Windows versus Linux

(Sist oppdatert 23.10.2023 @ 22:08 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Windows og Linux, logoer.

I en periode (tidlig på 2000-tallet) testet jeg ut operativsystemet Linux litt. Jeg var til og med såpass giret at jeg laget min egen lille Linux hjemmeside. Nå i den senere tid (fra 2009 og fram til i dag) har jeg mer eller mindre mistet interessen for hele Linux. Linux er og blir etter mitt syn i hovedsak et system forbeholdt spesielt interesserte nerder og friker.

De grafiske skrivebordsmiljøene (brukergrensesnittene) til Linux (i hovedsak Gnome og KDE med «avleggere») er ikke så blankpolert som Windows sitt, og en god del innstillinger og konfigurasjoner må gjøres på den tradisjonelle måten via tekstfiler da det ikke finnes grafiske verktøyer for jobben. Masse kryptiske kommandoer må/bør kjøres via terminal. Som en rutinert Windows bruker oppfatter jeg ikke Linux sin brukervennlighet til å være på høyden med Windows sin.

Ubuntu 17.10 (Desktop) og Oracle VM VirtualBox 5.2

Ubuntu 17.10 (Desktop) og Oracle VM VirtualBox 5.2

Selv om det finnes masse fin åpen kildekode programvare (open source) eller fri programvare til Linux savner jeg programvare som jeg er kjent med fra Windows sin verden. Mange av gratisprogrammene er greie nok, men jeg foretrekker ofte heller de kjøpte og kjente programmene jeg allerede har kjørende under Windows.

Alt i alt oppfatter jeg Linux sin brukerterskel for å være høyere enn Windows sin. Det tar litt tid å sette seg inn i Linux sin virkemåte, og i hvert fall hvis man må «under panseret» stopper det ofte opp for meg. Jeg klarer ikke å finne ut av og få løst større systemproblemer og utfordringer uten hjelp.

Linux er greit i den forstand at selve grunnsystemet ikke koster penger. Imidlertid er det lite for meg å spare på å velge Linux. Så lenge jeg måtte ha leid inn hjelp til å få løst mine uløste Linux – problemer eller brukt masse tid på å sette meg inn i nye problemstillinger (tid er penger!) vil vinningen ha gått opp i spinningen.

En irriterende ting som kan skje i Linux-verdenen er at utviklingen av et program man har blitt «avhengig» av stopper helt opp. Ofte er det noen få ildsjeler som utvikler åpen kildekode programvare (gratis), og hvis utviklerne går leie og legger ned prosjektet er det ingen automatikk i at noen nye overtar utviklingen. Et annet problem er splittelse i utviklingsmiljøet, hvor gjerne noen utbrytere tar og utvikler sin egen «fork» av programvaren.

Linux-entusiaster og Linux-fanatikere gjør poenger ut av at Linux er gratis å ta i bruk og er basert på åpen kildekode (ubegrensede tilpasningsmuligheter via programmering). Her tenker jeg at ofte vinningen går opp i spinningen. Opplæring og bruken av konsulenter for å gjøre tilpasninger på Linux-plattformen koster penger. Dessuten er Windows-kompetanse lettere tilgjengelig enn god og dyp Linux-kompetanse. Videre er det diverse IT-systemer og koblinger mellom systemer som krever Windows. Å gå til Linux har sine ulemper.

Windows 10 Home

Det finnes mange mobiltelefoner og andre «dingser» / «bokser» (svarte bokser / black box) som benytter seg av spesialiserte Linux-utgaver, f. eks. Android OS. En vesentlig andel spesialiserte servere rundt forbi kjører også på Linux. Til slike formål kan det være formålstjenlig å benytte seg av Linux. Selv har jeg en Android mobiltelefon, så noe Linux-liknende kommer jeg indirekte borti i hverdagslivet. Chrome OS / Chromebook-maskinene mine har jo også sitt utgangspunkt i Linux-verdenen. Det bor også en Linux-distribusjon (Android) inni STB-boksen (set-top box)/»dekoderen» til min TV-løsning (Telia Box) samt i Shield TV. Selve denne bloggen kjøres og fra et Linux-drevet web-hotell.

I flere år har det blitt sagt at nå skal Linux ta av på skrivebordet og hjemmedatamaskinen. Dette har ikke skjedd i noen stor grad så langt. Etter mitt syn er ikke Linux modent nok til å erstatte Windows i alle sammenhenger. Riktignok har distribusjoner slik som Ubuntu gjort terskelen lavere for å ta Linux i bruk, men ennå har Windows sine klare fordeler etter mitt syn.

Noe utvikling har selvsagt funnet sted siden jeg første gang «touchet» borti Unix (HP UX) og senere Red Hat Linux i tidlige versjoner. De første gangene jeg var borti Linux/Unix var på systemer som ikke hadde grafisk grensesnitt. Alt var terminalbasert / kommandobasert. Fra dette utgangspunktet til dagens Windows-likende Ubuntu har det selvsagt skjedd en del forbedring og utvikling.

VirtualBox 5.2

Noen vil helt sikkert hevde at Linux er et mer stabilt operativsystem enn Windows og at det er tryggere/sikrere. Dem om det! Selv har jeg siden innføringen av XP hatt minimale problemer (tilnærmet ingen!) med stabilitet og jeg har vel ikke opplevd de helt store sikkerhetsmessige utfordringene heller.

Mange bedrifter og organisasjoner vegrer seg for å ta Linux i utstrakt bruk pga. mangel på nødvendig bransjespesifikk programvare og intern Linux kompetanse. Innføring av Linux kan medføre mer bruk av eksterne konsulenter og konsulentbistand, noe som ofte vil medføre mye større kostnader enn å kjøpe inn intuitiv Windows programvare som man klarer å installere og konfigurere selv uten bistand. Det vil også kreves en del opplæring av ansatte for å ta i bruk et nytt system. Linux vil ikke nødvendigvis alltid gi de store innsparinger hvis alle kostnader og utfordringer medregnes.

Enkelte Linux tilhengere oppfører seg som religiøse fanatikere. De er ikke i stand til å forstå at noen fortsatt ønsker å ha Windows på sin datamaskin. Videre ser de bare ulemper med Windows og kun fordeler med Linux. Slik irrasjonell fanatisme eller religionskrig tar jeg sterkt avstand fra.

Windows 10 Pro Insider Preview kjørende i / via Oracle VM VirtualBox (mars 2021).

 

Nå har selvsagt Windows 10 blitt kastet ut når det gjelder Windows, og det er Windows 11 som gjelder:

Windows 11 kjørene i Windows 11, hvorav den ene Windows-installasjonen kjøres virtuelt via Hyper-V.

 

Oppdatering november 2017: Jeg tester (fortsatt) innimellom ut nye versjoner av Linux-utgaven Ubuntu Desktop kjørende i Oracle VM VirtualBox på min stasjonære hjemme PC. Linux fungerer greit det, men jeg har ikke blitt mer hektet på dette systemet enn tidligere. Fortsatt holder jeg meg i hovedsak til gode gamle Windows i det daglige, samt litt Android på nettbrett og mobil og iOS / iPadOS på nettbrett (iPad). Også i jobbsammenheng er det Windows som råder.

Ubuntu 20.04.2 LTS kjørende via Oracle VM VirtualBox. Skjermdump pr. mars 2021.

 

Jeg fortsetter med å teste Linux i form av Ubuntu sånt innimellom, selv om mitt engasjement overfor Linux er heller labert. Pr. november 2021 har jeg f. eks. dette oppsettet kjørende på min PC (Intel NUC):

Skjermdump: Windows 11 Home, Oracle VM VirtualBox 6.1 og Ubuntu (Linux) 20.04.3 LTS.

 

Noen glødende Linux-entusiast er jeg ikke, men fortsatt prøver jeg innimellom ut Linux i form av Ubuntu. Oracle VM VirtualBox har jeg sluttet å benytte meg av, da jeg likeså greit kan nyttiggjøre meg «gratis» av Hyper-V i Windows 11 Pro:

Skjermdump pr. oktober 2023: Ubuntu 23.04 kjørende virtuelt via Hyper-V i Windows 11.

 

Har også noen ganger blitt reddet av spesial-distribusjonen PartedMagic. Flott til f. eks. partisjonering av harddisk og til å få fjernet lokalt Administrator-passord i Windows.

Jeg har ikke omtalt Apple Mac her i denne artikkelen. Imidlertid er det mye sannhet i denne modellen «lånt» fra nettet:

Beslutningstaking: Mac, PC (Windows) eller Linux.

 

Selv sier jeg: Ja takk til både Windows og Linux, men mitt hovedvalg og favoritt er absolutt gode gamle Windows kombinert med litt Android og Chrome OS (+ iPadOS)!

PS! Jeg er ikke kritisk til all åpen kildekode / gratis programvare. Jeg har blant annet i mange år benyttet meg av WordPress (blogging) og XAMPP (webserver, Windows). Har også privat (tidligere) benyttet meg en del av OpenOffice.org / LibreOffice.

Lenker:

Opprinnelig publisert oktober 2009 i min gamle blogg, senere redigert og utvidet flere ganger.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Besøksstatistikk: Totalt antall besøk på 7 stk. (siden 14.09.2023), 1 besøk i dag.
Del dette:
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

One Response to Windows versus Linux

  1. nord says:

    Vart flau på dine vegne no..

    «Linux er og blir etter mitt syn i hovedsak et system forbeholdt spesielt interesserte nerder og friker.»
    «Det grafiske brukergrensesnittet (Gnome og KDE) til Linux»

    Du har heilt misforstått linux og open source. Hadde du skrive «default window manager for [insert distro here]» så hadde vi vore meir einige. Det fine er at linux kan nyttast på så mange måtar, ingen fortel deg korleis du skal bruk linux. Sjølv nyttar eg awesome som windowmanager og bash som filemanager og synest dette er den ultimate løysinga. Andre meinar andre ting, men å seie at noko er upolert eller dårleg berre fordi ein ikkje har nok hjerne nok til å nytte det, er ganske avslørande. Problemet ligg hos folket. Dei er totalt uinteresserte i data og vil ha så lite med korleis ting fungerar å gjere som mogleg. «det skal berre funke».. Dette er greitt det, og windows har ein ganske grei pakke for desse..
    Men: Svært skremande å sjå slike haldningar hos folk som kallar seg IT-profesjonelle.

    Du nyttar linux til dagleg utan at du kanskje veit om det eingong, anten du er på internett, skrur på flatsjermen din, skiftar kanal på decoderen din +++ Det er ikkje uvanleg at folk som ser på linux som eit OS for frikar, har fleire linux/freeBSDmaskiner i heimen sin enn windowsmaskiner utan at dei er klare over det. Gjeld dette deg og?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *