Ikke-kapsel basert kaffemaskin

(Sist oppdatert 13.07.2024 @ 9:58 av Bjørn Roger Rasmussen.)

DeLonghi MAGNIFICA kaffemaskin

En god kaffemaskin som leverer god kaffe er vel et “must” i ethvert møblert hjem (1)?

Personlig har jeg i hvert fall blitt “avhengig” av vår kaffemaskin hjemme. Kaffemaskinen er av typen DeLonghi ESAM4500/S MAGNIFICA (ennå i salg, selv om dette slettes ikke er nyeste modell nå for tida). Det er en helautomatisk kaffemaskin / kaffetilberedningsmaskin der man ikke trenger selv å blande ting eller ellers tenke / gjøre noe for å få god kaffe. Maskinen gir perfekt og fersk kaffe hver gang ganske så automatisk! Noen små trykk på maskinens knapper samt følge maskinens instrukser i displayet er alt som skal til.

Maskinen er enkel å betjene. Man har en luke i toppen der hele kaffebønner fylles på ved behov. På siden av maskinen er det en vanntank som må fylles med vann når maskinen varsler om dette. Inni maskinen er det en boks hvor komprimert kaffegrut samles opp, og denne boksen må tømmes når maskinen ber om dette i sitt display.

Oppdatering: Opprinnelig kaffemaskin (ESAM4500-maskinen) har blitt vraket november 2019 (etter nærmere 9 års bruk). Vår nye maskin er av typen De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.85.

Hver gang maskinen slås på eller av kjøres det automatisk rengjøring. I tillegg må man en gang innimellom (ca. en gang hvert halvår for vår del) kjøre gjennom en litt mer omfattende prosedyre for storrengjøring (avkalking) av maskinen. Man bruker noe tilsvarende som kafferensingen som benyttes sammen med kaffetraktere.

Maskinen blir mest brukt til å lage “vanlig” kaffe eller espresso. Det er imidlertid mulig å koble til medfølgende mugge som fylles med melk for å få cappuccino eller andre melkeholdige drikker. Da mitt motto er at jeg verken er barn eller kalv og dermed ikke trenger melk blir det ikke så ofte at jeg velger meg melkeholdige kaffedrikker.

Cappuccino laget på kaffemaskinen. Foto: Sølvi M. Rasmussen.

 

Jeg er glad for at vi har en helautomatisk maskin. Tidligere hadde vi en maskin av den mer manuelle typen, og denne ble ikke all verdens mye brukt pga. alt “dillet” det var med å betjene den og å gjøre den ren. Kaffen ble heller ikke alltid god da det var større muligheter for å gjøre feil i tilberedningen / blandingen.

Jeg elsker kaffe!

 

I de senere år har det blitt populært med kaffemaskiner som bruker kapsler. Dette hadde ikke vært noe for oss privat da vi er to relativt ivrige kaffedrikkere. For oss som drikker en god del kaffe hadde prisen pr. kaffekopp (kiloprisen på kaffekapsler er STIV!) blitt alt for høy hvis vi bare hadde hatt en kapselmaskin. Vår maskin bruker som tidligere nevnt hele kaffebønner som den selv kverner for hver kopp (nykvernet) som blir tilberedt.

Selvsagt må man like kaffe godt og drikke en del kopper i løpet av et år for å rettferdiggjøre innkjøp av en kaffemaskin som koster en plass mellom kr 9.000 – kr 10.000,-. For vår del har innkjøpet vært en suksess. Nå ofte tilgjengelig til en pris på rundt kroner 6.000,-.

Ser at nevnte kaffemaskin-type, DeLonghi Magnifica ESAM 4500.S kaffemaskin, har blitt et historisk produkt. Det er en stund siden jeg sist så denne modellen annonsert til salgs (som nytt produkt, ikke bruktprodukt). På DeLonghi sin internasjonale nettsiden står maskinen oppført som et utgått produkt:

DeLonghi Magnifica ESAM 4500 utgått produkt

Når dette skrives har vi hatt vår kaffemaskin i noen år (ca. 7 år rundt juletider 2017). Den har så langt fungert helt ypperlig! Kan på det sterkeste både anbefale innkjøp av en slik kaffemaskin som vår for dem som er kaffeelskere! All heder og ære til vår kaffemaskin! Kaffemaskinmerket De’Longhi kan anbefales. (Merket De’Longhi har italiensk opprinnelse / Italia, så jeg får bare satse på at vi ikke støtter mafiavirksomhet gjennom kjøpene.)

Oppdatering november 2019: DeLonghi Magnifica ESAM 4500.S-maskinen har blitt tatt ut av bruk og vraket. Den har lenge (i flere år!) laget en del ekle lyder, og i tillegg begynte den å lekke en del vann innvendig. Ca. 9 års brukstid fikk være nok for denne maskinen.

Kaffemaskinen har bli erstattet med en ny maskin av typen: De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.85 automatisk kaffemaskin. Blant annet Elkjøp selger en variant av denne, riktignok i svart farge slik at modellnummeret hos dem blir ECAM37085B. Nevnte Elkjøp-variant har blitt kjøpt inn, og kjøpet ble foretatt november 2019. Satser på at dette blir en god erstatter for den nå utslitte traveren.

De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.85B automatisk kaffemaskin.

 

Fordeler med den nye maskinen:

 • Flere funksjoner enn den gamle, inkludert muligheter for å definere (programmere) sine egne “drinker” og lagre “oppskriftene” i maskinen.
 • Statistikk-funksjon.
 • Støtte for kaffekanne.
 • App for “fjernstyring” og betjening av maskinen. De’Longhi COFFEE LINK finnes som App til iOS (App Store) og Android (Google Play).
 • Større display (skjerm), med touch (berøringsskjerm).
 • Sannsynligvis et noe bedre system for melkeholdige kaffetyper (melkeskum) / melketilberedning.
 • Oppdatering på ovennevnte punkt: Ja, den nye maskinen er BETRAKTELIG bedre når det gjelder melkestimer / melkeskummer.

DeLonghi Coffee Link sammen med Dinamica Plus ECAM370.85.B kaffemaskin.

Ulemper:

 • Kostbare, med sin prislapp på nærmere kroner 10.000,-.
 • Utenom prisen ingen nevneverdige negative sider eller ulemper etter min vurdering.

De’Longhi COFFEE LINK App

 

App-en “røper” at det har blitt laget litt kaffe på maskinen. Pr. 1. mai 2020 viser statistikken følgende for vanlig kaffe:

Statistikk fra kaffemaskinen, brygging av vanlig kaffe, pr. 01.05.2020.

 

Også noen av de andre kaffevalgene har blitt noe benyttet, men mest blir det laget “vanlig” kaffe via maskinen.

Men: Hvor lenge var vel Adam i paradis? Juli 2021 har kaffemaskinen blitt sendt inn til service, etter noe over 2 ½ års bruk. Den har nemlig begynt å lekke ut vann i bunnen av maskinen når den er i bruk (kun under “trakting” av kaffe). Det er ikke store mengdene med vann som lekker ut, men det er nok til at det er behov for å tørke opp og ikke minst få bort vannet for å ikke skade kjøkkenbenken mer enn nødvendig. Hvordan det går med innsendelsen til service får jeg komme tilbake til, men jeg vil tro at garanti / reklamasjon BØR dekke dette. Og joda: Maskinen har blitt reparert på garantien, og er nå i full drift igjen!

Vikaren i maskinens fravær er det jeg tidligere har “advart” mot. En kapselbasert maskin! Så “dypt” har jeg sunket! Vikaren er en slik sak:

En kjekk ting med det “gamle” / opprinnelige Nespresso-systemet er at det finnes et bra utvalg av kapsler på markedet, både av originale kapsler og ikke minst fra andre produsenter / leverandører (Nespresso-kompatible kapsler). Har fått kjøpt inn et rikholdig og variert utvalg slik at vi ikke går tomme for kaffe på en stund. Satser på at beholdningen holder til opprinnelig kaffemaskin er “fit for fight” igjen. Joda, det gikk greit med vikaren og kaffetilgangen fram til hovedmaskinen kom tilbake til oss igjen etter ca. 3-4 uker på service. Imidlertid har det blitt en del innkjøp av kaffe, og vikarmaskinen blir nok stående på kjøkkenet som avlastning for den andre!

Facebook-status om kaffestatus pr. 27.08.2021. Teksten: “Her skal det drikkes! Riktignok kun ‘ufarlig’ kaffe. Begge kaffemaskiner skal få kjørt seg!”

 

Tilbake til den ikke-kapsel-baserte normale hverdagen i vårt hjem:

Hele kaffebønner er det en smal sak å få fatt i. Alt fra vanlige dagligvarebutikker til spesialbutikker (baristaeksperter og kaffebarer m/utsalg) selger slikt. Det finnes mange typer og valører, med ulike smakssammensetninger og ulike brenningsgrader.

Hm. Det er visstnok ikke bare-bare å kjøpe inn kaffe heller. Det største kaffeproduserende landet i verden er Brasil. Her er det visstnok mange utfordringer i kaffeproduksjonen (framdyrking av kaffebønner og foredlingen av disse). Blant annet skal det visstnok være mye bruk av barnearbeid, slaveliknende forhold for arbeidere, livsfarlige plantevernmidler benyttes og dårlig/uforsvarlig bruk av verneutstyr.

Kaffe og kaffedrikking har slettes ikke noen norsk opprinnelse, men det har likevel fått stor plass i Norge og det norske i forbindelse med alle slags sosiale sammenkomster, i forbindelse med måltider og som ren hygge / kos. Kaffedrikkingen står betraktelig sterkere her i vårt land enn tedrikkingen gjør.

Latte Macchiato laget på kaffemaskinen vår (De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.85B).

 

Jobb

I gave til bruk på jobb fikk jeg julen 2014 en kaffemaskin av typen Nespresso Pixie espressomaskin. Jeg fikk den pga. manglende kaffeordning på jobb, og det er da tross alt bedre å ha en liten nusselige kapselmaskin på kontoret enn å måtte drikke på frysetørr kaffe. Maskinen benytter seg jo av kaffekapsler, noe jeg selvsagt har blitt fullt klar over etter å ha hatt maskinen i drift en stund. Synes støtt og stadig at jeg må handle nye kapsler til maskinen da “rådhusspøkelset» rett som det er har drukket opp min kaffe. (Eller er det jeg som drikker alt for mye kaffe uten å ville innrømme det?).

Høsten 2021 anså jeg kapselmaskinen på jobb som utslitt. Den begynte å tulle ganske mye, både med at den ikke alltid klarte å pumpe inn vann og heller ikke klarte å slå seg av automatisk. Den ble erstattet med en identiske kapselmaskin som den faste vikaren vi har hjemme. Altså en maskin av typen NESPRESSO CitiZ kaffemaskin fra DeLonghi®, Limousine Black. Fra å starte som en nesten-motstander mot kapselmaskiner har jeg beveget meg mot å også sette pris på slike maskiner.

Hver kaffekopp jeg drikker koster et sted mellom 3 og 4 kroner i “drivstoffutgifter” (les: kapsler). Så langt har jeg stort sett handlet meg uoriginale kapsler fra enten L’OR Espresso, Starbucks-kapsler og/eller Friele-kapsler kjøpt i dagligvarebutikk (hovedsakelig hos Rema 1000). Beklageligvis er ikke utvalget i ulike kaffevarianter særlig stort i Måløy der jeg jobber. Det har også blitt foretatt noen postordrekjøp av kapsler fra Nespresso og Real Coffee, og noen kapsler har og blitt handlet via Komplett og/eller Elkjøp. Absolutt største mengden med kapsler i den senere tid har blitt kjøpt via Kaffekapslen (gjerne handlet pakker sammensatt av leverandør bestående av lungo- og espresso-kapsler). Kaffekapslen har i det siste blitt min “hoffleverandør” av både kaffekapsler og hele kaffebønner.

Nå i det siste (år 2024) har jeg faktisk i stor grad handlet kapsler til kaffemaskinen på jobb enten hos Rema eller på Europris. Utvalget er ikke så aller verst i dagligvarebutikkene og beslektede bransjer nå for tida. Så lenge som ting kan skaffes lokalt trenger jeg jo ikke å handle på postordre / netthandel hver eneste gang.

Kapslene gir en god del avfall og er vel neppe særlig miljøvennlig. Noen av dem skal da være organiske kapsler i stedet for metall og/eller plast, og disse bør nok være noe bedre for miljøet.

I en periode (se ovenfor) har en Nespresso CitiZ kaffemaskin fra DeLonghi kapselmaskin vært redningen privat, i og med behov for service på den ikke-kapsel-baserte maskinen. Mye bra kaffe til Nespresso kaffemaskiner, men det ideelle er nok ikke-kapsel-basert maskin pga. driftskostnadene. Også etter at den “skikkelige” kaffemaskinen kom i retur i topp fungerende tilstand har det likevel blitt en del kapselkaffe privat.

Jeg er godt fornøyd med kapselmaskinen i seg selv og kaffen smaker bra. Imidlertid blir den en liten tanke dyr i drift pga. kapselprisen er noe høy. Kan fortsatt stå inne for tidligere skrevet konklusjon at kaffemaskin med kvern som benytter seg av hele kaffebønner er å anbefale hvis man drikker en del kaffe.

(Note 1: Møblert hjem brukes vel ofte som uttrykk om dem som kommer fra finborgerlige hjem, dvs. overklassen. Et slikt hjem kommer ikke jeg fra. Kommer nok selv fra den “simple arbeiderklassen”, eventuelt middelklassen hvis man legger litt godvilje til.)

Lenker:

(Produktlenker i denne artikkelen er ikke sponset / ikke-betalt produktplassering. Reklame er jeg ikke glad i.)

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

5 kommentarer til Ikke-kapsel basert kaffemaskin

 1. Halla says:

  Den har ikkje gått ut av produksjon

 2. Arnt says:

  Hei, jeg har en 1 år gammel esam 4500. Og synes det blir mye søl inne i maskinen. Det ligger kaffe ” overalt ” inni der. Jeg bruker bønner og ferdigmalt espresso. Er ellers veldig fornøyd med maskinen.

 3. Støtter den at det blir litt mye søl inni maskinen. Likevel synes jeg dette er til å leve med da maskinen ellers har fungert svært bra. God kaffe og enkel å benytte seg av, i hvert fall sammenliknet med manuelle kaffemaskiner.

 4. Arnt says:

  Ok! Jeg har kun erfaring med tassimo, men er godt fornøyd med esam. Jeg lurer på om det ble no rart , jeg skulle lage 2 cappucino med ferdigmalt kaffe. Den første gikk bra, så har jeg på en ny skje med kaffe og trykker på knappen. Da kom det melk, også spør den etter ferdigmalt kaffe! Har på det igjen og trykker på cappucino knappen og da begynner den på nytt med melk og så kaffe! Dette har skjedd et par ganger , og den kaffen jeg har på før jeg starter kopp2 tror jeg “detter” ned i bunn på maskinen. Mulig klønete forklart. Men , kan hende jeg er for kjapp med å ha på kaffe for å kjøre nr 2. Har hatt maskinen ei uke, så er læregutt enda!

 5. Roy says:

  Hei, og takk for hyggelig lesning. Vurderer maken som dere nå har byttet til og satte pris på en nøytral vurdering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *