens moderne fiskebåter.

Busetnadsoge Flatraket

Ordet Flatraket betyr:
– Flat: Lendets / terrengets flate utforming, dvs. for bygdas vedkommende ei lang og flat strand ut mot det åpne havet, i ei brei vik mellom Sørpollen og Nordpollen.
– Raket: Et åpent sted ved ei strand der det er mange løse ting som driver i land fra havet, dvs. mye rak.

Kilde: Bok utarbeidet av Johan Kroken (2014): «Busetnadsoge for gardane Seljenes – Oresæter – Flatraket – Kupen – Gangeskar ca. 1750-2014»

Stedsnavnet Flatraket har altså å gjøre med at det er et åpent flatt sted (Flat-delen av ordet) ved ei strand, hvor det reker i land rak / rek (raket-delen av ordet) alt etter vind og havstrømmer. Det har visstnok versert ulike skrivemåter av stedsnavnet Flatraket oppigjennom tiden: Flatraket, Flatrake, Flaterak, Fladaker, Fladagger, Fladeragger, Flatråk, Fladager, Fladagger og Fladerager.

De fem opprinnelige gårdene ble eid av enten kirka (Selje prestebol) eller St. Jørgen Hospital i Bergen. Gårdene ble så leid ut igjen til brukere, og først på midten av 1800-tallet ble gårdene solgt til private kjøpere.

Før en kritisk økt om kommunen kan jeg presentere noen flere bilder fra bygda:

Bilde fotografert i nærheten av Keila (og småbåthavna) på Flatraket, 20. mai 2024.

 

Innimellom kan vi til og med her på vestkysten av Norge oppleve at vi får litt snøvær:

Vintervær på Flatraket, med snø. Flatraket, januar og februar 2024.

 

Et vinterbilde (kollasj) til:

Kong vinter med snø besøkte Flatraket 11.01.2021.

 

Over til litt kritikk:

Stad kommune

Selv føler jeg ingen spesiell tilknytning til Stad kommune som innbygger på Flatraket. Både jobb, tilgang på servicetjenester og handling/innkjøp finner for min del i stor grad sted i og rundt Måløy i Kinn kommune. Flatraket blir den «glemte» utkanten – perlen eller juvelen – i ytre søndre Stad.

Det er flott å bo på Flatraket, men det er mer på tross av enn på grunn av lokalpolitikerne og lokalpolitikken i Stad kommune. Sør-vestlige del av ytre Stad kommune – hvor Flatraket og Selje ligger – er glemte og forsømte steder i kommunes politikk, planer og yting av tjenestetilbud. Jeg har skrevet mer om dette i andre innlegg: «Lokalpolitisk innspill – Flatraket» (med kritisk vinkling) og «Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023«.

Stad kommune – og da spesielt med sine lokalpolitikere – ser ut til å ha hatt et ønske om å ødelegge idyllen og sjarmen på og med Flatraket. De ville nemlig blidgjøre næringslivet gjennom om å tillate massive og skjemmende utfyllinger av steinmasser i sjøen, angivelig for å tilrettelegge for framtidige industriutvidelser og industrietableringer. Det ble i liten grad tenkt på bolysten og de uheldige konsekvensene for bygdas faste innbyggere. Heldigvis ser det ut for at Statsforvalteren har satt en endelig stopper for disse planene!

Jeg er godt fornøyd med å bo som tilflytter i bygda Flatraket, men min fornøydhet er altså mer på tross av enn på grunn av lokalpolitikken og kommunen. Kommuneadministrasjonen og politikerne fortjener (etter mitt syn) i liten grad ære og ros for stor bolyst i bygda. Jeg skal stoppe her med å omtale Stad kommune, før det blir for stygt og kritisk. I det daglige har ikke politikerne og politikken den store innvirkningen på bolysten. Pr. 1. mai 2024 har vi forresten bodd 10 år som familie på Flatraket.

Avsluttende kommentarer

En tur til Flatraket kan anbefales! Du vil møte en liten, idyllisk og koselig vestlandsk perle av en kystbygd ved storhavet, omkranset av flott, barsk og røff natur! En «innfødt» ville muligens ha sagt: «Flatraksbygda er ei perle kan vel hende». Eller som det stod å lese på en annen Flatraket-side: «Flatraket – ei perle ved Stadhavet.»

 

Gjestebok / kommentar: Legg gjerne igjen en kommentar til denne artikkelen / innlegget, eller alternativt skriv en hilsen i bloggens gjestebok i stedet!

 

Short English version

Flatraket is a small coastal village in the municipality of Stad, Vestland county, Norway. It is a part of the Nordfjord (Northern fjord) district. Flatraket is situated about 16 kilometers from Måløy (Kinn) and about 30 kilometers from the center of Selje. The village has a scenic view to the island of Silda, Stadlandet and to the Norwegian Sea. Flatraket has about 300 inhabitants.

Traditionally, fishing and agriculture has been important for the community. Today the biggest business in the village is AS Fiskevegn (manufacturer of cords, ropes and fishing equipment). The village also has a school, a kindergarten, a grocery store and a sports club. Flatraket also has its own marina.

The location of Flatraket at the western coast of Norway with the sea as nearest neighbour results in rough weather conditions. Storm, high winds and rain are normal for the inhabitants. However, if the summer weather is good, you will also see some very nice sunsets. There are great opportunities for mountain hikes and boating.

A trip to Flatraket is recommended! You will meet a small, idyllic and cozy Western Norway pearl of a coastal village surrounded by rugged scenery!

 

Se også (see also): https://www.flatraket.no/ og (and) https://foto.flatraket.no/. Adresse til Flatraket-side på Facebook: https://www.facebook.com/flatraket.no eller https://facebook.flatraket.no/

Nordlys på Flatraket 08.02.2021.

 

Og nok et bilde av nordlyset, fotografert på Flatraket:

Nordlys på Flatraket 5. november 2023.

 

Flatrakssongen
Flatraksbygda er ei perle kan vel hende, i frå Navenes og sør til Gangeskar. Det var her eg i min ungdom for og rende, det er her eg mine barndomsrøter har. Ofte vart det leika politi og røvar, eller vi ein tur i beitemarka gjekk. Der dei fredelige kyr vart ville løver, og vi stormsprang heim, vanvettige av skrekk.

Eg vaks opp og reiste ut i vide verda, for å jobbe, eller sjå meg rundt i kring. Men kvar kveld på denne lange, lange ferda såg eg for meg alle kjende kjære ting. Det var kveldssola som spegla seg i Keila, før ho dala ned i havet ut for Stadt. Berre tjeld og teiste slost litt om ein småfisk, før enn bygda gjekk til ro og sa god natt.

Også vinterstormar mintes et med glede, dersom alle folk og båtar låg i hamn. Snø og sludd frå vestavindens arge vreide, der var varmt i skulestovas lune famn. Og når våren kom og heile bygda vakna, det var traktordur frå morgon til kveld. Ut i verda var det kjende ting eg sakna, lukt av ny-spreidd møk og fisk som hang på hjell.

Eller når slåttegrauten vi vart benka, etter strevet, redningsfest, litt skrik og skrål. Men når helgefred seg over bygda senka, mange ting kan hende i eit turrhøy stål. Er det rart at alle ynskjer seg tilbake, til den staden som er paradis på jord. Vi drog ut og snudde heim med kvar vår make, heim til Flatraksbygda, vener, far og mor.

 

17. mai 2020 – Flatraket. Litt spesiell 17. mai pga. korona-pandemien.

 


Været ifølge værmeldingen:


Kilde: Yr.no. Mer detaljer om været på Flatraket: «Været på Flatraket – værmeldingen lyder» (lenke).

Trenger du mer informasjon om Flatraket? Sjekk gjerne lenkene nedenfor. Imidlertid anbefales det ikke å søke ukritisk informasjon via de åpne systemene for kunstig intelligens (KI/AI), da tester (lenker) har vist at de frambringer mye informasjon som slettes ikke stemmer overens med virkeligheten. Velkommen på besøk til Flatraket!

Linker / lenker relatert til Flatraket & omegn


www.flatraket.no – logo 1 – Bilde av bygda Flatraket tatt fra utkanten av Gangeskaregga.

Solnedgang Sildagapet, sommeren 2012

Siste logo eller bilde i denne artikkelen, som selvsagt også må være en solnedgang:

www.flatraket.no – Logo 2

image_printUtskriftsvennlig versjon
Besøksstatistikk: Totalt antall besøk på 534 stk. (siden 14.09.2023), 1 besøk i dag.
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *