(Sist oppdatert 08.12.2024 @ 17:40 av Bjørn Roger Rasmussen.)
Boka «Sannhetens fall – en varslers undergang» – skrevet av og basert på opplevelsene til Per-Yngve Monsen – er i hus! Boka er på 470 sider, og den ligger klar og venter på at jeg skal få lest alle sidene i den.
Etter å ha fulgt hans blogg – Monsens Revelje – vet jeg jo hva det går i. Monsen varslet om kritikkverdige forhold på sin tidligere arbeidsplass i Fretex-systemet, med det resultat at han mistet jobben sin («ble vingeklippet») og var igjennom to rettssaker. Selv om han tapte rettssakene må jeg si at Fretex (og Frelsesarmeen) har opptrådt svært umoralsk, uetisk og lite kristelig. Å igangsette en vendetta mot Monsen etter helt legitim varsling sømmer seg ikke for organisasjoner med et kristelig utgangspunkt!
Boka har også en del ramsalt og berettiget kritikk mot Fretex-ledelse, NHO, NAV, diverse advokater og domstolenes håndtering av sakskomplekset relatert til varslingen. Å varsle i Norge om kritikkverdige forhold på en arbeidsplass framstår som en ganske så farlig og lite lukrativ prosess! Ofte er det varsleren som blir den tapende parten (syndebukken), med store personlige negative konsekvenser for vedkommende. Å stå i varslingssaker er svært krevende og utleverende for den som varsler.
Strengt tatt: Utrolig at Fretex og Frelsesarmeen har så stor tillit, respekt, støtte, oppslutning og goodwill blant folk i Norge. De har sannelig en del elendighet, uærlighet og umoral i sine rekker.
Jeg er nå i gang med lesing av boka, men det er mange-mange sider igjen. Pr. 28.11.2024 har jeg faktisk kommet i mål med lesningen av hele boka. Som allerede nevnt er boka på hele 470 sider tettskrevne sider (dårlig med bilder i boka!). 📖📘📚
Uansett allerede innledningsvis er det skremmende lesning om hvordan en varsler kan bli behandlet. Spesielt skuffende i bokas setting er at alt utspant seg innenfor organisasjonene Fretex og Frelsesarmeen som har et kristelig utgangspunkt. En del hykleri og falskhet ute og går, og sannelig lite med medmenneskelighet og nestekjærlighet som utvises i praksis.
Fra før var forfatter Per-Yngve Monsen kjent som Siemens-varsleren. For andre gang i sitt liv havnet han TUNGT inni varslingssak, hvor begge sakene har medført store personlige negative konsekvenser for Monsen.
Boka omhandler varslingen som Monsen igangsatte overfor Fretex-ledelsen september 2016. Snøballen begynte å rulle etter at forfatter varslet på forhold relatert til ledelsens kritikkverdige håndtering av ansettelsesforholdet til en daværende kollega. Vedkommende kollega mistet jobben sin etter at han framsatte diverse berettiget kritikk mot ledelsen (les: varsling), selv om han hadde vært en tro tjener for Fretex over en årrekke.
Selvsagt har vi kun Monsen sine ord på alt dette her, men jeg klarer ikke å se at han har hatt noen personlig vinning av å gå til krig mot ledelsen i Fretex. Det er så absolutt grunn til å tro på det han skriver, og å ta parti med ham. Saken styrker ikke akkurat tilliten til Fretex og Frelsesarmeen.
Mer informasjon om boka:
- Monsens Revelje: Varsling angår oss alle | Sannhetens fall – en varslers undergang | Bestill/kjøp boka
Jeg har også tidligere skrevet noe om saken i min protest-artikkel mot enkelte former for kristendom:
Fretex og Frelsesarmeen må nesten sees på som to sider ved samme sak. Det er en «sammenblanding» mellom de to angående ledelse og styre, og det er da tross alt Frelsesarmeen som eier pengemaskinen Fretex.
Negative momenter i stikkordsform overfor Fretex og Frelsesarmeen som jeg sitter igjen med etter å ha lest i boka, gjengitt med egne ord:
- Monsen avdekker et svært varslerfiendtlig system.
- Tydeligvis hadde de to organisasjonene (Fretex og Frelsesarmeen) ikke peiling på hvordan varsler og varslinger skulle bli håndtert på en god, seriøs og lovlig måte.
- Flere tvilsomme vurderinger av habilitet / inhabilitet ble foretatt.
- Lemfeldig håndtering av taushetsplikten.
- Umenneskelig håndtering av varsler.
- Elendig personalpolitikk med dårlig behandling av enkelte ansatte.
- Uprofesjonell toppledelse som ikke er kvalifiserte for å lede et konsern slik som Fretex.
- Skuffende å konstatere at organisasjonenes kjerneverdier (nestekjærlighet m. m.) ikke har blitt etterlevd i praksis.
- Utstrakt maktmisbruk har funnet sted.
- Mange avsporinger underveis (mer opptatt av å «ta» personer enn å håndtere selve sakskomplekset).
- Pengemakta og urealistisk høye økonomiske mål fikk råde og styre på bekostning av menneskene i organisasjonen. (Skremmende hvor kommersielle Fretex har blitt!)
- Mye skittent spill avsløres via boka: Konspirasjoner, allianser, uærlighet, hemmelighetskremmeri, dolking av hverandre i ryggen, løgner, spredning på usannheter osv.
- Hevnaksjoner / gjengjeldelse ble benyttet.
- Skuffende at organisasjoner med et kristent utgangspunkt kan utvise såpass mye umoral og ukristelig framferd.
- Masse kritikkverdige beslutninger har blitt fattet mer eller mindre i det skjulte (i uformelle fora og i kulissene for de offisielle linjene).
- Ting og beslutninger fant sted bak ryggen på den/dem det gjaldt.
- Utrolig all den falskheten og det falske spillet som har fått holde på. Falskhet og en falsk fasade har helst vært et varemerke.
- Innimellom øredøvende taushet og forsøk på å begrave ting / tie ting i hel.
- Alt i alt er det vel pur og ren korrupsjon deler av det som har funnet sted.
- Latterlig useriøs granskningsprosess underveis, hvor resultatet var gitt før prosessen ble igangsatt.
- Fortsettelse fra forrige punkt: Varslingssaken medførte en parodi av en granskning, hvor konsernledelsen fikk utarbeidet et bestillingsverk av en granskningsrapport.
- Firmaet bak rapporten: Gretteadvokatene – Advokatfirmaet Grette AS – blir ikke akkurat positivt omtalt i boka.
- Ledelsens hevngjerrighet medførte en omorganisering, hvor de strengt tatt gjorde det de kunne for å fryse ut herr Monsen gjennom å kun tilby ham uinteressante og lavere stillinger.
- Masse løgn, beskyldninger, maktmisbruk, trakassering og usannheter hele veien. Også bruk av skitne metoder, og hele tiden et lavmål av en håndtering.
- Til og med en del «pengesnusk»? I hvert fall en del sløsing med økonomiske midler til dyre advokater, finansielle spekulasjoner, reiser og festmiddager. Høytlønnet konsernledelse reiste i h vert fall på dyre utenlandsturer i regi av – og betalt av – Fretex / Frelsesarmeen.
- Lite idealisme i toppledelsen, og mangel på integritet.
- Ledelsesstil som beskrives: Autoritært regime med fryktbasert ledelse.
- Toppledelsen til Frelsesarmeen – i London – viste heller ikke stor vilje til å rydde opp.
- Heldigvis har han hatt ei støttende kone og familie – samt hunder – rundt seg. Uten slike lyspunkter hadde det sannelig ikke vært lett for ham å overleve det umenneskelige helvetet han har vært gjennom.
- Han har hatt en del feige og redde kollegaer – og tillitsvalgte – som ikke har støttet opp rundt ham pga. deres redsel for represalier.
- Man kan virkelig begynne å lure på om Fretex har hatt en toppledelse bestående av narsissister, psykopater og maktsyke djevler.
- Personvernet (GDPR) driter de i!
- Monsen ble beskyldt for å være en (regelrett) løgner og bråkmaker.
- Mye bruk av manipulering av både informasjon og ansatte.
- Bruk av trusler.
- En farse av en rettssak i tingretten.
- Ingen vilje fra ledelsen til å inngå forlik eller til å gi Monsen en ny sjanse.
- Diverse økonomisk snusk, blant annet bestående av tvilsomme disponeringer av statlige midler til attføring.
- Mange forsøk fra ledelse på å kneble ytringsfriheten til ansatte.
- Opprinnelige visjoner og kjerneverdier til Fretex er definitivt ikke lenger i sentrum.
- Det var ikke særlig populært hos toppledelsen til Fretex at han begynte å blogge om galskapen, selv om han skrev om forhold som burde tåle offentlighetens lys og godt innenfor ytringsfrihetens rammer.
- Menneskeligheten og medmenneskeligheten til Fretex/Frelsesarmeen er delvis borte.
- Slett behandling i lagmannsretten, hvor man ser bort fra mye sentralt bevismateriale.
- Partiske dommere i lagmannsretten, i lomma på toppledelsen til Fretex.
- Betimelig nok betegnet Monsen lagmannsretten for å være et korrupt drittsystem.
- Monsen ble framstilt som en tulling av lagmannsretts-dommeren.
- Alle gjengjeldelsene han ble utsatt for ble glatt oversett av lagmannsretten.
- Rettsprosessene påførte Hr. Monsen ruinerende store saksomkostninger.
- Forfatteren ble regelrett utsatt for et justismord, i et rigget system.
- Han fikk avvist sin anke til høyesterett.
- Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg ble heller ikke til hjelp for ham, da hans klage dit ikke ble tatt til følge.
- Han er ikke akkurat imponert over avisen Vårt Land sin dekning av saken, da det som ble gjengitt var ganske så tannløst og upresist.
- Varselvernet fungerer ikke i det hele tatt i Norge!
- Norges rettssikkerhet er neppe så god som vi liker å tro at den er.
- Fretex og Frelsesarmeen utviser i denne saken lite kjærlighet og omtanke for medmennesker.
- Monsen har forståelig nok mistet en stor del av troen og tilliten til samfunnet og diverse samfunnsaktører.
Jeg er selvsagt fullt klar over at Per-Yngve Monsen har tapt i rettsinstansene. Selv om jussen ikke har klart å avdekke noe gravende ulovlig i Fretex-systemet friskmelder dette på ingen måte organisasjonen. Til og med innenfor rettssystemet, jussen og i lovverket er det rom for noe skjønn og fortolkninger, og jeg vil nok tro at Fretex strengt tatt burde ha blitt dømt hvis systemet hadde virket etter hensikten relatert til prinsippene om en rettferdig rettergang og rettsstat.
Uansett er jussen, lovverket og domstolene kun en side av saken, mens man på den andre siden har forhold slik som etikk, moral, menneskesyn og forventninger til organisasjoner med et kristent utgangspunkt. Der er virkelig Fretex 100 % skyldig i grove brudd mot beste praksis, og bør gå på tilliten løs.
Varselet / varslene gjaldt blant annet kritikkverdig håndtering av diverse saker foretatt av konsernsjef og daglig leder Trond Ivar Vestre i Fretex AS. I så måte kan man nesten bli kvalm av å lese dette selvskrytet:
Snakk om å sminke på sannheten!
Selv håper jeg på at jeg ALDRI kommer borti noen varsling og/eller varslingssak. Jeg hadde ikke hatt rygg til å bære konsekvensene noe slikt innebærer, da det som oftest slår tilbake veldig negativt på den som varsler inn kritikkverdige forhold. Videre er det ofte tidkrevende og ydmykende prosesser underveis, med fare for store økonomiske tap hvis (les: når) man taper i rettssystemet.
Postet følgende innlegg på min Facebook-vegg 29.11.2024 (med lenke til dette innlegget du nå leser):
(Jeg skrev: «Boka retter ikke akkurat et positivt rampelys mot Fretex og Frelsesarmeen. Heldigvis slipper jeg hovedsakelig å ha noe med disse to organisasjonene å gjøre.»)
Forventer null – 0 – likes på min posting. Det er vel tilnærmet «ulovlig» i vårt land å kritisere Fretex og Frelsesarmeen. (Ja, de gjør mye bra, blant annet innenfor humanitært arbeid! Imidlertid feiler de også av og til, og i hvert fall feiler enkelte ansatte hos dem kraftig. Det kritikkverdige må det være lov til å påpeke!)
Utenfor bokas tema: Fretex sin kommersielle framtoning
Utenfor bokas tematikk, men likevel interessant i mine øyne: Fretex har blitt litt av en pengemaskin. De framstår som ganske så pengegriske og som et meget kommersiell aktør. Ser f. eks. at de selv har uttalt følgende:
- «– Fretex er en kommersiell aktør på bruktmarkedet. Vi er ikke drevet av frivillige eller folk som er på arbeidstrening gjennom NAV. Vår drift er basert på lønnede, faste ansatte som har tariffavtale, helseforsikringer og pensjon…»
Lite igjen av det veldedige og hjelpende i slike uttalelser, ja.
Takk og pris at det nå er økt konkurranse og finnes alternativer til å støtte Fretex når det kommer til å donere / omsette brukte klær og interiørartikler.
Takk og pris at det er langt fra der jeg bor til nærmeste Fretex-butikk. Jeg skal bli flinkere til å IKKE legge fullt brukbart tøy i deres tøyinnsamlings-kontainere eller å oppsøke deres butikker i tiden framover, som min egen lille mini-protest eller boikott. Jeg kan heller putte brukte klær oppi UFF sine kontainere, i stedet for å støtte tvilsomme Fretex. Nærmeste Frelsesarmeen-forsamling er det kortere vei til, men dette stedet er det ikke naturlig for meg i utgangspunktet å oppsøke.
Skremmende bra lesning. Boka tar opp et alvorlig tema, som er bra gjengitt og glimrende belyst av forfatter. Å bli en varsler kan koste mye mer enn det smaker, og man kan definitivt ikke stole på verken rettssystemet eller arbeidslivet gir varsler en rettferdig behandling. Definitivt har vi ikke et bra nok system for varslinger og varslingsvern i Norge!
Lenker:
- Monsens Revelje nettsted
- Monsens Revelje blogg-del av nettstedet
- Monsens Revelje via Facebook
- Nettavisen: Økonomisjefen i Siemens som varslet om grov overbetaling, ber andre som tenker å gjøre det samme om å tenke seg godt om.
- Wikipedia: Siemens-skandalen
- Ikke oppdatert med den «nye» saken og boka (pr. november 2024): Wikipedia: Per-Yngve Monsen
- Monsens Revelje: Takk for en uforglemmelig boklansering – og en julegave med mening! (Inkludert lenke til min blogg-artikkel om boka!)
- Lederne: Lederpraten med Trond Ivar Vestre | Trond Ivar Vestre er konsernsjef og daglig leder i Fretex AS, Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift og secondhand-kjede. I Lederpraten forteller han om sine beste lederverktøy, erfaringer og utfordringer i lederrollen.
- Monsens Revelje (gjestekommentator Lars Skogmo): En «ærlig» fagforening | Kommentarer til intervjuet med Fretex-lederen Trond Ivar Vestre via Lederne, hvor intervjuet fremstår som en svært polert fremstilling.
- Tja, hvilke andre alternativer har man i realiteten enn varsling?: Dagens perspektiv: Varsling på avveie | Det finnes mye dårlig ledelse rundt om. Vi har fått enda et eksempel på at varsling skaper mer kaos og millioner kastes ut av vinduet på advokatregninger som ikke løser noe som helst.
- MinMote: Kritiserer Fretex for høye priser
- Nettavisen Nyheter: Kleskrise for Fretex: Starter nytt samarbeid | De siste seks årene har Fretex hatt et kraftig fall i mengden innsamlede klær. Et samarbeid med Posten vil kanskje snu dette, forteller nyansatte butikksjef Oda Foldøy.