Backup er viktig!

(Sist oppdatert 01.04.2021 @ 22:12 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Diverse gammelt “datadill”.

Fikk nylig bekreftet at det er viktig å ta backup (sikkerhetskopi), til og med av ting som ligger på webhotell. Bloggen min var plutselig ikke tilgjengelig pga. feil i en tabell i databasen. WordPress sin prosedyre for å fikse feil i databasen førte ikke fram, så til slutt måtte jeg gjenopprette databasen fra en SQL-kopi som jeg hadde tatt for en stund tilbake. (Hvorfor basen hadde krasjet? Aner ikke!)

SQL sikkerhetskopien av WordPress sin MySQL database hadde jeg tatt med programmet MySQL Workbench (Windows program). Alternativt kunne jeg nok like godt ha benyttet meg av phpMyAdmin (web-basert), men nå hadde jeg på et tidligere tidspunkt valgt å gå for MySQL Workbench i stedet for phpMyAdmin  (husker ikke lengre hvorfor jeg valgte slik).

Gjenopprettingen gikk fint, databasen var igjen frisk og bloggen fungerte fint. Ingen viktige data ble mistet, utenom muligens noe statistikk over besøk. Sikkerhetskopien hadde jeg liggende både på lokal PC og ute i skyen via Jottacloud.

Jeg hadde neppe fått hjelp med å redde bloggen min fra dem som drifter webhotellet. De skriver på sine hjelpesider følgende:

OBS! Du bør selv passe på at du alltid har en lokal kopi av alle filer som du laster opp på webhotellet ditt, slik at du har en backup dersom du ved en feil skulle komme til å slette en eller flere filer. Du bør også passe på å ha kopi av dine databaser, og av viktig epost.

Backupene er ment å være en sikring mot hardwarefeil og andre problemer som kan ramme filtjenerne våre, ikke å være en erstatning for kundenes egen backup, slik at det er tungvindt og tidkrevende å hente ut enkeltkunders backup.

Vi kan derfor dessverre ikke garantere at vi kan gjenopprette enkeltwebhotell eller epostkontoer.”

 

Etter at jeg skrev dette har jeg tatt i bruk Akeeba Backup Core for å forsikre meg mot datatap når det gjelder bloggen, og hvor akkurat denne løsningen har blitt valgt pga. min domene- og webhotell-leverandør anbefaler løsningen brukt sammen med sitt webhotell. Sikkerhetskopier tas med nevnte program / system nå en gang innimellom, og dette programmet tar kopi av både database og hele filområdet til WordPress. Videre brukes både phpMyAdmin og HeidiSQL til databasebackup, mens MySQL Workbench har blitt “pensjonert”.

Alt i alt var jeg heldig som hadde en ganske nylig tatt backup av databasen som også lot seg gjenopprette. Om bloggen ikke hadde latt seg redde hadde neppe min verden rast sammen, men det hadde vært litt kjedelig (eller skjedelig som det heter på det moderne språk!) å miste bloggede innlegg helt tilbake til år 2006.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *