Kirkas framtid

(Sist oppdatert 02.11.2020 @ 18:15 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kirkeillustrasjon

En av “heltene” mine innenfor kirkesystemet er Einar Gelius, (eks-) prest og forfatter. Han er en person som tørr å stå for sine meninger og som ønsker en kirke for folk flest. I Stavanger Aftenblad hadde han tilbake i 2012 en artikkel som omhandlet kirkas framtid, og da spesielt fokus mot de homofiles rettigheter. Vi kan ende opp med en intolerant og ekskluderende kirke uten troverdighet for spesielt interesserte.

Dette at kirka nå har blitt mer selvstyrte (løsere bånd mellom kirke og stat) kan bidra til at prosessen med å gi homofile økte rettigheter og muligheter stopper opp. Blant annet har det blitt jobbet for å få på plass en liturgi for vigsel av homofile par. Nå med økt selvstyre for kirka kan det virke som om biskopene med flere trenerer denne saken.

Nå er jeg personlig ikke særlig opptatt av de homofile. Tross alt er andelen av homofile i vårt land ikke all verdens høy. Helt hva jeg selv skal mene innenfor homofilisaken er jeg også noe usikker på.

Det jeg imidlertid registrerer i nevnte artikkel er hans betraktninger rundt hvordan kirkas generelle framtid kan bli. Det er en viss fare for at vi får en intolerant og ekskluderende kirke hvor “folk flest” ikke passer inn. Kirka kan fort bli en institusjon som sakte men sikkert mister fotfestet blant folket.

Biskoper og andre i maktposisjon virker også til å være mest opptatt med spørsmål og saker som i liten grad engasjerer grasroten. Ellers om han selv sier det: “Kirken svarer på spørsmål folk aldri har stilt.”

Han konkluderer blant annet med: “Jeg ønsker meg en raus, åpen og inkluderende kirke – “med himmel’n sjøl til tak”. Men da må presteskap, biskoper og kirkeledelse lytte mer til folk.” Jeg kan skrive under på denne konklusjonen!

(Spesielt biskopene irriterer meg. De er mer politisk opptatte (miljøkamp m. m.) enn å tenke på kirkas ve og vel i tiden framover. Forresten, hvorfor trenger vi slike gallionsfigurer som biskopene er i det hele tatt? )

Se også:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

2 kommentarer til Kirkas framtid

 1. Stine sier:

  Bjørn-Roger du må blogge mer, jeg er inne hele tiden og ser etter nye innlegg 😛

  • Hei Stine & andre lesere.

   Beklager at jeg er litt sløv med min blogging! Hensikten med min blogg er følgende (hentet fra “Om bloggen”): “Bloggen bruker jeg blant annet til å få uttrykt mine meninger i diverse saker og ting som opptar meg. På mange måter er bloggen en ventil for meg for å få utløp for ting som irriterer meg.”

   Innimellom har jeg ikke så mye å irritere meg over eller jeg velger å holde fred da mine kvasse utsagn kan få ubehagelige konsekvenser. (Det vet hva jeg mener, Stine. Søndag, familie osv.)

   Strengt tatt skal vel en blogg være en form for dagbok. Imidlertid er jeg ikke typen som ser noen glede i å utlevere de innerste og mest private tanker og meninger på et åpent medium som en blogg er.

   Ja, jeg er noe sløv med å blogge. Imidlertid kan jeg ikke love at jeg vil bli så veldig mye flinkere. Håper likevel at du fortsetter å besøke min blogg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Spamkommentarer blokkert