Diskusjonsfora = Kloakk

(Sist oppdatert 16.04.2021 @ 7:05 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Diskusjon forbudt!

Det finnes mange diskusjonsforum og kommentarfelt ute på nettet. Beklageligvis vil jeg hevde at mange av dem er i ferd med å bli helt ødelagt av useriøse og usaklige diskusjoner og nettroll. Enkelte fora minner mer om rene kloakkutslipp enn reelle arenaer for meningsutveksling.

Et viktig prinsipp i Norge og andre demokratiske land er ytringsfriheten.  Imidlertid vil jeg hevde at det også følger et visst ansvar med denne friheten. Det er vel og bra å diskutere de fleste typer av aktuelle saker og problemstillinger på nettet, men en viss folkeskikk, respekt og seriøs oppførsel bør man vise overfor dem man diskuterer mot.

Mange diskusjonsfora som jeg har besøkt i den senere tid inneholder masse “støy” i stedet for reelle diskusjoner. I stedet for å diskutere sak går man til personangrep mot dem som har en annen mening enn seg selv. Primitive hersketeknikker slik som latterliggjøring er flittig i bruk. Enkelte er også svært flinke til å mistolke det den andre part skriver.

De fleste diskusjonssider har sine troll som driver med trolling. De driver diskusjon og drittslenging kun for å få folk til å hisse seg opp og “bite på kroken”. Det blir ikke en reell konstruktiv diskusjon og meningsytring ut av slikt. Mange nettroll er i farta på Internett.

Tidligere var det en del som hevdet at seriøsitetsnivået på diskusjonene ville bli bedre hvis man fikk vekk anonyme innlegg. Nå må man de fleste steder identifisere seg med navn og nummer, men likevel har ikke seriøsiteten tatt seg nevneverdig opp slik som jeg kan bedømme det. Å diskutere på nettet er mer upersonlig enn å stå rett foran en person å argumentere, og i slike nettfora viker det som om enkelte helt legger bort hjernen når det blir diskutert og debattert.

I tillegg til rene diskusjonsfora er det mange nettaviser som har åpnet opp for kommentarer under redaksjonelt skrevne artikler. Også her er det tydelig at det meste av usakligheter tillates. Det er sjeldent man ser at redaksjonene griper inn for å slette kommentarer som egentlig er langt på siden av saken som diskuteres.

Diskusjonsforum og kommentarfelt blir gjerne et åsted for edder og galle. De som debatterer er mer opptatt av kverulering og hersketeknikker enn saklige og konstruktive diskusjoner. Å diskutere med personer som selv mener at de alltid har rett og at deres meninger er de eneste korrekte har liten hensikt.

Enkelte deltakere i nettdebatter mangler helt totalt ydmykhet og respekt overfor meddebattanter. Hvis man ikke er interessert i en bred debatt med både for- og mot-argumentasjon i en sak kan man like godt stå over hele diskusjonen. Det er rett og slett ikke alltid rom for saklig diskusjon, meningsutveksling og debatt.

De som kun er interessert i sin egen stemme og å tvinge ned over hodet på andre sitt subjektive syn bidrar ikke med verdi til en debatt. Forutinntatte og helt låste meninger fra en debattant i en sak bidrar ikke til utvikling og læring. I en debatt bør man være åpne for motargumenter og med muligheter for å bli påvirket.

Bruk av begreper slik som politisk korrekt og/eller religiøs korrekthet er en uting uansett hvilken side som trekker fram dette maktbegrepet. Når slike begreper bringes inn i diskusjonen ender et ofte med at annerledestenkende blir utestengt eller ikke får vektlagt sin argumentasjon i diskusjonen. Bruk av slike begreper og stempling av meningsmotstandere som det ene eller det andre er kun ren hersketeknikk eller maktspråk.

Selv liker jeg godt en frisk diskusjon der jeg kan få brynt mine meninger mot andre som har et annet syn på saken. Likevel har jeg i den senere tid valgt å være lite aktiv i diskusjonsfora og med å legge inn kommentarer. Jeg orker rett og slett ikke å forholde meg til all den støyen som finnes slike steder. Jeg har ikke noe behov for å bli hengt ut som person eller latterliggjort pga. jeg har mine fullt lovlige meninger som i noen tilfeller kan være avvikende for det “politisk korrekte”.

Et diskusjonsforum som etter mitt syn inneholder for mye “kloakk” er den kristne dagsavisen Vårt Lands verdidebatt.no. Kristne (religiøse) diskusjonssider er muligens spesielt utsatte, da den åndelige dimensjonen også kommer inn i bildet. Det er mulig å dømme meddebattanter for å fare med vranglære, ikke være Bibeltro / kristne nok, true med dom og helvete, ilegge personer motiver de ikke har, feiltolke med vilje osv.

Fra nyttår 2017 blir det visstnok strengere håndhevelse av retningslinjene. Brudd på dem kan føre til kortere og lengre utestengelser. Muligens får de også kontroll med «falske» / «anonyme» profiler samtidig? Muligens blir seriøsiteten høyere på sikt så snart kontrollen blir bedre?

Selv er jeg noe usikker på om de noen gang klarer å få kontroll på galskapen. Enkelte potensielt gode innleggsskribenter vil nok fortsatt vegre seg for å stikke sine hoder fram i redsel for å bli dømt nord og ned av “mobben”. Å dulte borti kranglevorne kristne i nettdebatter er ikke bare-bare.

Oppdatering desember 2018 om Verdidebatt.no: Muligheten for å legge inn kommentarer til publiserte innlegg har blitt stengt ned, og nye innlegg som ønskes inn på siden må gå gjennom moderering (“sensur”). Slettes ikke alle innlegg slipper gjennom nåløyet. Tiden med Verdidebatt.no som en toveis kommunikasjons- og diskusjonsplattform (debattforum) er altså over.

Nå framstår Verdidebatt.no som en elektronisk utgave av gammeldagse leserbrev i trykte aviser. Det ble nok for mye “grums” for Vårt Land som medførte at denne beslutningen ble fattet om å egentlig legge Verdidebatt.no som en levende debattplattform med kommentarmuligheter død. Åpne kommentarfelt ble tydeligvis en trussel eller et stort problem for avisen til slutt.

Normalt sett er jeg skeptisk til nettsiden Søkelys, men de har skrevet noen ord rundt dette at Vårt Land har avviklet debattforumet “Verdidebatt” som kan være greit å lese.

Selv er jeg fortsatt abonnement på avisen Vårt Land, men det er vel på tide å snart telle på knappene om jeg skal fortsette med dette. Avisen blir jo bare særere og særere, og mindre og mindre opptatt av folk flest og det som opptar dem.

 

Det er enkelt og greit svært dårlig kommentarfeltkultur menge steder ute på nettet. Dette gjelder også blant kristne og i kristne media. Normalen ser ut for å bli usaklig sverting av person, dømming, sette folk i båser, demonisering av meddebattanter, snikksnakk, hatkampanjer samt ondsinnede og usaklige personangrep i stedet for å fokusere på sak.

Personlig har jeg i hovedsak valgt å holde meg borte fra Verdidebatt (og DagensDebatt) i den senere tid og i stedet benyttet meg av bloggen min til mine utsagn. Jeg får langt ifra så mange lesere her i bloggen, men jeg slipper unna personangrep, bli ilagt meninger jeg ikke har og å bli dømt som ikke god nok kristen. Det blir fort for belastende å stikke fram nesa si på Verdidebatt eller DagensDebatt.no for den del. Meningsløs kverulering er ikke min stil.

En annen ting med diskusjonsforumene Verdidebatt.no og DagensDebatt.no: Det virker som en billig og enkel måte å skaffe seg journalistisk stoff til e-avisene bak deres betalingsmurer samt til papiravisene sine (Vårt Land og Dagen). Selv abonnerer jeg på avisen Vårt Land, og til tider synes jeg det er litt vel mye stoff og sider som kommer fra innlegg på Verdidebatt.no

I etterkant etter skriving av dette innlegget har mange nettsider og aviser kuttet ut muligheten for å kommentere. Flere og flere har stengt ned sine kommentarfelt, eller har kraftig moderering. Ikke så rart, i og med at såpass mye kloakk publiseres via åpne kommentarfelt.

I stedet for å bruke journalister til å skape innhold benyttes utvalgte innlegg fra diskusjonsforumene. Fint og flott på en måte å slippe til flere stemmer, og avisene har vel alltid hatt innslag av leserinnlegg i sine aviser. Likevel synes jeg det kan bli litt mye av det gode av og til. Jeg er noe skeptisk til å betale for et journalistisk produkt som mer og mer fylles med ikke-journalistiske innlegg fra debattanter på diskusjonsforum.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Comments are closed.