Kristent Samlingsparti, nei takk!

(Sist oppdatert 12.04.2022 @ 18:20 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kristent Samlingsparti (KSP), nei takk!

Vi bor i et fritt land og den enkelte må selv velge hvilket parti man vil stemme på under valg 2011 (kommunestyre- og fylkestingsvalget). Imidlertid kunne jeg personlig aldri ha stemt på Kristent Samlingsparti (KSP). Dette partiet blir etter mitt syn for “sært” og “nisjepreget”, et parti som muligens passer for enkelte i konservative kristenmiljøer eller i karismatiske miljøer (ytterste kristenfundamentalistisk høyrefløy).

Når talsmenn fra KSP uttaler seg snakkes det ofte om “kristne verdier” eller en verdibasert regjering / politikk. Kristne er ikke en homogen gruppe. Det finnes alle slags politiske syn og interesser blant kristne. Likevel høres det i KSP sin argumentasjon ut for at “kristne verdier” er en objektiv liste over ting som bør oppta alle som er kristne.

Kristent Samlingsparti (KSP) definerer seg som et borgerlig, ikke-sosialistisk parti som er opptatt av å kjempe for Grunnlovens og Bibelens innflytelse på det norske samfunn. De påstår at de bygger sin politikk på ”Guds ord”.  Enkelte representanter for partiet går også så langt og påstår at dagens rødgrønne regjering har bidratt til å avkristne Norge og dermed åpnet opp for terror, guds vrede m. m.

Oppdatering: Innlegg gått ut på dato. Kristent Samlingsparti (KSP) har etter valget 2013 blitt en del av Partiet De Kristne (PDK). Dette partiet – PDK – er ikke noe bedre enn det KSP var…

Noen momenter eller saker som partiet er opptatt av:

 • Ønsker å avskaffe nåværende ekteskapslov (ønsker kun ekteskap mellom mann og kvinne).
 • Sterkt fokus på kjernefamilien.
 • Opptatt av nestekjærlighet.
 • Kjemper mot abort og homofili da dette ifølge dem er synd.
 • Opptatt av å forvalte skaperverket på en best mulig måte.
 • De ønsker en restriktiv flyktning -, innvandrings – og asylpolitikk.
 • Redde for islamisering av landet vårt.
 • For bistand, men da hovedsakelig kanalisert via misjonsorganisasjoner.
 • Omsorg for menneske fra unnfangelse til død.
 • Staten Israel sin eksistens og rett til å forsvare seg er sentral for dem.
 • Nei til EU.

Gjesp! Hvorfor og hvordan partiet mener at slike saker skal være spesielt samlende og kristne (jfr. partinavnet) forstår jeg ikke. Noen av sakene ovenfor er sentrale nok, mens andre anser jeg som totalt uviktige for min del under et kommunestyre- og fylkestingsvalg. Enkelte av konklusjonene og svarene er jeg også totalt uenig i.

Partiet hevder at de er opptatt av kristen tro og kultur. Imidlertid er dette ut fra deres fortolkning og forståelse av Bibelen, Guds ord. Det kan også høres ut for at et stort KSP vil medføre Guds velsignelse over Norge.

Partiets navn er Kristent Samlingsparti. Ut fra partinavnet høres det ut for at det skal være et parti som skal klare å samle alle kristne under sin paraply. Den gang ei sier nå jeg! Tidligere oppslutning om partiet har vært heller laber og ingenting tyder på de store endringene ved dette valget. Hvis de på landsbasis klarer å oppnå noen få tusen stemmer bør de være fornøyde. Ingenting tyder på at flertallet av landets kristne kommer til å stemme på KSP!

Rent generelt er jeg dypt skeptisk til kristne politiske partier. La politikk være politikk og la bedehus/menighetsliv være bedehus/menighetsliv.

Ja, jeg er kristen. Likevel finner jeg ikke mange saker i KSP sitt partiprogram som klarer å engasjere meg i noen stor grad. Jeg mener videre at kristne heller bør spre seg ut over det politiske landskapet og prøve å få kristne verdier inn i alle landets partier i stedet for å danne “ghettopartier” og nisjepartier som KSP.

Magnar Tanem, førstekandidat for Oslo Kristent Samlingsparti, hevder på verdidebatt.no (lenke): “Stem kristent! Kristent Samlingsparti bygger sin politikk på Bibelen, og er det sanne kristne partiet i Norge.” Med deres politiske program og deres snevre tenkning sier i hvert fall jeg nei takk til dette!

Kristent Samlingsparti (KSP) får i hvert fall ikke min stemme! Jeg kommer heller neppe til å stemme på Fremskrittspartiet (FrP, et egoistparti som passer bra for de rike og velstående) eller Kristelig Folkeparti (KrF). Ifølge resultat fra kjøring av Partitesten.no (ikke tilgjengelig lenger!) bør jeg nok stemme Ap eller Sp under valget 2011.

Oppdatering: KSP har fått selskap av et like sært og nisjepreget parti for spesielt interesserte. Dette partiet har det misvisende og ekskluderende navnet “Partiet De Kristne”.

(Denne artikkelen bygger på en tidligere publisert artikkel i min gamle blogg.)

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Kommentarer er stengt.

 • Spamkommentarer blokkert