Avisannonser under “religiøst”

(Sist oppdatert 29.12.2020 @ 0:06 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kirkeillustrasjon

I annonseseksjonen i lokalaviser er det som oftest annonser under overskriften “religiøst”. Alternativt finner man mye av det samme i lokalt menighetsblad eller ute på nettet. Det pleier å stå annonser / annonsering for kommende møter i distriktets menigheter og forsamlingshus. Da jeg er noe på utsiden av det organiserte menighetslivet har jeg litt problemer med å forstå poenget med en del av disse annonsene.

Annonsene er stort sett meget interne og appellerer vel neppe til folk på utsiden av menigheten. Ofte står det f. eks. navn på en taler som for folk flest er ukjent. Man må helst være en del av menigheten eller bevegelsen for at navnet på taleren skal si man noe. Annonsene er ofte meget kortfattede og kryptiske til at folk på utsiden klarer å forstå dem fullt ut. De er ofte heller ikke fristende og innbydende nok i utformingen til at “møtefremmede” blir fenget av dem.

Når det gjelder kirkeannonser og annonseringer for Gudstjenester i kirka er dette også en historie for seg selv. Ofte er det veldig stort fokus på hvem som skal være prest på Gudstjenesten. Ofte er det mange andre som står på for å få Gudstjenestene i havn, men likevel er det ofte presten som ufortjent skal få all ære.

Nå i de moderne tider skjer en god del av annonseringen via Internett og spesielt via sosiale medier. Dette i seg selv løser ikke særlig mange av kommunikasjonsutfordringene, da informasjonen er like så kryptisk og intern nå som i tidligere tider. Annonseringen virker ikke alltid så særlig innbydende og appellerende overfor “kirkefremmede” som ikke forstår seg på menighetens interne sjargong og kultur.

Hvorfor bruker menigheter og forsamlinger en god del penger pr. år til slik internannonsering? Dette sliter jeg litt med å forstå meg på! Og vil menighetene VIRKELIG ha nye medlemmer med å opptre så interne, kryptiske og lukkede utad?

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

5 kommentarer til Avisannonser under “religiøst”

 1. Stine sier:

  Hmm, jeg leser svært sjeldent avisen så det har jeg ikke tenkt over.. men jeg syns denne menigheten er ganske tydelig: http://www.egersund.intro.co/ Hehe 🙂

 2. Intro. Nå ja. Må understreke at jeg ALDRI har vært på deres møter. Nå «dømmer» jeg menigheten ut fra deres nettside og de annonser jeg har lest i lokalavisa fra Intro Egersund.

  Har både i annonser og ikke minst på nettsiden sett følgende utsagn fra Intro som i hvert fall jeg sliter med å forstå: «..for folk som ikke er så vant med å gå i kirke». Hva menes med dette? Skal Intro for alltid være en kirke for nybegynnere? Skal man ikke komme seg videre i kristenlivet? Skal hele menigheten bare være en intro uten noen utvikling og fortsettelse?

  Antar at de mener at de har en noe «friere» og «moderne» stil enn f. eks. Den norske kirke. Imidlertid er det helt sikkert ikke alle som liker deres møteform heller. For meg virker det litt for krampaktig at menigheten prøver å være «hip og cool».

  Personlig antar jeg at jeg hadde funnet møtene for karismatiske og at jeg hadde mislikt musikken. Lovsang er noe av den mest meningsløse musikken jeg kan høre på. Helst like galt som gospel og orgelmusikk. Lovsang er mye gjentakelser og en del av tekstene er ganske så platte.

  Selv om jeg ikke lar meg fenge er det sikkert ganske mange andre som setter stor pris på menigheten. Men for all del: Fint at du Stine har funnet en menighet du trives i!

 3. Stine sier:

  Jeg har tenkt den tanken jeg også. At Intro bare skal være en slags overgang når du ikke er så vandt med å gå i menighet. Men jeg ser jo nå når jeg har gått der en stund at det ikke er det. Jeg trives kjempe godt. Og du vokser virkelig i kristenlivet. Jeg personlig trives veldig med lovsang som en “connection” men det er jo smak og behag. Men vi er veldig glade for nye folk, var helst det jeg ville frem til. Hehe, jo flere jo bedre 😀 Huff, kan ikke være så enkelt for deg å finne en plass du trives hvis du verken liker orgelmusikk eller lovsang?? 😛

 4. Stine sier:

  Og forresten, vi prøver ikke å være hippe og coole, vi ER hipe og coole! ;o)

 5. La inn lenke til denne artikkelen på Facebook har i den forbindelse fått to kommentarer. Kopi av disse kommentarene følger nedenfor:

  Ronny: “Synes det er morsomt med religøse ting jeg. Ta f.eks Genisis 3:16 (les: 1. Mosebok)… Så har vi 4:17, hvor kom konen fra? De fleste synes en svigermor er nok, men i 4:19 har vi muligheten til flere… Kapittel 5 tar jo skikkelig av, her er det vanskelig å holde masken… 9:20-27 Hvis jeg sovner drita ute så er jeg takknemlig om noen brer over meg et pledd. Da fordømmer jeg ikke sønnen til han som oppdaget det hele. Aldri finn på å ring til ambulanse til en kristen; da fordømmer han etterkommerene dine.”

  Alf Ståle: “Poenget er vel ganske enkelt å minne folk på hva som skjer. I dagens samfunn er det teflon hukommelsen som gjelder, dvs. vi husker svært lite/kort og må stadig minnes om hva som skal skje. Det meste er lagret på telefon eller data så vi utfordrer ikke hjernen på samme måte som før i tida. Men hva DU personlig måtte forstå av disse annonsene er vel strengt tatt ikke så interessant, all den tid som du tydeligvis ikke klarer å bedømme dette ut fra et annet ståsted enn ditt eget. Når det gjelder det å få nye mennesker til å gå på et møte, så er det nok den personlige invitasjonen som er viktigst – og da kan annonsen fungere som en døråpner for en samtale som kan ende med å invitere en venn med på et møte :)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Spamkommentarer blokkert