Klikk (sekt og sekteriske tendenser)

(Sist oppdatert 06.12.2020 @ 8:41 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Menighet

På Korsets Seier sin nettside stod det 16.12.2011 “på trykk” en interessant lederartikkel (lenken er nå “død” og har blitt fjernet) skrevet av Anne Gustavsen. Overskriften var “Klikk”, og fra hennes artikkel bet jeg spesielt merke i følgende setninger:

  • “Guds oppskrift for menigheten gjør den til verdens beste sted. Dessverre har vi som menighetsmedlemmer ofte bidratt til å gjøre den til et vanskelig sted for mennesker å trives.”
  • “Guds forsamling, stedet der både de fysiske dørene og hjertedørene skulle være vidåpne. Der nye mennesker, også bråkmakerne, skal oppleve å bli tatt imot med varme og sjenerøsitet.”
  • “Men ofte preges særlig etablerte forsamlinger av ekskluderende klikkmentalitet, isolerte venneflokker og sterke slektskapsbånd.”

Ja, jeg vet at dette å protestere mot enkelte former for kristendom har blitt en “kjepphest” for meg. Denne artikkelen går nok i ganske like baner som tidligere tilsvarende artikler her i bloggen. Uansett: Etter å ha lest Anne sin artikkel har jeg gjort meg følgende tanker som jeg ønsker å skrive om på egen regning og risiko:

Hun bruker begrepet “klikk” på slik enkelte menigheter fungerer i praksis. Jeg ville likeså godt ha brukt ordet “sekt” eller “en sosial koseklubb for spesielt utvalgte”.

Enkelte menigheter virker lite interesserte i få nye medlemmer. De er såre fornøyd med tingenes tilstand og fungerer som en fritidsklubb eller aktivitetsklubb med høy sosial kosefaktor for dem som er på innsiden. De er lite interessert i det som skjer på utsiden av menighetens lokaler samt menneskene som er der ute i “mørket”. Å holde live i bygg, aktiviteter og det sosiale blir gjerne viktigere enn fokus på Gud, Jesus og den hellige ånd samt å få med seg nye medlemmer?

Menigheten og meg

Nye som måtte finne på “å ramle inn døra” til forsamlingen må sosialiseres til å passe inn i menighetens trange rammer. Å være spørrende, nysgjerrig og kritiske til hvordan ting gjøres er sjeldent særlig populært. Menneskebud og regler for hvordan tingene gjøres “her hos oss” styrer forsamlingen og medlemmene.

Maktsyken er ofte til stede. En pastor / prest sammen med et styre / eldsteråd har ofte blitt håndplukket av den sentrale makteliten, de sitter gjerne for en lang periode og har ofte blitt gitt STOR og uinnskrenket makt. Å stille spørsmål med de beslutninger som blir tatt er IKKE akseptert.

For å bli fullverdig akseptert i enkelte forsamlinger må man være født inn i menigheten og helst ha flere generasjonsledd tilbake som har tilhørt forsamlingen. Enkelte familier og medlemmer er mer gjevere og mer verdt enn andre, noe som står i stor kontrast til Bibelens ord.

Ofte virker det som om en del menighetsmedlemmer går med en påklistret maske. Alt skal være så vel, bra og åndelig. Problemer skyves under teppet og det er lite plass til ekte og oppriktig ærlighet og nestekjærlighet. Enkelte menigheter er til og med kritiske til at medlemmene oppsøker hjelp hos verdslige psykologer eller tilsvarende når problemer rammer.

Jeg bruker på nytt en figur (se til venstre / ovenfor) jeg har brukt noen ganger tidligere her i bloggen som viser meg kontra menigheten. Føler meg ofte som en mangekantet figur som ikke passer inn i menighetens trange firkant med sine menneskebud og regler og klare svar på rett/galt og ja/nei som gjelder for menighetslivet.

Hvorfor har såpass mange menigheter rotet seg bort fra utgangspunktet? En menighet bør ha plass til alle som ønsker å være den del av den. Menigheten bør være en kraftstasjon der man henter inspirasjon og samtidig får være seg selv uten å måtte kle på seg en maske. Mennesker bør bli godtatt slik som de er uten at menigheten krever at de helt endrer sin væremåte. Det må også i en menighet være plass for tvil og tro, problemer, spørsmål, ærlighet og konstruktiv kritikk uten å risikere utfrysning og utestengelse fra menigheten!

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert