(Tidligere) Skeptisk til Apple generelt

(Sist oppdatert 30.09.2023 @ 16:33 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Apple logo fra www.funny-potato.com

Tidligere (i Eigersund) hadde jeg følgende oppslag på min kontordør på jobb: Vennligst respekter følgende: “Dette er og skal for framtiden være et iPad-fritt / Apple-fritt område!” I den forbindelse skrev jeg dette innlegget, som lenge hadde tittelen: “Skeptisk til Apple generelt og iPad spesielt”.

Selv var (er) jeg en stor skeptiker når det gjelder Apple som leverandør, og leverandørens produkter.

Jeg hadde tenkt i lange tider framover å styre klar av hele epleselskapet og Apple-porteføljen (iPod, iPhone, iPad, iMac, iTunes, App Store). Jeg har stor tro på f. eks. nettbrett som konsept, men jeg hadde tenkt å holde meg til nettbrett fra andre selskaper enn Apple. Nettbrett basert på Android skulle være mitt valg.

Nå må jeg imidlertid innrømme at jeg har falt og bitt i det sure eplet. Flere nettbrett av typen iPad er i drift i eget hjem. Imidlertid klarte jeg å styre klar av iPhone fram til våren 2022, og så langt har jeg ikke kjøpt meg noen “PC” fra Apple-merket. Selv om disse “uhellene” med iPad nettbrett og iPhone mobiltelefon har funnet sted er jeg ikke helt frelst på Apple og er ennå skeptiker til visse deler av “religionen” og statussymbolet Apple.

Oppdatert status: Min “kamp” mot Apple har for lengst totalt mistet sin troverdighet, da siste opptelling i egen husstand viste at det ikke er mindre enn 3 stk. iPhone mobiltelefoner og 4 stk. iPad nettbrett i daglig bruk. Også Apple Macbook har funnet veien til vårt hus.

Kampen er over: Jeg har mer eller mindre kapitulert og resignert i min “kamp” mot Apple, og jeg kan vel fort oppleves som alt annet enn troverdig. I eget hjem befinner det seg nå både opptil flere iPad nettbrett (med iPadOS) og flere iPhone mobiltelefoner (iOS). Datteren i huset har fått seg en Apple Macbook Air M2 med macOS , og jeg har faktisk ofte hjemme en Apple Macbook Air M1 som tilhører min jobb / arbeidsplass.

Jeg falt for fristelsen mars 2022:

Facebook-status pr. 12.03.2022. Jeg har blitt fanget i Apple-fella, og har gått til bestilling av Apple iPhone 13 Pro til meg selv.

 

Denne mobiltelefonen har kommet i full drift pr. slutten av mars 2022, og jeg må vel bare innrømme at jeg er litt mer mobiloman enn jeg selv har trodd.

Og i mai 2022 går det helt galt: Via jobb fikk jeg tilbud om å få stilt til disposisjon en Apple MacBook Air datamaskin, som jeg kan benytte meg av i jobbsammenheng (og litt privat) med mål om å lære meg litt mer om hvordan slike maskiner fungerer og betjenes. Og jeg sa ja og tok gladelig imot maskinen. Så nå har jeg faktisk også en Apple PC – altså en MacBook Air datamaskin – i drift. Jeg har virkelig forlatt alle tidligere prinsipper mot Apple, og tatt en stor bit av det (sure) Apple-eplet. Januar 2023 endte det med at datteren i huset har fått seg sin egen Apple MacBook Air (M2) datamaskin.

Det er nesten så jeg har lyst til å omskrive et Bibelvers (Lukas 23, 34) til å lyde: “Tilgi meg, for jeg vet ikke hva jeg gjør!”. Totalt troverdighetsbrudd rundt min tidligere skepsis rettet mot Apple kan ikke unngås!

Tidligere – mens jeg var super-skeptisk til Apple og Apple-produkter – har jeg skrevet:

Noen av mine ankepunkter mot Apple er:

 • Apple er et arrogant selskap som ikke tåler kritikk.
 • Låser kundene til seg.
 • De opptrer som et griskt og urimelig moralpoliti. Sensur av programmer og innhold de ikke liker.
 • Apple-menigheten med sin tidligere karismatiske leder (iGod) Steve Jobs tiltaler ikke meg. Steve Jobs døde 5. oktober 2011, så nå spørs det om hvor veien går videre med Tim Cook bak roret. Time will show!
 • Selskapet prøver å markedsføre sine produkter som eksklusive. De holder forholdsvis høye priser og har støtt og stadig leveringsvansker, noe som nok er bevisst politikk for å opprettholde eksklusiviteten.
 • Apple tar lite hensyn til forurensning og de ansattes helse på fabrikkene sine i Kina.
 • Apple som produsent vet å “sno” seg skattemessig. De betaler bare smuler i skatt.
 • Til tider dårlig service hvis problemer med et produkt oppstår.
 • Å ha produkter fra Apple har vel for mange blitt et statussymbol? Det er vel ikke rasjonelle behov som driver kjøpelysten?
 • For å kunne være kul, vise at man følger med i tiden samt tilhører det gode selskap må man nesten kunne skryte på seg å eie diverse Apple-enheter.
 • Til tider minner Apple om en ekstremt karismatisk menighet. Ingen tørr å være kritiske, alle applauderer det ledelsen finner på og ingen tenker selv og Apple kan nesten gjøre hva de vil uten at kundene eller tilhengerskaren reagerer negativt.
 • Umulig å få noen fra Apple sitt norgeskontor i tale via media. All kommunikasjon skal skje fra toppledelsen i USA som ofte ikke besvarer norske medias henvendelser.
 • Det er forståelig at Apple vil beskytte seg og sine produkter, rettigheter og inntjening. Likevel går de noe langt i sin bruk av virkemidler for å sikre dette.

Apple er flinke med å skape ”hype”, lojalitet blant kundene, markedsføring, ”menighetsbygging”, mystikk, skape nyhetens interesse via media, design og å lage brukervennlige produkter.

Noen ankepunkter (kritikk) mot iPad som produkt:

 • Som bruker blir man bastet og bundet opp mot Apple som leverandør. Man må forholde seg til iTunes og App Store. Det er små muligheter for anonymitet og personvern som iPad-bruker.
 • Apple bedriver sensur av innhold og programmer de ikke liker. Ikke alt blir godtatt for levering via Apple Store.
 • Selve iPad maskinvaren virker ganske overpriset. Å betale mange tusenlapper for en masseprodusert skjerm og litt elektronikk som har blitt produsert i et lavkostland slik som Kina blir litt rart. Man betaler nok en god del for designet og merket Apple sitt image.
 • Tilleggsutstyr er også overpriset. For å få bilde fra iPad på et TV som støtter HDMI må man til å kjøpe en dyr overgang / adapter da enheten i vanlig Apple-stil ikke har normale inn- og utganger. Det er også helt idioti å levere en slik enhet uten støtte for USB!
 • Ikke støtte for Adobe Flash som benyttes av mange nettsider.
 • Foreløpig er iPad å anse som en enhet best egnet for personlig bruk hvor brukeren personifiserer enheten til å passe til sine behov. Enhetene støtter ikke mer enn en brukerprofil, noe som gjør dem lite egnet til utlån og til bruk for flere brukere / ulike brukere.
 • En utfordring er innkjøp og distribusjon av programvare/applikasjoner (apper) i en virksomhet som f. eks. en skole. App Store Volume Purchase Program er f. eks. foreløpig ikke tilgjengelig i Norge for bruk i skolesektoren. Mange “løser” dette med å laste ned programvare/applikasjoner til iPad med sin personlige iTunes konto for så å spre det rundt på alle maskinene man måtte ha. Dette er ofte ikke en lovlig framgangsmåte da lisensbetingelser m. m. ofte har sine begrensninger og regler.
 • Foreløpig er nok iPad best egnet til personlig bruk og ikke til bruk i virksomheter. Det er en del utfordringer knyttet opp mot sikkerhet og administrasjon av slike enheter samt tilgjengeligheten av programvare for produktiv bruk. Antivirusprogramvare vil være en selvfølge å benytte seg av.
 • iPad er best egnet til “lettere” bruk som surfing og lesing av kortere artikler. Å skrive lange avhandlinger på en skjerm blir fort noe tungvint og anstrengende.
 • Manglende kompatibilitet mellom iPad og tidligere innkjøpt programvare (Windows programmer) og maskinvare (skrivere, USB-utstyr m. m). I virksomheter kan disse problemene delvis løses ved hjelp av terminalserverløsninger og virtualisering.
 • I jobbsammenheng kom jeg borti følgende problemstilling i forbindelse med installasjon av Citrix Receiver: Sær App Store. Selv om man skal laste ned og installere en gratis app kan man risikere at det kreves fullt kredittkortnummer. Hva er vitsen med dette da appen er gratis? Hvorfor skal Apple ha opplysninger om kundens Visa eller Master Card så lenge som ingen handel skal foretas?
 • iPad og nettbrett spesielt er ennå så lenge litt umodne produkter som har en del begrensninger og barnesykdommer. Muligens litt tidlig å hoppe på karusellen?

Apple iPhone 7 produksjonsforhold

Fikk et innspill fra en på Facebook om at jeg kunne argumentere for å holde meg borte fra Apple på religiøst grunnlag. Fanatikerne til Apple oppfører seg som sterkt religiøse og nylanseringer/ pressekonferanser er jo de rene vekkelsesmøtene. Man kan jo også dra parallell mot kristendommen og si at eplet de har i logoen gir assosiasjoner mot det som ifølge Bibelen skjedde i Edens hage. Å våre kritisk eller spørrende mot Apple sine produkter pleier ofte også provosere menigheten eller leverandørens fanboys som ikke takler kritikk eller kritiske spørsmål mot sin eple-“gud”.

Det er ingen tvil om at Apple leverer gode og brukervennlige produkter med bra design og at de selger bra og har mange tilhengere. Imidlertid er jeg likevel skeptisk til Apple som leverandør pga. momentene nevnt ovenfor. Nettbrett som konsept har nok kommet for å bli. Etter hvert som barnesykdommene blir fjernet vil de nok bli et greit supplement til stasjonære og bærbare datamaskiner. Nettbrettene vil nok spesielt konkurrere ut mini PC-er.

Flere og nye bruksområder vil dukke opp for nettbrettene, og nye programmer og tjenester vil åpne nye muligheter både privat og i jobbsammenheng. Imidlertid håper jeg på at konkurrentene til Apple vil klare å følge med i utviklingen og at de vil være i stand til å levere minst like gode og spennende produkter som iPad. Apple trenger driftige og aggressive konkurrenter for å unngå at Apple og iPad får helt monopol på markedet!

Ellers er iPad ikke et så unikt produkt som enkelte vil ha det til. F. eks. har de i science fiction-seriene/filmene til Star Trek noe som kalles for “PADD” (Personal Access Display Device) som minner svært mye om dagens nettbrett. Selvsagt bare et fantasiprodukt, men likevel en ide som så sitt lys lenge før iPad som først ble lansert i januar 2010.

Apple Pay

Apple er eksperter på sine lukkede løsninger, denne gangen i form av betalingsløsning eller betalingsformidling i konkurranse med nasjonale systemer for slikt (BankAxcept, Vipps osv.). Betalingsløsningen Apple Pay for kontaktløs betaling via mobiltelefon og NFC (Near Field Communication) har blitt lansert her i Norge. Nok en gang en lukket løsning for menigheten, hvor man må ha en Apple iPhone-mobil av nyere modell og årgang for å få bli del av det gode selskap. Det er ikke støtte for f. eks. Android mobiltelefoner. Dessuten hindrer Apple bruk av konkurrende NFC-løsninger via deres enheter.

Apple Pay betyr nok en god brukeropplevelse, men for min del er det helt uaktuelt å kjøpe en iPhone for å kunne ta en slik betalingsløsning i bruk. Måten Apple oppfører seg på kan oppfattes som ganske så konkurransevridende ved at Apple råder full og helt over sin egne lukkede betalingsløsning, og hvor andre aktører blir nektet adgang. Enn så lenge er det forresten få betalingsterminaler som er klargjort for Apple Pay her i Norge.

Verdt å lese: Jan Erik Kjerpeseth (Sparebanken Vest) blogg: Ukeslutt: Apple Pay versus Vipps

 

Oppdatering våren 2011: Har anskaffet og tatt i bruk to stk. Android nettbrett. Senere tatt ut av bruk igjen pga. iPad sitt inntog.

Oppdatering pr. november 2011: Mine to brett av typen Android har nå “fått” selskap av et Apple iPad 2 nettbrett. Eplet var surt og fallet var stort… Jeg får skylde på at innkjøpet ble foretatt i feberrus samt 40-årskrise.

Oppdatering pr. november 2014: Nok et iPad nettbrett i hus. Denne gangen et brett av typen iPad Air 2 Wi-Fi 64 GB.

I jobbsammenheng som IKT-rådgiver må jeg forholde meg en del til både iPad nettbrett og iPhone telefoner. Nettbrettene benyttes blant annet av politikere (papirløs møtebehandling), skole (pedagogiske formål) og innenfor pleie, rehabilitering og omsorg (mobil omsorg). Telefonene fungerer som tjenestetelefoner hvor det ønskes tilgang på jobb-epost m. m. Jeg har vel i praksis måttet begrave min stridsøks mot Apple-produkter. Det nytter ikke å være en struts og begrave hodet. Apple-produkter har kommet for å bli! Imidlertid har jeg i stor grad så langt klart å gå klar av Apple datamaskiner (Mac OS X / macOS).

Mye sant i denne figuren lånt fra nettet:

Beslutningstaking: Mac, PC (Windows) eller Linux.

 

Oppdatering pr. november 2017: Nok en gang tilløp til hysteri i forbindelse med at iPhone X (10) har blitt lansert. Folk går mann over huse for å skaffe seg den nye modellen, og etterspørselen ser ut som vanlig å være større enn tilbudet eller produksjonen. I hvert fall er det slik rett etter lansering. For å få fatt i en telefon må man ut med minimum nærmere kr 12.000,-. Telefonen er på ingen måte verdt den høye prisen, selv og design og teknologi er aldri så interessant. Image, image, image.

Oppdatering 2 pr. november 2017: Jeg har i en periode nå hatt en velfortjent iPad-pause. Jeg har kjøpt inn og tatt i bruk et Android-nettbrett av typen Huawei MediaPad M3 Lite 10. Tenkte det var på tide å gi konseptet Android-nettbrett en ny sjanse. Dessuten spiller et slikt nettbrett bedre på lag med Google Chromecast som jeg allerede besitter enn det iPad gjør. (Nei, jeg vil ikke erstatte Chromecast med Apple TV.)

Siden sist runde har Android på nettbrett blitt betraktelig bedre. Ting flyter bedre, og det er bedre utvalg av apper. Enkelte apper på Android har beklageligvis mindre funksjonalitet og er noe mindre forseggjorte (og ustabile) enn dem på iPad. Android er i hovedsak et operativsystem for mobiltelefoner, og dette bærer enkelte apper noe preg av i og med at oppskalering til nettbrett i enkelte tilfeller ikke fungerer helt optimalt. Dessuten finnes det masse søppel-apper i jungelen hos Google Play. Det er også en god del bra apper å velge blant.

Brettet i seg selv oppleves som kjapt, greit og brukervennlig. Imidlertid er skjermen og skjermoppløsningen på akkurat det nettbrettet jeg kjøpte noe dårligere enn jeg er vant med fra iPad. Alt i alt har jeg uansett fått et ganske greit nettbrett for en billig penge. Jeg får surfet på nettet, brukt sosiale nettverk og har funnet fram til apper for de viktigste områdene ut fra mitt interessefelt. Jeg kan fint få dekket mine “behov” ved hjelp av Android nettbrett uten behov for iOS (iPadOS) og Apple iPad.

iOS uskarpt skjermbilde

iOS uskarpt skjermbilde

 

Oppdatering pr. juli 2018: Jeg gir opp, nok en gang! Det er for mange begrensninger og svakheter med Android-nettbrett. Android mobiltelefoner helt ok, men nettbrettene er ikke tipp-topp. Nå blir det et ‘Apple iPad 9.7″ 2018 128GB WiFi Grå’ nettbrett på meg i tillegg til Andorid-brettet.

Oppdatering høsten 2018: Apple sine produkter er uforskammet dyre, og jeg tenker da spesielt på iPhone Xs / iPhone Xs Max. Å betale mellom kroner 12.000,- – kroner 17.000,- for en mobiltelefon. Landeveisrøveri! Prisene er helst uetisk høye etter mitt syn. Har absolutt ingen tro på at telefonene er priset rimelig i henhold til produksjonskostnader og et rimelig avansepåslag. Uansett vil den indre menigheten av Apple-fanatikere uansett støtte opp om og handle inn produktene over en lav sko. Nok en gang blir det nok suksess for Apple sitt image-konsept.

Nye priser og nye modeller høsten 2019: Apple iPhone 11 koster et sted mellom kroner 8.500,- og kr 17.200,-. “Vanlig” (“standard”) iPhone 11 er billigst, deretter stiger prisen noe til iPhone 11 Pro for å bli enda dyrere innenfor modellspekteret iPhone 11 Pro Max. Lagringsplass (64-512 GB) påvirker også prisen. Dyre greier i mine øyne for en tale-tut, som i tillegg inneholder litt nettbrett- og datamaskinfunksjonalitet!

Prisene pr. juni 2021 i forbindelse med at det er iPhone 12 som gjelder ligger på samme høye nivå som for tidligere modell. Prisene: Apple iPhone 12 mini fra ca. kroner 8.000,- og opp til iPhone 12 Pro Max til rundt kroner 17.000,-. Fortsatt veldig dyrt, men også toppmodellene i Android-verdenen har lagt seg i ca. samme prissjiktet.

Huff og huff, for noen priser! Høsten 2022 ble iPhone 14 lansert, hvor prisene er i området ca. kroner 11.000-kroner 22.200,- for en MOBILTELEFON! Modellene består av iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max, hvor “vanlig” iPhone 14 er “billigst” og iPhone 14 Pro Max er dyrest. Lagringskapasitet fra 128 GB til 1 TB, hvor høyere lagringskapasitet gir høyere pris. Skjermstørrelse i området 6,1“-6,7″.

Oppdatering våren 2021: Det her blir verre og verre! “Siden sist” har min datter både fått seg en iPhone og et eget iPad nettbrett. I forbindelse med det nye nettbrettet skrev jeg følgende status på Facebook:

Min Facebook-status om Apple-produkter (les: iPhone og iPad) privat 1. juni 2021.

 

Nei, teori og praksis står ikke helt i forhold til hverandre. Prinsipper brytes over en lav sko. I etterkant har det blitt mer Apple-utstyr, slik at vi pr. dags dato (oktober 2022) har 4 stk. iPad nettbrett i bruk og 3 stk. iPhone mobiltelefoner. Via jobb har jeg også fått stillet til disposisjon en Apple MacBook Air (M1-chip).

Apple skal ha dette: Brukergrensesnittet på iPhone og iPad er bra og standardisert! Jeg har i en årrekke benyttet meg av Huawei Android mobiltelefoner, og disse har fungert BRA. I jobbsammenheng har jeg nå en tjenestemobil fra Samsung (kun valg mellom Apple og Samsung), og der sliter jeg faktisk med å finne fram. Det er en ganske stor inkonsekvens og tilpasninger / ulikheter i brukergrensesnitt mellom de ulike merkene som selger Android-mobiler.

En ting irriterer meg ganske grenseløst med både iPhone og iPad: Alle de hyppige – og viktige – oppdateringene av både apper og ikke minst operativsystemet (iPadOS og iOS). Når det gjelder operativsystem-oppdateringer har det nesten blitt like håpløst som på Windows-plattformen. Oppdateringene tar lang tid å installere, og det blir mye ventestress underveis.

Hvem lar seg lure av Apple hver gang? Apple = Dyre (overprisede) produkter.

 

Oppdatering januar 2019: Nå er jeg i gang med utprøving og bruk av Chromebook og Chrome OS! Eplebrettet (iPad og iPadOS) har nå fått hard konkurranse fra bærbar Chromebook-maskin.

Jeg har som kjent falt for fristelsen med diverse iPad nettbrett. Imidlertid holder jeg fortsatt god avstand de overprisende iPhone mobiltelefonene, da det til mitt formål – jeg er ingen mobiloman – er mer enn godt nok med en billig Kina-mobil.  Jeg har heller ikke falt for fristelsen til å kjøpe datamaskin fra produsenten (f. eks. MacBook Pro) eller andre remedier (Apple TV, Apple Watch osv.). Uansett: Min troverdighet i kampen mot Apple er for lengst brutt! Oppdatering mai 2022: BÅDE iPhone og MacBook for lengst tatt i bruk.

Min status på Facebook 28.07.2020:

Har vel glemt å skrive det her på Facebook, da fallet er så stort og brutalt…. Nok et prinsipp har blitt brutt…. Første iPhone fra epleprodusenten er i hus, riktignok tilhørende Kristiane…. Nei, verden står neppe til påske….

Det begynner tidlig med statusjaget. Alle andre har jo iPhone mobil, og da er ikke en Android mobil bra nok….

Les min artikkel her i bloggen som heter “Mine første erfaringer med iPad“.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Kommentarer er stengt.

 • Spamkommentarer blokkert