Eiendomsskatt, I don’t like it!

(Sist oppdatert 15.09.2019 @ 22:06 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Hus, hjem og bolig

Eiendomsskatt, I don’t like it!

Normalt sett betaler jeg min skatt med glede og uten å irritere meg. Det er helt OK med dagens skattenivå for å få tilgang på alle de «gratis» velferdsgodene (finansiert via skatteseddelen) vi har i Norge. Det er flott at alle her i landet uavhengig av inntekt og familiebakgrunn kan få seg en utdannelse samt tilgang på nødvendig medisinsk behandling. Man slipper å “blakke” seg for å få tilgang på slike viktige goder.

Å betale avgifter for vann, kloakk, renovasjon (søppel) og feiing er helt ok. Her får man noe tilbake for pengene som kreves inn. Jeg har heller faktisk ikke noe imot å betale NRK-lisensen.

Men det er en skatt jeg IKKE liker: Eiendomsskatten.

Nei, eiendomsskatten liker jeg ikke!

Jeg føler at jeg får lite igjen for å betale denne skatten. Realiteten her jeg bor er at det er mange gatelys som ikke virker, kommunale vier er dårlig vedlikeholdt, vintervedlikeholdet med brøyting er dårlig, planlagt lekeplass i byggefeltet blir neppe noen gang bygget og generelt sett ikke all verdens gode tilgang på kommunale tjenester og tilbud.

Eiendomsskatt er en usosial styggedom har jeg sett enkelte hevde på nettet. Dette sier jeg meg delvis enig i. Skatten rammer blindt og svært tilfeldig, og det tas ikke hensyn til den enkeltes betalingsevne.

Hvor mye den enkelte må betale i eiendomsskatt virker også noe tilfeldig. Det finnes beregningsmodeller for dette, men av og til kan noen slippe billig unna mens andre blir hardt “straffet”. Et hus med enkel standard beliggende “feil sted” kan bli hardere skattet enn et høystandard hus med en skattemessig gunstig plassering. Det er også diverse alternative måter ute og går når det gjelder hvordan man takserer husene og eiendommene.

I kommunen jeg bor i er skattesatsen for 2017 satt til 4 promille ut fra Skatteetatens boligverdier. Verken maksimal skattesats eller maksimalt beregningsgrunnlag er nådd ennå. Det kan ennå bli MYE dyrere. Som kjent (?) bor vi i utkantstrøk på landsbygda.

Fra vi flyttet til Flatraket i Selje kommune i 2014 og fram til nå (2017) har eiendomsskatten gått fra kroner 0,- til over kroner 8.500,- pr. år og videre opp til kroner 9.420,- pr. år i 2018. Dette er noen kroner å betale som vi får lite igjen for. Skatteøkningen har også vært kraftige i løpet av de tre siste årene, mye større enn den generelle konsumprisindeks-utviklingen. Men: Så har FAKTISK utviklingen snudd noe i positiv retning! Eiendomsskatten for vår del i 2019 er på kroner 6.477,- (3 promille av skattetakst), som faktisk er en god reduksjon fra de foregående årene. I tillegg kommer det avgifter og gebyrer for vann, renovasjon, feiing og avløp da.

Nå med den pågående kommunereformen blir vel alt så meget mye bedre. Selje kommune skal slå seg sammen med Eid kommune (Stad kommune). Alle problemer og utfordringer blir løst, inkludert eiendomsskatt-utfordringen. Vi vil oppleve at det “flyter av melk og honning” (jf. Bibel-vers i 2. Mos. 3.17) her vi bor, og det blir ikke lenger behov for innkreving av eiendomsskatt. (Hvis noen lurte: Selvsagt er mye av teksten i dette avsnittet ironisk skrevet.)

Eiendomsskatten kunne vi godt ha vært foruten!

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert