Bjørn Eidsvåg – kristen?

(Sist oppdatert 18.05.2023 @ 9:16 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Bjørn Eidsvåg

TV 2 ble i en periode programmet “Trude/” (talkshow) sendt, hvor Bjørn Eidsvåg var gjest desember 2010. Etter å ha sett nevnte episode gjorde jeg meg noen refleksjoner som jeg skal skrive litt om i denne artikkelen.

Innledningsvis bør jeg nevne at jeg i mange år har hatt sansen for artisten Bjørn Eidsvåg. Jeg har flere av hans plater i min samling, jeg har vært på en del konserter med ham og jeg har også lest biografien som ble skrevet om ham.

I mange år har Bjørn Eidsvåg i sine sanger skrevet om tvil og tro, han har vært på leting, han har til tider kritisert kirka og kristendommen og han har ikke alle de riktige svarene for hånden. Mange ganger har det versert rykter om at Bjørn Eidsvåg ikke lengre er kristen eller rettroende, selv om han i utgangspunktet er presteutdannet.

Jeg mener at det ikke er min eller andre menneskers oppgave å avgjøre og å dømme om Bjørn Eidsvåg er kristen eller ei, samt å avgjøre om han en gang i framtiden kommer til himmelen eller helvete. Denne oppgaven bør vi alle overlate til vår Gud. Dermed vil jeg la denne saken ligge.

I TV-programmet “Trude/” fortalte Bjørn Eidsvåg ganske åpenhjertig om sin oppvekst og sitt liv. Han er til tider ganske kritisk mot den kristendommen han møtte som ung på bedehuset i Sauda. Han møtte en kristendom med masse menneskebud og leveregler. Han møtte en kristendom som var opptatt av å skremme folk til tro gjennom å true med detaljerte beskrivelser av fortapelsen eller helvetet for dem som ikke trodde.

Etter å ha opplevd en slik kristendom forstår jeg godt at Bjørn Eidsvåg sliter litt med å ta begreper slik som personlig kristen i sin munn. Han er vel rett og slett ganske skeptisk til en del av den maktmisbruken som har skjedd i kristendommens navn rundt forbi i våre bedehus og menigheter. I mange kristne sammenhenger har man vært veldig opptatt av å kategorisere folk enten innenfor eller utenfor, et maktspill og dømming av andre som han selv ikke ønsker å delta i.

I programmet reagerer han mot dem som påstår at de er Bibeltro. Som han selv sier: Man leser like mye inn i en tekst som ut av den. Altså: Vi må alle tolke Bibelen. Ingen leser den bokstav for bokstav eller objektivt.

Både delvis i nevnte TV-program og i andre intervjuer med Bjørn Eidsvåg har han uttalt at helvete bare er en konstruksjon for å true folk inn i trossamfunnet. Han sier at hverken kirka eller Bibelen har svar på alle livets mysterier. Han har også sagt at klar trostale får dere aldri. Likevel er han ikke helt fremmed for å kunne praktisere som prest igjen, selv om dette neppe står øverst på hans ønskeliste for tida.

Så over til en sak fra juli 2015. I forbindelse med at biskop Per Arne Dahl har landet på nei til vigsling av homofile la Bjørn Eidsvåg ut følgende kommentar på Facebook 27.07.2015:

Facebook-status Bjørn Eidsvåg 27.07.2015

Han skriver blant annet:

  • “Jeg er av den oppfatning at dersom kirken ikke klarer å være i front på å skjerpe vår humanitet og å spisse vår empati, har den mistet sin relevans.”
  • “..og den må ikke i frykt for moderne utfordringer, lene seg på gamle skrifter, de har ikke lenger noen betydning og det vet vi.”
  • “Spørsmålet er ikke hvor skrifttro vi er, spørsmålet er om vi ser tidlig nok hvem som undertrykkes og diskrimineres og våger å kjempe deres sak.”
  • “Ved kirkevalget i høst skulle det ha vært mulig å stemme ut biskopene som representerer de kalkede graver.”

Kilde: Facebook, side tilhørende musiker/band Bjørn Eidsvåg.

Jeg må si meg enig i det han skriver. Kirka / de kristne har brukt alt for mye tid og ressurser på å diskriminere og undertrykke homofile. Homofili har blitt den største av alle synder. Andre ting som det også advares mot i Bibelen bryr vi oss ikke om, men den homofile skal for enhver pris tas. Bra utspill, Bjørn Eidsvåg! På tide å komme videre til kirkas kjerneoppgaver og ikke bruke mer tid på å undertrykke homofile.

Bjørn Eidsvåg på Twitter 2. september 2014:

“Jeg blir mindre og mindre overbevist om noe som helst, bortsett fra at hellig overbevisning ikke er bra.”

 

Fra høsten år 2016 og videre inn i år 2017 har Bjørn Eidsvåg vært opptatt med å spille teater. Sammen med Svein Tindberg har de underholdt med stykket “Etterlyst: Jesus” på Det Norske Teatret (Oslo). Stykket omhandler hans oppvekst i Sauda på bedehuset med en humoristisk vri, Jesus, Bibelen, tvil, jakten på troverdig tro, kritisk skråblikk på tro og med sang og musikk av og med ham selv. Beklageligvis har jeg ikke fått sett dette stykket, men det høres spennende og interessant ut.

Etter den tid har Bjørn Eidsvåg reist rundt på turne sammen med Sigvart Dagsland. Sikkert også et interessant opplegg, men jeg har ikke selv fått sett dem live. I senere år har også Bjørn Eidsvåg blitt noe mildere i sin kritikk og har vel innsett og forstått at de kristne miljøene han oppigjennom historien har kritisert også har endret seg noe – til det bedre. Boka “Tro og trass: Min vei, mine valg” har han også utgitt (2019).

Juni 2020 kom Bjørn Eidsvåg via Vårt Land med en god oppklaring rundt hans tro og ståsted:

Han kaller seg (fortsatt) kristen. Blant annet fokuserer han på kjærligheten i troen og kjærlighetsbudskapet til Jesus. Han sier også at Bibelen må leses med et kritisk blikk (med mine ord: ikke være blind Bibeltro), og noen ganger må enkelte ting som står i Bibelen overses eller man må ta avstand fra det. Noen vil si at han ellers har noen avvik fra “standard kristentro”, men det er slettes ikke opp til meg å dømme ham. Jeg tar ham på ordet og ser på ham som en kristen.

Bjørn Eidsvåg har vært med som en av deltakerne / artistene i “Hver gang vi møtes” på TV 2, i starten av år 2023. Han virker ikke flau av å fortelle om sin oppvekst på bedehuset, samt sitt tidligere virke som prest. Jeg synes egentlig han opptrer som en god representant for det kristelige i nevnte program. Han formidler en folketro eller barnetro gjennom sine refleksjoner, og han har i mange år stått opp for de utstøtte (f. eks. de homofile). Han har store deler av livet vært noe i opprør med enkelte deler av den misforståtte kristentroen / kristendommen, inkludert tullete Bibeltroskap. Selv synes jeg at han har gjort en bra figur i TV-programmet.

Jeg kan ikke støtte 100 % opp om alt det Bjørn Eidsvåg sier og gjør. Han er jo tross alt et menneske som alle oss andre med sine sterke og svake sider. Likevel har jeg litt behov for å forsvare ham og hans syn på troens spørsmål. Med hans oppvekst og den motstand han har møtt fra kristne miljøer i sin artistkarriere kan jeg veldig godt forstå hans opprør mot deler av kristenheten!

Uansett: Han har gitt ut masse fine sanger som artist. Disse vil i hvert fall jeg fortsette å høre på uansett hva media og andre kristne måtte mene om personen Bjørn Eidsvåg. Han har hatt mange sanger med fine tekster, hvor også en del av dem har et klart og tydelig kristenbudskap. Tekstene til hans sanger kan stå på sine egne ben uten at personen Bjørn Eidsvåg blir analysert i hel. Til syvende og sist er det heller ikke vi mennesker som skal vurdere om Bjørn Eidsvåg er kristen – eller kristen nok.

 Noen lenker:

Et innlegg der jeg ikke er enig med forfatter:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert