Ja, jeg er en kritisk kristen!

(Sist oppdatert 29.12.2021 @ 12:53 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kirkeillustrasjon

Jeg anser meg som en kristen slik som jeg har beskrevet i artikkelen “min tro”. Likevel sluker jeg ikke rått alt som skjer i kristendommens navn. Jeg er en kritisk kristen som har skrevet masse bloggartikler om ting jeg reagerer på innenfor kristendommens rammer. Mer korrekt og beskrivende: Ja, jeg er FORTSATT en kritisk kristen!

I min gamle blogg (tatt ut av bruk høsten 2010 og tatt “av lufta” våren 2012) som nå er historie skrev jeg en del artikler innenfor kategorien protest kristendom. Ikke alle disse artiklene har blitt publisert på nytt som artikler i denne “nye” bloggen. Imidlertid har jeg nå lagt ut PDF-utgaver av noen av de mest sentrale innleggene.

Sentrale artikler innenfor kategori protest kristendom hentet ut av den gamle bloggen i PDF-format:

 • Menighetskritikk: Jeg er et menneske som liker å tenke selv. Jeg har vansker med å finne meg til rette i snevre menighetsrammer der andre forteller meg hva jeg skal tro og mene.
 • Jesus og lykke: Man får ikke automatisk menneskelig lykke av å bli en kristen! Herlighetsteologi som sier at alle kristne blir lykkelige hvis man tror nok er ikke en kristendom som passer for meg.
 • Hvordan overleve som kristen i usunne menigheter?: Hvordan ta vare på en sunn kristentro i et fellesskap som tapper en for krefter og energi? I menigheten får jeg ikke utfolde meg som et helt menneske. I stedet holder jeg på å kveles i menighetens liv og aktiviter. Hva med det psykososiale miljø og dette å se den den enkelte og vedkommendes verdi som menneske? Hva kan vi gjøre for å få flere med oss i menighetslivet samt beholde dem som allerede går der? Kanskje er det på tide å tenke mer på den enkeltes ve og vel enn å drukne oss selv i aktiviteter og møter?
 • Uten menighet: Selv må jeg si at jeg har mistet troen på menighet og menighetsliv. Mange menigheter mangler takhøyde og er ikke tilstrekkelig opptatt av viktige ting slik som toleranse, overbærenhet, kjærlighet, misjonsfokus og nåde. Jeg passer ikke inn i menighetens trange firkant.
 • Ja til Jesus, nei til menighet!: Ja til Jesus og nei til menigheter som bryter meg ned som kristen.
 • Konservative bedehusmiljøer – Nei takk!: Ja til kristentroen, men nei til regelkristendommen til konservative kristne miljøer!
 • Å være i men ikke av verden: Enkelte kristne tar dette med “å være i men ikke av verden” litt vel bokstavelig. Hele livet blir sentrert rundt menigheten, andre medlemmer i menigheten og menighetens aktiviteter. Det blir lite tid og overskudd til overs til å engasjere seg utenfor menigheten og enkelte er også lite opptatt av hva som skjer på utsiden.
 • Lei av dårlige unnskyldninger!: Jeg er lei av dårlige unnskyldninger angående dette at Norge er i ferd med å bli et sekularisert samfunn. Etter mitt syn er det største problemet oss kristne. Vi isolerer oss i våre menigheter og snakker om hvor vond verden har blitt. I stedet burde vi ha gått ut med evangeliet og hatt menigheter som gir et interessant budskap og tilbud til dem som ikke er kristne.
 • Jeg – en eklektisk kristen?: Ja, jeg er kristen! Imidlertid forbeholder jeg meg retten til selv å tolke og vurdere det jeg leser i Bibelen samt hører av forkynnelse. Jeg ønsker ikke å bli en person som sluker alt rått bare pga. en kjent forkynner sier at slik er det. Lenge leve den kritiske tenkningen og vurderingsevnen! (Å være en noe eklektisk troende passer vel bra som beskrivelse på meg! Imidlertid er jeg ikke frafallen!)
 • Oppriktig kjærlighet og menighetsliv: Du skal elske Gud og din neste. Klarer vi å leve etter dette doble kjærlighetsbudet?
 • Kristne stjeler som ravner!: Det tas i mange forsamlinger og menigheter lite hensyn til opphavsretten og rettighetshaverne når det f. eks. gjelder noter og sangtekster.
 • Misjonshuset i Egersund (PDF-dokument): Jeg er noe kritisk til hvordan utviklingen har vært i de senere år i Misjonshuset i Egersund. Fin koseklubb for dem som passer inn, men en del mennesker blir dessverre ikke inkludert i “det gode selskap”. Muligens mer en sekt (“Misjonshussekten”) enn en forsamling / menighet? Også sendt et brev til Egersund Misjonsforening datert 2. mai 2009 med følgende kortfattede innhold: “Utmelding | Vi vil med dette melde oss ut av Egersund Misjonsforening. Med den senere tids utvikling mot ensidig satsing på utvalgte grupper finner vi oss ikke lengre til rette i foreningen.” Det er vel nesten unødvendig å si og å opplyse om at vi aldri fikk noen respons eller tilbakemelding.

Arkivbilde: Misjonshuset i Egersund (NMS) pr. mai 2003 (eksteriør) og pr. desember 2002 (interiør). Et relativt typisk bedehus-bygg? Etter bildet ble tatt har bygget blitt pusset opp og modernisert.

 

Menigheten og meg

Illustrasjonen til venstre beskriver hvordan jeg føler tingenes tilstand er. Jeg er den oransje femkantede figuren. Jeg passer ikke alltid inn i menighetens trange firkant da jeg liker å tenke litt selv.

Det var et sentralt utvalg av kritiske artikler jeg skrev i min gamle blogg. Det har etter noen år også blitt en del nye artikler her i denne bloggen innenfor kategori protest kristendom. Noen av de nyere artiklene er listet opp i lenkesamlingen til “Protest mot enkelte former for kristendom”.

Strengt tatt en litt foreldet artikkel eller innlegg dette her, da masse nytt + noe gammelt har funnet veien inn i den “nye” bloggen.

Ta en titt på artikkelen “Protest mot enkelte former for kristendom”, som er en videreføring av min protestside “Konservativ kristendom? NEI takk!” (https://protest.brr.no/).

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

6 kommentarer til Ja, jeg er en kritisk kristen!

 1. Mann sier:

  Er litt usikker på hvor dette innlegget havner, eller om det havner noe sted i det hele tatt, men var usunne menigheter jeg las om.

  Jeg er oppvokst i bedehusmiljø og kan ikke huske å ha opplevd veldig negative ting der, men etterhvert ble jeg vel lei av møter og føler du har hørt talen før i mange tilfeller, og det er et ork å komme seg gjennom et møte og en går bare fordi en føler en må. Så var det noen som fikk meg med i en huskirke på Jæren, dette skulle være så bra, her trivdes alle, må si at dette var det verste jeg noen gang har vært med på, følte at de skulle ta fra deg både interesser og hele livet. Jeg mente de lovte at på de faste samlingene slutta møte på fastsatt tidspunkt, noe det ikke gjorde 7 av de 8 gangene jeg var der.

  Så det virka som når de først har fått lurt deg inn i “sekta” si så er det ikke så nøye. Jeg hadde syns det var merkelig om en prest sto og bannet 7 av 8 ganger på en gudstjeneste, og det er vel ikke bedre å lyve enn å banne. Så jeg begynte å lure på hva slags menighet dette var. Det var faste samlinger hver tirsdag, og jeg følte de forventa du skulle være med på noe bønnemøte i stavanger hver torsdag, tror de var med på noe annenhver søndag(noe jeg aldri var hverken torsdag eller søndag) I tillegg snakka den gruppa jeg var med i om å finne på noe en lørdag for å finne på noe sammen, og lørdag hadde jeg faste rutiner, men de skulle ta fra deg alt slik at jeg gikk glipp av å treffe de menneskene jeg ellers kunne truffet både tirsdag og lørdag. Det ble heldigvis ingenting av den lørdagen.

  Jeg er enslig mann mellom 40 og 50, dette fikk jeg virkelig se hvor unormalt var i kristne miljøer, fikk nesten inntrykk av at slike som meg skal ikke være med i kristne miljøer, var sammen med omtrent bare ektefolk og folk som var minst 20 år yngre enn meg. Kunne nesten begynne å lure på om det var dette de skulle vise meg, at jeg er unormal, nærmest en taper i livet, og dette skal du bli minnet på minst en gang pr.uke, og helst mer om en var med på alt. Jeg var så langt jeg klarte å finne ut den eneste enslige av menn mellom 25 og 50 år gammel i den gruppa jeg var i på 20-30 stk, men tror de hadde samarbeid med flere huskirker, og tror ikke det var noen i min kategori i de andre heller, det var vel en dame som nok også var den eneste damen mellom 25 og 50 i denne menigheten.

  Jeg kom meg heldigvis ut av det, men har bare negative minner. Jeg har nesten begynt å lure på om det er andre krefter enn Gud som står bak, men jeg kan ikke påstå at jeg har rett og de feil. Jeg tror jo i utgangspunktet at dette er noe noen mener Gud har bedt dem å starte opp, så hvorfor jeg får en helt motsatt oppfatning vet jeg ikke. Prøver å be Gud i jesu navn om å vise meg positive sider ved denne menigheten, men føler jeg får som svar at jeg skal sky det som pesten og tenker så på hva er det egentlig denne menigheten er opptatt av: Jo,ta fra deg fritid og interesser og vise deg hvor lite du er verd, kan dette være i Guds ånd?

  Jeg tror ikke det er bevisst fra denne menighetens side, men jeg tror ikke at jeg skulle vært der, og føler jeg trosset Gud ved å være der, noe jeg ikke blir ferdig med å angre på. Jeg kunne brukt tida på ting Gud vllle jeg skulle være med på i stedet for å være med på noe jeg burde forstå ikke var fra Gud. Jeg kan selvfølgelig ikke dømme å si at det ikke kommer fra Gud, men er nokså bombesikker på at her skulle jeg ikke vært med. Og om denne menigheten har noe åndelig motiv i det hele tatt vet jeg ikke, de fortalte det meg sikkert i begynnelsen, men må innrømme at det ikke interesserte meg siden det ikke interesserte meg å være med her.

  Det jeg husker best fra disse samlingene er at jeg så på klokka 20.43 og visste at vi ennå ikke var halvveis. Og den gangen var det virkelig ille, tror noen kommenterte det også, det gikk langt på sida av det de skulle være opptatt av. Men husker at folk da klagde på at noen forlot denne menigheten. Har begynt å tenkt på dette i ettertid: Er det trist at de forlater en slik sekt eller fælighet(fant ikke annet ord),burde de ikke bare være glad til at folk kom seg ut av det? De fleste syns det er positivt når narkomane kommer seg ut av sitt miljø som alle regner som grusomt, nå overdriver jeg vel kanskje, men syns bare de burde være glad til at de kom seg ut av slike forblinda sekter.

  Jeg vet godt at de som driver det gjorde det i god tro, men det passa ikke for meg, og det er tydelig at slike menigheter ikke kan godta, de godtar ikke at mennesket vet selv hvem det er, så i framtida prøver jeg å gå der Gud vil og ikke der ei sekt vil. Føler faktisk at en bruker tida mer fornuftig av å sitte å se derrick eller andre ting i stedet for å være i den menigheten, og har aldri i ettertid tenkt eller blitt minnet på at i kveld skulle du vært i denne menigheten når jeg sitter hjemme og ikke gjør noe eller ser fjernsyn eller annet. Jeg vet Gud tilgir, men jeg blir ikke ferdig med å angre på å ha gitt etter for presset og vært med i noe jeg burde forstå at jeg ikke skulle vært med i, og nå er det ca.halvannet år siden jeg var med

 2. Silje Pettersen Holand sier:

  Veldig bra konklusjoner. Sier meg helt enig i alt sammen 🙂 Jeg har herved gitt opp menighet og menighetsliv, jeg også.. Og ingen kan si at jeg ikke har prøvd, lenge og hardt! 🙂 Jeg satt her i stuen i dag.. og tenkte over hvor negativt det meste som stemples “kristent”, påvirker meg.. Enten det er aviser og debatter, menighetsliv og møter, kristen litteratur og andre medier, og noen ganger bibelen selv.. Og grunnen er rett og slett at det påvirker meg så alt sammen.. at jeg mister meg selv! Jeg blir en kopi! Og jeg er lei av å leve som en kopi.. For er det en ting jeg er sikker på, så er det at vi alle er skapt unike, til å være originaler 🙂 Ja, jeg er en kristen, men.. Det betyr ikke at jeg vil ha “hele pakka”.. Og så fant jeg denne bloggen din, og det passet så godt nå i kveld.. Måtte bare kommentere 🙂 Og forresten.. Din fantastiske kone er en av de få kristne som får meg til å føle meg ekte.. som den jeg faktisk er.. med henne trenger jeg ikke bruke noen maske. Er skikkelig glad i henne altså! 🙂

  • Silje: Takk for din kommentar!

   Følger med på dine innlegg på Verdidebatt (abonnerer på dem). Har sett deg skrive masse spennende innlegg og kommentarer.

   Det dumme med å følge med på deg og dine diskusjoner / kommentarer på Verdidebatt er at det får meg til å innse hvor lite vi har lært av historien. Mye av det du skriver om er hentet fra din ungdomstid nå på 2000-tallet. Selv anså jeg meg ung på 1990-tallet. Mye av “dritten” fra 1990-tallet er tilbake med full tyngde nå på 2000-tallet, om enn i en litt annen innpakning. Det “nye” er at de ekstrem-karismatiske strømmene slår innover de tidligere så trauste og jordnære bedehusene og evangelisk-lutherske kirkene i stedet for kun å være noe som skjer i enkelte pinsemenigheter eller trosmenigheter.

   Som kristne har vi selv lov til å tenke selv! Vi er ikke skapt for å være en robot!

   Selv holder jeg meg unna Verdidebatt. Det blir veldig mye usakligheter der. Det blir mye til at man dribler folkene i stedet for ballen, for å bruke noen uttrykk fra fotballen (selv om jeg HATER fotball)!

   Stå på videre med din tro og din kamp! Heier på deg!

 3. Hei vi er en gutt og ei jente på 15 og ett halvt år, vi er bror og søster tvillinger og bestevenner. Vi to trur på oss sjøl, på hverandre, på Tvillingbåndet vårt og på vennskapet vårt. Derfor trenger vi ingen Religion. Hilsen tvillingbror og tvillingsøster på 15 og ett halvt år, som er bestevenner.

  • Helt greit. Selv har jeg en kristentro, men jeg har ikke tenkt å bruke bloggen min til å evangelisere eller for å påtvinge andre troen. Det er opp til den enkelt om man vil tro på noe eller å være religiøs. Vi har full religionsfrihet i landet vårt, hvor det både er lov til å ikke tro eller å tro på en eller annen religion eller Gud. Humanismen har også mye bra i seg.

 4. Ciaran & Ciara Cassidy sier:

  Hei vi er en gutt og ei jente på 15 og ett halvt år, vi er bror og søster tvillinger og bestevenner. Vi to trur ikke på Gud eller Jesus, men vi respekterer at andre mennesker trur på Gud og Jesus. Hilsen tvillingbror og tvillingsøster på 15 og ett halvt år, som er bestevenner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *