Mine første erfaringer med iPad

(Sist oppdatert 04.06.2021 @ 16:25 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Apple logo fra www.funny-potato.com

Jeg har tidligere skrevet en artikkel her i bloggen med tittelen: “Skeptisk til Apple generelt og iPad spesielt”. Etter at denne artikkelen ble skrevet har jeg (dessverre) bitt i det sure eplet og faktisk fått en iPad (type: Apple iPad 2 Wi-Fi 32 GB sort) i hus. Høsten 2014 har dette nettbrettet i tillegg fått selskap av et iPad Air 2 64 GB nettbrett.

Jeg hadde egentlig tenkt å holde meg borte fra Apple og iPad en god stund til. Beklageligvis har jo eplefenomenet blitt såpass utbredt at jeg fant det vanskelig for meg som tidligere IKT rådgiver å kunne stå imot og overse det noe særlig lengre. Å grave seg ned i sanden som en struts og vente på at Apple-fenomenet skal gå over er neppe særlig realistisk eller konstruktivt.

PS! Gammel artikkel, som ikke lenger holdes oppdatert og som har innhold gått ut på dato!

Sannheten er den at etter å ha brukt iPad en stund har jeg ikke blitt helt hektet eller “frelst” på løsningen. Nedenfor følger en hel liste over ting jeg ikke liker med brettet!

Min kritikkliste:

 • Mye “dill” første gang for å komme i gang med å bruke brettet. Man må opprette Apple-ID, legge inn iTunes på PC og koble opp brettet mot iTunes på PC via USB kabel.
 • Måtte Google hvordan jeg skulle slå av brettet. Hvordan kunne jeg vite at jeg måtte holde inne av/på-knappen helt til valget slå av kommer til syne på skjermen?
 • Liker ikke programmet iTunes i det hele tatt. Hvorfor skal jeg måtte forholde meg til et såpass rotete og dårlig program for å kunne ta en iPad i bruk? Hensikten er vel å lokke meg til å foreta handel der inne? I stedet for iTunes benytter jeg meg en del av programmet iTools.
 • Merker at skjermen er mindre enn på Androidbrettene jeg før har prøvd.
 • Ingen nevneverdig bedre ytelse på iPad i forhold til det har opplevd med mine to Android nettbrett.
 • Har også opplevd noe ustabilitet. Har måttet fjerne og installere på nytt enkelte programmer (apps) som plutselig sluttet å fungere og som heller ikke kom på bedre tanker etter omstart av brettet.
 • Hvorfor har brettet en fysisk hjemknapp? Liker bedre Android sin løsning med at dette er et valg på selve touchskjermen.
 • Språkmessig en god suppe av blanding mellom norsk og engelsk, spesielt inne i App Store.
 • En god del applikasjoner er tilpasset til iPhone og ikke til iPad. Resultatet blir et lite bilde på skjermen eller et innzoomet og hakkete bilde.
 • Har også installert og fjernet en del apps som slettes ikke var noe å samle på. Selv om Apple er ganske strenge på hva som slipper til i deres App Store betyr dette ikke nødvendigvis høy kvalitet på programmene.
 • De fysiske knappene på brettet (utenom hjem) er direkte ekle. Billig utstikkende plassjuggel. De stygge knappene trekker ned helhetsinntrykket av designet.
 • Savner utganger til vanlig USB og HDMI uten dyre overganger og/eller utstyr for dokking.
 • Har ikke kjøpt noe omslag eller veske til brettet ennå. Uten å ha noe slikt rundt brettet synes jeg kantene på brettet er noe “kvasse” og ubehagelige.
 • Safari nettleser er etter mitt syn søppel. (Har i stedet installert Dolphin nettleser som jeg også bruker på Android.)
 • Hvorfor må jeg fra f. eks. Safari veksle over til Innstillinger for å få gjort konfigurasjon som har med Safari å gjøre? Jeg finner det mye mer logisk å gjøre nødvendige innstillinger inni selve programmet i stedet for å måtte veksle mellom nettleseren og innstillingene som er et eget program.
 • Apple sin App Store for iPad er meget kommersiell. Nesten ingenting brukbart er gratis. Stort sett koster alt noen kroner. Hvis jeg skal kjøpe alt jeg ønsker meg blir jeg raka fant! Blir også irritert når apps merket som “free” viser seg kun å være en liten demo. Er utskjemt fra Android der det finnes mye mer gratis innhold som faktisk er brukbart!
 • Så langt har jeg ikke funnet noen enkel, grei og gratis løsning for å få til en enkel utveksling av filer mellom min iPad og et SMB delt område på min Windows PC. (Vet det finnes noen filbehandlere som koster noen kroner og som skal kunne jobbe mot delte områder, men jeg er IKKE villig til å betale for en slik banal ting!)
 • Ved oppakking la jeg merke til at det stod at brettet var “Designed by Apple in California“. Designet i USA ja, men all innmat, deksel, skjerm osv. er produsert i Asia, sannsynligvis på de samme fabrikkene som lager f. eks. Android nettbrett. Utenom design (utseende) og OS er ikke mye laget av Apple selv.
 • Manglende støtte for Adobe Flash er irriterende da mange nettsider ennå bruker Flash. (Min værstasjon er f. eks. medlem av The Weather Underground nettverket, hvor de ennå benytter seg av diverse Flash til presentasjon av værdata.)
 • Savner en mer direkte tilgang på brettets filsystem (filbehandling) enn det iOS 5 legger opp til.
 • Er skeptisk til Apple og personvern. Antar Apple registrerer mye informasjon om meg og bruken av nettbrettet, hva slags apps jeg installerer, hvor jeg befinner meg osv. Slike opplysninger kan lett misbrukes i markedsføringssammenheng. (Men på dette området er vel neppe Google med Android bedre!)
 • I tillegg har jeg nevnt ganske mange ankepunkter i min tidligere artikkel “Skeptisk til Apple generelt og iPad spesielt”.

iPad startet nettbrettkarusellen og selger bra pga. design, image og eplelogoen. Apple som produsent er også meget gode på markedsføring og minner mye om karismatiske menigheters måter å kommunisere på. Likevel finner jeg Apple sitt nettbrett ganske så oppskrytt og overhypet i forhold til andre nettbrett som er på markedet. Det gjør absolutt jobben, men jeg synes ikke at det er milevis bedre enn konkurrentene. Alt som kommer fra epleprodusenten er ikke nødvendigvis perfekt og av gull.

Oppdatering:

Det som gjør iPad interessant for meg er tilgjengeligheten på gode “Apps”. Må etter å ha brukt brettet en stund innrømme at det er bedre tilgang på norske / norsktilpassede applikasjoner på iPad enn tilfellet er til Android nettbrett.

F. eks. har min bankforbindelse lansert Fokus Brettbank. Til Android må man ta til takke med en enklere app som egentlig er beregnet på mobiltelefoner og som ikke utnytter brettmulighetene fullt ut. Likeså er Facebook applikasjonen og Altibox applikasjonen på iPad bedre (mer stabile og flere funksjoner) enn tilsvarende applikasjoner på Android. Og på iPad har jeg støtte for TV 2 Sumo underholdning, noe som ikke er tilfelle på Android pr. dags dato.

Når det gjelder vanlig websurfing er det for meg hipp som happ om jeg bruker iPad eller et Android nettbrett. Bruker uansett Dolphin Browser som nettleser på begge plattformer, og denne nettleser fungerer like bra begge steder.

Har nylig fått et nytt ankepunkt mot iPad: På uforståelig vis klarte jeg virkelig å rote til brettet. Plutselig var det ikke mulig å starte de fleste installerte apper. Omstart og vanlige triks hjalp ikke. Faktisk løste heller ikke “Nullstill alle innstillinger” problemet. Måtte til med valget “Slett alt innhold og alle innstillinger” for å få kontroll med brettet. Så helt idiotsikkert er ikke iPad og IOS.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

2 kommentarer til Mine første erfaringer med iPad

 1. per says:

  1. Finnes det noe som ikke må settes opp første gang. Apple produkter er generelt meget godt integrert med hverandre og denne Apple ID på alle eple produktene dine blir alle enhetene dine automatisk synkronisert (icloud)… noe som enda er et helvete på andre systemer.
  2. Merkelig du som IT person ikke har fått med deg at omtrent alle mobiler og dingser nå til dags skrus av med å holde inne på knappen. For øvrig er det slik på flere android produkter også.
  3. Itunes trenger du ikke forholde deg til lengre etter iOS5 – mange liker ikke programmet. Personlig synes jeg det ikke er mer rotete enn android markets eller tilsvarende løsninger… et onde alle nettbrett og mobil løsninger i dag har. Apples eneste fordel er at de ikke har på langt nær så mye spyware og dritt i sin nettbutikk grunnet at de kontrollerer hva som befinner seg der.
  4. Skjermstørrelse er en smakssak. Apple har lagt seg på en standard de mener er en mellomting mellom mobil og pc skjerm. Og de mener er god til bok/film og surfing osv. Ser du mener skjermen er mindre, er det et reelt problem for deg?
  5. Ytelsen er i dagens IT alder omtrent lik på alle likt prisede hardware.
  6. I tester er apple minst like stabil som andre løsninger. Tror det gjelder alt fra windows til apple til android til linux at man en eller gang opplever ustabilitet og en reinstall løser problemet.
  7. Igjen en smakssak med hjemknapp. Noen liker bedre den fysiske knappen.
  8. Språksuppa er verre på android, hvor min android galaxy tab10.1 hopper over til nederlandsk i enkelte menyer. Android store er ikke noe bedre på dette punktet heller. Problemet for begge butikkene er at det er mye internasjonalt innhold og mye nasjonalt innhold.
  9. Det er også det samme i android markets at enkelte programmer kun passer mobil skjermer. Apple store er det vertfall merket at program er for iphone eller ipad og man kan sortere på dette. Det er verre ang. dette i android markets.
  10. Flere tester viser at det generelt er mer drittware i android markets. Og mye mer usikker programvare.
  11. igjen en smakssak. De fleste anmeldelser av nettbrettet til apple mener de har høyere kvalitets følelse enn mange av android plastikk brettene.
  12. Apple har bygget sitt eget univers og er ikke interessert i å tenke på andre økosystemer enn sitt eget. Hvis du benytter icloud trenger du ikke overganger. Benytter du AirPlay Mirroring til Apple TV, kan du tråløst overføre til din tv (iTV kommer nok også snart). Apple har klart å koble sammen sine produkter på en måte som ingen andre selskap har klart og løst mange hodebry synkroniseringsproblemer og tilkoblingsproblemer… så sant du benytter deres løsninger og økosystem… (har du ingen mac, apple tv osv blir det fort problematisk men icloud fungerer mot pc også)
  13. Omslag kan være kjekt.. igjen en individuell smakssak.
  14. hvorfor er safari søppel/hva er galt med den? Chrome og flere nettlesere benytter samme kjerne som apple har utviklet for safari.
  15. Apple har valgt å legge alle programmers innstillinger på en plass. Enkelt å finne innstillinger til alle programmer et sted enn forksjellige steder i forskjellige program. Dette er igjen ulogisk når man kommer fra pc verden mens pc verdens måte er ulogisk når man kommer fra apple verden. Ingenting er bedre enn det andre egentlig.
  16. jeg har ca 100 apps på iphone og ipad hvor alle er brukbare og kun 2 er kjøpt. Har langt ferre på andriod. Hvor jeg mener det er omvent. Det er umulig å kommentere på en så generell kommentar. Spesifiser hva du trenger så kan vi komme med apps tips. Du kan også søke på nettet finnes 10000vis av tips til gode gratis apps til alle formål.
  Bli også feil å si at apple appstore er mer kommersiell enn andriod store når begge er relativt like sånn sett.
  17. finnes sikkert noen løsninger hvis du googler litt.. men i grunnen er apple ikke opptatt av å integrere sine produkter med pc, deres produkter fungere best med andre apple produkter. Hadde du hatt en mac hadde problemet vært løst 😛
  18. Ser du klager på språk lenger opp, men her går du selv i språkfellen. Designet og produsert er 2 forskjellige ting. Og kan ikke se at dette egentlig er et argument mot å kjøpe en ipad?
  19. Glad jeg slipper flash selv. Flash er dessuten på vei ut (heldigvis) til fordel for mindre strømkrevende html5. Finnes det noe flash du absolutt trenger (bortsett fra reklame på nettsider, gitt at du trykker på disse?)
  20. Kan du begrunne hvorfor du savner tilgang til filsystemet? Personlig ser jeg ikke helt poenget i å rote i noen filstruktur, klarer ikke helt se hva du skal med det?

 2. Thor-Erik Korsmo says:

  Hei,

  Til å være en IKT konsulent har jeg kun et råd til deg. Finn deg en ny jobb så ikke dine vrangforestillinger smitter over på de som har behov for objektive og velbegrunnede råd. Flere fanatiske “filbehandlere” har vi ikke bruk for.

  Mvh Thor-Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *