Løsepengevirus

Innlegg sist oppdatert av

Løsepengevirus

Se det ja! Aldri kjedelig på jobb angående hva enkelte brukere av IKT-utstyr klarer å få til. Sannelig fikk jeg “gleden” av å bli kjent med et såkalt løsepengevirus.

Angivelig pga. surfing på nettsteder med pornografisk innhold har alle filene på datamaskinen som “straff” blitt krypterte. Filene kan bli åpnet opp mot et honorar på 50 euro. Alle snarveier og dokumenter har blitt endret og uansett hva man prøver å åpne får man opp den samme meldingen om at filene er krypterte. Man har fem forsøk på å angi riktig kode, og hvis man angivelig ikke klarer å overholde dette vil alle data bli slettet fra maskinen.

For en måte å tjene penger på. Det finnes virkelig onde og utspekulerte kjeltringer innenfor IKT-bransjen!

Selv sliter jeg litt med å forstå hvorfor enkelte klarer å få inn alt slags galskap på sine maskiner. Jeg har brukt datamaskiner i mange år og har knapt vært borti virusproblematikk / trojanere privat (men så er jeg kritisk til hvilke nettsider, vedlegg, lenker osv. som jeg åpner). Oppdatering: Etter dette ble skrevet har virusene blitt mye mer avanserte i sin utforming. Det er mye vanskeligere nå enn tidligere å unngå virus-galskapen. En e-post på godt norsk med en troverdig lenke sendt fra en “venn” kan være nok til at galskapen er løs.

Se også min tidligere artikkel som omhandler personvern og datasikkerhet.

Siden denne artikkelen ble skrevet (2012) har virusene (skadevaren) blitt MYE mer avanserte og utkrøpne. Enkelte moderne virus framstår også som ormer og kan smitte automatisk fra maskin til maskin med sikkerhetshull uten menneskelig innsats. I mai 2017 er det f. eks. mye snakk om dataviruset WannaCrypt som har rammet mange datasystemer, brukere og land:

WannaCrypt, rammet datasystemer over hele verden.

Dataviruset Wanna Decryptor har rammet over 99 land så langt.

 

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *