Utstyrshysteri innenfor foto

(Sist oppdatert 13.08.2023 @ 14:04 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Fotoutstyr BRR september 2014

Resirkulering av artikkel, tidligere publisert her i bloggen 7. juli 2010: Jeg har tidligere skrevet litt om utstyrshysteri innenfor sport, hvor jeg personlig best kjenner til sykkelsporten. Beklageligvis er noe av den samme “syken” til stede innenfor foto.

Enkelte er veldig opptatt av å ha dyrest og mest mulig proft utstyr, og de tror at riktig utstyr automatisk vil gi gode krembilder. Godt utstyr betyr ikke all verdens mye i hendene på uerfarne amatører og dårlige hobbyfotografer, som verken fullt ut klarer å utnytte utstyret de har i sine hender eller som i det hele tatt klarer å få fram gode bilder. Flott utstyr løser ikke utfordringene rundt riktig utsnitt, motivvalg osv.

For å få full utnyttelse av et digitalt speilreflekskamera bør man kjøpe en god del med tilleggsutstyr. Blits, et utvalg med ulike objektiver osv. Videre bør man kunne en del om fotografering (teknikk, motivvalg m. m.) og være i stand til å benytte seg av manuelle innstillinger (blender, lukker m. m.).

Å bare ha dyrt speilreflekskamera uten å ha en del tilleggsutstyr og kunnskap om fotografering blir etter mitt syn bare tullball. Man vil ikke klare å utnytte de muligheter et speilreflekskamera gir uten at disse faktorene er i orden. I mange tilfeller vil man faktisk oppleve at bildene kunne ha blitt langt bedre med et ”idiotsikkert” digitalt kompaktkamera av grei kvalitet. Å ha et dyrt digitalt speilreflekskamera blir for mange bare brifing og statussymbol. Helprofesjonelt utstyr uten nødvendig teknikk og kunnskaper gir ikke nødvendigvis bra resultat.

Hvis man er en dreven fotograf er jeg ikke i tvil om at digitalt speilrefleks er tingen. Imidlertid tror jeg mange av oss amatører kommer vel så langt med å bruke et digitalt kompaktkamera. Det har skjedd masse utvikling innenfor digitale kompaktkameraer og mange av disse apparatene holder nå en meget høy fotokvalitet, er raske og er meget brukervennlige. Automatikken gir gode bilder uten at man trenger å kunne noe særlig om fotografering.

Selv er jeg eier av et digitalt speilreflekskamera. Imidlertid bruker jeg ikke dette apparatet all verdens mye. Jeg har blitt mer og mer glad i å bruke små digitale kompaktkameraer. En viktig årsak til at jeg liker de små apparatene er at de er veldig enkle å få med seg ut på tur, f. eks. i en lomme. Digitalt speilrefleks blir rett og slett for mye å drasse på for meg.

Samsung NX300

I de senere år har jeg i enkelte tilfeller benyttet meg av mobilen min for å ta bilder mens jeg har vært på sykkel- eller gåturer. Mobilen min er ikke all verdens god som fotoapparat, men landskapsbilder tatt i lyse dagen til bruk på Internett blir helt greie nok. Ville neppe ha brukt mobilen til å ta bilder som skal forstyrres opp i stort format, men til bruk på Internett hvor jeg kun skal legge dem ut i relativt lav “Internett-kvalitet” (f. eks. 1-2 megapiksels oppløsning, dvs. full HD eller lavere) går det helt greit.

Uansett valg av fotoapparat er det en del grunnleggende man må tenke på: Foreta ”riktige” motivvalg, velge riktig utsnitt, få balanse i bildet, husk at blitsen har begrenset rekkevidde, gå heller nærmere motivet enn å overdrive bruken av zoom, tenk på lysforholdene, ta hensyn til kameraets og objektivets muligheter og begrensninger (lysstyrke m. m.) og unngå å ta bilder direkte mot en kraftig lyskilde (vindu, sol m. m.). Litt må man fortsatt tenke selv om automatikken på dagens apparater har blitt god!

Jeg har tidligere skrevet blant annet: “Jeg er for min del ikke så veldig opptatt av megapiksel – kappløpet som pågår. Vil heller ha litt færre megapiksel og heller god elektronikk, god sensor og god optikk i fotoapparatet.”

Selv benytter jeg meg blant annet av et Canon Ixus 300 HS fotoapparat Canon PowerShot S100, et Samsung NX210 Samsung NX300 (speilløst kompakt systemkamera) og et Canon PowerShot G12 fotoapparat til å ta mine bilder. I tillegg har jeg et speilreflekskamera av typen Canon EOS 450D (begynner å bli litt avleggs) som jeg ikke har brukt all verdens mye pga. de andre apparatene dekker mitt behov.  I stedet for å bruk “overkill” – programmet Photoshop benytter jeg meg av Corel PaintShop Photo Pro + ACDSee til redigering av bilder.

(Selvsagt kan enkelte apparater bli for enkle og dårlige også for meg. Canon sin Ixus-serie har jeg vel mer eller mindre gitt opp etter å ha hatt diverse negative erfaringer med slike apparater.)

Ofte er det nesten en “religionskrig” mellom fotografer som sverger til Canon kontra dem som foretrekker Nikon. Selv har jeg ALDRI eid utstyr fra Nikon. Derimot har jeg hatt opptil flere apparater fra produsenten Canon, og jeg har også vært innom Pentax. I den senere tid har jeg imidlertid valgt å satse på apparater fra Samsung.

Oppdatering: Etter at jeg skrev om mitt valg av Samsung NX har beklageligvis Samsung stoppet produksjonen av slike kameraer. Konkurransen ble nok for tøff overfor de store (Canon, Nikon osv.). Neste gang jeg skal ha nytt fotoapparat må jeg nok beklageligvis tenke nytt ☹. Hvis jeg noensinne kjøper meg fotoapparat igjen da, da mobilen i praksis i stor grad har overtatt fotoapparatets plass.

Nok en oppdatering: Nå i 2019 har jeg pr. august 2019 ikke hatt framme fotoapparatene i det hele tatt (ikke en eneste gang!). Alle fotograferte bilder har blitt foreviget ved hjelp av mobiltelefon. For tiden blir mobiltelefonene mine primære fotoapparater, hvor spesielt Huawei P30 Pro Apple iPhone 13 Pro mobilen er flittig i bruk våren 2022 og videre utover. Les mer om meg, mobilutstyr og tanker rundt mobil i artikkelen “Jeg er ingen mobiloman”.

Oppdatering pr. mai 2022: I de senere år har jeg KUN brukt mobiltelefoner til å ta bilder. Annet utstyr ligger bare og samler støv. Mobiltelefonene har virkelig blitt ganske så gode fotoapparater i løpet av de siste årene. Alltid tilgjengelig, og gir bilder og video med høyst akseptabel kvalitet for en amatørfotograf som meg.

I min gamle blogg hadde jeg en artikkel som het: Digitale fotoapparater, sensorstørrelse og megapiksler (lenke til PDF-utgave). En av konklusjonene i nevnte artikkel er: “Jeg er for min del ikke så veldig opptatt av megapiksel – kappløpet som pågår. Vil heller ha litt færre megapiksel og heller god elektronikk, god sensor og god optikk i fotoapparatet.”

Min bildesamling, hovedsaklig fotografert med digitale kompaktkameraer:

Noen lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

1 kommentarer til Utstyrshysteri innenfor foto

  1. Solveig sier:

    Artig å lese denne bloggposten. Har nok undra meg over ein del utstyrsfreakar som går med dyre kamera rundt halsen. Spør du kva innstillingar dei brukar, er svaret litt for ofte- “eg bruker bare automatikk eg” Og spør du om dei redigerer bildene etterpå ser dei ut som spørsmålstegn…. Lurer på kva dei skal med kamera til mangfaldige tusen da…. Som du seier, også kamera på mobilen kan funke, iallefall om ein kan litt om komposisjon og har eit godt auge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *