Dårlig norsk humor

(Sist oppdatert 08.04.2024 @ 21:39 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Norsk humor

Humor kan defineres som “sans for det komiske, noe som skal appellere til ens humoristiske sans” eller “evnen til å oppfatte noe som morsomt“. Kilder: The Free Dictionary by Farlex og Wikipedia.

Av og til føler jeg at jeg ikke passer inn i samfunnet når det gjelder sansen for humor. Jeg har stort sett liten eller ingen glede av å se eller høre dagens framtredende komikere. Det frister meg heller ikke særlig å oppsøke standard lokalrevyer som settes opp rundt i landet. Mye av det som i dag kalles for humor vil jeg kalle for dårlig humor, hvor virkemidlene som blir benyttet er meget simple (underbuksehumor, trakassering / satire rettet mot minoriteter / svake grupper, latterliggjøring av andre osv).

Ikke alltid jeg er noe særlig stolt på vegne av landet Norge og det norske når det kommer til humor, standup-show og underholdning.

Dette innlegget har jeg i liten grad oppdatert og redigert i senere tid, så enkelte momenter kan ha gått litt ut på dato. Imidlertid føyer jeg nå til en sak fra starten av januar 2024, basert på en artikkel fra Vårt Land:

Jeg har så absolutt ingen planer om å se et eneste minutt på “Gauteshow” etter å ha lest dette her. Det skal visstnok være snakk om blant annet vitser om jøder, samer, voldtekt, kvinner, pedofili og kortvokste. Hvis slike ting er det beste komikere kan finne på bør de sannelig skifte yrke! Lavmålshumor! Også ganske så krampaktig fra NRK sin side som synker så lavt bare for å framstå som “hippe og kule”.

Selv “godtar” jeg ikke at komikere skjuler slik humor bak begrepet satire. Det er lite morsomt i mine øyne, og det er ikke alt man kan, bør eller skal spøke med. For meg framstår det enkelt og greit som billige og simpel underbuksehumor på ekstremt dårlig lokalrevynivå, hvor også dette å tråkke på, latterliggjør og bedrive mobbing av svake grupper inngår.

Og jeg får flere TV-programmer å irritere meg over:

  • Sigrid Bonde Tusvik sitt “LOL”-program via Prime Video.
  • Ylvis-brødrene (Bård og Vegard Ylvisåker) sitt show “Ylvis mot Ylvis – Kampen om gullplaten” via TV 2.
  • Else Kåss Furuseth sin programpost “ELSE!” via TVNorge.

Ingen av disse står for god humor etter mitt syn, så jeg kommer ikke til å bruke tid på å se på disse programmene.

Tilbake til tidligere skrevet innhold:

Jeg klarer ikke å se humoren til grupper/personer og programmer slik som: “Raske menn”, Harald Eia og Bård Tufte Johansen, Kristian Valen, Dagfinn Lyngbø, Otto Jespersen, “Torsdag kveld fra Nydalen”, Morten Ramm, Else Kåss Furuseth, Sigrid Bonde Tusvik, Henriette Steenstrup, Lisa Tønne, Edel Hammersmark Gjervan / Dritseint med Edel (Henriette Steenstrup), Hæsjtægg, Ylvis (Bård og Vegard Ylvisåker) osv. For meg blir det de presenterer bare flaut og lite seerverdig. (OK…. Denne lista skulle ha blitt litt oppdatert. Ikke alt her som er like dagsaktuelt lenger. Men: Selve humoren har ikke blitt bedre!)

Stand Up Norge AS – Latter.no – har ei liste med komikere på adressen: https://www.latter.no/book-en-komiker

Det er ikke mange på den lista jeg vil “låne bort øret til”. En god del “riksklyser” der, med en del humor som etter mitt syn er på absolutt lavmål.

Mange av dagens lokalrevyer og TV-komikere driver med å parodiere kjente folk samt å drite ut enkeltpersoner og grupper slik som kristne, homofile, muslimer, innvandrere, politikere og svake grupper. I nøden spilles det også på sex og/eller alkohol/rus. Hva er humoren i å holde på slik? Hvorfor skal man le av og kose seg på andres bekostning selv om det er ment aldri så sarkastisk, ironisk eller morsomt? Satire med karikaturer av enkeltpersoner anser jeg heller ikke som morsomt eller som god humor.

Det er ikke alt det passer seg å spøke med. Det hjelper ikke at komikere forsvarer seg med at det er ironi, satire eller sarkasme. Enkelte ting virker støtende og fornærmende uansett, selv om det er ment på spøk. Enkelte mennesker forstår seg heller ikke på bruken av sarkasme og ironi (skjønner det ikke). Og nei, det er ikke Janteloven mot komikere jeg har farer med.

Smilefjes.

 

Enkelte komikere er akkurat som umodne 4-åringer og bygger sin humor på enkle poeng innenfor nakenhet (stripping), bæsj, tiss og promp. Selv er det helt naturlig at barn er opptatt av slike ting, men å høre voksne folk forsøke å lage humor på slike billige poeng ønsker jeg meg frabedt! Underbuksehumor er etter mitt syn begrenset morsomt. Billige og simpel rumpehumor appellerer ikke til meg.

All humor var ikke nødvendigvis bedre før, men det var vel gjerne litt mindre av dagens tendens til å for enhver pris å måtte le av og drite ut andre. Tidligere tiders humor var vel heller ikke så kroppsfiksert som noe av dagens humor er. Registrerer at det i slutten av 2015 har vært en heftig diskusjon mellom nye og gamle humorister representert med Lars Mjøen (del av KLM) og Odd-Magnus Williamson (Torsdag kveld fra Nydalen).

Nei, jeg er nok litt rar når det gjelder sansen for humor! Jeg velger ikke nødvendigvis “den brede vei” innenfor humorens verden. Muligens har det sammenheng med at jeg ikke er en sau (lenke)? Ikke all slags humor kommuniserer med meg. Imidlertid kan vel Norge for tiden kalles krenkelandet. Det skal ikke mye til for at enkelte blir krenket, tilnærmet alle føler seg krenket eller grepet av krenkelseshysteriet for tida. Selv er jeg ikke på noen måte krenket av komikerne, men de klarer rett og slett ikke å “treffe meg” med sine billige poeng på andres bekostning.

Selvsagt er det neppe lett å være komiker heller. Publikum kan bli krenket av noe man ikke hadde forutsett skulle ha den effekten. Å passe på å at man ikke tråkker over grensene for det akseptable kan være vanskelig å unngå, da man ikke alltid helt vet hvor grensene går. Spesielt galt blir det hvis man lager humor av noe som andre oppfatter som rasistisk eller som hets mot svake grupper. Det er sikkert rett det som er overskriften til en lenke lenger nede: Humor er høyrisikosport.

Jeg har ofte sett “Nytt på nytt” på NRK. Hvorfor jeg gidder og orker å se dette hver uke vet jeg faktisk ikke, da jeg som oftest blir irritert over programmet og dets lavmåls humor. Spesielt de kvinnelige faste programlederne som har vært del av programmet i de senere år har hatt makaber og mobbende humor mot svake grupper. Innimellom har de noen ganger gått såpass langt at mange klager har blitt mottatt på enkeltprogrammer og innslag. Oppdatering: Nå i den senere tid har jeg faktisk fått litt mer sans for “Nytt på nytt”. Hvordan dette skal tolkes vites ikke.

Stand-up-komikere er en ting, og TV er også en kanal. I tillegg har man norsk film, som også kunne ha trengt noen ord. Selv orker jeg sjeldent å se norsk film, da det er noen faste skuespillere som går igjen i nesten alle filmer. Flere av dem er ikke troverdige i sin måte de spiller de ulike rollene på.

På TV kan jeg godt se på programmer av typen AFV (America’s Funniest Home Videos). Dette at folk begår tabber som blir filmet for deretter å bli sent på TV liker jeg. Å ikke være så selvhøytidelige og å vise fram egne tabber uten å dumme ut andre synes jeg er helt ok.

Et underholdningsprogram (talkshow) med humor som jeg faktisk liker er “Senkveld med Thomas og Harald”. Det jeg blant annet liker med dette programmet er at programlederne spiller på seg selv i stedet for å drite ut andre i de humoristiske partiene. Dette kan kalles SKIKKELIG humor! Selvironi og dette å spille seg på selv kan være god underholdning i motsetning til å drite ut og å “trakassere” eller “mobbe” svake personer eller grupper.

Oppdatering: I den senere tid har jeg gått noe lei av å se på Senkveld med Thomas og Harald. Konseptet er etter hvert noe oppbrukt. Utvalget av gjester har også blitt mindre interessant i den senere tid. Masse av de dårlige komikerne som jeg ikke har sansen for har blitt invitert (jf. omtale tidligere i denne artikkelen) og ellers er det en del for meg ukjente artister (sang/musikk) samt sportsstjerner (totalt uinteressant for en sportshater som meg). Nå “gidder” jeg ikke lenger å se hver episode av programmet. Uansett har det originale Senkveld med Thomas og Harald blitt historie etter ca. 15 år på TV. Senkveld med Helene og Stian gidder jeg ikke å se på pga. programlederne og deres dårlige forsøk på humor. Blir uinteressant og slitsomt. Og etter at alt dette ble skrevet har Senkveld blitt helt nedlagt og fjernet fra sendeplanen til TV 2.

Er det tegn på at jeg begynner å bli gammel at jeg FAKTISK i det siste (år 2020) har sett noen komiker-innslag som jeg har likt? “Hyttebok frå helvete” med Are Kalvø som ble sendt på TV våren 2020 fant jeg meget underholdende. Likeså var tilfellet med Jon Niklas Rønning-oppsetningen “Jeg reiser alene” sendt på TV høsten 2020. Sistnevnte komiker – Jon Niklas Rønning – har også hatt en treffende sang om pengepredikant Jan Hanvold. Eides språksjov liker jeg veldig godt å se på, men dette er vel ikke et renspikket humorprogram. Og april 2024 meldes det at NRK legger ned Eides språksjov.

Programledere i TV-sendinger/programmer er også en kategori, med enkelte gode og noen skikkelig dårlige personligheter. Stygt å nevne navn, men f. eks. Solveig Kloppen orker jeg ikke å se på som programleder. Da skrur jeg heller TV-en av eller finner noe annet å se på. Reality-TV får også bunnscore hos meg, hvor ofte dårlige B- og C-kjendiser deltar. Uff da, har gått på en liten smell her! Har faktisk fulgt med på “Alle mot Alle“, hvor nettopp Solveig Kloppen er med-programleder sammen med Jon Almaas.

Komikere kommer og går, eller i hvert fall forsvinner litt ut av og inn i rampelyset, men ellers er ting med det samme. Jeg står på mitt at det er mye dårlig og billig norsk humor.

Lenker verdt å lese:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *