(Sist oppdatert 16.09.2024 @ 17:52 av Bjørn Roger Rasmussen.)
Jeg er ingen storleser av bøker. Imidlertid har jeg i den senere tid (år 2010) kjøpt inn to stk. bøker:
- Hanne Nabintu Herland: Alarm! Tanker om en kultur i krise.
- Sjur Jansen: Fra urmenighet til scenekirker. Bygge mennesker.
Sistnevnte har allerede blitt lest og vil bli omtalt videre her i denne bloggartikkelen.
Sjur Jansen har skrevet en interessant bok som forteller om forskjellen mellom dagens moderne menigheter og urmenighetene omtalt i Bibelen fra de første apostlers tid. Forskjellen er stor! Ifølge forfatteren har vi et sted i kirkehistorien rotet oss bort fra utgangspunktet.
De første kristne holdt samlinger i hjemmene med god mat og hvor alle kunne bidra med sine innslag. Kirker fantes ikke og alle var prester (allmenne prestedømme) og organiseringen var ikke-hierarkisk. Det var full likestilling mellom kjønnene og altså ingen rangordning (ikke hierarki) i menighetslivet.
Alle kristne kunne i den første tid foreta dåp og dele ut nattverd uten at prest var til stede. Etter hvert oppstod hierarkiske menigheter med prester, pastorer, biskoper og andre med religiøse særrettigheter. Bibelen omtaler ikke prester og pastorer i nytestamentlig tid med religiøse monopoler og makt.
Mange av dagens menigheter «satser» mye på enveiskommunikasjon fra en scene, gjerne med mørklagt sal og scenelys rettet mot pastor og de andre som opptrer på scenen. En slik setting gjør det vanskelig å utveksle kjærlighet, skaper passivitet, fremelsker perfeksjonisme og er fellesskapsfiendtlig.
Tradisjonen sitter i «veggene». Det skal mye til for å bryte med det kjente. Mange tror at dagens menigheter er normalen fra Bibelen, noe det altså ikke er.
Boka kan anbefales, selv om jeg nok selv syntes deler av midtpartiet som omhandler «urmenighetens verdier, samlinger og organisering» var noe «tungt». I dette midtpartiet var det masse henvisninger til enkelte greske ord som har blitt brukt i grunnspråket til Det nye testamentet.
Forfatterens oppfordring er: «Bygg mennesker, ikke bygg menigheter.» Forfatteren ivrer videre for husmenigheter som IKKE er knyttet opp mot en modermenighet. Han sier Ja til tjenermenighet (tjenerinnstilling) i stedet for ledermenighet.
Høsten 2024 er det år og dag siden jeg skrev teksten i dette innlegget, men det er like aktuelt den dag i dag. Spesielt dette med scenekirke forblir en aktuell utfordring og problemstilling, da enkelte forsamlinger og menigheter kjører veldig på med dette å skape show. Lys, lyd, røykmaskin, proff sang og musikk, fengende og blankpolert lovsang, proff regi, høyt tempo, høy underholdningsverdi, høy show-faktor osv. blir veldig i fokus, i stedet for den jordnære og ekte forkynnelsen. Kule uttrykksformer blir gjerne helst viktigere enn budskapet.
Min personlige konklusjon: Boka var inspirerende å lese. Spesielt interessant er det i lys av boka å se på dagens menigheter hvor man ofte har gitt en prest / pastor og et styre / eldsteråd alt for mye makt og særrettigheter etter mitt syn. Masse tid benyttes også på aktiviteter og drift av menighetslokalene i stedet for å bruke tiden på mennesker. Når det gjelder konseptet husmenigheter er jeg nok ikke helt moden for å sette i gang med dette ennå.
Lenker:
- Sjur Jansen: BYGGE MENNESKER: Hva kan vi lære av første kristne?
- Sjur Jansen: BYGGE MENNESKER (blogg)
- Sjur Jansen: Urmenighet. De første kristne holdt samlinger i hjemmene rundt et måltid. Et sted i kirkehistorien rotet vi oss bort.
- Sjur Jansen: Urmenighet. Eksempler på husmenigheter i Bibelen
- BRR: Min tro og andre innlegg i kategori protest kristendom i denne bloggen.