Boligmoter, bygge og bo

(Sist oppdatert 10.04.2023 @ 15:37 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Hus, hjem og bolig

I mange bransjer er det trend- og motemessige svingninger, noe som også er tilfelle når det gjelder design og innredning av hus og hjem. Etter først å ha fått bygget eget hus i Egersund år 2005 (byggeår 2015) for deretter å kjøpe brukt hus på Flatraket år 2014 (byggeår 2006/utvidet i 2011), har jeg gjort meg noen tanker og synspunkter rundt boligmoter.

Jeg er ikke nødvendigvis særlig enig med de rådende trendene til enhver tid. Av og til synes jeg valg som var vanlig tidligere er vel så gode som dagens moter.

Litt om min avvikende smak:

Gipstak vs. takplater

I vårt tidligere hus hadde vi noe så kjedelig som ferdigmalte takplater. Skjøtene mellom hver av takplatene viste igjen, men jeg tenkte aldri på at dette var plagsomt eller stygt. Jeg var rett og slett godt fornøyd med takplatetak.

Dagens hus har fra tidligere eier blitt utstyrt med slette gipstak. Dette kan være fint hvis takene er bra sparklet og fint malt. Hos oss mangler nok «den siste touchen» på at det skal bli perfekt. Så lenge jobben ikke er fullkomment utført synes jeg rett og slett ikke at gipstak er så mye å rope hurra for designmessig. Dessuten tåler ikke gipstak all verdens mye før hakk oppstår.

Konklusjon tak: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt ferdigmalte takplater for min del. Slike plater fungerer helt greit.

Laminat / parkett vs. gulvbelegg

Fra “gamle-huset” var jeg vant med gulvbelegg (vinyl) og på enkelte rom til og med teppefliser. Dette fungerte helt greit. Så fint ut og var praktisk i bruk.

I dagens hus har vi noe gulvbelegg, men det er også en del laminat. Laminatgulv hadde jeg selv aldri valgt selv. Det er hardt å gå på og virker kaldt. Dessuten fører gulvet til en vanvittig slitasje på sokker og mine problemer med hard hud på føttene har ikke akkurat blitt forbedret av dette harde gulvet.

Parkett har jeg ikke noen særlig erfaring med. Det er nok litt mindre hardt enn laminat, men en ulempe jeg har lagt merke til hos mange er at slike gulv fort blir stygge. Hvis man mister noe i gulvet blir det hakk i parketten. Parketten kan pusses ned for deretter å bli lakket på nytt, men dette blir vel både dyrt og mye arbeid.

Konklusjon gulv: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt gulvbelegg for min del. Slike gulv fungerer helt greit.

Fliser vs. gulvbelegg / tapet / veggbelegg

Dagens hus har fliser på badegulv og delvis fliser oppover veggene på de samme rommene. Vi har også en spisestue med fliselagt gulv.

Jeg synes personlig ikke fliser er særlig fint. Blir veldig sterilt og institusjonspreget, i hvert fall med såpass “trauste” fliser som forrige huseier har fått montert i vårt hus. Fliser på gulv er i likhet med laminat hardt å gå på og virker kalde. Varme i gulvene fører til at temperaturproblemet elimineres, men fortsatt er og blir de harde å gå på. Vi har også noen fliser som har fått skader etter ting som har blitt mistet ned på dem før vær tid.

Det er også litt fliser på baderomsveggene. Jeg synes rett og slett ikke fliser på vegg heller er særlig fint. Fugene mellom enkelte av flisene begynner å bli stygge (misfargede), og dette bidrar ikke til å heve det visuelle uttrykket.

I det gamle huset hadde vi gulvbelegg beregnet på baderom på badene samt baderoms-tapet / veggbelegg på veggene. Selv likte jeg mye bedre denne løsningen enn den løsningen vi har «arvet» i dagens hus.

Konklusjon gulv / vegg: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt gulvbelegg og tapet / veggbelegg, eventuelt ferdige baderomsplater, for min del. Slike løsninger hadde etter mitt syn fungert bedre enn fliser.

Tapet / miljøstrie vs. ferdigmalte veggplater

I “gamle-huset” hadde vi mange rom Huntonitt ferdigmalte veggplater. Denne løsningen fungerte greit. Fine å se på og enkelt å holde rene.

Dagens hus har en del bruk av tapet og miljøstrie. Ikke alt tapetseringsarbeid er like fint utført, noe som trekker ned det visuelle uttrykket. Det er også noen småstygge hjørner og steder hvor tapeten har begynt å løsne eller buler.

Heldigvis er det lite med gipsvegger i huset vi har. Gipsvegger er noe stort tullball! Kompliserer festing av bilder og hyller på veggene og ikke minst kan fort få et hull hvis man er litt uheldig.

Konklusjon vegg: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt en god del bruk av ferdigmalte veggplater / panel for min del. Slike vegger monteres hurtig, ser fine ut og kan lett vedlikeholdes.

Integrerte spotter vs. annen belysning

I “gamle-huset” hadde vi i hovedsak unngått montering av integrerte spotter. Kun på et bad hadde vi slik løsning. Husker elektrikerfirmaet stusset litt over at vi ikke ville ha mer spotter, da integrerte spotter både da og nå var på mote.

Dagens hus har mer integrerte spotter enn jeg liker. Vanskelig er det å skifte pærene når de går og jeg synes ikke effekten og/eller designet er særlig pent.

Jeg skulle gjerne ha hatt mer “gammeldags” belysning med taklamper eller eventuelt spotter som ikke er integrerte (3 eller 4 spotter på en «klons» eller skinne/stang).

Konklusjon belysning: Jeg har tidligere ikke vært særlig glad i integrerte spotter, og dette å bo i et hus som likevel har integrerte spotter har gjort meg enda mer skeptisk. Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt andre belysningsløsninger enn integrerte spotter / downlight.

Vegghengte toaletter vs. gulv-monterte toaletter

Dagens hus har vegghengte/veggmonterte toaletter. Dette har jeg ikke helt forstått vitsen med. Med det ene toalettet har vi diverse småproblemer, og når alt er bygget inn i veggen og fliselagt utenpå er det vanskelig å få gjort noe med problemene.

I vårt tidligere hus hadde vi “gammeldagse” gulvmonterte toaletter. Jeg synes disse var vel så gode som dagens vegghengte toaletter.

Konklusjon toaletter: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde det blitt gulvmonterte toaletter. Jeg forstår ikke vitsen med vegghengte.

En annen side med toalettene er nedspylingen (lav kapasitet). Jeg synes mange ganger det er noe dill å få toalettene til å skylle ned etterlatenskapene. Ofte må det til flere runder med skylling, inkludert litt ventetid mens toalettet tapper inn vann i tanken. Det spares for mye på vannet, og utformingen av skåla er slik at det ikke funger optimalt med spylingen. Som så mange ganger før: For mye design, alt for lite tenkning på det praktiske.

Hippe og kule produkter vs. kjedelige kvalitetsprodukter

Noterer meg også at en del produkter til bruk innvendig i hus kan være hippe, kule og dyre uten at de nødvendigvis er særlig gode/holdbare eller praktiske. Jeg er mer glad i praktiske produkter enn ubrukelige ting som har et bra design.

Konklusjon diverse produkter: Praktiske produkter og ikke trendy designprodukter ønskes.

Sentralstøvsuger vs. «vanlige» støvsugere

Både i vårt gamle hus og dagens hus har vi sentralstøvsuger. Å få med seg den uhåndterlige slangen fra sentralstøvsugeren rundt forbi i huset og spesielt mellom etasjene er ikke alltid helt bare-bare. Den henger seg opp, krøller seg og vil slettes ikke være med.

Jeg sliter litt med å forstå at sentralstøvsuger er så mye bedre enn «gammeldagse løse» støvsugere. Disse var mer håndterlige under flytting enn den enkle sentralstøvsugerslangen.

En fordel med sentralstøvsugere skal være at utblåsningslufta som kan inneholde mikropartikler og «støvsugerlukt» føres ut av huset. Imidlertid har jeg forstått det slik at mange av dagens moderne «løse» støvsugere også har diverse filtre etc. slik at problemene med slike forhold ikke er så store lengre. Jeg merker heller ikke den helt store forskjellen i sugeevne mellom en standard sentralstøvsuger kontra en god vanlig støvsuger.

Konklusjon støvsuger: Hvis jeg skulle ha bygget på nytt eller totaloppusset dagens hus hadde jeg vært litt i tvil om jeg skulle gå for sentralstøvsuger eller ei. Gevinstene eller fordelene med sentralstøvsugere er ikke så store som jeg hadde trodd.

Utenpåliggende sprosser vinduer

Vi gjorde en tabbe i Egersund og kom til et hus med den samme tabben her på Flatraket. Hvem i all verden har funnet på tull-ballet utenpåliggende sprosser/falske sprosser på utsiden av vinduene?

Her på huset vårt er de nå historie. De har blitt demontert og kommer aldri opp igjen. Sprossene begynte å bli stygge og hadde trengt en grundig runde med maling hvis de skulle ha blitt brukt videre. Da jeg synes juksesprosser er stygge samt tar en del lys og utsikt ble de pensjonerte i stedet for å få seg en oppussing.

Konklusjon utenpåliggende (“kunstige”) sprosser vinduer: Slike sprosser er noe stort tull og skal ALDRI mer få være en del av huset jeg bor i.

Kjøkken

Nå er jeg muligens stygg: Hvorfor i himmelens navn kjøper noen IKEA kjøkken? Jeg klarer ikke å forstå det!

I vårt gamle hus hadde vi kjøkkeninnredning fra Norema. Denne var vi veldig fornøyde med. I dagens hus er det derimot en kjøkkeninnredning fra Ikea.

Vårt Ikea kjøkken er fra huset var nytt, dvs. år 2006. En del forbedringer kan selvsagt ha funnet sted siden den gang. Konklusjonen er i hvert fall at vi ikke liker kjøkkeninnredningen vår. Det er for dyrt å skifte den ut ennå, men godvenn med den blir jeg neppe.

Kjøkkenet ser billig ut og tidligere eiere har nok selv prøvd å planlegge innredningen med variabelt resultat. Enkelte dører kan ikke tas opp før andre har blitt lukket igjen, men dører går ikke helt opp da håndtaket stanger mot veggen osv. osv.

Hvitevarene som har blitt kjøpt inn via Ikea sammen med kjøkkeninnredningen er også verdt å nevne. Platetoppen er vanskelig å betjene og steikeovnen lever sitt eget liv. Lenge etter at den har vært i bruk sviver og sviver den med irriterende viftelyder, tar gjerne en pause for så å starte opp igjen. Antar det er en nedkjølingsprosess den jobber med, men lydene er irriterende.

Oppvaskmaskinen er upraktiske og ikke særlig bra. Savner oppvaskmaskinen vi hadde i Egersund.

Konklusjon kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer: Her er det nok en viss sammenheng mellom pris og kvalitet. “Fattigmannskjøkken” fra Sverige vil jeg nok unngå i framtiden.

Kjedelige hvitevarer

En litt mer generell betraktning og fargeløse hvitevarer: Hvorfor skal alle hvitevarer være så kjedelige når det gjelder design og farge? Hvorfor kan man f. eks. som standard som oftest kun velge mellom fargene hvite, stålfarge og til nød svart?

Husker fra oppveksten at enkelte hadde grønne eller oransje komfyrer og at det også fantes en del fargerike kjøleskap. I de senere år har det vært lite utvalg i slike fargerike produkter.

Her i huset har vi kjøpt oss et kjøleskap som er vinrødt. Imidlertid er det ikke mange leverandører som leverer slike fargerike produkter.

Selv om jeg liker vårt fargerike kjøleskap savner jeg litt side-by-side – kjøleskapet vi hadde i Egersund med kaldt vann og isbitmaskin. Et slikt kjøleskap skulle jeg gjerne ha kjøpt på nytt, men på dagens kjøkken er det ikke ledig plass til en slik stor innretning.

Kjedelige vegger

Nok en generell betraktning angående farger på vegger: Kjedelige lyse vegger har vært på mote nå utrolig lenge. Jeg har selvsagt fått med meg at det har svinget noe over til mer bruk av farger helt i det siste, og enkelte har i de senere år gjerne hatt en kontrastvegg eller to med litt sterkere farger.

På 1970-talleg var det “in” med blomstrete tapet og på 1990-tallet var det kraftige farger på tapet med border som gjaldt. I en LANG periode etter dette var det lyse vegger, lyse vegger og enda mer lyse vegger som gjaldt. Alle hus så nesten ut som institusjoner.

Vårt hus har i hovedsak lyse vegger. Innimellom kunne det ha vært fristende å gå løs på en vegg eller tre med maling i sterke farger. Muligens skjer det en dag når jeg begynner å bli lei av å bo på “institusjon”?

Møbler

Møbler bør være gode i sin praktiske bruk. Å ha en designersofa som er vond å sitte i eller et bord som er totalt upraktisk blir for dumt. På viktige ting som f. eks. senger er det sentralt å tenke på kvalitet og komfort og ikke bare kjøpe det første og billigste man kommer over.

Hage

Hage er oppskrytt!

Hva er egentlig poenget med hage? Hage gir bare masse kjedelig og tidkrevende arbeid. Ja takk til tomt med minst mulig hage eller hage naturell. Beklageligvis har vårt hus alt for mye hage og pr. dags dato er det mer eller mindre et katastrofeområde ?.

En artig kommentar om hage og alt dette medfører stod å lese hos Dinside (lenke). Se også tidligere artikkel her i bloggen med tittelen “Hage er oppskrytt!”.

Sommeren 2018 lærte vi også at robotgressklippere er en uting. De kan skalpere pinnsvinn, og enda verre true det biologiske mangfoldet. Det biologiske mangfoldet kan bli ødelagt av robotgressklipperne som hele tiden holder plenene snauklippet, noe som ødelegger livsgrunnlaget for en del insekter. Hvis disse robotgressklipperne vrakes vil det komme mer blomster i gressplenene, som igjen vil tiltrekke seg sommerfugler, humler og bier (pollineringsjobb).

Selv er jeg ikke i besittelse av en slik enhet, og jeg har heller ikke plan som egner seg for en slik robotgressklipper. Hagen er for kaos til slikt fint utstyr. Gresstrimmer (“ryddesag”) er tingen i vår hage. Registrerer imidlertid at disse nymotens robotgressklipperne dukker opp som paddehatter i stort antall hos naboene rundt oss.

Hus og vedlikehold

Det er en del arbeid med å eie et hus. Alltid noe som kan gjøres ute i hagen, annet vedlikehold både inne og ute må foretas og ikke minst må huset males innimellom. Og maling er både mye arbeid og kjedelig.
Har av dyrekjøpt erfaring fra Egersund lært at det bare er tull å kjøpe dyr maling. Brukte der Butinox Futura som skulle holde så lenge. Dette stemte dårlig med virkeligheten. Farge og glans bestod ganske lenge, men selve malingen flasset og ble slitt bort i løpet av kun få år. Så nå gidder jeg ikke å bruke mye penger på dyre malingstyper. Standardmaling er like greit å satse på.

Ting var nok bedre i “gamle dager” med mer giftstoffer i malingen som også bidro til lengre holdbarhet. Dessuten har muligens klimaendringene også sin skyld i at man ofte må male.

Husfarge

Norge blir gråere og gråere, og kjedeligere og kjedeligere. Med det tenker jeg på utvendig husfarge. Svært mange hus er malte i farger slik som hvitt, koks, kalk og grått. Spesielt grått og andre dempede farger har i noen år nå vært på moten. Sterke farger er mer eller mindre ut av motebildet. Husene skal være i nøytrale farger for tiden. (Minner helst om den tidligere østblokken der alt var grått.)

Her skyter jeg meg selv i foten. For tiden er vårt eget hus malt i grått. Har bare videreført den fargen huset hadde da vi kjøpte det, men jeg kunne så gjerne ha valgt noe mer spenstig. Tidligere hadde vi et gul-oransje hus, og jeg kunne godt ha valgt noe slikt igjen.

Boligmarkedet

Ellers er jeg glad for at jeg / vi kom oss inn på boligmarkedet da vi gjorde. Jeg synes av og til synd på dagens unge som skal etablere seg. De har gjerne høy studiegjeld, lite med egenkapital og lav ansiennitet slik at lønnsnivået er så som så. Og stakkers ung hvis han / hun i tillegg ender opp som offentlig ansatt med denne sektorens lave lønnsnivå.

Det er ikke lett å komme inn i boligmarkedet som ung. Brukte hus, spesielt i pressområdene rundt byene, blir ofte omsatt for «skyhøye» priser. Mange godt voksne og etablerte med finansene i orden kan uten problemer utkonkurrere de unge fra budrundene. Ofte må foreldrene hjelpe til for å få de unge inn på boligmarkedet.

Dagens regjering har heller ikke gjort ting enklere for de unge. Hele 15 % egenkapital legges det opp til som krav ved kjøp av bopel og innstramming av reglene rundt bruken av rammelån/fleksilån. Høsten 2019 foreslås det enda mer innstramminger: Finanstilsynet foreslår innstramminger i boliglånsforskriften, blant annet i form av reduksjon i maksimal gjeldsgrad og reduksjon i fleksibilitetskvoten.

Å bygge bolig selv er heller ikke særlig billig. Dagens krav (TEK17 m. m.) som stilles til nye boliger gjør at prisen skyter i været i tillegg til at håndverkertjenester etter hvert har blitt svært dyre. Hvis man i tillegg skal bygge et passivhus tvinger dette også prisen oppover. Pga. offentlige krav er det heller ikke så mange ting man kan gjøre selv heller som egeninnsats på et hus. Å bygge hus blir dyrt! Meget dyrt!

En annen sak er at det er ikke alle av oss som er særlig handy (“handymann”) av oss. Dessuten er det som nevnt mange ting man ikke har lov til å gjøre selv, hvis man ikke tilfeldigvis er fagutdannet. Hvem som helst kan ikke gyve løs på rørleggerarbeid eller elektrisk.

Arkitekttegnet bolig

Dette at arkitekttegnet hus, leilighet eller bolig brukes som et plussord ser jeg på som tullete begrepsbruk. Også de fleste kataloghus er vel som som oftest tegnet av en arkitekt, selv om huset man får fra en katalog ikke blir så unikt som et spesialtegnet hus. Jeg ser ikke på det som noe spesielt positivt eller som et pluss at en arkitekt har vært inni bildet, da dette i seg selv sier lite om sluttresultatet.

Hus tegnet av arkitekter er ikke alltid er så veldig praktiske i sin utforming, da det også finnes dårlige arkitekter og arkitekter som har en meget teoretisk tilnærming til jobben sin uten å se de praktiske sidene. At en arkitekt har tegnet et hus garanterer ikke for kvaliteten slik jeg ser det. Selvsagt kan andre enn arkitekter finne på å tegne et hus (teknisk tegnere, rene amatører osv.), men et slikt hus kan bli vel så bra det.

Andre momenter rundt bygge og bo

Hus kan fungere som statussymbol, og det er ikke tvil om at enkelte bygger over evne. Huset må jo være finere enn naboens. Luksuriøse og dyre løsninger velges, og standarden skal være ekstremt høy. Noen bygger også overdrevent store hus (i m2) i forhold til sine egentlige behov.

Teknologikåte nordmenn kan ikke få nok av alskens løsninger for “smarte” hus. Alt skal kunne styres, automatiseres og digitaliseres, med styring av all teknologi fra en App på mobilen eller tilsvarende. Muligens går noen litt vel langt i å putte inn teknologi i husene sine? Gadgetsyken angriper?

Enkelte blir hardt angrepet av oppussingshysteriet. Støtt og stadig skal hele eller deler av huset pusses opp, fornyes eller moderniseres, men det er slettes ikke alltid at dette strengt tatt er nødvendig. Ofte er det ønsker om en forandring som igangsetter oppussingen, eller vi blir påvirket av dem rundt oss som stadig driver på med slike prosjekter.

Innebygget meg her og der, hva er egentlig vitsen eller poenget? Å bygge inne alt har sine fordeler og ulemper, hvor jeg ofte føler at det estetiske vinner gjennom på bekostning av det praktiske. “Løse” produkter som ikke er innebygget kan i mange tilfeller fungere vel så bra som alt som på død og liv skal innebygges / integreres / innfelles (toalett, komfyr, steikeovn, mikro, kaffemaskin, oppvaskmaskin, belysning osv.)

Avslutning

Vi nordmenn liker tydeligvis å følge trender og teknologisk utvikling når det gjelder hus, hjem og hytter. Noe av grunnen til at vi nok ligger på verdenstoppen når det gjelder oppussing er vår gode økonomi og at såpass mange eier sin egen bolig. Å ta vare på sin bolig kan være økonomisk gunstig ved et eventuelt salg av eiendommen. Likevel kan det bli litt vel mye av det gode sett med mine øyne.

En forvirrende ting hvis man skal bygge hus eller kjøpe brukt bolig er alle de velmenende rådene som man får med seg på veien fra venner og kjente. Ofte er rådene motstridende og ikke alle av dem er like gode. Det beste er å gjøre sine egne personlige valg og ikke henge seg alt for mye opp i hva trendene eller personene rundt sier.

Dette var noen tanker jeg har gjort meg rundt å bygge og bo. Som eier av min tredje bolig (leilighet i Egersund, enebolig i Egersund og enebolig på Flatraket) har jeg fått litt innsikt i boligmarkedet og funnet ut at ikke nødvendigvis de gjeldende trendene til enhver tid passer for meg. Også med bolig må det være lov til å tenke selv og gjøre sine egne valg.

Lenker

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert