Campingvogner og bobiler brukt som hytter

(Sist oppdatert 17.07.2023 @ 19:50 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Campingvogn

Jeg var sommeren 2013 utom Skadbergsanden i Egersund. Dette medførte at jeg ble minnet på hva jeg mener om campingplasser med campingvogner og bobiler som står fast stasjonert hele året og mer eller mindre blir brukt som hytter. Jeg er imot at slikt er tillatt. Jeg ser på det som både visuell forurensning og ikke minst en lurerimåte og et smutthull til å få seg en “billig” hytte.

I de senere år har det blitt mer og mer vanlig med store campingvogner eller husvogner som står permanent på et sted hele året. I tilknytning til vogna blir det ofte både montert plattinger, det anlegges hage og et stort fast spikertelt blir montert. Campingvognene står spredt rundt hele landet på mer eller mindre lovlige campingplasser og oppstillingsplasser.

Campingvognene med sine installasjoner er ofte lite flyttbare. Det vil ta en god del tid å få montert ned utstyret og få ryddet området der vognene har stått. Ofte må det til både kranbiler og spesialbiler for å få flyttet og kjørt bort vognene.

Etter mitt syn er slike store fast stasjonerte campingvogner med alskens tilleggsutstyr en lurerimåte for å få seg en billige hytte. Man slipper også unna byråkratiet med å innhente byggetillatelse og slike ting. Estetisk sett er heller ikke svære campingvogner med plattinger og spikertelt noe fint skue. For sikkerhetsskyld ligger også ofte slike campingplasser på fine steder der vi andre ferdes, gjerne godt synlig langt en strand eller annet sted hvor friluftslivet kan nytes.

Å ha en campingvogn eller bobil som man reiser rundt med på ferie har jeg absolutt ingenting imot. Det jeg er imot er campingvogner og bobiler fast montert og brukt som en helårig hytte uten at det har blitt søkt om byggetillatelse. Mange av campingvognene rundt forbi er mer å regne som en permanent og fast installasjon enn en midlertidig og flyttbare installasjon.

Jeg fatter og begriper ikke at politikere og andre med makt og myndighet bare sitter stille og tillater slikt.

Jeg driver ikke med Jantelov eller misunnelse rundt dette temaet. Min agenda er enkelt og greit at:

  1. Fast plasserte campingvogner eller tilsvarende med spikertelt og tilbehør er visuell forurensning. Minner mest om slum og er alt annet enn fint å se på. Kvaliteten på nærmiljø og natur blir redusert av landsbyene med fast plasserte blikkskur som dukker opp. Og:
  2. Slikt fastplassert utstyr er en lurendreier-måte for å få seg ei hytte som ikke krever omstendelige søknadsprosesser rundt byggetillatelser osv.
  3. Skaper også uheldige og potensielt farlige situasjoner + irritasjon de gangene bobilene eller campingvognene er ute i trafikken.

Hvordan produsentene klarer å lage campingvogner, bobiler og spikertelt med så teit og elendig design lurer jeg også av og til på. Campingvogner er alt annet enn fine, og det samme kan sies om bobiler. De fleste bobiler man ser rundt på de norske veiene er i mine øyne “stein stygge” når det gjelder design og formspråk!

For noen stygge blikkbokser av noen bobiler og campingvogner. Designerne og produktutviklerne som driver med utformingen av nye produkter bør ikke være noe særlig stolte av jobben de gjør. (Joda, masse fancy utstyr og fint innvendig, men jeg tenkte nå mest på utsiden da med denne kritikken min.)

STYGGEDOMMENS produkter, i form av bobil og campingvogner!

 

Ellers synes jeg folk, dvs. nordmenn, er noe rare når det gjelder bruken av campingvogner og bobiler, eller hytter og båter for den saks skyld. Man bor til daglig i store og flotte hus, men i helgen stresser man i vei av sted til en trang fritidsbolig. Nå skal det sies at i de senere årene har både størrelse og standard på slike fritidsboliger blitt betydelig høyere og bedre enn tidligere, men likevel har vel de fleste det enda bedre hjemme enn på hytta (campingvognen, bobilen, båten eller hva det måtte være som benyttes til helge- og/eller ferieovernattinger). Riktignok har jeg litt forståelse for bruken av og behovet for en fritidseiendom hvis man bor i en trang leilighet i en støyende storby.

Men: Jeg liker heller ikke at campingvogner og bobiler er ute i trafikken på våre veier, noe jeg har skrevet mer om i artikkelen / innlegget “Dårlige veier og uvettig bilkjøring“. Mange norske veier egner seg dårlig for slike kjøredoninger, og en del av sjåførene er ikke noe særlig bra kvalifisert til å kjøre rundt på disse store doningene. Spesielt utlendinger på tur i sine bobiler på smale norske bygdeveier kan være ganske så irriterende, da de slettes ikke er kompetente sjåfører for slike settinger kombinert med at de tror at de “eier” hele verden rundt seg (har særrettigheter i trafikken).

Min enkle konklusjon: Nei til permanent parkerte campingvogner brukt som (ulovlige) hytter! Og egentlig sånt strengt tatt totalt nei takk til at campingvogner og bobiler i det hele tatt finnes! 

(Denne artikkelen er en revidert versjon av et innlegg jeg publiserte i min gamle blogg i år 2009.)
image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert