Anonym nettdebatt forbudt

(Sist oppdatert 18.05.2020 @ 18:14 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Diskusjon forbudt!

Lokalavisa i Egersund, Dalane Tidende, har stengt muligheten for anonyme kommentarer på sin nettside. Alle må oppgi fullt navn samt få kommentaren godkjent av moderator før den blir lagt ut.

Selv synes jeg at det er beklagelig at muligheten for anonyme innlegg har blitt stengt. For meg er det viktigste å ha fokus på budskapet og ikke på personen som framsetter saken. Sjikane og personlig heting må så gjerne bli sensurert bort av avisen, men at man skal bli sensurert pga. anonymitet bryter mot mitt syn.

I Egersund er det ikke så lett å stikke seg fram med en avvikende mening. Det er liten toleranse for dem som har et noe annerledes syn på saker og ting enn den “gjengse”. For å unngå å bli dømt personlig kan dette å framsette anonyme innlegg være et bra virkemiddel for å oppnå fokus på sak og IKKE på egen person.

I den ideelle verden skulle det være unødvendig med anonymitet. Beklageligvis er det ikke lett å framstå med fullt navn i alle slags situasjoner så lenge som bygdedyret ennå lever i Egersund. Mobbingen kan fort bli for sterk.

Jeg er redd for at avisen med sine grep har kneblet deler av befolkningen som ikke lengre vil komme til orde med sine meninger.

Yngre og mer naiv for 10 år siden?

Nå når jeg tar fram igjen dette innlegget i 2020 har det blitt ca. 10 år siden jeg skrev det. Kanskje var jeg yngre og mer naiv da? Slik utviklingen har vært etter at jeg skrev dette innlegget har vi fått sett hvor fæle folk virkelig er. Diskusjonsfora og kommentarfelt i nettaviser osv. har blitt de reneste “søppelfyllingene med kloakk“. En del medier har gitt opp åpne kommentarfelt, mens andre legger ned masse ressurser i å moderere det som legges inn.

Det har vist seg å være masse edder, galle, hat, hets, mobbing, trakassering og nettroll der ute – og da spesielt via nettet og diverse nettjenester. Enkelte klarer enkelt og greit ikke å oppføre seg sivilisert bak et tastatur, selv ikke en gang med kjent / åpen identitet. Sundt bondevett og fornuftige grenser for kommunikasjonen, hva er nå det? Bor det i det hele tatt noe godt i oss mennesker?

Dette gjelder generelt sett, og ikke bare knyttet opp mot Egersund som artikkelen i sin tid omhandlet spesielt. Nå bor jeg ikke i Egersund lenger, men de samme usunne tendensene med at folk mister hodet bak tastaturet ser man over alt. Det er nok litt naivt å tro at alle kan klare å oppføre seg uten streng kontroll. Jeg må nok motvillig innse at jeg på mange måter har at helt annet syn på saken nå enn da jeg skrev artikkelen i 2010.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *