Blogging generelt og litt teknisk om min blogg

(Sist oppdatert 28.10.2023 @ 14:38 av Bjørn Roger Rasmussen.)

WordPress

Jeg ble en gang spurt om konkrete tips og råd fra en person som ønsket å komme i gang med blogging (weblog/blogg). Blant annet ville personen ha innspill på gratisløsninger for blogging.

Slik jeg ser det er de mest åpenbare alternativene for å komme fort og greit i gang å ta i bruk løsningene til enten:

Mange “fjortiser” og influensere benytter seg også av bloggesamfunnet blogg.no.

Alle disse tre er gratis, men på blogg.no er det masse reklame og på de to andre er det en del begrensninger på hva man kan få gjort som “gratispassasjer”.

I tillegg til disse tre finnes det et hav med andre mer eller mindre gratisløsninger hvor man ofte kan starte gratis, men hvor man gjerne må betale for tilleggsfunksjoner eller må leve med ikke-styrbare reklame.

En interessant løsning er Webnode. De tilbyr både løsninger for hjemmeside og blogg med mange flotte maler/bra design, og de tilbyr løsningene sine både gratis og mot betaling. De støtter også at man bruker eget domene.

De fleste webhoteller tilbyr også løsninger for blogg, gjerne i form av “innebygde” bloggsystemer/ferdig installert som gjør at man kommer fort i gang uten dyp IKT-teknisk kunnskap.

Videre vil denne artikkelen handle om det tekniske oppsettet av min WordPress-blogg som pr. dags dato kjøres via Domeneshop webhotell (kjøres fra “mitt” eget webhotell og domene) med diverse utvidelser og Mantra tema.

MySQL Workbench

Selv har jeg, datanerd som jeg er, ikke valgt noen av de tidligere nevnte gratisløsningene eller tilnærmingene. Pr. dags dato benytter jeg meg av WordPress bloggløsning / programvare som jeg egenhendig har installert.

Tidligere driftet jeg bloggen på en PC i mitt eget hjem, men nå ligger den på et webhotell hos Domeneshop knyttet opp mot mitt domenenavn brr.no. Takket være Duplicator kombinert med MySQL Workbench og phpMyAdmin klarte jeg å få migrert bloggen fra lokal PC til webhotellet uten å miste data (disse verktøyene er i etterkant blitt tatt ut av bruk og erstattet av andre). Domeneshop ser ut til å kjøre sine løsninger på Debian GNU/Linux, Apache web-server, PHP og MariaDB og/eller Percona Server (GPL) for MySQL.

I en periode brukte jeg bloggløsningen “Serendipity Weblog System” (s9y) i stedet for WordPress.org, men denne løsningen har jeg for lengst forlatt som primærblogg.

For å drifte en WordPress-blogg selv trenger man tilgang på et webhotell (gjerne Apache webserver) eller liknende som tilfredsstiller minimumskravene for installasjon av blogge-løsningen. Man må ha muligheter for PHP (nyere versjon) og MySQL/MariaDB database (nyere versjon).

Jeg startet med manuelt kodede hjemmesider i ren HTML på midten av 1990-tallet. Fortsatt har jeg enkelte “manuelle” nettsider, men jeg har nok etter hvert blitt mer og mer glad i publiseringsplattformer slik som WordPress.

Historien til min blogg er som følger, sånt i grove trekk:

Mai 2005-høsten 2010: Gammel blogg basert på Serendipity (s9y), driftet på lokal Windows PC i eget hjem.
År 2006-2014, med aktiv bruk fra høsten 2010: WordPress blogg, driftet på lokal Windows PC i eget hjem.
Våren 2014-d. d.: WordPress blogg, driftet på webhotellet (Linux) til Domeneshop.

Pr. dags dato har jeg følgende utvidelser/innstikk (plugins) i bruk:

10Web Social Photo Feed / Instagram Feed by 10Web Deling av Instagram-strømmen i bloggen. (Betalt for PRO/premium-utgaven.). Tatt ut av drift juli 2023, da løsningen sluttet å fungere samt sannsynligvis ikke blir videreutviklet / støttet av leverandør. Erstattet av Smash Balloon Social Photo Feed / Instagram Feed (betalt Pro-utgave).
AddToAny Share Buttons Delingsknapper + likerknapp mot sosiale nettverk m. m.
Advanced Text Widget Gir muligheter for avanserte tekstbokser (inkludert PHP og kortkoder) i topp, bunn eller sidestolper.
Akeeba Backup for WordPress (Core) Verktøy for backup/sikkerhetskopi og flytting av bloggen (filer og database).
Akismet Spam Protection (anti-spam) Beskytter bloggen mot useriøse innlegg m. m. Kjører i to-spann med annen løsning.
Antispam Bee Beskytter mot spam (uønskede kommentarer) sammen med Akismet.
Cryout Serious Theme Settings Administrering av avanserte innstillinger i forbindelse med bloggens tema for utseende (Mantra).
Disable WP REST API Deaktiverer WP REST API for besøkende som ikke er logget inn i WordPress. Sikkerhetstiltak..
Google Site Kit (Site Kit av Google) Støtte for Google Analytics i bloggen, både telling av besøkende i bloggen og framvisning av statistikk.
Gwolle Guestbook (gjestebok) Gjestebok med muligheter for besøkende å legge igjen en hilsen.
Jetpack av WordPress.com Diverse gode verktøyer fra WordPress.com, blant annet statistikk over besøk.
Klassisk redigering (Classic Editor) Klassisk redigering og editor i stedet for det nye blokk-systemet og den nye editoren (“Gutenberg”).
Klassiske widgeter (Classic Widgets) Gir klassiske innstillinger-valg for widgeter.
Link Manager Muliggjør lenkesamling i bloggen, jf. liste i høyrestolpen.
List Last Changes Gir oversikt over nylig endrede innlegg og/eller sider (valgfritt antall, inkludert siste redigeringsdato) via widget.
Loco Translate (Loco oversettelse) Oversettelsesverktøyer / oversettelse (språk) av WordPress-system, temaer og innstikk.
Media Library Folders for WordPress Mapper (mappeopprettelse og administrasjon) og enkel filbehandling i WordPress mediebibliotek.
Native Emoji Muliggjør bruk av et stort antall ulike emojis (😀🌻💥) her i bloggen. Utgår, virker ikke, unødvendig?
Optimize Database after Deleting Revisions
“Rydding” og optimalisering av databasen.
PDF & Print by BestWebSoft Knapp for utskrift (utskriftsvennlig versjon) av innhold, eventuelt også PDF-generering.
Responsive Lightbox & Gallery “Fancy” bildevisning. Lightbox-funksjonalitet.
Shortcode For Current Date Med en kortkode kan dagens dato settes inn i artikler etc.
Snow Flurry Fallende snø, snøeffekt. Benyttes kun rundt jule- og vintertider i min blogg. Utgår pga. stopp i utviklingen. Innstikket Weather Effect overtar.
Social Media and Share Icons (Ultimate Social Media) Lenker i form av ikoner til sosiale media. Widget styrer plasseringen av ikonene.
The SEO Framework Automatisk søkemotoroptimalisering.
TinyMCE Advanced (Advanced Editor Tools) Forbedringer/utvidelser av WYSIWYG-editoren.
Top 10 – WordPress Popular posts by WebberZone Viser ei liste over de mest populære innlegg og sider i bloggen innenfor en valgfri tidsperiode. Tidligere benyttet jeg meg av WordPress Popular Posts, men denne løsningen ble tatt ut av drift juli 2023, i og med at den da plutselig begynte å vise ting i “hytt og pine”.
Ultimate Tag Cloud Widget Stikkordsky (Tag Cloud).
Weather Effect Fallende objekter (pynt) tilpasset den enkelte årstid.
WordPress Importør (WordPress import) Importfunksjonalitet.
WordPress Ping Optimizer Prøver å unngå at min blogg blir merket som spam av søkemotorene/indekseringsmotorene.
Uten innstikk ville hver endring medført utsendelse av “ping” til søketjenestene.
WP Broken Link Status Checker Sjekker bloggen for ikke-fungerende lenker.
WP Last Modified Info Angir sist endret dato (dato for siste redigering) i artikler og sider. Gode tilpasningsmuligheter.
WP Statistics Detaljert besøksstatistikk, inkludert “widget” som viser anonymisert statistikk på forsiden.
WP Super Cache Raskere WordPress blogg med hjelp av mellomlagring/hurtigbuffer. For tiden ute av drift/ikke installert.
WP Super Cache – Clear all cache Tømme mellomlagringen. For tiden ute av drift/ikke installert.
WP-jQuery Lightbox “Fancy” bildevisning. Utgår, erstattet av Responsive Lightbox & Gallery.
Xmas Lights Blinkende lenke med julelys i toppen av bloggen. Benyttes kun rundt juletider.
Zero Spam Deaktivert/på pause, ble brukt mens det var problemer (bug) med Antispam Bee. Uansett: Beskytter mot spam (uønskede kommentarer).

 

WordPress-utvidelser.

November 2017 klarte jeg å få til et krasj av bloggen. Etter denne lærdommen endret jeg litt på hva slags systemer for backup etc. som blir benyttet, jf. oppdatert liste ovenfor (Akeeba Backup osv.). Jeg hadde også noen nye problemer på et senere tidspunkt (mai 2019) pga. problemer med en oppdatering av et innstikk / en utvidelse.

En utfordring og/eller irritasjonsmoment med gratis-innstikkene er at de ofte utvikles av en enkeltperson, eller av en mindre gruppe personer på frivillig basis. Plutselig kan utviklingen stoppe opp (utviklerne går lei, eller skifter fokus), og innstikket / programvareutvidelsen slutter å fungere med nyere versjoner av WordPress-motoren. Noen utvidelser blir også trukket tilbake / sperret ut fra nettsidene til WordPress.org. Pga. slike forhold har jeg mange ganger blitt tvunget til å gjøre endringer i hvilke tillegg som er i bruk sammen med min blogg.

I lista ovenfor er det også ramset opp noen “widgeter” (miniprogrammer, moduler, gjerne til bruk i venstre- eller høyrestolpen, eventuelt i topp eller bunn på hoved- og undersider/artikler) som har blitt tatt i bruk. Noen av “widgetene” er helt “frittstående”, mens andre har fulgt med som en del av installerte utvidelser. Blant annet benytter jeg meg som nevnt av Advanced Text Widget og Ultimate Tag Cloud Widget, samt noen widgeter som følger med Jetpack-utvidelsen og besøksstatistikk-utvidelsen. Temaet (layout/utseende) som er i bruk pr. dags dato er Mantra laget av Cryout Creations.

Min eksperimentelle blogg – BRR sin testblogg! – benytter seg av temaet Reservoir, – “barnetema” av / bygget på Fluida – laget av Cryout Creations. Dette temaet framstår som noe mer moderne og oppdatert enn Mantra, og jeg hadde lurt på om jeg skulle ta det i bruk her i hovedbloggen også. Imidlertid støtte jeg på en del utfordringer med rare formateringer og problemer med layout, så nå i første omgang har jeg lagt denne overgangen på is. Jeg har også vært innom tanken med å tilpasse og delvis bygge mitt eget tema (bloggens layout og utseende) ved hjelp av f. eks. Elementor, men denne ideen har også strandet pga. bratt læringskurve.

WordPress-logo.

 

Det forekommer noen avvik mellom testbloggen og driftsbloggen angående hvilke programtillegg som er installert og i bruk. Testbloggen er og blir en testarena eller sandkasse for uttesting av diverse m. m. En del testes ut her før ting eventuelt blir tatt i bruk i hovedbloggen.

Både den vanlige bloggen (blogg.brr.no) og testbloggen (web.brr.no/wordpress/) prøver jeg å holde IKT-teknisk relativt oppdaterte (patchet) til enhver tid. Med dette mener jeg at jeg prøver å være kjapp med å legge inn oppdaterte versjoner og fikser for sikkerhet, både når det gjelder selve hovedsystemet i bunn (WordPress-“motoren” / grunnsystemet) og ikke minst alle innstikkene. Støtt og stadig er det forsøk på hacking, datainnbrudd og utnyttelse av sikkerhetshull, så det er virkelig viktig å hele tiden prøve å tette de hullene som lar seg tette.

HeidiSQL, og databasen med sine tabeller osv. relatert til WordPress blogg.

Jeg har brukt lite med penger på bloggen, og jeg har heller ikke falt i fristelse for å “ødelegge” bloggen med reklame. De eneste utgiftene jeg har hatt er til domene- og webhotell hos Domeneshop. Selve WordPress bloggsystemet er gratis, men det er en del tilgjengelige tillegg som er betalingsprodukter. Jeg har så langt i stor grad klart å styre klar av innstikk/utvidelser (plugins) og temaer (themes) som koster penger. Jeg kan selvsagt være villig til å betale noen kroner hvis dette er den eneste muligheten for å få ønsket funksjonalitet, men så langt har jeg hovedsakelig (med noen få unntak) klart å finne det jeg trenger helt gratis.

Et unntak fra dette å være gratispassasjer er kjøpet av innstikket “10Web Social Photo Feed“. Kanskje var dette katta i sekken-kjøp? I hvert fall står det følgende å lese via lenken pr. 1. januar 2022:

 • “Denne utvidelsen har blitt stengt fra 22. desember, 2021 og er ikke tilgjengelig for nedlasting. Stengningen er midlertidig, venter på full gjennomgang.”

Innstikket har ikke fungert siden oktober 2021. Utviklerne skylder på foretatte omlegginger fra Instagram / Facebook / Meta sin side, men andre løsninger som tilbyr samme funksjonalitet er for lengst operative igjen. Løsningen skal når den virker tilby visning av Instagram bildestrøm her i bloggen. Omsider ble problematikken løst, etter mange ukers driftsstans.

For tiden benytter jeg meg av phpMyAdmin og HeidiSQL til å ta kopier av databasene. Og databasene er av MySQL-beslektede typer (MariaDB og Percona Server for MySQL).

WordPress har for lengst blitt mye mer enn “bare” en plattform for blogging. Selv sier de at de tilbyr bloggverktøy, publiseringsplattform og CMS, og at WordPress er åpen kildekode-programvare som man kan bruke til å skape et nydelig / fint nettsted, en blogg eller en app. (CMS: “Content Management System”, på norsk noe slikt som “innholdsforvaltningssystem”. Andre norske ord for ca. det samme: Publiseringssystem, innholdshåndteringssystem.)

WordPress-app kjørende på iPad, koblet opp mot Jetpack statistikk. Besøkstallene i min blogg er beskjedne.

 

Skjermdumpen ovenfor er fra gammel og nå utgått versjon / variant av Jetpack WordPress-appen fra Automattic. I ny versjon ser den slik ut:

Jetpack – Website Builder (app), ny versjon av Jetpack-verktøyet, skjermdump fra mitt Apple iPad nettbrett pr. 15.04.2023. Fortsatt beskjedne besøkstall i min blogg ifølge statistikken.

 

Pga. flyttingen fra Egersund til Flatraket våren 2014 fant jeg det best å migrere bloggen fra lokal PC og over til et “alltid tilgjengelig” profesjonelt webhotell (oppetid på over 99,95%). Etter flyttingen var jeg nemlig i en lang periode uten nettlinje, og jeg bor nå “ute på landet” i ei bygd hvor det oftere er strømbrudd og andre problemer enn det var på forrige bosted.

Kan eller vil jeg anbefale Domeneshop som webhotell?

Det korte svaret er: Nei, det kan og vil jeg ikke gjøre!

For å begynne med det positive:

 • OK priser.
 • På papiret greie og konkurransedyktige tjenester og produkter.
 • Helt ok på håndtering av domener.
 • Det går helt greit å hoste statiske HTML- og/eller PHP-sider hos dem (grei nok ytelse).
 • Gratis SSL.
 • Fri trafikk (utenom begrensninger i ressursbruk PHP og SQL).
 • Ingenting å utsette på e-post-tjenestene de tilbyr.
 • Grei support, og ganske bra utvalg av veiledninger og besvarte spørsmål.

Så til det negative primært relatert til deres tjenester for webhotell, ut fra egne erfaringer som mangeårig kunde hos dem (kunde siden høsten 2002):

 • Trege SQL-servere, som igjen medfører trege nettsider når databaser benyttes.
 • Litt vel rigide begrensninger i hvor mange SQL-databaser man kan ha.
 • Plutselig gjør de store endringer i bakenforliggende systemer (Apache og/eller SQL), uten å informere kundene. De har lagt om fra opprinnelig å bruke MySQL, til MariaDB og/eller videre til Percona Server (GPL). Bloggen min har ikke “merket” endringene, men derimot fikk bildegalleriet mitt store problemer med tegnsettet (æøå) etter en slik ikke-varslet omlegging. PHP-versjon i bruk har vi kunder en viss styring med.
 • Har hatt mer nedetid og avbrudd enn man skulle forvente fra en seriøs leverandør.
 • Svært begrensede administrasjonsmuligheter (tilbyr ikke cPanel eller tilsvarende). Lite funksjonalitet i de administrative nettsidene de tilbyr ut mot sine kunder.
 • Svært begrenset antall tilgjengelige pakker som kan hurtig-installeres (kun WordPress de tilbyr). Mye må gjøres manuelt.
 • Ofte problemer i forbindelse med oppdateringer av innstikk til bloggen (WordPress) at man får time-out eller tilsvarende, pga. for stor trafikk / ressursbruk mot deres systemer. Strikse, ufravikelige og firkantede regler rundt ressursutnyttelsen / ressursbruken, jf. FAQ 281 og FAQ 189. (Oppdateringer må gjerne gjøres manuelt via FTP for å komme i mål.)
 • Lang liste over ting de forbyr brukt eller frarådes brukt, i form av en nettside hos dem med undertitlene: “Hva slags programvare får jeg ikke bruke?” og “Unngå disse programmene”.

Jeg har ikke “orket” å flytte mine nettsider bort fra dem, da jeg kun har noen små og ubetydelige personlige “prosjekter” kjørende via Domeneshop. Hvis jeg hadde drevet et firma eller gjort web-oppdrag for andre hadde jeg nok for lengst hoppet videre. For:
Det er en del “styr” med å flytte nettsider m/databaser til annet webhotell, så jeg har ikke tatt meg “bryet” med å gjøre det.

Via Facebook er jeg medlem av “WordPress Norge”-gruppa, og der ser jeg også ganske ofte klager rettet mot Domeneshop. Enkelte sier i ren klartekst: “Styr unna Domeneshop!”. Relativt mange anbefaler PRO ISP som et bra alternativ, samt diverse andre mindre kjente webhotell.

Til slutt for balansens skyld: Han (Hussein Jaafar, titulert som Web Hosting Ekspert) som har skrevet denne omtalen er mer positiv til Domeneshop enn det jeg er:

 

Min blogg har altså blitt flyttet til et webhotell, men jeg har også kjørende en liten testblogg på lokal PC. Imidlertid er denne slettes ikke alltid tilgjengelig pga. strømbrudd, avskrudd PC eller linjeproblemer. Adressen til denne testbloggen er https://web.brr.no/wordpress/.

Se også hovedsiden på adressen https://web.brr.no/ eller http://brr.dyndns.org/ for mer teknisk informasjon om mine lokale testprosjekter (Dyndns, XAMPP/Apache Friends som WAMP, Enivest fiberlinje og lokale installasjoner/testprosjekter). Lokale testprosjekter pr. dags dato: Piwigo fotogalleri, Serendipity (s9y) testblogg, WordPress testblogg, MediaWiki, Joomla, Coppermine Photo Gallery 1.6.x og phpBB / MyBB / SMF (3 ulike forum-løsninger). Testinstallasjon av Gallery the Revival (Gallery 3) kjøres på webhotellet, da det ikke liker Windows som plattform-OS.

Lokal webserver (vevtjener)

Blir det til at jeg må skrinlegge et over 20 år gammelt eksperiment? Må jeg avslutte drift, testing, eksperimentering og leking med min egen privat web-server til hobbyformål?

Jeg har i nevnte antall år hatt lokal webserver kjørende på mine PC-er i eget hjem, hvor nettsidene har vært åpnet opp for omverdenen (offentlig tilgjengelig). Adressene har vært/er brr.dynds.org og senere web.brr.no. I senere år har alt blitt lagt om til bruk av https.

I forbindelse med annen henvendelse til Enivest (min ISP) februar 2020 fikk jeg følgende tilbakemelding og korrektiv:

 • “La og merke til at det var satt opp webhost på IP til modem, det er dessverre ikkje heilt iht våre vilkår, då må ein heller nytte heimesidene vår eller anna webhost.”
 • “ Alle Enivest kundar har moglegheit til å lage heimeside på enivest.net.”
 • Videre skrev de noen ord om FTP klientprogramvare: SmartFTP, CuteFTP og FileZilla.
 • Litt teknisk informasjon rundt vertsnavn etc. for FTP-overføring av hjemmesider ble også nevnt.

Jeg har allerede en god del nettsider liggende på web-hotellet hos Domeneshop, og jeg har faktisk også allerede en meget enkel hjemmeside plassert hos Enivest. En stor ulempe med sistnevnte tjeneste er at de ikke tilbyr SQL-databaser, mens Domeneshop har begrensninger i antall databaser man kan ha. Pga. SQL-begrensninger og liten fleksibilitet har det vært greit å ha sin egen lokale web-server, hvor man har tilnærmet full kontroll over alt uten masse begrensninger og restriksjoner.

Enivest har selvsagt sin fulle rett til å kunne nekte meg å drifte min egen private server via deres linjer. Som kunde hos dem skal man i utgangspunktet følge “Generelle vilkår for privatabonnement Enivest – internett-breiband m.m.”, hvor det blant annet står:

11 Abonnenten sine rettar og plikter

c) Internettsambandet skal ikkje nyttast til å drive eigne servertenester – som til dømes; peer to peer-netverk, FTP, web, e-posttenester, NNTP, proxy-server eller DHCP.

De andre tingene listet opp driver jeg ikke med, men jeg har altså hatt min egen web-server kjørende i mange herrens år. Det har vel neppe vært mer lovlig hos tidligere Internett-leverandører, men det er faktisk først nå jeg har fått påtale om det. Selvsagt forstår jeg delvis Enivest også, da slik server-virksomhet kan gå på informasjonssikkerheten og nettstabiliteten løs. (Men selv er de – Enivest – litt “sløve” med å holde kundenes modemer oppdaterte når det gjelder fastvare / OS.)

Enkelte PHP-løsninger blir testet ut, og det er greit å få litt mer innsikt i drift og vedlikehold av aktuelle webserver-tjenester. Jeg må nesten nevne at web-serveren har ekstremt lave besøkstall. Få finner fram til den, og det er lite vettugt innhold som ligger der. Det er privat og personlig testing som finner sted på serveren, og det som ligger der er selvsagt IKKE kommersielt.

Hva jeg gjør eller ikke gjør? Time will show. Enn så lenge (?) er web-serveren i live, nok en gang via port forwarding til PC satt opp på det nye modemet etter havariet av det tidligere / gamle modemet / ruteren / gatewayen / hjemmesentralen. Og pr. september 2023 holder jeg fortsatt liv i min lokale web-server.

 

WordPress blogging

WordPress blogging

Et annet sted her i bloggen har jeg skrevet:

“Bloggen min havner definitivt ikke blant 100 på topp i bloggelistene her i Norge. Til det blir temaene jeg tar opp for «sære» og nisjepregede. Bloggen inneholder IKKE populære bloggetemaer som mote, fashion, fitness, mat, trening, tenåringsinteresser (“rosablogg”) m. m. Selv om tallene for antall besøkende ikke er imponerende høye fungerer likevel bloggen som et talerør og ventil for meg personlig.”

Når det gjelder det tekniske oppsettet av bloggen har jeg også tidligere skrevet en artikkel om dette, i den tiden jeg driftet bloggen på egen lokal Windows PC. Denne artikkelen er fortsatt tilgjengelig her i bloggen (lenke).

Dette var litt teknisk og nerdete om min blogg og bloggløsning! Muligens var det til interesse for noen likesinnede?

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Kommentarer er stengt.