Protest kristendom

Side sist oppdatert av

Kors og Bibel

Kategori protest kristendom

  • Jesustro kontra kristendom/religion og tradisjoner, organisasjon/organisering kontra ånd.

Jeg anser meg selv som kristen, men jeg synes likevel det skjer mye rart i kristendommens navn som ikke jeg kan identifisere meg med eller stå inne for. Her i denne kategorien anlegger jeg et litt kritisk skråblikk mot kristne meninger, holdninger, ståsteder og saker jeg reagerer på.

Jesus vs. kristendom/religion: Ja til Jesus, nei takk til en del av religionen og kristendommen som misbruker Bibelens Jesus-budskap. Jeg retter enkelt og greit en protest mot enkelte former for (såkalt) kristendom.

En kristen som har en sunn og “levende tro” på Jesus som frelser applauderer jeg. Jeg har ikke problemer med eller det er ikke noe galt med Bibelen, troen eller den treenige Gud (Faderen, Sønnen og Den hellige ånd) i seg selv. Derimot er jeg enig i det klassiske utsagnet: “Jeg liker Jesus, men jeg liker ikke alltid bakkemannskapet hans!” Det er bakkemannskapet som gjør en dårlig jobb, noe Gud ikke kan klandres for. Jeg går på ingen måte til kamp mot Bibelens grunnsannheter eller mot Gud, men jeg tar et oppgjør med enkelte menneskers fortolkning og forvrengning av budskapet. Det jeg skriver om er verken kjetteri eller blasfemi.

Mye faenskap (svindel, bedrag, lureri, massesuggesjon, forførelse, maktmisbruk, utidig tigging etc.) kan utføres av predikanter og menighetsledere med “høyrehånden” bare man har “venstrehånden” på Bibelen.

Religionsfriheten er sentral her i Norge, og det er selvsagt ønskelig sett fra mitt ståsted at det også er slik i fortsettelsen. Imidlertid kan denne friheten misbrukes på det groveste. Selv er jeg tilhenger av litt reguleringer for å unngå det det mest ekstreme (fundamentalistiske).

En viss respekt og toleranse skal man ha både overfor egen og andres religioner, men respekten bør ikke være totalt blind. Ikke alt som skjer i ulike religioners navn kan aksepteres, og dette gjelder også innenfor kristendommen. Jeg er blant annet skeptisk til dem som sier at de er bokstavtro mot Bibelen (superkonservative kristne). Likeså er jeg svært betenksom mot dem som sverger til ekstrem karismatikk. Konservativ kristendom frifinner jeg heller ikke.

Ifølge dagens leder i avisen Vårt land torsdag 26.07.2018 er ca. 21 % av Norges befolkning skeptiske til personer med en kristen tro. Det hevdes at dette bygger mye på fordommer, som kan bygges ned med mer kunnskaper, forståelse og toleranse. Det hevdes også at kritikken ofte rettes mot f. eks. vekkelseskristendommen (ekstrem karismatikk), dvs. mot det som er ukjente og fremmede for mange. Etter mitt syn er dette en kraftig forenkling fra avisen, rett opp mot vås og tullball. Det skjer såpass mye rart i kristendommens navn at denne skepsisen er vel berettiget og er mye mer enn “bare” stereotype fordommer.

Enkelte kan nok oppfatte det slik at jeg opererer i flokken med “kristne hakkespetter, som hakker og kritiserer andre kristne som gjør tingene på en litt annen måte enn det de selv gjør. Dette ønsker jeg IKKE å bli beskyldt for eller identifisert med. Når jeg retter kritikk mener jeg den er berettiget og velbegrunnet, og at den går på mer fundamentale forhold enn bare litt ulike uttrykksformer.

Alle innlegg i kategori protest kristendom er tilgjengelig via denne lenken mens innlegg i kategori kristendom (ikke fullt så kritiske innlegg) finnes her. Bloggen har også en kategori som kun heter protest og hvor jeg anlegger et kritisk blikk mot andre saker og tema enn kristendommen.

Utskrift
Del dette:

Kommentarer er stengt.