Hage er oppskrytt! – og unødvendig

(Sist oppdatert 13.06.2021 @ 18:56 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Hagekaos

Hage og hagearbeid er sterkt oppskrytt – og unødvendig! Å anlegge hage rundt huset innebærer masse timer med arbeid hvert eneste år. Plen må gjødsles, kalkes, klippes og ellers stelles. Bed må renskes for ugress, nye planter må plantes, det må gjødsles og vannes. Busker og trær må holdes i sjakk med klipping og stell.

Hva er vitsen? Selv om man bruker masse timer på hagen er det vanskelig å holde den fin. I plenen blir det mose, i bedene er det støtt og stadig nytt ugress å plukke bort og busker og trær brer seg over alle bredder selv om man prøver å passe på.

Hvor mange liker egentlig hagearbeid? Gjør folk det av lyst og interesse, eller gjør de det av plikt? Har de hage pga. alle andre har hage? Gjelder det å ha en hage som er minst like fin som naboens, dvs. blir hagen en konkurranse og et statussymbol?

Det er helt greit at enkelte har hage og hagearbeid som en interesse og hobby. Imidlertid har jeg en stygg mistanke om at vi er mange som driver med det drevet av ulyst og “tvang”. Ingen ønsker vel at naboene skal snakke om hvor late man er og hvor stygg hagen er. Statusjaget trår til, hvor man ikke han ha styggere hage eller bruke mindre penger på hage enn det naboen gjør.

Begynte å tenke slike tanker en dag jeg klippet plenen. Selv om min plen er liten tar det en del tid å klippe den og ellers å stelle den. Selv om jeg prøver å gjøre mitt beste er det masse mose og uønskede vekster i plenen.

Hagekaos Flatraket 2019: Hage er fortsatt oppskrytt! Her går det i villniss naturell + noen urner med blomster i.

Hvis jeg hadde bygd hus på nytt hadde jeg nok lett etter måter for å unngå anleggelse av hage. F. eks. kunne det nok ha vært aktuelt med litt mer terrasse i et mest mulig vedlikeholdsfritt materiell (f. eks. MøreRoyal  terrassebord eller grønn asfalt). I stedet for bed hadde jeg nok satset på urner / krukker hvor man lett kan skifte ut jorda hvert år og hvor det ikke er all verdens arbeid med å plante og stelle blomstene.

Selv synes jeg den ville og frie naturen rundt oss er mye mer spennende og interessant å studere enn egen eller andres hager. Guds frie natur skapt uten innvirkning av menneskehender er etter mitt syn normalt sett mange ganger finere enn en gjennomsnittlig hage her i Norge.

Støtter det slagordet som en kollega på min tidligere jobb brukte en del: “Hage er vold mot naturen!” Beklageligvis har nok han også i de senere år falt i fristelsen til å gjøre litt mer ut av hagen sin.

Dette med hage og hagestell har ikke blitt bedre med årene for min del, og flyttingen til Flatraket har heller ikke hjulpet på. For tiden steller jeg blomsterbedet innimellom ved å bruke en gresstrimmer til å få bort det verste med ugress – altså luking med hjelp av en gresstrimmer. Resten av hagen er også såpass ujevn at gresset også her blir klippet med den samme gresstrimmeren. Tipper det er nærmere 400-500 m2 med gress som må klippes på denne tungvinte måten. Vanlig gressklipper eller robotgressklipper er ikke brukbart i mitt villniss av en hage med sine mange humper og ujevnheter.

Så: Hvorfor holder vi på med alt dette hagestyret? Hvem tør å stoppe og å si at nok er nok? Jeg begynner i hvert fall å bli meget skeptisk til hele hagegreiene! Innsats og resultat står ikke helt i samsvar! Jeg gjør hagestell mer av tvang og forventninger fra andre enn av glede og lyst.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert