Jeg er ingen dum sau!

(Sist oppdatert 02.04.2022 @ 8:48 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Sauer

Jeg oppfatter enkelte mennesker til kun å være marginalt smartere enn en (dum) sau. Vi går i flokk og følge sammen med de toneangivende i flokken (diltesauer), og vi tør ofte ikke å ha egne og selvstendige meninger (ikke-tenkende). Spesielt styrer mange unna meninger og beslutninger som kan gjøre oss mindre populære i det gode selskap, dvs. politisk ukorrekte valg. Altså: Saueflokkmentalitet!

Sentrale ledere i flokken styrer hva vi skal mene og hvilken vei vi skal gå. Vi er flokkdyr og ønsker å være en del av flertallet (politisk korrekte). Å ha egne og selvstendige meninger som kan medføre at vi blir en del av det upopulære mindretallet tar vi ikke sjansen på.

Selv ønsker jeg IKKE å være en “dum sau” som ikke tenker selv og som ikke selv tar selvstendige valg. Det kan til tider bli alt for mye flokkmentalitet blant oss mennesker, hvor vi bare blindt følger lederen (ledersauen). Jeg som et selvstendig og tenkende menneske trenger ikke alltid å dilte etter alle andre, eller å følge moter og trender til punkt og prikke. Jeg trenger ikke alltid å være en diltesau.

Gjengir følgende fra en landbruksside:

Sauer er flokkdyr og har eit sterkt flokkinstinkt. Ein sau har ein stor motivasjon til å følgje andre sauer og vil prøve å vende tilbake til flokken om han blir skild frå han.

Personlig synes jeg det er vanskelig å forholde seg til mennesker som er “runde i kantene” eller som alltid må ha en mening som er i samsvar med “flokklederen” sin. Jeg liker best personer som har sin klare mening som de klart kommuniserer og står for, selv om jeg ikke nødvendigvis alltid deler deres syn i alle saker. Folk som skifter mening etter hvilken vei vinden blåser eller etter å ha hørt siste taler irriterer meg regelrett!

Dette at enkelte alltid må dingle med flertallet og de toneangivende personene uansett hva de innerst inne måtte mene anser jeg som ganske feigt. Slike mennesker er etter mitt syn ikke særlig smartere enn en gjennomsnittlig sau i en saueflokk. Det er for mange svært viktig å ta A4-valg og ikke å skille seg ut fra “flokken”. Enkelte lar seg tilnærmet blindt og villig ledes og styres av toneangivende ledere. Dumme får som ukritisk og blindt følger hyrden sin har jeg liten sans for.

Mennesker er og blir flokkdyr som vil la seg lede, og mange føler at de trenger fellesskap, tilhørighet, røtter, faste rutiner og et fotfeste (rotfeste). Beklageligvis møter enkelte i sin søken etter en mening her i tilværelsen / livet på maktkåte mennesker som vet å misbruke tilliten til vanlige mennesker. De som driver med maktspillet påtar seg fort offerrollen hvis det begynner å storme rundt dem. Til syvende og sist er det ofte varsleren som blir sittende med Svarte-Petter etter å ha prøvd å ordne opp i maktmisbruk og bruken av hersketeknikker.

Personlig skyr jeg unna systemer slik som militæret eller forsvaret. Jeg klarer ikke blindt å bare følge totalt meningsløse ordrer uten å forstå hva man holder på med. Jeg må se de store sammenhengene og finne en mål og mening med det som skjer. En grad eller en uniform gir ikke i seg selv en person nødvendig autoritet hos meg.

Samspillet med andre er alltid viktig, men man bør ikke la seg herse med av andre med tvilsomme agenda. Man trenger ikke å finne seg i å bli herset med, men ofte er dette enklere sagt enn gjort. De som driver med ufint maktspill vet å få knyttet personer til seg og får en makt over dem som det er vanskelig å bryte ut av. Vi ser mye av dette i bruk i diverse sekter.

En del av de såkalte lederne eller selvoppnevnte hyrdene/gjeterne er det neppe grunn til å følge. Det er slettes ikke alle av disse som her hederlige hensikter. En del av disse kan være maktmennesker som driver med hersketeknikker eller har psykopatiske trekk (sosiopater og psykopater). Tenk og vurder selv og ta selvstendige valg, uten å tenke så mye på hva andre sier og mener om dine beslutninger.

Enkelte sterke ledere (karismatiske ledere) som har klart å samle menneskeflokker rundt seg er det liten grunn til å rope hurra for. F. eks. vet vi svært godt hvordan det gikk med Hitler og alt det han stod for. Det har videre vært en del tilfeller av dommedagssekter hvor medlemmer har begått kollektivt selvmord. Terrornettverk har også klart å lokke sine medlemmer og støttespillere til å gjøre ting i blinde som det er liten grunn til å være stolt av. Sterke ledere og ledelse som får folk med seg kan være farlig, farlig!

Et sentralt tema her i bloggen min er “protest kristendom”. Det har vært og er mange tvilsomme hyrder og ledere innenfor slike miljøer som har fått med seg mange disipler på den galne galeien. Det kan av og til virke som om kristen virksomhet er den ultimate lekegrind for maktsyke lederpersoner. Det skjer en god del rart angående utøvelse av makt og misbruk av makt innenfor ekstrem-karismatiske miljøer, og jeg har også advart i en artikkel mot å bli for delaktig i TV Visjon Norge eller å engasjere seg i sekter. En konsekvens av maktmisbruk kan være “brente barn” / “brente kristne”. Hillsong kan også nevnes, hvor det har funnet sted en del maktmisbruk og (negativ) sosial kontroll.

All skyld skal ikke ledelse og lederpersoner få. Vi er trendfølgere av natur, og vi følger “motene” og flokken rundt oss relativt blindt og helt frivillig. Dette er også momenter i diskusjonen her.

Redselen for å ta egne selvstendige valg slår inn på mange områder i livene våre. Tilnærmet alle maler husene sine i kjedelige farger (grått eller hvit), og bilene vi ser på våre veier er ofte hvite, grå, svarte eller brune. Å skille seg ut via valg av sterke farger på hus og bil tørr ikke den gjengse nordmann å gjøre. Likeså gjelder innenfor klesmoter, interiør, materialvalg / innredning av hus, hage osv. Og ellers: Alt skal være så perfekt, og kun det vellykkede (det er viktig å være vellykket på alle livets arenaer!) er bra nok.

Og ikke kom her og legg all skyld på Janteloven!

Gruppepresset og redselen for å skille seg ut må ikke undervurderes! Sangen “Svake mennesker” med Jannicke (utgitt i 1981) er egentlig svært beskrivende for deler av problematikken tatt opp i dette innlegget. Noen sitater fra sangteksten:

For du, du røyker, jeg sier
Oh du, du drikker
Hvorfor er du så svak?
Hvorfor er du så svak?
Du blir gulere for hver dag som går

Kom ikke her og fortelle meg at du begynte for at det var godt, nei
Nei, du begynte for at alle andre gjorde det
Du er svak og tør ikke si nei
Og svak er stemplet fra meg

Svake menneske, jeg sier
Du svake menneske
Pass deg!
Så ikke du blir en av dem
Stopp nå!
Ja!

Nå skal det sies at det å gå imot strømmen – mot ledere, gruppe og flokk – kan være noe krevende. Det er liten aksept i samfunnet for det som skiller seg nevneverdig ut. Man skal hele tiden opptre politisk korrekt, og man skal ta ca. de samme valgene og gjøre det samme som alle andre. Avvikere og det “unormale” ses ned på, og slike personer kan oppleve både å bli irettesatt, utsatt for moralisering og det som verre er. Norge har i mange år vært et relativt homogent samfunn, men i de senere år har vi (takk og pris!) gått mot å bli et noe mer flerkulturelt samfunn.

Selv sier jeg: Jeg er ingen sau! Jeg velger å stå for det jeg mener uten å ta hensyn til hva andre rundt meg måtte mene eller hva som er den riktige mening ifølge lederpersoner eller flertallet (majoriteten kontra minoriteten). Tenk selv, vær deg selv, kast masken, tørr å stå opp for dine meninger, bryt ut og ta upopulære valg, ikke la deg bli herset med og ikke tro at alle andre alltid vet best eller vil deg det beste. Det er fullt lovlig å ta sine egne selvstendige valg!

Se også vedlagte PDF-fil hentet fra min gamle blogg. Artikkelen omhandler flertallets meningstyranni og bygdedyret / bygdetrollet knyttet opp mot Egersund.

(Tidligere publisert i min gamle blogg i februar 2010, men i etterkant utvidet og presentert i kraftig revidert versjon.)

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert