Jeg er ingen mobiloman

(Sist oppdatert 19.11.2022 @ 17:08 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Huawei Honor 7 prisguide

Jeg kan likeså godt starte med den oppdaterte konklusjonen våren 2022: Jo, jeg ER mobiloman likevel. Når dette leses har jeg tatt i bruk en Apple iPhone 13 Pro – jeg som aldri skulle velge Apple og/eller kostbare mobiltelefoner.

Tilbake til slik det var tidligere:

Helt siden våren 1995 har jeg hatt egen privat mobiltelefon (GSM). Jeg kom inn i “gamet” etter at NMT-mobiler begynte å gå av moten, så slike mobiltelefoner har jeg ikke vært i besittelse av. Noen av de første mobilene på markedet av typen NMT var forresten ikke særlig mobile, heller mer “slepbare” i nøden.

Imidlertid har jeg aldri vært noen storforbruker av mobiltelefonene jeg har hatt. I løpet av en måned har jeg normalt sett mindre enn 10 utgående telefonsamtaler og et tilsvarende antall SMS-meldinger. MMS har jeg vel knapt sendt, og mobiltelefonen har i liten grad blitt benyttet til datatrafikk via mobilnettet.

Et problem er å finne et abonnement til en billig penge som passer for såpass liten bruk som den jeg har. Med nyere “smarte” mobiltelefoner i hus ble det mer databruk via mobilnettet, men utover dette har det ikke blitt foretatt de store endringene i mitt bruksmønster av mobiltelefoni.

Feil! Jeg ER mobiloman tross alt! Alle tidligere prinsipper rundt mobiler blir nå brutt en gang for alltid! Pr. 12.03.2022 har jeg falt for fristelsen:

Facebook-status pr. 12.03.2022. Jeg har blitt fanget i Apple-fella, og har gått til bestilling av Apple iPhone 13 Pro til meg selv.

 

Huawei-mobilene mine vil bli tatt ut av drift, og jeg vil ha den nye Apple iPhone 13 Pro-mobilen som min eneste mobil på privaten. På jobb fortsetter jeg med bruken av min Samsung Galaxy A71 enn så lenge, i hvert fall.

Og nå – mot slutten av mars 2022 – har Apple iPhone 13 Pro-mobilen min blitt tatt i bruk. Hovedgrunnen til at jeg valgte å konvertere var etter å ha sett noen bilder tatt med min kones Apple iPhone 13 (ikke Pro). Bildekvaliteten KNUSTE totalt min (tidligere) Huawei P30 Pro.

Tidligere mens jeg hadde prinsipper på mobilfronten:

Nokia mobiltelefoner

En gang i tiden var Nokia GSM mobiltelefoner tingen…

I de senere år (før november 2015) har jeg vært abonnent hos Telenor med abonnementet Prat 100 (utgått abonnement, kr 129,- pr. måned, 100 ringeminutter inkludert, bruk av SMS, MMS og datatrafikk betales etter forbruk).

November 2015 kjøpte jeg meg en ny mobiltelefon av typen Huawei Honor 7 16GB (Huawei PLK-L01, Android 5-telefon), som senere igjen (juli 2018) har blitt skiftet ut med en Huawei P20 Lite samt supplert med en Huawei P30 Pro (høsten 2019). Med bedre (og smartere) mobiltelefon i hus kan det bli noe mer aktuelt å benytte den innimellom til litt datatrafikk / Internett-surfing. I den forbindelse er Telenor-abonnementet jeg har hatt uegnet i fortsettelsen, hvor hver MB koster kroner 10,- begrenset oppad til en makspris på kr 399,- pr. måned. Videre har Telenor-abonnementet følgende begrensninger angående datatrafikk: “Inntil 6 Mbps. Hastigheten blir redusert til 128 Kbps etter 500 MB.”

Saga Mobil: Saga Privat+ 1 GB.

Ok. Nytt mobilabonnement er påkrevd! Men hva ser jeg hos Telenor? Jo, minsteprisen pr. måned for et mer egnet mobilabonnement starter på kroner 249,-. Å betale såpass mye pr. måned for meg som bruker mobilen såpass lite er uaktuelt. Det blir alt for dyrt å betale denne summen for kun å ha summetonen tilgjengelig!

“Redningen” for meg blir å gå over til Hello AS. Der får jeg for kroner 100,- 98,- 129,- pr. måned følgende: “Fri” tale, SMS og MMS, ingen bindingstid, Telenor-dekning og inntil 1 GB med data inkludert. Dette abonnementet høres ut for å være skreddersydd for meg! Jeg kommer neppe til å “bruke opp” alt som er inkludert, men med den lave månedsprisen denne operatøren opererer med får jeg uansett veldig mye for pengene.

Oppdatering juli 2017: Hello selger sine kunder til ice.net. Å være ice.net-kunde her ute i grisgrendte strøk er helt totalt uaktuelt. Variabel og til dels dårlig og manglende dekning, spesielt når det gjelder 4G. Løsningen for min del blir å gå over til Komplett Mobil som har tilsvarende priser og abonnement som Hello har hatt, men hvor de tilbyr Telenor-dekning i stedet for mobilnettene ice.net/Telia.

Type abonnement som jeg har valgt meg: MiniFlex 1 GB, fri tale, SMS og MMS m/4G+ Telenor-dekning, EU og rollover inkludert, kr 125,- pr måned.

Både jeg og min kone har nå vært Komplett Mobil-kunder fra og med fredag 21. juli 2017. Tegning av abonnementer, utsendelse av SIM-kort, flytting av telefonnumre, aktivering og å ta i bruk de to nye abonnementene har gått helt knirkefritt. Så langt fungerer Komplett Mobil helt bra!

Oppdatering mars 2019: Nei, nei og nei. Er det mulig? Komplett Mobil skrinlegger sin mobilabonnement-satsing og selger sine kunder til Ice.

Huff. Først slukte Ice operatøren Hello som jeg tidligere hadde, og nå likeså Komplett Mobil. Føler meg nesten forfulgt av operatøren Ice.

Jeg blir IKKE med over til Ice. Ifølge Ice sitt eget offisielle dekningskart tilbyr de f. eks. ikke 4G-dekning her på Flatraket som jeg bor. Redningen ble å gå over til Saga Mobil og deres abonnement Saga Privat+ 1 GB (fra og med 29.03.2019) som i skrivende stund koster kr 119,00 kr 149,- inkl. mva. pr. måned. Får håpe at jeg får lov til å beholde denne nordnorske operatøren en stund med Telenor-dekning og vettuge priser, uten at de selger sjelen sin til enten Telia eller Ice.

November 2022 hopper vi videre til Happybytes, og et noe “større” abonnement.)

PS! Jeg er IKKE sponset av noe mobilselskap eller av mobilprodusenten! Ble bare positivt overrasket over endelig å finne en leverandør med et abonnement som passer for mitt bruksmønster og min lommebok, etter at jeg først hadde kjøpt meg en ny mobiltelefon med masse funksjonalitet til en relativt lav pris. Telefon ble kjøpt uten bindingstid eller operatørlås fra Elkjøp på nettet. I juli 2018 ble Honor-telefonen skiftet ut med en Huawei P20 Lite kjøpt via Komplett på nettet, og Huawei P30 Pro mobiltelefonen kjøpt august 2019 ble også handlet via Komplett.

Saga Mobil som mobiloperatør

Saga Mobil som mobiloperatør pr. 29.03.2019.

 

Saga mobil var lenge mer enn bra nok til meg og min kone. Imidlertid har det ikke fungert så bra for vår datter, som er en mer storbruker av data. Hennes abonnement flytter vi sommeren 2022 over til Happybytes, og abonnementet Fri Data +. De reklamerer med fri databruk og fri bruk av tale og meldinger, og nesten vel så viktig er at de tilbyr Telenor-dekning (det eneste som duger her i distrikts-Norge!). Pr. juli 2022 koster dette abonnementet kroner 398,- pr. måned. Dette er noen kroner, men det blir likevel billigere enn å stadig kjøpe ekstra datapakker til vår datter.

Abonnementet Happybytes Fri Data + pr. juli 2022, ifølge Happybytes sin hjemmeside.

 

Saga Mobil-eventyret er over for oss alle nå november 2022! Saga Mobil var et friskt pust en stund, men nå har de mer og mer rettet seg mot bedriftsmarkedet og tilbyr ikke lenger så attraktive abonnementer og priser til privatmarkedet. Nå blir det Happybytes på oss voksne også, men da med abonnementet Happybytes 10 GB. Vår datter beholder og viderefører sitt fri data-abonnement, som allerede er via Happybytes.

Tilbake til meg og min minimalistiske mobilbruk: Selv om jeg ikke bruker mobiltelefonen så veldig mye er det kjekt å ha den. Mange nettjenester krever mer eller mindre kobling mot mobiltelefon, det er greit å ha telefonen som en sikkerhet hvis jeg er på farten og skulle trenge å tilkalle en eller annen form for hjelp, kona eller skolen/barnehagen bør ha muligheter for å nå meg osv.

Ellers bruker jeg mobiltelefonen innimellom til litt enklere surfing via Wi-Fi (trådløst nett), fotografering på farta, GPS, “trening” og identifisering. Den nye leverandøren min skryter også av gratis BankID, noe som jeg nok også vil ta i bruk igjen. Brukte det tidligere hos Telenor mens det var gratis, men sluttet å bruke det da de fant ut at de også på dette ville “flå meg” for penger. Se ellers tidligere artikkel jeg skrev her i bloggen om min mobiltelefonbruk (lenke). Mange av de tingene “folk flest” benytter mobiltelefonen til (sosiale nettverk, nettjenester osv.) foretrekker jeg primært i stedet å utføre via vanlig datamaskin eller nettbrett.

Dagens “smarte” mobiltelefoner oppfyller ikke mindre enn MINST tre ønsker / behov på en gang! Mobilene kan benyttes til:

  1. Kommunikasjon (telefoni, SMS, MMS, videomøter osv.).
  2. Benyttes som en datamaskin (sosiale nettverk, surfing, produktivitet, apper for ditt og datt osv.).
  3. Fotoapparat som alltid er med rundt forbi og kan bli benyttet.

Oppdatering desember 2020 om Endomondo: Endomondo-treningsprogrammet legges ned ☹️. Sannsynligvis kommer jeg ikke til å erstatte det med noe annet program / app. Tenker jeg klarer meg med den funksjonalitet som ligger på mine Huawei mobiltelefoner i helse-appen (pre-installert). Og etter overgangen til Apple iPhone får det holde med helseappen på telefonen.

Saga Mobil-kunde i ett år pr. mars 2020.

 

En ting jeg også reagerer på er hvor dyre mange mobiltelefoner er (selve hardwaren/maskinvaren/apparatet). For meg er det helt uaktuelt å bruke så mange tusenlapper på en mobil som f. eks. nyeste Apple iPhone koster (f. eks. iPhone Xs til godt over kroner 10.000 og nesten tilsvarende mye kroner for siste modell av typen Galaxy 10 fra Samsung). Snakk om å skyte en spurv med kanon. Jeg er ikke et luksusdyr som er opptatt av statusjag, og jeg trenger slettes ikke på død og liv å ha det hippeste og kuleste for å være fornøyd. (Sukk! Likevel havnet jeg inn i Apple-leiren til slutt.)

Negative sider med utstrakt mobilbruk

Muligens blir det litt mye trykking på nettbrett og PC for min del. Når det gjelder mobiltelefoner har jeg allerede konstatert at jeg ikke er noen mobiloman. Det er sjeldent jeg sitter og trykker over lengre tid på mobilen min.

Jeg står nok ikke i noen umiddelbar fare for å utvikle nomofobi. Nomofobi kan f. eks. defineres som panikkangst for å være uten mobiltelefon og/eller mobildekning.

Noen ulemper forbundet med overdreven mobilbruk:

  • Kan påvirke og forstyrre hjerneaktiviteten, f. eks. svekke oppmerksomhetsevnen.
  • Enkelte kan utvikle angst, depresjon, søvnløshet og impulsivitet.
  • Gå ut over konsentrasjonsevnen og gjøre oss dummere (i hvert fall barna).
  • Bruken kan gå utover nattesøvnen og kvaliteten på søvnen.
  • Kvinner er visstnok mest utsatt for bivirkningene.
  • Mobilbruk i trafikken har ført til noen dødsulykker.
  • Sykelig avhengighet kan inntreffe.
  • Det er en økning i antallet som lider av nomofobi.
  • Mobilbruk stimulerer dopaminproduksjonen i hjernen, og dette kan gi en rusliknende tilstand.
  • Mobilbruk “dreper” (reduserer) mye av den rikere fjes-til-fjes-kommunikasjonen.
  • Man kan gå glipp av de tingene som skjer rundt en i «den virkelige verdenen» (IRL=In Real Life).

Deler av informasjonen gjengitt ovenfor har blitt hentet fra Vårt Land-artikkelen på nett med tittel “Får panikkangst uten telefonen”.

 

Kinatelefonen Huawei Honor 7 Huawei P20 Lite ser ut til å være et bra valg for meg. Telefonen oppleves som kjapp, grei, moderne og funksjonsrike, men uten at man betaler en masse for image og status. Telefonen har alt jeg trenger og mer til av funksjonalitet sammen med en hyggelige pris. Mobiltelefonen sammen med et billig abonnement er en “winning combination” for meg hvor jeg får alt jeg trenger til en grei pris.

Prisjakt: Huawei P20 Lite

Prisjakt: Huawei P20 Lite

Oppdatering sommeren 2018: Honor 7-mobiltelefonen er ikke siste skrik nå lenger. Den har juli 2018 blitt skiftet ut med en mobiltelefon av typen Huawei P20 Lite (ANE-LX1 med Android 8 og EMUI 8). Nok en gang en billige mobiltelefon fra Kina, med en prislapp på godt under kr 4.000,-.

Oppdatering høsten 2019: Jeg velger likevel å gå et hakk opp på prisstigen eller rangstigen når det gjelder mobiltelefon, og jeg har kjøpt en Huawei P30 Pro 128GB Black (VOG-L29) som blir brukt “parallelt” med tidligere nevnte Huawei P20 Lite mobiltelefon. Denne noe dyrere Huawei P30 Pro mobiltelefonen til rundt kroner 7.000,- har i hovedsak blitt kjøpt inn pga. ønsket om et bra mobilkamera. Og kameraet er virkelig kjempebra til å være på en mobiltelefon!

Apple iPhone 11 har blitt lansert høsten 2019, og i hvert fall Pro og Pro Max-utgavene har kamerateknologi og bildekvalitet tilsvarende (eller bedre enn) min Huawei P30 Pro. Imidlertid er startprisen på billigste Apple iPhone 11 Pro ca. kroner 4.000,- høyere enn for Huawei P30 Pro. Ingen fare for at jeg skifter ut min Huawei-telefon med en iPhone med disse blodprisene fra Apple! Generelt sett er jeg også noe skeptisk til hele Apple. Vår datter har imidlertid fått seg en Apple iPhone SE (2. generasjon).

Kona har likt mobilabonnement som meg. Hun hadde også lenge en Honor 7 mobiltelefon, men nå har hun i stedet en Huawei Huawei P9 Lite mobiltelefon. Har også en tilsvarende telefon som tjenestetelefon på jobb. Kona har forresten fått oppgradert sin mobiltelefon til en Huawei P20 Pro smarttelefon 128 GB (twilight purple) julen 2018. Fungerer som bare det! Faktisk har vi også fått tålig god 4G-dekning her på Flatraket! (5G neste?)

Enkelte er dypt skeptiske til mobiltelefoner laget av merket Huawei pga. all utvikling og produksjon finner sted i Kina i samsvar med de krav kommunistpartiet stiller. Noen presenterer konspirasjonsteorier om at dette medfører muligheter for at kinesiske myndigheter kan drive overvåkning mot oss her i Europa.

Huawei P30 Pro skjermbilde med Saga Mobil som mobiloperatør.

Diverse amerikanske myndighetsorganer har gått ut og advart mot bruken av telefoner fra blant annet Huawei. Dette gjør meg enda mer giret til å holde fast på dette merket, USA-skeptiker som jeg er. Huawei er tipp-topp da USA ikke liker dem! Det er vel nesten bedre å bli overvåket av Kina enn å bli utsatt for overvåkning via bakdører i amerikanske produkter (?) som gir informasjon i fanget på USA, Trump og NSA.

Ellers har jeg endelig (?) blitt moderne og tatt i bruk mobiltelefonen til å spille musikk (Spotify) via bluetooth (blåtann) ut på bilstereoen. Hvem sa at gamle hunder ikke kunne læres opp til å gjø?

Fasttelefoni: Vi er så gammeldagse at vi fortsatt har fasttelefon. Riktignok er det snakk om IP-basert telefoni via fiber. Fasttelefonen har vi, men svært mye bruk av den er det jo ikke. Tradisjonell analog linje og/eller ISDN har vi ikke i drift i vårt hus. Rent generelt er jeg lite glad i bruk av telefoni (fasttelefon og/eller mobil).

Jobbsammenheng: I jobbsammenheng benytter jeg meg både av mobiltelefon, nettbrett, fasttelefon, jobbrelatert chatting og videokonferanse/videomøter. Innkjøp av mobiltelefoner (i hovedsak Samsung-mobiler og Apple iPhone) og administrering av mobilabonnementer (pr. dags dato Telenor) driver jeg også på med. Og faksmaskinen lever ennå i jobbsammenhenger….

Til slutt et hjertesukk overfor iPhone: Hvorfor må alltid Apple iPhone være så sære og vanskelige? På jobb har jeg tidligere (i 2015) jobbet med overgangen fra Telenor til Phonero på tjenestemobiltelefoner, og en utfordring var enkelte telefoner som hadde operatørlås. Dette går greit å få fjernet / opphevet på de fleste telefoner, men på iPhone kan det være litt av en prosess!

Først må en nettside hos Telenor besøkes hvor telefonens IMEI-nummer punsjes inn for å få fjernet operatørlåsen. Deretter må telefonen som oftest kobles til en PC med iTunes, sikkerhetskopi av oppsett må tas, telefonen må gjenopprettes og sikkerhetskopi legges tilbake på telefonen. Dette fører til at telefonen ikke lengre har operatørklås, men prosessen er ganske tidkrevende.

Facebook-status: Mobiltelefonen Honor 7 kjøpt

På andre telefontyper er det mye mer rett fram. Noen krever ingen andre grep enn å legge inn IMEI-nummeret på Telenors side, mens andre krever at en “besvergelsesformel” bestående av #, * og tall trykkes inn på telefonen for å få den åpnet. INGEN ANDRE telefoner enn iPhone har så langt krevd total resetting av telefonen for å få bort operatørlåsen!

Heldigvis har ikke nyere mobiltelefoner operatørlås!

September 2021: Jeg holder meg ennå til mine 2 stk. Huawei mobiltelefoner her privat, mens på jobb har jeg hoppet over til Samsung. Enkelte hevder at det er et risikoprosjekt å benytte seg av kinesiske mobiltelefonmerker slik som Huawei, da det verserer rykter om sterke koblinger mellom mobiltelefonprodusentene og kinesiske myndigheter. Det snakkes om bakdører, sensurverktøyer, sårbarheter, fjernstyringsmuligheter, sending av statistikk (og data?) til kinesiske servere og overvåkning, hvor alt slikt er innført av det autoritære kommuniststyret i Kina (myndighetene).

Tja. Tjo. Konspirasjonsteorier, eller sannhet? Det er nok noen farer som ligger her, men jeg som nordmann ser det ikke som farlig om jeg måtte bli noe overvåket av kinesiske myndigheter. Jeg er nok ikke noe stort spionmål for dem. Og jeg vet sannelig ikke om det er så mye bedre at amerikanerne sannsynligvis kan overvåke andre mobiltelefoner (Apple iPhone).

Og etter dette ble skrevet har jeg tatt et bit av Apple-eplet gjennom å konvertere til Apple iPhone. Vår datter gikk først over til iPhone, deretter min kone og til slutt meg. Fra kinesisk til amerikansk overvåkning, hvor jeg er usikker på hva som er best og verst.

En annen ting med konspirasjoner relatert til mobiltelefoner: Det er masse konspirasjonsteorier og redsel rundt stråling (spesielt i forbindelse med 5G) og hvilke effekter dette har på menneskenes helse. Jeg skal la være å spekulere og å skrive noe særlig mye om dette temaet.

Alt i alt er jeg ikke så veldig nerdete eller opptatt av status når det gjelder mobiltelefoner. Det er kjekt å ha en ok mobiltelefon, men jeg trenger ikke siste skrik (nyeste modell) eller de dyreste luksusmodellene. Mine behov innenfor mobiltelefoni er relativt moderate. Det viktigste for meg med mobiltelefonen er vel helst at fotodelen er noenlunde ok, da mobiltelefonen har overtatt rollen som fotoapparatet tidligere hadde. Ellers må det være mulig å ringe og å sende noen meldinger via mobiltelefon, og å bruke den relativt moderat som en datamaskin. For å få utført alt slikt trenger man ikke å betale kroner 15.000,- for en brukbare mobiltelefon!

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert