Jeg er ingen dum sau!

(Sist oppdatert 14.03.2021 @ 9:50 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Sauer

Jeg oppfatter enkelte mennesker til kun å være marginalt smartere enn en (dum) sau. Vi går i flokk og følge sammen med de toneangivende i flokken (diltesauer), og vi tør ofte ikke å ha egne og selvstendige meninger (ikke-tenkende). Spesielt styrer mange unna meninger og beslutninger som kan gjøre oss mindre populære i det gode selskap, dvs. politisk ukorrekte valg. Altså: Saueflokkmentalitet!

Sentrale ledere i flokken styrer hva vi skal mene og hvilken vei vi skal gå. Vi er flokkdyr og ønsker å være en del av flertallet (politisk korrekte). Å ha egne og selvstendige meninger som kan medføre at vi blir en del av det upopulære mindretallet tar vi ikke sjansen på.

Selv ønsker jeg IKKE å være en “dum sau” som ikke tenker selv og som ikke selv tar selvstendige valg. Det kan til tider bli alt for mye flokkmentalitet blant oss mennesker, hvor vi bare blindt følger lederen (ledersauen). Jeg som et selvstendig og tenkende menneske trenger ikke alltid å dilte etter alle andre, eller å følge moter og trender til punkt og prikke. Jeg trenger ikke alltid å være en diltesau.

Gjengir følgende fra en landbruksside:

Sauer er flokkdyr og har eit sterkt flokkinstinkt. Ein sau har ein stor motivasjon til å følgje andre sauer og vil prøve å vende tilbake til flokken om han blir skild frå han.

Personlig synes jeg det er vanskelig å forholde seg til mennesker som er “runde i kantene” eller som alltid må ha en mening som er i samsvar med “flokklederen” sin. Jeg liker best personer som har sin klare mening som de klart kommuniserer og står for, selv om jeg ikke nødvendigvis alltid deler deres syn i alle saker.

Dette at enkelte alltid må dingle med flertallet og de toneangivende personene uansett hva de innerst inne måtte mene anser jeg som ganske feigt. Slike mennesker er etter mitt syn ikke særlig smartere enn en gjennomsnittlig sau i en saueflokk. Det er for mange svært viktig å ta A4-valg og ikke å skille seg ut fra “flokken”. Enkelte lar seg tilnærmet blindt og villig ledes og styres av toneangivende ledere. Dumme får som ukritisk og blindt følger hyrden sin har jeg liten sans for.

Mennesker er og blir flokkdyr som vil la seg lede, og mange føler at de trenger fellesskap, tilhørighet, røtter, faste rutiner og et fotfeste (rotfeste). Beklageligvis møter enkelte i sin søken etter en mening her i tilværelsen / livet på maktkåte mennesker som vet å misbruke tilliten til vanlige mennesker. De som driver med maktspillet påtar seg fort offerrollen hvis det begynner å storme rundt dem. Til syvende og sist er det ofte varsleren som blir sittende med Svarte-Petter etter å ha prøvd å ordne opp i maktmisbruk og bruken av hersketeknikker.

Personlig skyr jeg unna systemer slik som militæret eller forsvaret. Jeg klarer ikke blindt å bare følge totalt meningsløse ordrer uten å forstå hva man holder på med. Jeg må se de store sammenhengene og finne en mål og mening med det som skjer. En grad eller en uniform gir ikke i seg selv en person nødvendig autoritet hos meg.

Samspillet med andre er alltid viktig, men man bør ikke la seg herse med av andre med tvilsomme agenda. Man trenger ikke å finne seg i å bli herset med, men ofte er dette enklere sagt enn gjort. De som driver med ufint maktspill vet å få knyttet personer til seg og får en makt over dem som det er vanskelig å bryte ut av. Vi ser mye av dette i bruk i diverse sekter.

En del av de såkalte lederne eller selvoppnevnte hyrdene/gjeterne er det neppe grunn til å følge. Det er slettes ikke alle av disse som her hederlige hensikter. En del av disse kan være maktmennesker som driver med hersketeknikker eller har psykopatiske trekk. Tenk og vurder selv og ta selvstendige valg, uten å tenke så mye på hva andre sier og mener om dine beslutninger.

Enkelte sterke ledere som har klart å samle menneskeflokker rundt seg er det liten grunn til å rope hurra for. F. eks. vet vi svært godt hvordan det gikk med Hitler og alt det han stod for. Det har videre vært en del tilfeller av dommedagssekter hvor medlemmer har begått kollektivt selvmord. Terrornettverk har også klart å lokke sine medlemmer og støttespillere til å gjøre ting i blinde som det er liten grunn til å være stolt av. Sterke ledere og ledelse som får folk med seg kan være farlig, farlig!

Et sentralt tema her i bloggen min er “protest kristendom”. Det har vært og er mange tvilsomme hyrder og ledere innenfor slike miljøer som har fått med seg mange disipler på den galne galeien. Det kan av og til virke som om kristen virksomhet er den ultimate lekegrind for maktsyke lederpersoner. Det skjer en god del rart angående utøvelse av makt og misbruk av makt innenfor ekstrem-karismatiske miljøer, og jeg har også advart i en artikkel mot å bli for delaktig i TV Visjon Norge eller å engasjere seg i sekter. En konsekvens av maktmisbruk kan være “brente barn” / “brente kristne”.

All skyld skal ikke ledelse og lederpersoner få. Vi er trendfølgere av natur, og vi følger “motene” og flokken rundt oss relativt blindt og helt frivillig. Dette er også momenter i diskusjonen her.

Selv sier jeg: Jeg er ingen sau! Jeg velger å stå for det jeg mener uten å ta hensyn til hva andre rundt meg måtte mene eller hva som er den riktige mening ifølge lederpersoner eller flertallet (majoriteten kontra minoriteten). Tenk selv, vær deg selv, kast masken, tørr å stå opp for dine meninger, bryt ut og ta upopulære valg, ikke la deg bli herset med og ikke tro at alle andre alltid vet best eller vil deg det beste.

Se også vedlagte PDF-fil hentet fra min gamle blogg. Artikkelen omhandler flertallets meningstyranni og bygdedyret / bygdetrollet knyttet opp mot Egersund.

(Tidligere publisert i min gamle blogg i februar 2010.)

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert