Ikke-kapsel basert kaffemaskin

Innlegg sist oppdatert av

DeLonghi MAGNIFICA kaffemaskin

En god kaffemaskin som leverer god kaffe er vel et “must” i ethvert møblert hjem (1)?

Personlig har jeg i hvert fall blitt “avhengig” av vår kaffemaskin hjemme. Kaffemaskinen er av typen DeLonghi ESAM4500/S MAGNIFICA (ennå i salg, selv om dette slettes ikke er nyeste modell nå for tida). Det er en helautomatisk kaffemaskin / kaffetilberedningsmaskin der man ikke trenger selv å blande ting eller ellers tenke / gjøre noe for å få god kaffe. Maskinen gir perfekt og fersk kaffe hver gang ganske så automatisk! Noen små trykk på maskinens knapper samt følge maskinens instrukser i displayet er alt som skal til.

Maskinen er enkel å betjene. Man har en luke i toppen der hele kaffebønner fylles på ved behov. På siden av maskinen er det en vanntank som må fylles med vann når maskinen varsler om dette. Inni maskinen er det en boks hvor komprimert kaffegrut samles opp, og denne boksen må tømmes når maskinen ber om dette i sitt display.

Hver gang maskinen slås på eller av kjøres det automatisk rengjøring. I tillegg må man en gang innimellom (ca. en gang hvert halvår for vår del) kjøre gjennom en litt mer omfattende prosedyre for storrengjøring av maskinen. Man bruker noe tilsvarende som kafferensingen som benyttes sammen med kaffetraktere.

Maskinen blir mest brukt til å lage “vanlig” kaffe eller espresso. Det er imidlertid mulig å koble til medfølgende mugge som fylles med melk for å få cappuccino eller andre melkeholdige drikker. Da mitt motto er at jeg verken er barn eller kalv og dermed ikke trenger melk blir det ikke så ofte at jeg velger meg melkeholdige kaffedrikker.

Jeg er glad for at vi har en helautomatisk maskin. Tidligere hadde vi en maskin av den mer manuelle typen, og denne ble ikke all verdens mye brukt pga. alt “dillet” det var med å betjene den og å gjøre den ren. Kaffen ble heller ikke alltid god da det var større muligheter for å gjøre feil i tilberedningen / blandingen.

I de senere år har det blitt populært med kaffemaskiner som bruker kapsler. Dette hadde ikke vært noe for oss privat da vi er to relativt ivrige kaffedrikkere. For oss som drikker en god del kaffe hadde prisen pr. kaffekopp (kiloprisen på kaffekapsler er STIV!) blitt alt for høy hvis vi hadde hatt en kapselmaskin. Vår maskin bruker som tidligere nevnt hele kaffebønner som den selv kverner for hver kopp (nykvernet) som blir tilberedt.

Selvsagt må man like kaffe godt og drikke en del kopper i løpet av et år for å rettferdiggjøre innkjøp av en kaffemaskin som koster en plass mellom kr 9.000 – kr 10.000,-. For vår del har innkjøpet vært en suksess. Nå ofte tilgjengelig til en pris på rundt kroner 6.000,-.

Ser at nevnte kaffemaskin-type, DeLonghi Magnifica ESAM 4500.S kaffemaskin, ennå finnes i salg via f. eks. Elkjøp. Prisen når dette skrives (mai 2019) ligger på ca. kr 6.000,-. I forbindelse med spesielle kampanjer har jeg også sett den priset ned til ca. kr 3.000,-. Denne kaffemaskintypen er ifølge DeLonghi sin nettside ikke lenger den nyeste og kuleste modellen i produsentens utvalg, men til en god pris kan den ennå absolutt være verdt å vurdere innkjøp av.

Korrigering/oppdatering: Jeg har tidligere trodd at den modellen av kaffemaskin som vi eier har gått ut av produksjon. Imidlertid er den fortsatt tilgjengelig via norske nettbutikker, og den er enn oppført på den norskspråklige nettsiden tilhørende DeLonghi. På DeLonghi sin internasjonale nettsiden står maskinen oppført som et utgått produkt:

DeLonghi Magnifica ESAM 4500 utgått produkt

Når dette skrives har vi hatt vår kaffemaskin i noen år (ca. 7 år rundt juletider 2017). Den har så langt fungert helt ypperlig! Kan på det sterkeste både anbefale innkjøp av en slik kaffemaskin som vår for dem som er kaffeelskere! All heder og ære til vår kaffemaskin! Kaffemaskinmerket De’Longhi kan anbefales.

Hm. Det er visstnok ikke bare-bare å kjøpe inn kaffe heller. Det største kaffeproduserende landet i verden er Brasil. Her er det visstnok mange utfordringer i kaffeproduksjonen (framdyrking av kaffebønner og foredlingen av disse). Blant annet skal det visstnok være mye bruk av barnearbeid, slaveliknende forhold for arbeidere, livsfarlige plantevernmidler benyttes og dårlig/uforsvarlig bruk av verneutstyr.

Oppdatering:

I gave til bruk på jobb fikk jeg julen 2014 en kaffemaskin av typen Nespresso Pixie espressomaskin. Jeg fikk den pga. manglende kaffeordning på jobb, og det er da tross alt bedre å ha en liten nusselige kapselmaskin på kontoret enn å måtte drikke på frysetørr kaffe. Maskinen benytter seg jo av kaffekapsler, noe jeg selvsagt har blitt fullt klar over etter å ha hatt maskinen i drift en stund. Synes støtt og stadig at jeg må handle nye kapsler til maskinen da “rådhusspøkelset» rett som det er har drukket opp min kaffe. (Eller er det jeg som drikker alt for mye kaffe uten å ville innrømme det?).

Hver kaffekopp jeg drikker koster et sted mellom 3 og 4 kroner i “drivstoffutgifter” (les: kapsler). Så langt har jeg stort sett handlet meg uoriginale kapsler fra enten Elkjøp (Coffee of the World kapsler) eller diAmore (Friele)-kapsler kjøpt i dagligvarebutikk. Beklageligvis er ikke utvalget i ulike kaffevarianter særlig stort i Måløy der jeg jobber. Det har også blitt foretatt noen postordrekjøp av kapsler fra Espressokapsler og Real Coffee. Kapslene gir en god del avfall og er vel neppe særlig miljøvennlig.

Jeg er godt fornøyd med kapselmaskinen i seg selv og kaffen smaker bra. Imidlertid blir den en liten tanke dyr i drift pga. kapselprisen er noe høy. Kan fortsatt stå inne for tidligere skrevet konklusjon at kaffemaskin med kvern som benytter seg av hele kaffebønner er å anbefale hvis man drikker en del kaffe.

(1 Møblert hjem brukes vel ofte som uttrykk om dem som kommer fra finborgerlige hjem, dvs. litt overklasse. Et slikt hjem kommer ikke jeg fra. Kommer nok selv fra den “simple arbeiderklassen”.)

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

4 kommentarer til Ikke-kapsel basert kaffemaskin

  1. Halla sier:

    Den har ikkje gått ut av produksjon

  2. Arnt sier:

    Hei, jeg har en 1 år gammel esam 4500. Og synes det blir mye søl inne i maskinen. Det ligger kaffe ” overalt ” inni der. Jeg bruker bønner og ferdigmalt espresso. Er ellers veldig fornøyd med maskinen.

  3. Støtter den at det blir litt mye søl inni maskinen. Likevel synes jeg dette er til å leve med da maskinen ellers har fungert svært bra. God kaffe og enkel å benytte seg av, i hvert fall sammenliknet med manuelle kaffemaskiner.

  4. Arnt sier:

    Ok! Jeg har kun erfaring med tassimo, men er godt fornøyd med esam. Jeg lurer på om det ble no rart , jeg skulle lage 2 cappucino med ferdigmalt kaffe. Den første gikk bra, så har jeg på en ny skje med kaffe og trykker på knappen. Da kom det melk, også spør den etter ferdigmalt kaffe! Har på det igjen og trykker på cappucino knappen og da begynner den på nytt med melk og så kaffe! Dette har skjedd et par ganger , og den kaffen jeg har på før jeg starter kopp2 tror jeg “detter” ned i bunn på maskinen. Mulig klønete forklart. Men , kan hende jeg er for kjapp med å ha på kaffe for å kjøre nr 2. Har hatt maskinen ei uke, så er læregutt enda!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *