God påske anno 2024!

God påske!

Oppdatering: Påsken 2024 er over! Innlegget “legges på lager”, og tas fram igjen forut for påske 2025.

Det nærmer seg tid for å markere påsken 2024, og da gjerne med en påskefeiring som også har plass for det kristne innholdet og budskapet! I den forbindelse henviser jeg til det tidligere publiserte innlegget:

Lenket artikkel setter fokus på hvorfor troende kristne feirer påske. Svært mange nordmenn ser på påsken som kjærkomne fridager uten å legge noe mer i det, mens kristne tror på at en dypere mening ligger bak påskefeiringen / påskehøytiden. Litt om påskens kristne innhold (påskens virkelige innhold!) blir nevnt i innlegget, inkludert de ulike påskedagenes betydning og innhold.

Beklageligvis blir påsken noe preget av krigen mellom Israel og Hamas (Gaza), samt Russland sin krig mot Ukraina. I Norge blir det påske og påskefeiring på tross av krig og uroligheter i andre deler av vår verden.

Selvsagt er det også flott med noen velfortjente fridager fra arbeidslivet, selv om jeg personlig verken skal på ski eller hytteferie. Ellers blir det et passe stort inntak av Freia påskeegg med palmeolje, som jeg spiser med den beste samvittighet. Det er fint at vi ennå har påsken som kirkelige helligdager med fri fra jobb og skole, og at vi kan feire påsken på “standard” norsk måte.

Påske 2024 – tidspunkt:

Påske 2024 – kalender – uke 13 og 14. (Kilde: https://ukenr.no/2024/påske.)

 

Altså datoer påske år 2024: Torsdag 28. mars er Skjærtorsdag, fredag 29. mars er Langfredag, lørdag 30. mars er Påskeaften, søndag 31. mars er 1. påskedag og mandag 1. april er 2. påskedag. Ukenumre: Uke 13 og uke 14. Palmesøndag 24. mars (uke 12).

Resten av denne artikkelen handler om tidligere private / personlige markeringer av påske, og ikke spesifikt om påsken 2024:

Til minne om korona: Påsken 2021 – i likhet med påsken 2020 – ble vel muligens noe spesielle (og “reduserte”), hvor korona-viruset / korona-pandemien delvis “ødela” feiringen eller i hvert fall begrenser markeringen noe. Mye av påskefeiringen 2021 ble digital – digital påske nummer 2. Kona – Sølvi M. Rasmussen – sin påskestatus 2020 på Facebook som jeg støttet 100 % opp om også i år 2021 (eventuelt også i år 2022):

Kona sin påskestatus.

 

I tekstformat, med noen mindre kosmetiske endringer og korrigeringer:

  • “Det nærmer seg påske, og påska er på ingen måte avlyst! Kanskje blir den annerledes, men her i huset markerer og ferier vi påske i år også. Først palmesøndag, så den stille uke, så skjærtorsdag og langfredag og så feirer vi 1. påskedag at Jesus stod opp igjen. Det blir påske i år også!!!!!”

Alle på hytta: Ellers har de siste påskene blitt rolige greier for vår del. Det virker ofte som om “hele bygda” Flatraket har reist på hytta, mens vi sitter igjen her hjemme da. “Alle” har jo hytte nå til dags, hvor vi ikke er del av det gode selskapet gjennom at vi slettes ikke eier noen hytte eller har tilgang på noen hytte.

Påsken 2023 ble helt tilbake til normalen, hvor Covid-/korona-pandemien var glemt og tilbakelagt. Imidlertid var det også denne påsken mange som tok turen til hytta, reiste på skiferie, slappet av hjemme eller reiste på andre mini-ferier (Syden osv.). Påsken 2024 blir vel en rimelig lik påske som påsken 2023.

Påske

Påskepynt.

 

Men for all del: Ikke ødelegg påsken eller andre deler av året med å “låne” øre og øyne til TV Visjon Norge! Selv kommer jeg neppe til å oppsøke kirke eller høre på tradisjonelle påskesalmer i påsken, selv om jeg tror på det kristne påskebudskapet.

Påske innebærer ofte innkjøp og inntak av (store mengder med) søtsaker, noe som ofte medfører priskriger innenfor dagligvarebransjen. Ikke alle setter pris på dette:

Forut for hver påske er det snakk om priskrig på snop, og det selges en god del stygg påskepynt, og en del av pynten har dårlig holdbarhet. Påsken er ikke akkurat så snill verken mot vår helse eller mot vårt samfunn (miljøet og klimaet), i og med at produksjonen og produktene til pynt i alt for stor grad er basert på bruk og kast.

Enkelte skal kanskje på ski og afterski i påsken:


 

En sang eller musikkvideo – kategori rock – som jeg pleier å finne fram til påske er denne som faktisk har et kristent innhold:


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lq5UQ8gWU-A] 

Kristendommens påske: Ordet påske kommer fra det hebraiske ordet “pesach”. Noen begreper relatert til den kristne påsken: Palmesøndag, den stille uken, skjærtorsdag, innstifting av nattverden, langfredag, Jesu død på korset, påskeaften, første (1. påskedag) og andre (2. påskedag) påskedag. Påskens kristne hovedtema: Jesu lidelse, død og oppstandelse. Forut for påsken hadde man fasten og fastelavn.

Korset på Golgata og korsfestelsen av Jesus, samt den tomme graven etter Jesus sin oppstandelse.

 

Påske!

Konklusjon: JA! Det ble påske år 2021 også, på tross av den spesielle situasjonen (korona-påske nr. 2) vi var oppi. Påsken 2022 ble enda mer normal enn de to foregående korona-påskene, og med påsken 2023 og videre over til påsken 2024 er vi helt tilbake til normalen. Og det Bibelske innholdet i påske kan feires og markeres tilnærmet helt uavhengig av ytre omstendigheter. Påsken kan og bli et flott avbrekk fra hverdagen selv om man ikke drar på skiferie i fjellet, ikke reiser til Syden eller ikke har noen hytte å reise til.

 

Skrevet før påske, for så å bli etterlevd: Påsken skal feires som seg hør og bør!


✝️⛪🐣🥚🐥🐤🐇🍫🙌🙏

God påske, alle sammen!