Kall og kallstanken (innenfor kristentroen)

(Sist oppdatert 22.01.2022 @ 17:39 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kirkeillustrasjon

I kristne kretser finnes det ennå rester av kallstanken som innebærer at enkelte personer personlig er utpekt av Gud til å gjøre en eller annen innsats, jobb eller verv i kristendommens navn. Dette å ha jobber slik som prest, pastor, eldste og tilsvarende blir åndeliggjort.

Jeg skal ikke se bort fra at enkelte i utgangspunktet er kallet til en konkret stilling. Imidlertid har jeg sett alt for mangle eksempler på at kallet brukes som en forsvarsmekanisme for å holde på en stilling som man mer eller mindre er ubrukelige i. Personlig tror jeg nok at det menneskelige ofte blander seg inn vel så mye som kallet fra Gud.

En person som en gang ble kallet til å gjøre en innsats for Gud skal ikke nødvendigvis sitte i samme posisjon livet ut. Akkurat som i det verdslige finnes det personer i kristne jobber som etter noen år i samme tjeneste ”går ut på dato”. Enkelte har en entreprenørpersonlighet og bør etter å ha bygget opp en menighet nok hoppe videre til nye oppdrag og prosjekter.

Andre personer blir gjerne forfremmet til sin udugelighet. F. eks. en vanlig prest trenger ikke nødvendigvis å bli noen god prost, biskop eller leder / administrator. I slike høyere tillinger inngår mye administrativt arbeid, og ikke alle vanlige fotsoldater duger til slikt arbeid.

Et passende Bibelvers i denne sammenheng er Matteus 7, 15-20: Falske profeter: “Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver. På fruktene skal dere kjenne dem. Plukker man druer av tornebusker eller fiken av tistler? Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Et godt tre kan ikke gi dårlig frukt, og et dårlig tre kan ikke gi god frukt. Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden. Derfor skal dere kjenne dem på fruktene.”

Ledere i menigheter som skaper splid, splittelse, konflikter, polariserte forsamlinger og annen dramatikk er det vanskelig å tro har som kall fra Gud til å bidra med slikt.

Selv er jeg noe skeptisk til kallstanken og åndeliggjøringen når sentrale ledere og personer skal utnevnes. Klart Gud kan kalle, men av og til kan det nok bli en salig miks av Guds planer og menneskelig tankesett, egoisme og opportunisme. Velger å stille meg litt skeptisk til hele kallstanken som jeg på mange måter mener har gått ut på dato.

Lenke: Flere innlegg her i bloggen innenfor kategori protest kristendom.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert