Steingammelt TV + Shield TV & Get boX

Innlegg sist oppdatert av

“Steingammelt” TV-apparat her i huset! Som nevnt i den tidligere publiserte artikkelen “UPnP/DLNA mediaservere og avspillere“: Siden høsten 2014 har vi vært i besittelse av et Samsung Smart TV (Samsung 50″ UHD LED Smart TV UE50HU6905, nå for lengst utgått modell). Dette Smart-TV-apparatet, som når dette skrives (november 2019) har blitt litt over 5 år gammelt, er ifølge TV 2 Sumo å anse som eldre. De ser nok på mitt TV-apparat som steingammelt, ja! Dinosaurstatus eller definert som et fossil neste.

Fra TV 2 Sumo har jeg fått en e-post hvor det blant annet stod:

TV 2 Sumo vil avvikle app på eldre smart-TV fra 2014 og tidligere
Teknologien i smart-TV fra 2014 og tidligere gjør det vanskelig å opprettholde en god nok kvalitet på tjenesten, samt utvikle ny og forbedret funksjonalitet. TV 2 Sumo vil derfor avvikles på TV-er fra Samsung og LG som er fra 2014 og tidligere. Du kan fortsatt se TV 2 Sumo på en gammel modell ved å koble til en Apple TV, Chromecast eller Android TV.

Kjøpe ny TV?
Vi har i samarbeid med Elkjøp et eksklusivt tilbud på utvalgte Samsung TV-er fra 2019 til deg som bruker TV 2 Sumo på en av de berørte modellene.

Tydeligvis vil de ha meg til å kjøpe nytt fjernsynsapparat – alternativt koble til en ekstern tilleggsboks – da de ikke lenger ønsker å holde sin Sumo TV-app oppdatert og i live til slike gamle apparater som mitt Samsung-apparat med 4K. Spotify har for lengst forsvunnet som app fra TV-apparatet, og det skal ikke undre meg om Netflix og/eller YouTube blir neste ut. Redningen min blir kjøp av Nvidia Shield TV (2019-varianten, standardutgaven).

Nvidia Shield TV (2019)

Fram til november 2019 har jeg hatt i bruk en “boks” av typen Google Chromecast Ultra (4K), som har vært et supplement eller tillegg til TV-apparatet og de innebygde “smarte” funksjonene som dette har. Dette har gitt en litt tungvindt betjening, både av selve TV-en og dens få gjenværende apper, og ikke minst av Chromecast-enheten. Sistnevnte krever jo at man har et nettbrett, mobil eller PC oppkoblet mot Chromecast-boksen for strømming og betjening. Selve Chromecast-boksen tilbyr ingen innebygde tjenester på egen hånd.

Selv om jeg har fått beskjeden fra TV 2 Sumo ønsker jeg ikke å kjøpe meg noe nytt TV-apparatet. Det jeg har fungerer ellers bra, og jeg er ikke klar til å kjøpe nytt og skifte ut dagens TV-apparat helt ennå. Dessuten kan miljøaspektet dras inn, da det blir noe feil å kjøre på med bruk og kast av et fullt fungerende TV-apparat.

Jeg har kjøpt og fått i drift en “boks” av typen Nvidia Shield TV (2019-utgaven) november 2019. Denne nye enheten tar over for TV-apparatets smart-funksjoner og pensjonerer også Google Chromecast-boksen jeg hadde fra før. Apple TV kunne sikkert også ha vært et alternativ, men jeg hadde ikke lyst på mer epleutstyr.

Lite smarthet igjen i mitt såkalte Smart TV!

 

Noen positive momenter med Nvidia Shield TV:

 • Har innebygd Chromecast 4K-støtte.
 • Kjører Android 9.0 (Pie) og Android TV, som også gir tilgang på Google Play.
 • Mange apper (Android + Android TV) er tilgjengelig til denne mediespilleren (mediaspilleren), strømmingsenheten, strømmeboksen eller strømmespilleren.
 • “Frittstående” apper tilgjengelig – dvs. uten behov for å koble til mobil, nettbrett eller PC til Shield-enheten – for mange sentrale tjenester. Blant annet finnes det apper for: Spotify, YouTube, Netflix, TV 2 Sumo og NRK TV. Amazon Prime Video har jeg også tatt i bruk.
 • Også mange andre strømmeapplikasjoner tilgjengelige, men disse er ikke aktuelle for min del. (Har ikke abonnementsavtaler.)
 • Fjernkontroll følger med, og masse kan gjøres direkte fra enheten uten å koble til nettbrett, mobil eller PC.
 • Liten og nett sak, som kan gjemmes bak TV-apparatet.
 • Skal tilby bra AI-oppskalering (kunstig intelligens) av skjermbildet fra HD til 4K.
 • Støtte for microSD minnekort for å øke lagringskapasiteten.
 • Enheten kan visstnok benyttes (nesten) som en spillkonsoll (“gaming”), men denne funksjonaliteten har jeg ikke nyttiggjort meg av så langt.

Noen negative momenter:

 • Selv om norsk (bokmål) er valgt som språk blir det noe norsk-engelsk språkrot.
 • Savner apper for NRK Super og Get TV.
 • Ikke all Android-programvare lar seg kjøre på Nvidia Shield TV, f. eks. BubbleUPnP for DLNA / Chromecast / Smart TV.
 • Skulle gjerne ha sett at det var god støtte for UPnP / DLNA mot Serviio.
 • Knotete med søk etc. med fjernkontrollen og skjermtastaturet (savner et fullverdig tastatur).
 • Lav lagringskapasitet innebygget (kun 8 GB), men kan utvides via minnekort (microSD).
 • Ingen USB-porter.
 • Noe overpriset (ca. kr 1.700,-)?
Ikke-kompatibel app

Ikke-kompatibel app med NVIDIA SHIELD Android TV.

 

Så langt har jeg ikke klart å finne et vettugt program til kjøring på Shield TV som  kan benyttes til å vise bilder og video fra min Serviio-server (DLNA / UPnP). Casting fra nettbrett fungerer helt fint, men jeg tenker mer på en frittstående app nok en gang. Ellers fungerer Shield utmerket som en Chromecast-enhet, hvor man strømmer fra PC, mobil og/eller nettbrett.

Oppdatering: Glem det jeg sa om mangelen på et program for god og fungerende kobling mot min Serviio-server (DLNA / UPnP), for visning av bilder og video derifra.  Etter masse prøving og feiling, testing av ulike programmer, konstatering at Kodi (kjent mediasenter-program) var totalt ubrukelig osv. endte jeg opp med PhotoGuru Media Player. Dette programmet gjør en helt ok jobb, og det er kompatibelt med samtlige Google-enheter jeg er i besittelse av, dvs. både Android mobiltelefoner, Android nettbrett, Nvidia Shield og Chromebook:

PhotoGuru Media Player

 

Selv valgte jeg å kjøpe “standard-utgaven” og ikke Pro-versjonen etter en relativt nøye vurdering. Fant ut at jeg ikke trengte den ekstra funksjonaliteten fra Pro-utgaven.

Skjermdump Nvidia Shield TV

Skjermdump Nvidia Shield TV

Alt i alt et greit kjøp og et bra produkt som dekker mine ønsker og behov.

Oppdatering april 2020: Det gikk ikke lange stunden før Shield TV-boksen fikk konkurranse! Nå deler den TV-benk og oppmerksomhet med en boks av typen Get boX (produsert av Sagemcom Broadband). Boksen og fjernkontrollen avbildet:

Get boX oppkoblet og tatt i bruk april 2020.

 

Get selv sier følgende om boksen i sin reklame: “Hils på markedets råeste TV- og strømmeboks.” Strengt tatt har Get boX mye av den samme funksjonaliteten som Shield TV. Også Get-boksen har stemmestyrt fjernkontroll, innebygget Chromecast, støtter 4K, benytter seg av Android TV som OS og gir tilgang på mange apper fra Google Play. Videre kan selvsagt denne boksen også vise direkte TV-sendinger / TV-kanaler fra Get TV.

Jeg har lest at enkelte klager på at boksen innimellom kan oppleves som noe treg i forbindelse med enkelte funksjoner, og dette kan jeg vel så langt underskrive på at det fortsatt er noen problemer med dette noen ganger. (Av ukjente årsaker kan jeg ikke kjøre Amazon Prime Video på denne enheten. Imidlertid finnes det støtte for Netflix, TV 2 Sumo, NRK TV osv.)

Hvorfor Get? Jo, jeg er fiberkunde via Enivest, og de tilbyr TV-tjenester fra Get som del av sin pakke. Get TV er helt greit nok det. I tillegg til å se på sendinger via TV har de også en app til benyttelse på Android- og iOS / iPadOS-enheter. Egentlig var det “nesten ufrivillig” at jeg fikk Get boX-saken i hus. Jeg ønsket å få oppgradert kapasiteten på mitt fiberabonnement, og i pakken (Duo 400 – Fiber 400/400 Mbps, Get Start og Get BoX) fulgte også nevnte “TV-mottaker” (STB, set-top box) med.

Muligens kanskje litt smør på flesk å ha to såpass like bokser (Shield TV og Get boX) i drift. Imidlertid tenker jeg i første omgang å ha begge i drift og veksle litt mellom bruken av de to. Begge boksene mine er mye “smartere” enn det Samsung TV-apparatet noen gang har vært.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *