Bilder, variabel kvalitet og barnehagefotografering

(Sist oppdatert 12.01.2021 @ 18:49 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Fotoutstyr BRR september 2014

Tema: Masse bilder, variabel kvalitet og litt om barnehagefotografering.

Vi tar flere bilder enn noensinne. Ikke minst skyldes dette at alle moderne mobiltelefoner (smarttelefoner) har kamera innebygd. Mobilen er lett tilgjengelig da den er med oss over alt, noe som også medfører at den lett og ofte blir fisket fram for å ta bilder av både det ene og det andre.

Store mengder med bilder innebærer ikke nødvendigvis gjennomsnittlig høy kvalitet på fotografiene vi tar. God tilgang på avansert utstyr og masse fotografering gir rett og slett ikke automatisk bra bilder. Den som er bak kameraet, dvs. den menneskelige faktor og dens betydning må ikke overses!

Teknisk og fotografisk er det mulig å få ganske ok bilder med hjelp av en mobil eller nettbrett. En hipp og kul mobiltelefon i seg selv gir ikke nødvendigvis gode bilder. Gode bilder krever sin person bak «kameraet». Litt kunnskaper om grunnleggende fotografering og komposisjon kommer fortsatt godt med og er egentlig et “must”.

Riktig motivvalg, utsnitt, zooming og lyssetting må fotografen tenke på. Fotoapparatet eller mobiltelefonen kan ikke foreta disse valgene. Imidlertid er det masse gode standardprogrammer og automatikk på både fotoapparater og mobiltelefoner, noe som medfører at det ikke er så viktig som tidligere å kunne noe om manuell fokusering, blender- og lukkerinnstillinger.

Jeg har i hvert fall sett mange eksempler på bilder som slettes ikke er noen særlig grunn til å rope hipp hurra for. Godt utstyr kan gi dårlige bilder hvis personen som betjener utstyret ikke har de nødvendige kunnskapene.

En liten avsporing: Digitale fotoapparater

For en del år siden, enten i slutten 1990-tallet eller tidlig på 2000-tallet, hadde jeg en diskusjon med fotografene i en lokal fotobutikk i Egersund. Det ble da hevdet av de proffe (faglærte) fotografene at digitale fotoapparater ville aldri bli like gode som og å erstatte “analoge” (filmbaserte) fotoapparater. Der tok de skammelig feil!

Rett skal være rett: De første generasjonene med digitale fotoapparater hadde ikke noen bildekvalitet som det var verdt å skryte av. Imidlertid har utviklingen gått sin gang, og nå finnes det ikke særlig gode grunner til å holde fast på filmbaserte apparater. Også mobilene har fått tålig bra kameraer, og mobilene har for mange erstattet behovet for et eget digitalt fotoapparat. I den senere tid har jeg nesten kun brukt mobiltelefoner til min hobbyfotografering.

En annen kar kalte forresten digitale fotoapparater for elektriske fotoapparater.

 

Det er en del dårlige bilder å se i landets aviser. Det kan være ganske langt mellom blinkskuddene. Journalistene er nok flinkere med det skrevne ord og prioriterer dette på bekostning av bildene. (Ikke så mange aviser etter hvert som har egne fotografer.)

Det som er enda mer skuffende er at det finnes såkalte “proffe” firma som også gjør en slett jobb med fotograferingen. Selv ble jeg inspirert til å skrive denne artikkelen etter å ha mottatt barnehagebilder fotografert av en landsdekkende og kjent kjede for barnehage- og skolefotografering. Ifølge sine egne nettsider har de lang erfaring med slike oppdrag og de ønsker å ha fornøyde kunder.

E-post klagen som jeg sendte til firmaet:

Hei.

Viser til bestillingsreferanse *******.

I følgeseddelen som følger med står det blant annet:

«Vi ønsker at du som kunde hos NNN skal være fornøyd.» og «Hvis du har spørsmål, kan du kontakte oss.»

Nå tar jeg kontakt, og jeg er ikke fornøyd med levert produkt.

Som fotoamatør er jeg over gjennomsnittet opptatt av bilder og foto. Jeg synes at når man betaler en del kroner for fotografering bør resultatet være ok.

Jeg kan ikke si meg fornøyd med det produktet og den jobben dere har gjort i forbindelse med nevnte bestillingsreferanse. Det er dårlig utført håndverk.

De individuelle bildene: Komposisjon ok, men det er en tanke uskarpt.

Gruppebildet: Dette er slettes ikke bra! Bildet er tatt rett mot et vindu, noe som medfører refleksjoner og rart lys på hele bildet. Jeg klarer ikke helt å forstå at dere som proft firma gjør en slik grunnleggende feil.

Mange av ungene er også opptatt av andre ting enn å se på fotografen. Å få alle til å følge med er ikke enkelt med unger, men det finnes enkelte fotografer som har en såpass karismatisk personlighet og tilnærming at ungene blir helt med på notene. Dette er ikke tilfelle med den fotografen som dere har brukt.

Prisen i seg selv er grei nok i utgangspunktet hvis resultatet hadde vært bra. Imidlertid er det leverte produktet for dårlig til å rettferdiggjøre prisen. Det er et amatørmessig produkt som har blitt levert.

Jeg er fullt klar over at vi kunne ha latt være å bestille bildene, men dette hadde nok skuffet jenta vår.

Dette til orientering. Jeg blir nok ikke en av NNN sine fornøyde kunder.

mvh BRR

Egen kommentar: Antar at jeg ikke vil motta noe svar fra dem. Ut fra det jeg leser på nettet har mange før meg vært misfornøyd med akkurat dette firmaet. Det er masse “gøy” å finne om firmaet via googling.

Oppdatering: Jeg har FAKTISK fått svar fra firmaet. De virket villig til å tilby ny-fotografering av gruppebildet, eller eventuelt retur av gruppebildet og refusjon. Ikke verst at de tok seg tid til å besvare min henvendelse! Imidlertid har jeg fått “rast” fra meg og er ferdig med saken. Det jeg håper er at firmaet lærer noe om profesjonalitet innenfor fotografering og at barnehagen vår ikke benytter seg av samme firma neste gang.

 

Personlig blir jeg ikke noen fornøyd kunde etter å ha sett produktet de klarer å levere. Sannsynligvis står det ikke på utstyret, men likevel ble sluttresultatet heller dårlig. Hvordan et «proft» firma kan finne på å ta gruppebilder med blits rett mot en vindusrekke klarer jeg enkelt og greit ikke å forstå. Amatørverk! Resultatet ble som forventet refleksjoner fra vinduene som distraherer, ødelegger motivet og som gir hele bildet en rar lyssetting.

Mange av barna var på gruppebildet opptatt med helt andre ting enn fotograferingen. Flere av dem så feil vei, holdt på med grimaser etc. Å fotografere en gruppe med barn er selvsagt vanskelig, men det finnes enkelte fotografer som behersker kunsten med å underholde ungene slik at alle følger med på det som skjer. Den fotografen som ble brukt i dette tilfellet behersket IKKE denne kunsten.

Enkeltbildet av vårt barn var noe bedre, men heller ikke dette var helt topp. Det var rett og slett noe uskarpt og fotografen hadde ikke klart å få jenta vår til å slappe av og vise seg fra sin beste side under fotograferingen.

Nå våren 2017 er det nok en gang på-an igjen. Nytt firma og ny klage sendt:

Som ivrig amatørfotograf er jeg litt kravstor til bilder. Synes ikke barnehagebildene fra X Foto er mer enn middels bra. Min kritikk:

Gruppebildene:
– Lite gjennomtenkt å ta gruppebilde rett mot en vindusrekke, noe som gav gjenskinn/refleks på samtlige bilder. Noe amatørmessig!
– Kun bilde tatt inne.

Enkeltbilde:

– Lite kreativt, ikke særlig spennende bilder.
– Savner utebilder.
– Helfigurbilder savnes.
– Svart-hvitt-bildene er “juks”. Dere har bare gjort dem om til svart-hvitt via Adobe Photoshop. Kvaliteten er også så som så.

Hvorfor klagen? Håper framtidige kunder får et bedre resultat fra dere enn det vi har fått. Muligens burde dere ha knyttet til dere en annen fotograf enn dagens her i distriktet.

Nettbutikk-løsningen osv. fungerer bra. Her heller ikke noe å utsette på prisnivået og service sånt ellers. Fint å kunne bestille digital bildepakke og ikke bare få bildene på papir.

Da har jeg i hvert fall fått sagt ifra. Synes dere lover litt mer på nettsidene om fotograferingen enn dere klarer å holde i praksis.

mvh BRR

Oppdatering:

Jeg fikk svar fra daglig leder hvor vedkommende skriver:

Når det gjelder gruppebildene så er de tatt der det var mulig å ta bildene den dagen. Vi fotograferer alltid gruppebildene ute hvis det er mulighet for det.

Vi tar alltid utebilder på portrett hvis det er mulig, det var nok ikke mulig den dagen siden det er tatt inne

Jeg skal gi tilbakemelding til fotografen på dine synspunkter.

Takk for tilbakemeldingene, vi setter stor pris på å høre hva foresatte synes.

Ny runde: Nytt år og ny runde med barnehagefotografering, våren 2018: Samme firma som sist, og nok en gang er jeg ikke imponert. Imidlertid gidder og orker jeg ikke å klage denne gangen, selv om det nok hadde vært rett å gjøre det.

Løsningen de har for å se på bilder før bestilling samt betalingsløsningen var alt annet enn god, og heller ikke tipp-topp bilder. Først var det problemer med i det hele tatt å få tilgang, ustabil betalingsløsning, deretter var bildene på forhåndsvisningen så små og dårlige at det var vanskelig å ta gode bestillingsvalg, nok en gang svart-hvitt juksebilder og til syvende og sist ikke all verdens bra bilder som til slutt ble mottatt. Ikke helt skarpe og fotograf har ikke klart å fange alles oppmerksomhet på en god måte. Imidlertid tok de denne gang gruppebildet ute med en ok valgt bakgrunn.

Alt i alt: Amatørverk, ikke særlig proft!

 

Stønn. Fortsatt ikke ferdig med temaet dårlig barnehagefoto:

Barnehagefotografering 2019

Sommeren 2019 var det barnehagefotografering av vårt fosterbarn. Nok et nytt firma, og heller ikke denne gangen var jeg helt fornøyd. Denne gangen var det et nesten-lokalt firma fra Gloppen som stod for jobben. Denne gangen orket jeg ikke å klage, selv om jeg ikke er særlig imponert.

Slik fotografering i barnehagene ser ut for å holde seg til slagordet: Dyrt og dårlig.

Bildekvaliteten var grei nok, men ikke bedre enn jeg på en god dag hadde klart å få det til like bra selv. Av de 10 bildene de tok av vår gutt var det vel kun 2-3 bilder som var noe å samle på. Jeg valgte digitale bilder i stedet for å dem ferdig utskrevet på papir.

Ellers hadde firmaet en håpløst dårlig nettløsning, med svært få valg og lite fleksibilitet. Det tok også noen dager før bildene ble mottatt, til tross for at digital leveranse og digitale bilder ble valgt. Det var tilnærmet umulig å bedømme kvaliteten på bildene før bestilling, da forhåndsvisningen bestod av visningen av noen små frimerkebilder som røpte lite om bildekvaliteten. Dessuten blir man mer eller mindre tvunget prismessig til å velge en pakke som inneholder mer enn det man strengt tatt trenger.

Rent generelt: Hva er egentlig poenget med hele fotograferingen? Hva skal man med barnehagefoto / barnehagefotografering? Å sitte igjen med noen kunstig oppstilte bilder til en “blodpris” ser jeg egentlig litt lite poeng i. Imidlertid ble jeg nok en gang dratt med av kjøpepresset.

 

(Personlig har jeg for lengst innsett at fotografering av portrett- og gruppebilder ikke er min greie. Dette får andre ta seg av. Imidlertid er det nok andre enn meg som også burde ha hatt denne selvinnsikten.)

Det er fint og flott med godt tilgang på fotoutstyr for både proffe og amatører. Imidlertid er jeg ikke overbevist om at den økte tilgangen på utstyr og økningen i antall bilder som blir tatt nødvendigvis medfører bedre bilder. Den menneskelige faktor bak kameraet er fortsatt viktig og kan ikke erstattes av aldri så avansert elektronikk.

Fra P4-artikkelen (se lenke lenger nede): “Aldri før har vi tatt så mange bilder. Ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at vi tar flere bilder enn noen sinne. I 2015 tok nordmenn i snitt 1365 bilder! Det er ny rekord!

Flere og flere bruker kun mobilen som kamera. Takket være at kamerafunksjonen på smarttelefonene disse har blitt svært gode, tas det fantastisk gode bilder! Tallene viser at halvparten av bildene som tas hvert år, er tatt med mobilkamera.”

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *