De særnorske tegnene æøå skaper ennå trøbbel!

(Sist oppdatert 31.05.2024 @ 10:42 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Penn (kulepenn) og skriving

Den som “oppfant” bokstavene æøå / ÆØÅ (nordiske “spesialtegn”) har gitt oss masse trøbbel og utfordringer! Fra “tidenes morgen” innenfor IKT / IT (som tidligere het data og/eller EDB) har de særnorske tegnene æøå / ÆØÅ skapt trøbbel. Det var neppe tenkt på at verden skulle bli såpass internasjonal og grenseløs når de særnorske bokstavene ble innført. Spesielt med utskift og filnavn har bokstavene ofte vært et problem. Og det er ikke helt fritt for at de ennå skaper trøbbel.

Jeg ble august 2016 – nok en gang – minnet på disse problemene ved at det dukket opp problemer med bildevisning av enkelte bilder i noen artikler i min personlige blogg – blogg.brr.no – som du nå leser denne artikkelen i. Det viste seg at bildene som ikke lenger ville la seg vise hadde æøå / ÆØÅ i sine filnavn. At enkelte bildefiler i min blogg har hatt de særnorske tegnene i sine filnavn har fungert fint i flere år. Plutselig var det slutt på at dette gikk bra.

Jeg har måttet omdøpe filene til å ikke ha æøå / ÆØÅ i filnavnet. Dessuten har jeg i artiklene måttet fjerne gamle lenker og lagt inn de nye bildelenkene til de nye filnavnene.

Generelt samt litt om problemene med bloggen

Om det er bloggeløsningen WordPress som har “innført” problemet, eller om det er noe som har skjedd på webhotellet (Linux med Apache webserver) vites ikke. Irriterende problem var det, og som sagt ble jeg minnet på at de norske bokstavene ennå kan skape trøbbel i IKT-verdenen. De norske spesialtegnene er i enkelte sammenhenger den dag i dag fortsatt til besvær for noen IKT-løsninger.

Særnorske og særnorske tegn. Nordiske spesialtegna er vel en bedre beskrivelse. Også danskene benytter seg av æøå og ÆØÅ, mens svenskene på sin side har varianten med bruk av ÅÄÖ og åäö. På færøysk og islandsk benyttes spesialtegn slik som á, í, ú m. m.

Jeg delte lenken til denne artikkelen på Facebook blant mine venner der, og en av kommentarene jeg fikk velger jeg å gjengi:

Dette er vel strengt tatt å sette problemstillingen på hodet. IKT er og skal være en tjener for folk og land. Dvs det er IKT som skaper trøbbel for brukerne. Antar at IKT takler f.eks. kinesisk og de har vel mange flere “spesialtegn” – så dette handler vel egentlig om IKT bransjens manglende evne/vilje til å tjene brukerne 🙂

 

Så sant som det er sagt det som står ovenfor. IKT skal være et hjelpemiddel eller verktøy, og det er IKKE IKT-systemene som skal ha hele styringen og foreta alle bestemmelser. Det som kan være en delvis forklaring på utfordringene er at Norge er og blir et lite land og et lite IKT-marked. Det bruker neppe alltid nok ressurser og midler (ikke prioritert tilstrekkelig) på å tilpasse systemer fullt ut til norske forhold.

Innenfor IKT er det nok innimellom litt mye teknologideterminisme, dvs. teknologien styrer samfunnsutviklingen uten (med liten) innvirkning fra mennesker. I stedet er det nok vi mennesker som i større grad burde ha styrt utviklingen og ikke funnet oss i at problem X og Y oppstår pga. teknologien er slik. Teknologien skal være et hjelpeverktøy for oss mennesker og ikke styre oss og sette begrensninger. Teknologien skal være til hjelp for og for å tjene oss mennesker og brukere. Krav må kunne stilles til teknologien!

Det finnes jo andre land som bør ha mye større problemer med tegnsettet sammen med IKT enn Norge. F. eks. tenker man fort på både Kina, Japan og også på den arabiske verden (arabisk). Det som vel gjør Norden noe spesielt er at vi ikke er så mange sjeler her nordpå i våre små land, og vi er på ingen måte verdens navle. All verdens ressurser settes nok ikke inn på å løse våre sære problemer.

Litt mer teknologisk jordnært igjen: Innenfor HTML/nettsider er det ofte utfordringer med tegnsettet. Fine uttrykk slik som UTF-8 og ISO-8859-1 finnes der. Og i en av mine MySQL / MariaDB databaser ser jeg at “latin1_swedish” benyttes som kode- og tegnsett, og ikke “utf8_general_ci” . Kluss her kan føre til at æøå blir noen uforståelige hieroglyfer, noe som jeg blant annet selv fikk oppleve da jeg i sin tid skulle flytte bloggens SQL-base fra min lokale Windows PC til Domeneshop sitt webhotell. Også under blogg-havariet (se lenke nedenfor) var tegnsett og de norske tegnene del av problemet.

Bloggen kjøres fra Domeneshop sitt web-hotell, og der benyttes Linux (Debian) som OS. Når jeg publiserer og betjener bloggen min benytter jeg meg i hovedsak av en Windows klientmaskin sammen med FTP-program (FileZilla) og nettleser (i hovedsak Chrome). Kryssing fram og tilbake mellom de ulike plattformene kan være noe av årsaken til at problemene oppstod. Ikke alltid kompatibilitet og integrasjonen er så god som det hevdes.

Andre steder med æøå-problemer

Selv har jeg jo bokstaven ø i mitt navn. Har sett mange rare gjengivelser av mitt navn pga. denne bokstaven. Blant annet flyselskaper har vel ennå trøbbel med å få til en skikkelig ø i mitt navn.

Utskriftstest

Utskriftstest. Noe preget av tidlige tiders (og nåtidens) problemer med ÆØÅ og æøå.

 

En typisk vri på navnet mitt fra en mottatt e-post: Kjære Bjrn Roger Rasmussen. (Her klarte de å få æ i kjære korrekt, mens ø i Bjørn ble for “komplisert”.)

Jeg er abonnent på den kristne dagsavisen Vårt Land, og også her sliter de i hvert fall med bokstaven ø på sin nettside:

Avisen Vårt Land sin nettside med innlogging, hvor ø-en i mitt navn har blitt noe helt annet.

 

Ø har blitt til en à i navnet mitt der, ja.

Fortsatt er det mange IKT-systemer som har problemer med å takle æøå / ÆØÅ i filnavn, og mange steder er bruk av de norske bokstavene ikke godkjent i passord som settes.

Til og med nå – i år 2021 – er det innimellom problemer med de norske tegnene. Dette eksempelet er hentet fra arbeid 6. september 2021, hvor Outlook plutselig fikk det for seg at programmet ikke skulle tolke disse bokstavene på riktig måte:

Outlook “sliter” innimellom med de norske tegnene æøå.

 

August 2023 la jeg merke til at det i forbindelse med varebestillinger (IKT-utstyr) på jobb blir noe kluss med norske bokstaver i ordrebekreftelsene som mottas via e-post (Outlook):

Norske tegn og visningen av disse – her både å og ø i Måløy – er fortsatt et problem år 2023.

Kundereferanse satt til “Måløy legekontor”, som blir gjort om til “Måløy legekontor” i Outlook sin visning.

Og problemet vedvarer over til år 2024:

Problemer med ø og å, Måløy.

Problemer med bildegalleriet

Desember 2020 og januar 2021 var det igjen litt norsk tegnsett-problematikk. Denne gangen gikk det ut over mitt foto-/bildegalleri – foto.brr.no – på adressen https://www.brr.no/cpg-galleri/og/eller foto.brr.no. Galleriet benytter seg av PHP-løsningen Coppermine Photo Gallery, for tiden versjon 1.6.x.

Det er en stund siden oppdateringer har blitt lagt inn eller foretatt, men plutselig fikk løsningen “lyst” til å gi meg problemer med de norske bokstavene / tegnene æøå. I stedet for å vise æøå ble det vist slik:

 • æ = æ
 • ø = ø
 • Ã¥ = å
 • Æ= Æ
 • Ø = Ø
 • Ã… = Å

Eksempel på en tilnærmet uleselige tekst:

 • “Uvær fotografert fra Storevika, Flatraket. Regn og vind med storm i kastene selv om det er juli mÃ¥ned og pr. definisjon skal være sommer.”

De særnorske bokstavene (æøå) til besvær nok en gang, og denne gangen i forbindelse med bildegalleriet.

 

Bildegalleriet har i uminnelige sider vært konfigurert med “Unicode (utf-8)” som tegnsett. Ingen endringer, justeringer eller oppdateringer har blitt gjort fra min side forut for problemene. Muligens er det web-hotellet som har gjort en oppdatering av sine web-servere og/eller SQL-servere, som igjen har gitt meg problemer.

Selv var jeg noe “feig” (redd for å skape inkonsistens og ikke-fungerende database) gjennom at jeg ikke tok sjansen på å jobbe direkte mot databasen for å få orden på tingene. Det hadde nok vært mulig å bruke noen SQL-besvergelser – søk og erstatt – direkte med databasen for å løse problemene. I stedet gjorde jeg alt via nettleser og bildegalleriets administrative nettside, hvor jeg brukte søk og erstatt i nettleseren for å få erstattet f. eks. ø med ø.

Litt jobb var det, men problemene er i hvert fall over for denne gang.

Avslutning

Altså: ÆØÅ og æøå er spesialtegn som også den dag i dag kan skape besvær innenfor IKT, selv nå i de moderne digitaliseringstider. IKT-teknologien har altså ennå ikke kommet over noen slike banale barnesykdommer som dette selv om enkelte hevder at teknologien har blitt moden.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

3 kommentarer til De særnorske tegnene æøå skaper ennå trøbbel!

 1. Kun en kommentar for å sjekke at kommentar-funksjonen fungerer sammen med antispam-løsningen som jeg har installert.

 2. Leif E Broch says:

  Hei og takk for sist.Nå har jeg fått samme problemet og har leitet nettet rundt og hva finner jeg til slutt? Din bloggpost som ga meg en aha-opplevelse. Hos meg vises alt ok, men problemet kommer når jeg kjører backup eller laster ned med ftp.

  • Takk for sist, ja! Verden er ikke så stor når Googling fører til med at du ender opp i min blogg!

   WordPress bloggløsning har i hovedsak vært et OK bekjentskap, men jeg hatt noe problemer og små-havari. Blant annet er ikke norsk tegnsett helt rett fram alltid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *