Ny statusrapport fra Flatraket

(Sist oppdatert 09.04.2022 @ 19:13 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Status Flatraket August 2014

Statusrapport fra Flatraket august 2014:

Det har gått en stund siden jeg sist blogget en statusrapport. I en periode kunne jeg skylde på mangel på skikkelig nett til å kunne være aktive på bloggefronten. Her i byggefeltet på Flatraket fungerer IKKE Telenor 3G noe særlig bra (ustabilt og veldig lav hastighet). Lånte et 3G modem fram til fiber kom i hus, men utenom å sjekke e-posten var det for dårlig dekning til aktiv Internettbruk. (4G eller 3G var/er ikke tilgjengelig, og man må/måtte ta til takke med EDGE. Nå i ettertid har det blitt ok 4G+-dekning på Flatraket, og delvis DAB-dekning samt AMS.)

Nå er fiber for lengst på plass. Måtte i full fart grave en ca. 18 meter lang grøft til fiberkabelen, da det det viste seg umulig å benytte seg av eksisterende trekke-rør. Trekkerøret som lå der fra før (les: egentlig rør kun beregnet for bruk inni hus) huser en koakskabel i forbindelse med det “primitive” kabel-TV anlegget bygda tidligere hadde. Planen var å dra ut den gamle kabelen og erstatte den med fiberkabelen, men den gamle kabelen lot seg ikke rikke. Litt frustrerende i full fart å måtte grave en ikke-planlagt grøft, men resultatet ble da bra.

Utsikten fra vårt hus 09.08.2014.

Så langt er jeg godt fornøyd med fiberløsningen / fiberpakken til Enivest som også inneholder Get IPTV og IP-telefoni.  Slettes ikke verst at ei bygd som Flatraket med ca. 100 husstander har fått fiber, ikke minst takket være mye dugnadsinnsats og ildsjelers innsats. Løsningen vi nå har står ingenting tilbake i forhold til den vi hadde via Altibox (Dalane breiband / Altifiber) i Egersund.

Flere bilder m. m. følger videre i denne artikkelen (les mer).

Litt bilder fra tiden her oppe så langt:

Utsikt fra hus

Solnedgangsbilder

Solnedgangsbilder

Badeplass

Nettfart Enivest Fiber

Vårt hus

Grøftegraving fiber Flatraket

På fjelltur

Alt er ikke teknologi. Uten å “trykke data” har jeg ellers vært aktive på både den ene og den andre fronten. Jeg har kommet meg på plass i den nye jobben som sekretær i Vågsøy kommune (nå: Kinn kommune, avdeling Måløy). Der jobber jeg i sentraladministrasjonen innenfor tjenesteområde service med post, arkiv, sentralbord og hjemmeside/Facebook (publisering). Så langt trives jeg bra i den nye jobben.

Oppdatering på jobb-området: I ca. 1 år klarte jeg å holde meg på avstand fra IKT-rådgivning. Fra august 2015 har jeg nok en gang blitt IKT-rådgiver, men denne gangen i Vågsøy kommune (nå: Kinn kommune, avdeling Måløy). Føler meg som en gammel sirkushest. Trodde jeg skulle holde meg borte fra IKT, men med en gang jeg fikk ferten av sagmuggen (les: IKT) ville jeg ut igjen i IKT-manesjen.

En del tid har gått med til huset. Det har blitt malt litt, diverse mangler har blitt utbedret med og uten hjelp, fått bort en del søppel fra forrige eier, en del gress har blitt klippet osv. osv. Inne i huset har vi også kommet oss i orden. Stadig noe å henge fingrene i som huseiere!

Vi har hatt mye fint vær denne sommeren. Dette har blitt benyttet til en god del bading og ellers til å være ute. Vår altan og utemøblene vi har kjøpt til å ha der har blitt mye mer brukt enn jeg hadde trodd da de ble kjøpt inn. Det har blitt tid til en del kortere gåturer og små fjellturer. En del samlinger med Sølvi sin familie har det også blitt tid til.

Merker ellers at livet er roligere her på landet. Mindre stress, mindre mas, mindre trafikk osv. Dette passer meg bra. Jeg trives i «mindre forhold», gjerne kombinert med flott natur slik som vi har her.

Det jeg ikke har helt klart å tilpasse meg til er det faktum at både Vågsøy kommune/Kinn kommune (der jeg jobber) og Selje kommune/Stad kommune (der jeg bor) er nynorsk-kommuner. Jeg er ikke særlig flink eller komfortabel med å skrive på nynorsk.

Vi hadde nylig (sommeren 2014) en liten ferietur tilbake til Egersund. Det var flott det, men jeg er på mange måter ferdige med Egersund. Nå er Flatraket mitt bosted og jeg trives bra her. Så langt har flyttingen absolutt vært en suksess.

Oppdatering mai 2015: Vi har nå bodd på Flatraket i over året. Vi har funnet oss godt til rette “her opp” og trives bra både i huset og i bygda. Kristiane Marie har også funnet seg godt til rette. Hun har det kjekt i barnehagen og har fått seg mange venner der.

Vi nyter hver dag vår fine havutsikt og å se på den flotte og røffe naturen ellers. Noen fine gåturer har det også blitt. Vi har et liv med lite stress og lite trafikkstøy. Værmessig har vi hatt et år uten de helt store stormene, så også været har vært på vår side. Å bo under “mindre forhold” passer oss alle tre bra. I løpet av året har det blitt en del bilder, og en del av disse er tilgjengelig på Facebook-siden Flatraket og/eller i bildegalleriet.

Oppdatering våren 2019: Vi har nå bodd på Flatraket i ca. 5 år (våren 2014-våren 2019), og her har vi det godt! Ingen planer om noen ny flytting. Imidlertid kommer jeg nok til å forbli “utlending” som fortsetter å snakke Egersundsdialekt / Rogalandsdialekt. Det er lite sannsynlig at jeg kommer til i stor grad å ta etter dialekten her vi nå bor.

 

Mer om status pr. 2019:

Flatraket 5 år etter flyttingen

 • Vi flyttet til Flatraket våren 2014, så i 2019 var det 5 års jubileum for flyttingen.
 • Alt i alt angrer vi ikke på beslutningen om å flytte. Det var såpass mange “uheldige omstendigheter” på en gang i Egersund at det var lurt av oss å starte på nytt annet sted.
 • Kan jeg anbefale Flatraket som bosted? Tja, her blir nok svaret litt både og.
 • Positive sider:
  • Naturen er svært fin og flott, med en god del muligheter for fine fjellturer.
  • Vi er godt fornøyde med huset, husets beliggenhet, utsikt og nabolag.
  • Dugnadsånden i bygda er ganske så stor og levende.
  • Bygdestørrelsen tatt i betraktning er det et ganske bra fritidsaktivitetsnivå her med oppegående idrettslag, diverse arrangementer på skolen (17. mai, basarer, kafe m. m.), Gudstjenester osv.
  • Flott med en oppegående lokalbutikk i bygda.
  • For et datavrak som meg setter jeg stor pris på bra nett (fiber).
  • Noe lavere tempo her enn i stresse-fylket Rogaland.
  • Folket er høflige og hilser på alt og alle.
  • Vi bor nærme Sølvi sin familie og får pleiet kontakten med dem.
  • Gjennom bruk av tilbud både i Selje, Måløy og Nordfjordeid har man de mest trengte tilbudene innenfor maksimalt 1 times kjøretid (en vei).
  • Vi har opplevd barnehagetilbudet til Flatraket barnehage som bra.
  • Det religiøse (kristen aktivitet) står heldigvis svakt her.
  • Gode muligheter for maritimt båtliv og fiske, noe vi selv ikke praktiserer.
 • Ulemper:
  • Til tider en del dårlig vær – ruskevær – med storm, fare for stengte veier, strømbrudd osv.
  • Rasutsatt vei til jobb.
  • Forholdsvis stor avhengighet av bil for transport. Glem dette å reise kollektivt her!
  • Kvaliteten på skoletilbudet og skolemiljøet på bygdeskolen kan diskuteres.
  • Flatraket er vel neppe en bygd det er lett å komme flyttende til for “vilt fremmede”. Uten familie eller annen tilknytning til bygda er det neppe så enkelt å komme seg skikkelig inn i lokalmiljøet. (Mange har mer enn nok med sin familie og gamle venneforhold.)
  • Det kan være noe vanskelig for enkelte yrkesgrupper å skaffe seg jobb i distriktet. Litt få arbeidsplasser tilgjengelige for lange og spesialiserte akademiske utdannelser.
  • Enkelte helger er bygda nesten helt “tom for folk” da alle har “rømt” til sine hytter andre steder.
  • Lang vei til enkelte tjenestetilbud, f. eks. sykehus (Førde).
  • Bygdesladder forekommer, og bygdetrollet har nok innimellom sin adresse her.
  • Fraflytningstruet distrikt, hvor det til tider er noe vanskelig å få tilgang på alle slags offentlige tjenester som tas som en selvfølge på større plasser. Stadig presset kommuneøkonomi.
  • Litt klasseforskjeller er det, og noe statusjag og jakten på statussymboler forekommer. Imidlertid er vel dette kjøret tross alt noe lavere her enn i Sør-Rogaland.
 • Men: Alt i alt er jeg / vi fornøyde med vår tilværelse på Flatraket.


Mer om Flatraket:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Spamkommentarer blokkert