Hipp, hipp hurra! for 17. mai

(Sist oppdatert 17.05.2021 @ 19:13 av Bjørn Roger Rasmussen.)

17. mai 2015 Flatraket, barnetoget

I en tidligere artikkel har jeg advart mot overdreven nasjonalisme og dyrking av oss selv, inkludert våre såkalte norske verdier. Likevel setter jeg stor pris på markeringen og feiringen av 17. mai som vår nasjonaldag og grunnlovsdag. Det er absolutt grunn til å rope ut “Hipp, hipp hurra! for 17. mai” samt å synge den patriotiske nasjonalsangen “Ja, vi elsker dette landet”. Gratulerer med dagen, Norge!

For meg er 17. mai en fin dag for ettertanke. Man kan tenke på og sette pris på verdier og forhold slik som Norges høye velferd, velferdsstaten, freden, selvstendigheten, demokratiet, friheten, ytrings- og religionsfriheten, vise takknemlighet for landet eller nasjonen vår, lav arbeidsledighet, samhold, gode utdannelsesmuligheter for tilnærmet alle, vårt naturskjønne land m. m. 17. mai kan være en dag for å virkelig tenke over hvor godt vi har det i Norge og som nordmenn.

Det finnes mange mennesker og nasjoner som på langt nær er så heldige som oss. Vi har det virkelig godt her i landet vårt, selv om vi til tider er flinke til å klage over alt og ingenting. Vi er et rikt og fredelig land uten krig og uroligheter med mange muligheter for folk flest.

Oppdatering om 17. mai 2021: Pga. korona-situasjonen vil 17. mai 2021 – i likhet med 17. mai 2020 –  bli markert noe mindre og annerledes. Smittevernstiltak og sosial distanse må gå foran storfeiring.

I en tidligere artikkel har jeg uttrykt min skepsis mot at man ønsker å holde enkelte på utsiden av markeringen samt forsøk på å styre hva som er lov og ikke lov som uttrykksformer, inkludert flaggbruk. Dette synes jeg IKKE noe om! 17. mai kan markeres på ulike måter helt lovlig av ALLE mennesker som bor her i vårt land. “Bunadspolitiet” har jeg heller ingen sans for.

Norsk flagg: Hipp, hipp hurra! for 17. mai! Gratulerer med dagen, Norge!

 

17. mai-flagg i kryss (illustrasjon):

17. mai-flagg i kryss (X) – 2 stk. norske flagg.

 

17. mai blir på mange måter barnas dag, og ellers borgernes dag. Takk og pris at det er slik! Jeg er glad for at Norge ikke har valgt å prioritere militærparader og myndighetenes makt, som er tilfellet i enkelte andre land på deres nasjonaldager.  For en god del av oss handler 17. mai om “praktiske” ting slik som bunad, tog (barnetog, borgertog/folketog, eventuelt russetog), korpsmusikk, iskrem, pølser, annen god mat, barneleker og russefeiring.

17. mai 2020 ble en spesiell 17. mai-feiring, som foregikk hjemme, hjemme og hjemme. Ingen større offisielle arrangementer på Flatraket eller i omegn:

17. mai 2020 – Flatraket.

 

Tidligere feiringer:

Feiring av 17. mai 2019 – Flatraket.

 

17. mai 2018, Flatraket.

17. mai 2018, Flatraket.

 

Feiring av 17. mai 2017 på Flatraket. En del av av dem tatt under folketoget.

 

Jeg har allerede nevnt at markeringen av seg selv kan gå for langt. Overdreven nasjonalisme og dyrking av det typiske norske og norske verdier kan gå for langt også. Likevel ser jeg ikke noen problem med en dag i året slik som 17. mai for å markere vår patriotisme og sunne nasjonalisme. Låner i den forbindelse følgende sitat fra en lederartikkel i Vårt Land (se senere lenke): “Men selv om det er riktig å være på vakt mot nasjonalismens sjåvinistiske uttrykk, er det likevel all grunn til å feire Norges grunnlov og alt det vi måtte tenke på som “typisk norsk“.”

17. mai med norske flagg

 

Til tross for at bygda Flatraket er en liten plass har 17. mai blitt bra feiret i de årene jeg har bodd her. Vi har hatt både barneleker, kiosk, kafé, konkurranser, 17. mai-tog, tale for dagen, underholdning osv. For tiden har ikke bygda eget skolekorps, men der trer Ytre Nordfjord Brass inn som reddende engler.

17. mai 2020 ble det ganske så redusert feiring pga. korona-situasjonen:

17. mai 2020 – Flatraket.

 

Likeså redusert feiring i 2021, hvor det ikke en gang er satt opp noe offisielt program for feiringen i bygda Flatraket.

 

Ja, vi elsker dette landet (Bjørnstjerne Bjørnson)

– Norges de facto nasjonalsang i mange år og fra 11.12.2019 vår offisielle nasjonalsang.

  1. Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem furet, værbitt over vannet med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker på vår far og mor og den saganatt som senker drømme på vår jord.
  1. Dette landet Harald berget med sin kjemperad, dette landet Håkon verget medens Øyvind kvad; Olav på det land har malet korset med sitt blod, fra dets høye Sverre talet Roma midt imod!
  1. Bønder sine økser brynte hvor en hær drog frem; Tordenskjold langs kysten lynte så den lystes hjem. Kvinner selv stod opp og strede som de vare menn; andre kunne bare grede, men det kom igjen!
  1. Visstnok var vi ikke mange; men vi strakk dog til, da vi prøvdes noen gange, og det stod på spill; ti vi heller landet brente enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!
  1. Hårde tider har vi døyet, ble til sist forstøtt; men i verste nød blåøyet frihet ble oss født. Det gav faderkraft å bære hungersnød og krig, det gav døden selv sin ære – og det gav forlig!
  1. Fienden sitt våpen kastet, opp visiret fór, vi med undren mot ham hastet; ti han var vår bror. Drevne frem på stand av skammen gikk vi søderpå; nu vi står tre brødre sammen, og skal sådan stå!
  1. Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud! Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ud. Alt hvad fedrene har kjempet, mødrene har grett, har den Herre stille lempet så vi vant vår rett.
  1. Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem furet, værbitt over vannet med de tusen hjem. Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir, også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir.

Kilde: Store norske leksikon: Ja, vi elsker dette landet.

Oppdatering: “Ja, vi elsker” blir omsider Norges offisielle nasjonalsang. Stortinget vedtok (lovfestet, grunnlovsfestet) 11.12.2019 at “Ja, vi elsker” skal være Norges offisielle nasjonalsang, ca. 150 år etter at sangen fikk sin endelige form.

(Egne kommentarer: En flott og høytidelige sang, om enn noe gammeldags språk og en skildring av Norge på de tider sangen ble skrevet. Selv må jeg innrømme at jeg ikke kan versene på rams.)

 

Pudding-TV (barnesanger) sin variant av nasjonalsangen:

17. mai-sanger – Pudding-TV. Her: Ja, vi elsker dette landet.

Lenke til selve sangen: Youtube: Ja, vi elsker dette landet – Pudding-TV.

Kalender 2021. Kilde: https://www.timeanddate.no/.

Landet Norges bursdag er det verdt å feire, og 17. mai er virkelig barnas dag. “Hipp, hipp, hurra!” for 17. mai. Norges nasjonaldag, grunnlovsdagen, er det gode grunner til å sette umåtelig stor pris på.

17. mai & norske flagg.

Lenker: En noe mer kritisk 17. mai-vinkling (artikkel): “Feiring av 17. mai – vår nasjonaldag“. 17. mai og masse annet blir også omtalt i artikkelen “Typisk norsk og norske verdier“. Ekstern lenke: Språkrådet: Hipp, hipp hurra (opprinnelsen til jubelropet) og Vårt Land leder: Mye å feire | 17. mai 2021.

 

Strengt tatt kunne også 8. mai ha fått sin egen artikkel her i bloggen. Frigjøringsdagen er det ennå stor grunn til å vise stor glede over, selv om det selvsagt begynner å bli noen år siden 8. mai 1945 som var datoen for Norges frigjøring fra Tyskland og nazistyret (2. verdenskrig offisielt slutt). Pr. 8. mai 2020 har landet Norge fått ha 75 år med fred, frihet, demokrati og velstand! Dette er ingen selvfølge eller noe man skal ta for gitt!

Arbeidernes dag – 1. mai – har fått sin egen artikkel her i bloggen.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert