(Sist oppdatert 08.09.2024 @ 11:24 av Bjørn Roger Rasmussen.)
Rema 1000 «gnåler» i form av reklame på TV og mas i butikkene om at kundene må ta i bruk Æ. Æ er deres siste markedsføringsstunt.
Jeg er som forventet (?) svært skeptisk til nyskapningen. Rema gjør det neppe av veldedighet. Det er ganske sikkert i hovedsak kjeden og butikkene som tjener på opplegget, og ikke oss kunder og forbrukere. Kunder «bindes» og lokkes til å bruke deres butikker som sine prefererte butikker.
Det lokkes med 10 % lavere pris på fersk frukt og grønt samt samme rabatt på de 10 varene man personlig bruker mest penger på. Rabattene trekkes fra i kassa før betaling. I etterkant har de lagt noe om, men man blir lokket med muligheten for å spare penger og personlige priskutt.
Masse persondata og informasjon om den enkelte persons handlemønster lagres hos Rema. Denne informasjonen om den enkeltes kjøpsadferd er gull verdt for kjeden. Løsningen truer og krenker oss kunders personvern slik jeg ser det.
I tillegg inneholder dette innlegget en del mer generelle betraktninger om dagligvarebransjen i Norge, hvor vi har alt annet enn en fungerende konkurransesituasjon. Matvareprisene er kunstig høye samtidig med at dagligvarebaronene tjener seg søkkrike / steinrike. Kjedemakten er stor, og nå skal godt innarbeidede produkter bli presset ut av EMV-produkter (kjedenes egne merkevarer)!
Æ er ifølge dem selv:
«Æ er et personlig verktøy som hjelper deg å spare penger på det du handler mest. Med appen får du i tillegg full oversikt over handleturene dine og kan til enhver tid se hvor mye du har brukt og spart.»
En App kan lastes ned til iPhone og/eller Android mobiltelefon.
Jeg har for mange år siden sagt min ærlige mening om hva jeg synes om slike systemer. Jeg har faktisk en egen gammel nettside (over 25 år gammel html-nettside pr. 2024) om saken som heter «NEI til bonuskort!»:
Skjermdump av min gamle HTML-nettside pr. 4. juni 2024:
Sukk! Falt i mange fristelser selv her i etterkant! Har ikke klart å styre klar fra kundeklubber og bonuskort, til tross for mine tidligere prinsipper om å være imot slikt. Teori og praksis henger ikke helt i hop beklageligvis.
Fra nevnte gamle nettside gjentar jeg følgende, med noen tilføyde parenteser for å få den opprinnelige teksten litt mer tilpasset til Æ-løsningen:
Om bonuskort, skrevet i den tiden kampene gikk mellom Domino (finnes ikke lenger) og Trumf:
Er vi som forbrukere tjent med disse kortene? NEI!
- Å administrere det kompliserte kortsystemet (eller App-løsningen) koster en del penger. Disse pengene tar butikkene igjen ved å plusse på prisene.
- Å gi ut «bonusgevinster» (eller rabatter) koster også penger. Butikkene driver ikke veldedighet! For å finansiere gildet må forbrukeren betale!
- Mye penger har gått med på å reklamere for kortene (samt for tjenesten Æ). Denne utgiftsposten må også kundene bekoste.
- Kortene (Æ-løsningen med sin App) binder oss til faste butikker. Dette er gunstig for butikkene men ikke for forbrukerne. Vi bør stå fritt til å velge den butikken vi selv vil handle i!
- Mange kunder velger å gå til anskaffelse av flere konkurrerende bonuskort (eller andre bonusordninger i form av App, betalingskort osv.). Kortselskapene oppnår dermed ikke den lojaliteten de er ute etter. For kundene betyr flere bonuskort forvirring angående hvilket kort som skal brukes i hvilken butikk, de økonomiske gevinstene for kundene blir små osv. Hvorfor skal vi rett og slett ha bonuskort som gjør vår hverdag mer komplisert?
- Kortene gjør forbrukerne mer opptatt med å samle poeng (rabatter) enn å se på prisene.
- Kortbruken gjør det også mulig for butikkene å registrere mye om den enkelte forbrukers adferd. Hva han / hun handler, når, i hvilke butikker etc. Heldigvis finnes det strenge regler for personvern og datasikkerhet her i landet, men gudene må vite om butikkene / kjedene som er knyttet opp mot Trumf / Domino (eller Æ til Rema 1000) følger disse reglene.
La oss få billigere varer uten bonuskort som kompliserer hverdagen!
Nytt pr. juni 2024: Eget innlegg med tittelen «Ikke bare-bare med alle kundeklubber!» opprettet!
Rema 1000 sin Æ-løsning er ny, men bygger jo i stor grad på de samme prinsippene omtalt ovenfor. Samme kritikk som tidligere tiders bonuskort kan rettes mot nykommeren Æ.
Bruken av Æ eller deltakelse i andre kundeprogrammer/kundeklubber har en del konsekvenser. Som det framgår av en Dinside-artikkel i lenkelista er det (minst) fire ting man må være klar over: 1) Alle kjøp lagres i detalj (hva, når, hvor), 2) innsamlet informasjon kan gis videre, 3) handlevanene til den enkelte studeres og 4) du har krav/muligheter på å få vite hva de vet om deg (personopplysninger og hvordan de behandles).
En helt annen ting med Rema 1000 som jeg heller ikke liker er deres begrensninger i sortiment. Enkelte kjente merkeprodukter finnes ikke og er erstattet av deres egne varianter eller andre billigmerker som slettes ikke er så gode som originalen.
Vi handler ganske mye på Rema 1000, selv om konseptet til kjeden slettes ikke appellerer til meg – lavpris lagerfølelse med dårlig utvalg. Der vi bor er nemlig ikke valgene så store. Det står i hovedsak mellom Rema 1000, Kiwi og lokalbutikken (Joker). Hvis flere valg hadde vært tilgjengelige i nærheten av bosted skulle jeg så gjerne ha handlet annet sted enn på Rema. Æ-tullet har ikke akkurat gjort meg mer positiv til kjeden.
Både Æ og Trumf tatt i bruk privat
Muligens er det ikke helt troverdig at jeg uttaler meg negativt mot slikt nå lenger. Flere ganger i de senere år har falt i fristelsen og blitt lokket inn i diverse kundeklubber. Pga. det lokkes med fristende rabatter havner man inn i “galskapen”.
Jeg (vi) har gått på en kjempestor smell her. Både Æ og Trumf har jeg (vi) tatt i bruk privat. Selv om jeg generelt sett er skeptisk til slike bonuskort, bonusprogrammer og lojalitetsprogrammer har begge disse nevnte løsningene likevel blitt naturlig del av hverdagslivet. Det er faktisk noen kroner å spare, så jeg måtte la prinsippene fare i jakten på økonomiske besparelser. (Nå er det kun kona som har Æ i fortsettelsen, da det tydeligvis ikke er mulig at vi begge deler konto så lenge som vi har hver vår Vipps. Æ oppleves av meg som en noe primitive løsning.)
Vi handler (normalt) mye dagligvarer både på Rema og Joker (lokalbutikken), og det er vel alt i alt greit å ta med seg de rabatter og tilbud man kan få. Fra tidligere tider har jeg (vi) også et Coop-kort, men dette blir lite brukt her vi nå bor (langt til nærmeste butikk). Bensinkort eller kundekort via Måløy Havneservice (MH24) har vi liggende i bilene våre. I tillegg har visstnok kona også noen medlemskap i kundeklubber til diverse butikker og kjeder (klesbutikker, interiør, hotellkjeder m. m.)
Ja, dette er litt dobbeltmoral og jeg taler til dels med to tunger. Fullt klar over dette! Fallet er stort, men jeg kan leve med det! Prinsipielt er jeg fortsatt skeptisk til programmene og kortene, men i praktisk livsførsel hvor man er litt økonomisk ansvarlig er det vanskelig å styre unna dem.
Våren 2022: Nå går det (nesten) over alle støvleskaft med alle de ulike kundeklubbene. Blir jo helst spammet ned med e-poster fra både det ene og det andre. Nesten uansett hva man skal handle blir man «påtvunget» et medlemskap i en kundeklubb, som er gratis. Ulempen med å akseptere medlemskapet og medfølgende rabatter er masse kjøpepress i etterkant!
Lavpris og lavpris. Reitan-familien, familien som står bak Reitangruppen som eier Rema-kjeden, har gjort gode penger på kolonialhandel / dagligvarehandel. Eierne tjener nok vel så mye på lavpris-konseptet til Rema som kundene sparer. Dagligvarehandel er «big business» hvor toppene sitter igjen med gode penger på tross av såkalt lavpris-konsept. Norgesgruppen har også tjent gode penger i samme bransje. Gründerne bak de store kjedene (dagligvarekjempene) blir vel enkelt og greit steinrike på forbrukernes og produsentenes bekostning. Stordriftsfordeler og kjedemakt kommer primært eierne til glede, og det vi forbrukere får igjen i lavere priser er bare lommerusk.
«Lavpris»-konseptet gagner nok primært eiernes lommebøker og bankkontoer (utbytte og bonuser). Dagligvarebransjen har på mange måter en ikke-fungerende konkurransesituasjon. Kjedeeierne sitter med all makt (alt for stor makt!), og forbrukermakta har minimal betydning. Det minner mistenkelig mye om markedsformen oligopol den norske dagligvarebransjen, hvor det er noen få tilbydere som dominerer markedet totalt. Av og til nesten kartell-liknende innslag og. Strengt tatt tull og tøys at Rema og deres konkurrenter kaller seg lavpriskjeder, da sannheten nok mer er at de er høyprofittskjeder/foretak for sine eiere.
Kraftig økende matvarepriser
Kraftig stigende matvarepriser – sammen med andre kraftige rente- og prisøkninger – har vært en stor utfordring år 2023. Prisøkningene har vært langt høyere enn lønnsøkningene, og flere og flere i vårt land sliter med å få sin privatøkonomi til å gå rundt.
En prisøkning på mat og enkelte andre dagligvarer på ca. 8,5 % siste tolv måneder (pr. november 2023) – og en generell prisstigning på 6 % sammen med stor renteøkning på boliglånet – merkes godt. I samme periode har f. eks. jeg fått i underkant av 5 % i lønnsøkning, så reell kjøpekraft er definitivt redusert.
For min del må jeg i hvert fall snart helt slutte med å stor-handle i min lokalbutikk tilhørende Joker-kjeden (Joker Flatraket). Jeg har ikke lommebok til dette lenger! Spesielt hos en kjede slik som Joker har prisøkningene vært helt ville og ute av kontroll! Å betale oppimot 20 % mer på Joker enn hos en av lavpriskjedene er ikke i samsvar med tåleevnen til min lommebok, slik at kjøpene hos Joker må bli kraftig redusert framover. Imidlertid er det en stor overdrivelse å kalle kjeder slik som Rema 1000 for lavpriskjeder.
Dagens økonomiske situasjon medfører en del naturlige prisøkninger, men det er sannelig også noen svært griske / grådige kjeder og kjedeeiere vi har innenfor dagligvarehandelen. En god del av pengene som følge av de kraftige prisøkningene havner garantert opp i eiernes lommer. Konkurransesituasjonen innenfor norsk dagligvarehandel fungerer heller dårlig i praksis, noe som rammer oss kunder hardt!
Det sies at Rema gjør Norge billigere. Mitt svar på dette er at pris ikke er alt, og helt sant er det vel heller ikke! Hvorfor ikke bare gi kundene OK priser og produkter på direkten uten å komplisere ting med et bonusprogram og en app? Jeg tenker nok at Rema og andre lavpriskjeder med sine priskriger og kundeprogrammer primært gjør ledelsen og aksjonærene/eierne rikere. Sekundært tilbys det billigere varer til kundene. Slettes ikke alltid så mye lavpris heller for oss kunder.
Et slagord eller utsagn Rema mye har brukt i sin reklame nå i den senere tid (år 2023) er dette: «Det er sluttsummen på kassalappen som teller«. I utgangspunktet er jeg TOTALT UENIG i dette utsagnet, da kvalitet og smak med god margin trumfer pris. Selv har jeg nesten et hat-forhold til EMV-produkter (Egne MerkeVarer), da de etter mitt syn mange ganger er betydelig dårligere enn «originalene». Billig er ikke synonymt med bra produkter. Imidlertid tvinger dyrtidene oss til å måtte velge slike egne kjedeprodukter, da annet ikke er økonomisk forsvarlig eller løselig.
Litt til om Rema og prisene: Et slagord de bruker er: «Alltid lave priser«. I praksis er slettes ikke alltid prisene så veldig lave, da man gjerne kan få enkelte produkter betydelig billigere hos andre aktører innenfor dagligvare, eller via kjeder litt på siden slik som Normal, Europris og Elkjøp. De hevder også som sagt at det er sluttsummen på kassalappen som teller, men dette kommer ofte IKKE i nevneverdig grad kundene til gode. Det er definitivt butikkjedens bunnlinje sluttsummen på kassalappen kommer til gode og glede.
Den store kjedemakten – som i neste runde ødelegger markedet for de små – skal man ikke kimse med. Kjedene kan fort ta knekken på det meste av lokalbutikker, frittstående butikker og nisjebutikker. Slike lavpris kjedebutikker gir også et mye kjedeligere varesortiment til oss kunder.
Teknologien, i form av appen Æ, benyttes til å komplisere forbrukernes hverdag. Det blir også vanskeligere å sammenlikne priser mellom ulike kjeder og butikker. Rema sitt tidligere slagord «Det enkleste er ofte det beste» er tydeligvis glemt og forlatt. Til syvende og sist er det også forbrukerne som må ta regningen for å utvikle, vedlikeholde og drifte appen og systemene rundt.
Jeg skulle ønske nordmenn var flinkere til å bruke sin forbrukermakt mot Rema og tilsvarende lavpriskjeder. Det finnes da viktigere momenter enn pris. Jeg for min del skal med glede betale litt mer for varene for å få et stort sortiment med kvalitetsprodukter. Tross alt bruker vi kun oppimot 12 % av vårt budsjett på mat, selv om dette å spise seg mette er et viktig fysiologisk behov som med fordel kan dekkes med kvalitetsprodukter i stedet for med lavprissubstitutter.
Enkelte kjeder har en «forkjærlighet» for å erstatte, eller i hvert fall supplere, kjente, kjære og gode produkter med sine egne merkevarer (EMV). NorgesGruppen har blant annet Eldorado, First Price (Unil), Fiskemannen, Folkets og Jacobs Utvalgte. Rema 1000 har en del produkter som kun er merket med deres kjedenavn, og Coop har også sine egne varemerker (Coop Kaffe, Røra fabrikker, Gomanbakeriene, Coop, Xtra, Coop Änglamark, Coop Smak m. m.).
Slike produkter skaper også noe irritasjon hos meg. Hvis jeg skal få si min ærlige mening er enkelte av disse substituttproduktene direkte dårlige sammenliknet med originalproduktene. Ja takk til mer vekt på kvalitet og litt mindre vekt på pris. (Fysj og fy, det er mye dårlig innenfor Eldorado og First Price!) Slike egne merkevarer gir også dagligvarekjedene enda større (og usunn) makt i dagligvaremarkedet.
Til tider er kjeder og kjedeavtaler noe «dritt»! I vårt hus har vi f. eks. en allergiker som ikke tåler melk noe særlig bra, og som heller ikke tåler sitronsyre. Mange leskedrikker og andre matvarer har sitronsyre i seg, og disse må vi unngå. Jenta vår med allergi lagt sin elsk på Kuli eple (Coca Cola-produkt) som har eplesyre i stedet for sitronsyre, og disse har vi kunnet kjøpe via vår lokale Joker-butikk:
Nå kan butikken / kjeden ikke lenger skaffe dette produktet. Rema 1000, Kiwi, Spar og Bunnpris som er andre butikker i vår nærområde har heller ikke avtale på å ta inn disse leskedrikkene, og noe dugbart alternativt produkt har vi heller ikke klart å finne. Vi har i den forbindelse blitt «tvunget» til å handle (august 2022) slike Kuli eple-kartonger via netthandel / postordre (Engrosnett, 2 X Kuli eple tetrapk 30X0,2L). Kjedene ødelegger innimellom mulighetene for å handle lokalt!
I sosiale media var det i en periode mer eller mindre i gang et «folkeopprør» mot Rema 1000. Det hevdes at man bør boikotte kjeden. Årsaken til ønsket om boikott er mest pga. kjedens «krig» mot sine leverandører. Rema ønsker seg langsiktige og eksklusive «bestevenn»-avtaler med utvalgte leverandører. Leverandører som Rema ikke klarer å oppnå gode avtaler med risikerer å miste hylleplassen i butikkene. Lave priser og lite vareutvalg (slanke antall merkevarer i sortimentet) er og blir deres hovedstrategi. Produkter fra blant annet Lerum, Mack og Olden er på vei ut av butikkene.
Selv om jeg anser både Æ og bestevenn-strategien til Rema som «teite» påfunn kommer jeg ikke til å boikotte dem. Boikott blir for «barnslig». De andre aktørene er neppe hakket bedre. En del av de andre butikkene og kjedene er med i Trumf-samarbeidet eller har sine egne kundekort og kundeprogrammer. Og den ene butikkkjeden/gruppen er vel ikke særlig verre enn den andre når alt kommer til alt overfor sine leverandører.
Påskesesongen 2017 – med senere videreføring – innfører Rema 1000 «palmeoljeboikott av Freias (Mondelez) påskeegg«. Årsaken er innholdet av palmeolje i eggene. Også en del andre produkter har de funnet erstatninger for som ikke inneholder den omstridte palmeoljen. Vet ikke helt hva jeg skal mene om dette, utenom at jeg for min del fortsatt kjøper Freia påskeegg i andre butikker med den beste samvittighet. Tenker også at det er andre forhold enn et ekte miljøengasjement som ligger bak kjedens valg. Og våren 2022 – i forbindelse med Ukraina-krigen – vurderer kjeden å ta inn igjen i varmen produkter med palmeolje i, i og med at det er mangel på solsikkeolje.
Enkelte er heller ikke glade for Rema 1000 sine ønsker rundt frislipp for søndagsåpne butikker. Den lønnsmessige behandlingen av enkelte ansatte er visstnok heller ikke særlig god fra kjedens side. Enkelte kjøpmenn føler også at kjeden har gitt dem munnkurv til å uttale seg og å komme med kritikk mot kjeden de tilhører. Og i tillegg til alt dette kommer app-en og kundestrategien Æ.
(At Æ er et trøndersk uttrykk skal jeg ikke gjøre noe stort poeng ut av her. Det er mindre interessant.)
I forbindelse med julehandelen 2018 får Rema 1000 også en del kritikk. Denne gangen går kritikken på at de geografisk forskjellsbehandler kundene. Det har i en periode vært store forskjeller i prisene på de samme produktene alt etter hvor i landet den enkelte butikk ligger.
Det har i den senere tid blitt ganske tyst om hele Æ-satsingen – fokuset er kraftig nedtonet. Den har neppe gitt de effekter de så for seg da de innførte konseptet. Slagordet til Rema er i utgangspunktet «Bare lave priser» og «Det enkle er ofte det beste», men de kjører likevel på med diverse kampanjevarer og «stunts». Tidligere var deres konsept å ikke ha tilbudsvarer, da angivelig alle varer var gunstig og lavt priset.
Høsten 2022 ser jeg at Rema 1000 kjører på med i hvert fall disse to «slagordene»: «Alltid lave priser» og «Det er 1000 grunner til å velge REMA 1000«. Etter mitt syn er det også mange gode grunner til å IKKE velge Rema, og lave priser er ikke alt / betyr ikke alt. Dessuten er ikke prisene deres så veldig lave at det akkurat gjør noe.
I starten av år 2024 reklameres det med i Rema 1000-reklamen: «Fryste priser | Vi fryser fjorårets priser!» Ikke akkurat imponerende dette heller, da prisene gjennom år 2023 var ganske så høye. Håper virkelig at det gjøres noe med den ikke-fungerende konkurransesituasjonen innenfor dagligvarebransjen, hvor vi kunder blir økonomisk «flådde» ved å handle via «lavpriskjeder» og «lavprisbutikker».
Nå er det lett å rette mye kritikk mot den norske franchisekjeden med dagligvareforretninger som går under navnet Rema 1000, eller å rette tilsvarende kritikk mot Reitangruppen som står bak Rema 1000 + diverse. Det er vel neppe grunn til å tro at de to andre store aktørene på markedet, Norgesgruppen og Coop, er så mye bedre enn Rema. De jobber alle sammen med å bruke sin markedsmakt til å tvinge gjennom bedre vilkår og priser fra sine leverandører. Når det gjelder markedsandeler er det Norgesgruppen som er størst etterfulgt av Coop og med Rema som minstemann.
Rema 1000 har i en periode mistet markedsandeler. Muligens skyldes dette uklar strategi samt en del dårlige valg over en lengre periode. På en måte hadde det nesten vært litt til pass hvis Rema 1000 måtte gi opp.
På den annen side er det kjedelig hvis Rema 1000 forsvinner og blir kjøpt opp eller «spist» av en av de andre norske aktørene. Utenom Rema – Reitangruppen, REITAN AS – har vi kun to andre store aktører i dagligvarebransjen:
- Norgesgruppen: Med kjedekonseptene Joker, Meny, Kiwi, Spar m. m.
- Coop: Med kjedekonseptene Obs, Coop Mega, Coop Prix, Coop Marked, EXTRA, Matkroken m. m.
I tillegg har man Bunnpris som delvis er en frittstående kjede av dagligvarebutikker/forretninger. De har pr. nå et innkjøps- og distribusjonssamarbeid/logistikksamarbeid med Norgesgruppen, mens de tidligere i en periode hadde en tilsvarende avtale og samarbeid med Reitan. Lidl (tysk lavpris dagligvarekjede) sitt forsøk på å erobre Norge for noen år siden ble som kjent en fiasko.
Norske matvarebaroner / dagligvarebaroner har tjent seg steinrike på «lavpris»-konseptet innenfor dagligvarehandelen. Eierne av dagligvarekjedene og grossistleddene tjener seg superrike på å gjøre oss vanlige forbrukere fattigere (utnytte oss). Det er lite sammenheng mellom reelle produksjonskostnader og prisen ut til forbrukerne på dagligvarene. Konkurransesituasjonen fungerer enkelt og greit meget dårlig innenfor dagligvarebransjen. Spesielt i starten av år 2023 har det vært økende prisstigning / inflasjon i Norge samlet sett, og dagligvarekjedene ser selvsagt sitt snitt til å skru opp prisene sine uforholdsmessig mye. Lavpris, ha-ha.
Litt konkurranse og tap av markedsandeler får de nevnte aktørene fra nye nettaktører som driver med hjemlevering- og matkasseselskaper. Noen kjente utfordrere er disse: Godt Levert, Adams matkasse, Kolonial.no, Handleriet.no og Morgenlevering.no. Riktignok dekker ikke disse nye aktørene hele landet.
For konkurransesituasjonens skyld og kundenes valgfrihet bør det muligens ikke bli færre aktører enn i dag. Flere aktører fører til en mer skjerpet konkurranse aktørene imellom.
Det er nok også sant det som står i en av lenkene i bunnen av denne artikkelen: «Den virkelig store ulven som Reitan ikke vil være bestevenn med lenger, er nemlig amerikansk. Og heter Coca-Cola.» Enkelte leverandører/produsenter har stor makt som igjen rammer kjedene og til slutt oss kunder.
Dagligvarekjedene og grupperingene sin store markedsmakt er en ting. Det er heller ikke helt bra at distributørene / produsentene blir for store og mektige. F. eks. må jeg innrømme å være litt skeptisk til konglomeratet og det mangehodede «trollet» Orkla. Noen av Orkla sine mange merkenavn / merkevarer: Grandiosa, Stabburet, Nugatti, TORO, Idun, Nora, Nidar, Sætre, KiMs, Polly, Stratos, Smash, Taffel, Idun Mors hjemmebakte, Odense (marsipan), Jif, Jordan, OMO, Zalo, Sun, Lano, Pierre Robert, Möller’s, Nutrilett, Maxim osv. osv. De tjener seg ufortjent steinrike på oss kunders bekostning.
Dagligvarekjedene har litt å svare for når det gjelder miljøvern – eller mangelen på dette. Masse unødvendig emballasje benyttes, og ofte leveres det alt for store pakninger og kjøres på med lokketilbud. Vil blir «lurt» til å handle inn mer enn det vi strengt tatt trenger, noe som igjen ofte medfører kasting av utgåtte varer som vi ikke klarer å bruke opp eller spise opp innen utløpet av holdbarhetsdatoen.
Kiwi påstår januar og februar 2019 at de driver med «momskutt» på fiskeprodukter, noe som selvsagt er høyst villende. Merverdiavgiften til staten kommer man ikke utenom om man vil eller ei. De har nok innført noen priskutt ca. tilsvarende matmomsen på fiskeprodukter i en avgrenset periode, men helt hvor store kuttene i virkeligheten er virker noe svevende. Verken Rema eller Coop setter pris på «stuntet» fra sin konkurrent. Kiwi på sin side selger masse fiskeprodukter pga. kampanjen.
Enkelte hevder at dagligvarebransjen i Norge er det nærmeste man kommer korrupsjon og mafiavirksomhet her til lands. Mangfoldet i utvalg og sortiment har skrumpet inn, det er viktigere med fokus på pris enn kvalitet, det er kun plass til de store leverandørene, store ulikheter i innkjøpsbetingelser og f. eks. Norgesgruppen (NG) bruker i stor grad sin markedsmakt til å presse sine leverandører. Ikke rart at Konkurransetilsynet følger spesielt med på denne bransjen for tida. Lavprisbaronene på sin side sitter igjen med store gevinster.
Kundebehandlingen overfor mindreårige som har blitt tatt for «utilsiktede butikktyverier» pga. tastefeil / valgfeil i selvbetjeningskasser står forresten til stryk. Litt mer skjønn og fornuft må det være mulig å utvise.
Det er ikke bare Rema som kjører på med kundekort og kundeklubber. Veldig mange kjeder også i andre bransjer enn dagligvare (klær, kjøkkenutstyr etc.) vil ha kundene inn i og registrert i sine kundeklubber. Man blir lokket med rabatter for å få folk til å registrere seg. I etterkant av registrering av «medlemskapet» blir man dynget ned med e-poster med reklame for å friste oss til å handle enda mer hos den konkrete leverandøren. Alle slike kort, kundeklubber og registrering av personopplysninger kan medføre at vårt personvern blir svekket, og å opprettholde god nok informasjonssikkerhet blir også utfordrende.
Trumf (Trumf, ikke Trump), Æ og tilsvarende sier mye om hvordan mennesker tenker og «virker». Millioner av nordmenn bytter gladelig «gode» rabatter mot personopplysninger kjedene kan bruke / misbruke. Personvernet tar hverken vi forbrukere eller kjedene så høytidelig, bare vi og/eller kjedene får noen angivelige gevinster i retur.
Lokale kjøpmenn kontra supermarkeder
I «gamle dager» handlet vi dagligvarer hos nærmeste lokale kjøpmann, som ofte hadde en mindre butikk med skranke / disk og uten muligheter for selvbetjening. Mange av disse kjøpmennene drev også med utkjøring av varer (hjemtransport, hjemkjøring). Vareutvalget var gjerne allsidig, men antallet varetyper totalt sett var mindre enn det vi finner i dagens store butikker.
Etter hvert har større men færre butikker utkonkurrerer de små lokalbutikkene. Supermarkeder med selvbetjening og selvplukk som vi «må» kjøre til (ikke en lokalbutikk på hvert hushjørne) har vært tingen i noen tiår nå. Vi har satt pris på et relativt stort vareutvalg til greie priser og med muligheter for selv å velge og plukke de konkrete produktene vi tar med oss i handlekurven og videre med oss hjem.
Nå kan det virke som om mindre butikker med utkjøring noen steder er i ferd med å få sin renessanse. Videre ha diverse tilbydere av matkasser blitt svært populære for stressede moderne mennesker. Lokalproduserte varer fra lokale produsenter har også slått bra an i de senere år. Litt moter, trender og svingninger i strømninger ute og går innenfor dette området også, og til dels tilbake til tidlige tiders løsninger med noen moderne vrier.
I forbindelse med hotellovernattinger blir jeg også irritert over deres form for kundeklubber. Hver kjede har sine ordninger og klubber, og uten å være medlem hos «rett» kjede får man ikke de beste prisene og godene på hotellovernattinger. Videre blir man dynget ned med reklame pr. e-post fra disse ulike kundeklubbene.
I sin tid – i virkelig gamle dager – skrev jeg en hovedfagsoppgave som faktisk omhandlet dagligvarebransjen. Temaet var: «Kartlegging og analyse av EDI-bruken og hva som innvirker på utnyttelsesgraden i dagligvarebransjen.» (EDI = Electronic Data Interchange, på norsk EDU = Elektronisk Data Utveksling.
År 2022 er det «krisetider» i Norge. Prisene stiger på tilnærmet alt, hvor mye av prisstigningen skyldes krigen i Ukraina samt diverse etterdønninger etter koronapandemien. I den forbindelse kan det virke som om enkelte matvarebutikker og matvarekjeder ser sitt snitt til å øke prisene mer enn nødvendig (mer enn økte produksjonskostnader skulle tilsi) for å øke sin profitt. Dette er slettes ikke bra og en ønskelig situasjon, hvis det holder stikk!
Æ er enkelt og greit skeptisk til Æ-konseptet + skeptisk til bonuskort og kundeklubber generelt. Det gagner nok kjeden(e) og butikkene mer enn meg som forbruker. Jeg er noe skeptisk til å gi Rema 1000 + andre så mye oversikt over mine handlevaner og kjøpemønstre som bruken av Æ-løsningen + tilsvarende løsninger gir dem. Også utviklingen ellers i dagligvarebransjen + handel og tjenesteyting generelt er ikke alltid til oss kunders beste.
Lenker:
- Nettavisen: Datatilsynet vil granske Remas Æ-app
- NRK: Datatilsynet skal granske «Trumf» og «Æ»
- Stavanger Aftenblad: Svekket omdømme for Rema 1000
- Dagbladet.no: Nedgang for Rema 1000 tross «Æ» og bestevennstrategi – Har tapt nær 90 millioner kroner i omsetning i januar
- Dinside økonomi: Kundeklubber, bonuskort og personvern – 4 ting du må vite om hva kundeklubbene vet om deg
- V2 Nyheter: Rema-sjef Ole Robert Reitan – Jeg gikk fra å være verdens blideste kjøpmann til å bli en sutrepave
- NRK Ytring: Det enkleste er ofte det beste (Kai A. Olsen)
- Medier24.no – Gards blogg: Lille Mack mot store Rema er en sjarmerende historie som får likes. Men den største spilleren i dette slaget er Coca Cola
- E24: Konkurrentene gjør narr av Rema-stunt – Desperat handling
- E24: Rema taper kampen om kundene
- E24: Kjøpte sitt tredje privatfly: Slik er Reitan-familiens luksusliv
- Adressa.no økonomi: Frykter at Æ sender Rema inn i dødsspiral
- Nettavisen NA24: Rema 1000-butikk tapte en halv million på Rema-boikott
- E24: Rema kaster ut flere Coca-Cola produkter fra hyllene – Fanta og Sprite forsvinner fra Rema 1000
- E24: Olden ut av Rema
- TV2 nyheter: Niklas (27) sitt brudd med Rema tar Facebook med storm
- Facebook-siden «Æ boikotter Rema 1000»
- Nettavisen – NA24: Folkeopprør mot Rema 1000 i sosiale medier: – Boikotter heretter Rema grunnet bestevenn-strategien
- Digi.no: Kundedata lå åpent tilgjengelig i Rema 1000s Æ-app. – Jeg kunne lastet ned hele kundebasen
- VG: Ekspert: Tror Rema kan forsvinne – peker på Ole Robert Reitan som syndebukk
- Dagens Næringsliv: Fortsatt nedtur for Rema 1000
- NA24: Trygve Slagsvold Vedum langer ut mot Rema: – Utrolig at de ikke har lært
- NRK: Rema 1000 stanser «høstjakta» – presser leverandørene (stanser forhandlinger med dagligvareleverandører)
- Nettavisen Økonomi: Dagligvare | Alarm fra NHO: – Norgesgruppen kan nå 50 prosent om fire år
- Nettavisen Økonomi: Dagligvare | Denne kjeden (les: Coop Obs, februar 2020) er billigere enn Rema 1000, Kiwi og Extra
- Nettavisen Økonomi: Dagligvare | Stor rapport: Denne lavpriskjeden har dårligst utvalg (Kiwi)
- TV 2 Nyheter: – I dag har butikkansatte grunn til å være forbanna | Flere reagerer på listen over Norges rikeste personer. (Dagligvaretoppene tjener seg søkkrike.)
- Nettavisen Økonomi: Dagligvare | Raser over forskjellsbehandling: Trekker fram Freia og Orkla som to av verstingene
- Nettavisen Nyheter: Matvarer | Partier vurderer å forby dagligvarekjedenes egne merker | Bondeorganisasjonene og Nortura kritiserer kjedene for å prioritere sine egne merkevarer (EMV) i butikkene.
- TV 2 Nyheter: Vil forby First Price: – Vi kommer ikke til å ha råd til mat på bordet | SV og Senterpartiet er kritiske til dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV) fordi de mener kjedene har for stor makt.
- NRK nyheter: Kan få milliardbøter: – Helt absurd | Konkurransetilsynet varsler til sammen 21 milliarder kroner i gebyrer til Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 for ulovlig prissamarbeid. Kjedene reagerer med sjokk og vantro.
- ABC Nyheter: Rema 1000s Æ-endring vekker oppsikt: – Helt hårreisende
- NRK Trøndelag: Krisetider? Ikke for dagligvaregiganten Norgesgruppen melder om rekordomsetning i 2020. Det gir nesten en milliard i utbytte til eierne og millionbonus til toppsjefen.
- Nettavisen Økonomi (mars 2021): Dagligvarebørsen | Dødt løp mellom lavpriskjedene før påske: – Virker som et avtalt spill
- Nettavisen Økonomi: Sjokkert over Coop-toppens lukrative avtale: – En grådighetskultur uten sidestykke!
- Nettavisen Økonomi: Ekspert slakter Coop: – Helt utrolig at det går an | Coop styres stikk i strid med reglene for eierstyring, mener ekspert.
- Nettavisen Økonomi: Iceland må legge ned 1 av 5 butikker: Føler seg hindret av dagligvarekjempene
- Nettavisen Økonomi: Sterk sisteplass for ny lavpriskjede (Oda): – Vi er ikke fornøyd (Oda, Rema 1000, Kiwi og Extra sammenliknet)
- Nettavisen Økonomi: Ølpriser: – Norske forbrukere blir flådd av dagligvarebransjen
- Nettavisen Økonomi: Hyller produktene som SV og Sp vil forby: – Politikerne får aldri slutt på det | Omstridte merkevarer (EMV) vokser kraftig, og regjeringen vurderer å gripe inn.
- blogg.brr.no: Lokale butikker kontra netthandel
- TV 2 Nyheter: Norges største dagligvarekjeder (inkludert Rema 1000) åpner for mer bruk av palmeolje | Tross strenge holdninger knyttet til palmeolje, har situasjonen i Ukraina ført til diskusjoner på bakrommet for Norges største dagligvarekjeder.
- TV 2 Nyheter (april 2022): Prishopp: Så mye dyrere kan butikkturene bli | Om dette anslaget slår til, må en vanlig familie bruke flere tusen kroner mer på mat i året sammenlignet med i dag.
- Nettavisen Økonomi: Ukraina-krigen vil føre til endringer i norske matvarer: – Det blir utfordringer med solsikkeolje | Norske matprodusenter har søkt om tillatelse til å endre innholdet i matvarer som selges i norske matbutikker.
- På høy tid: DinSide økonomi: Dagligvarebransjen | Varsler grep | Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret for dagligvaremarkedet. Nye tiltak skal sikre bedre maktbalanse, bedre utvalg og lavere priser.
- Nettavisen Økonomi: Rema-Reitan varsler endringer for norske matvarer | Rema-eier, Ole Robert Reitan, mener usikker tilgang til råvarer og dårligere vareflyt, presser frem endringer i produksjonen av matvarer.
- ABC Nyheter: Delte reaksjoner på strengere regulering av matbutikkene | Coop jubler, mens Norgesgruppen er mer skeptisk til forslaget om strengere regulering av innkjøpspriser i dagligvarehandelen.
- Digi.no: Millionbot fra Datatilsynet til Trumf
- TV 2 Nyheter: I dag (1. juli 2022) skrus prisene opp – så mye dyrere ble handleturen | TV 2 har sjekket matvareprisene hos en rekke matbutikkjeder – og handlekurven har blitt langt dyrere fra juni til juli.
- TV 2 Nyheter: Sterke reaksjoner på Rema-endringer | Mange lojale Rema 1000-kunder er oppgitte over de store endringene i «Æ»-appen.
- VG: Moxnes (Rødt-leder) vil ta milliarder fra dagligvaregigantene: – Går så det griner
- Nettavisen Økonomi: Ønsker Lidl velkommen til Norge | Rema 1000 og Oda strekker ut en hånd til utenlandske dagligvarebutikker. (Ny lov om prisdiskriminering, konkurransesituasjonen, makt, lojalitetsbånd m. m.)
- blogg.brr.no: Prepping og preppere + beredskap
- Nettavisen Økonomi: Strammer inn overfor dagligvarebransjen: Dette blir nå forbudt | Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) varslet nye grep for å styrke konkurransen i dagligvarebransjen.
- Nettavisen Økonomi: Dagligvarekjemper dropper Norge: – Ikke lønnsomt
- DinSide Økonomi: Rema 1000 | Får app-slakt (Æ-appen til Rema 1000) | Endret rabattordning – nå slaktes dagligvarekjeden av brukerne.
- Nettavisen Økonomi: Ny Kiwi-strategi skaper bekymring | – Jeg er bekymret for Rema 1000 og Extra, sier professor Bent Sofus Tranøy.
- Konkurransetilsynet: Ikke kommenter ventede prisøkninger (dagligvaremarkedet) | Konkurransetilsynet har de siste ukene (pr. 24.02.2023) hatt møter med Rema, Coop, Norgesgruppen, Bunnpris, NHO Mat og Drikke, Dagligvareleverandørens forening (DLF), Orkla og Nortura.
- Nettavisen Økonomi: Professor: – Bedre dagligvare-konkurranse i kommunistland enn i Norge | – Det foregår en prisvasking, hvor kjedene gir inntrykk av at det er veldig sterk konkurranse og at prisene er lave, sier forsker Ragnhild Silkoset.
- Nettavisen Økonomi: Fedon raser mot Rema og Kiwi: – Moralsk forkastelig (Priskrig på usunne søtsaker påsken 2023.)
- Nettavisen: Matbløffen: – Handler ikke om kvalitet (EMV) | Prisforskjellene på dyreste og billigste kjøtt, ost og juice er stor. Men hva er egentlig forskjellen? Svaret vi fikk fra matprodusenten overrasket.
- TV 2 Nyheter: Strategien sprer seg i butikkene – blir anklaget | Kjedene styrker sine egne merkevarer (EMV). Dette vil vi se mer av, mener dagligvareekspert.
- Nettavisen Økonomi: Stor prissjekk hos Kiwi, Rema 1000 og Coop: Ekstremt resultat
- Nettavisen Økonomi: Vil bruke tvang: – Eierne til Kiwi, Rema og Coop er for mektige
- Nettavisen Norsk debatt (Geir-Asbjørn Jørgensen): Matvareprisene: Oligarkene får en stadig større del av kaka | Norsk dagligvare er ikke noen fri konkurranse. Det er et oligopol.
- Nettavisen Økonomi: Normal med Europarekord: Utfordrer Kiwi og Rema 1000 | Normal vokser kraftig og stjeler kunder fra Kiwi og Rema 1000.
- TV 2 Nyheter: «Æ»-grep overrasker: – Veldig tungvint | Ni av ti «Æ»-brukere TV 2 har snakket med, visste ikke om grepet du må gjøre hver uke. (Personlige tilbud må aktiveres hver eneste uke.)
- Nettavisen Økonomi: Vanvittige priser hos Rema, Kiwi og Extra: – Dette er ikke konkurranse | Enorme prisforskjeller. Men konkurransen er elendig, ifølge dagligvareekspert. | Dagligvarekjedene har alt for stor makt.
- ABC Nyheter (NTB): Dagligvarekjeder risikerer milliardgebyr fra Konkurransetilsynet | Det er over tre år siden flere dagligvarekjeder fikk varsel om gigantgebyrer fra Konkurransetilsynet for ulovlig prissamarbeid. Siden den gang kan bøtene ha vokst med milliarder.
- VG: Rema 1000 med priskutt – spar 10 øre | Smil! Du har gjort en god deal. Eller?
- ABC Nyheter stemmer (Lars Peder Nordbakken): Det går en elefant løs i norske dagligvarebutikker | Et dagligvaremarked som domineres av få aktører og et overregulert landbruk, godt beskyttet bak høye tollmurer, motarbeider forbrukernes ønsker om mer konkurranse, større utvalg og lavere matvarepriser.
- TV 2 Nyheter: Du blir lurt av prislappen: – Vanvittig sleipt | – Det er egnet til å forvirre og villede kundene, sier jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet. | Billigbutikkene Kiwi, Rema 1000 og Extra utformer prisskiltet på dagligvarene slik at du kan bli lurt (kilopriser med liten skrift)
- Nettavisen Økonomi: Gir Normal skylden for økte smørpriser: – Hårreisende
- Nettavisen Økonomi: First Price-priser (EMV-produkter) går i taket (juni 2024): – Rart de øker så kraftig | First Price-prisene hos Kiwi og Meny har økt nesten dobbelt så mye som annen mat.
Høye matvarepriser og kraftig økning i matvareprisene:
- TV 2 Nyheter: Økte matvarepriser: Interessen i været – advarer mot lojalitet | I et forsøk på å kutte ned på matprisene strømmer folk til dagligvarekjedenes fordelsprogrammer. Forbrukerrådet er skeptisk.
- Adresseavisen lederartikkel: Matbutikkene må ikke utnytte krisetider for å tjene mer | En høne å plukke med butikkene foto Adresseavisen | Matbutikkene bør ikke øke prisene mer enn de faktisk trenger.
- TV 2 Nyheter: Matvareprisene øker: Slik forklarer kjedene problemet | Matvareprisene har økt med 12,1 prosent siden september i fjor. – Vi setter ikke opp prisene mer enn vi må, sier Ingvill Størksen i Coop.
- NRK Kultur: «Krympflasjon» er årets ord (år 2022) | Krig, økonomi og straum er tema som går igjen på lista til Språkrådet. Som å bla igjennom ei verbal minnebok, seier språkforskar Helene Uri.
- VG Nyheter: Høysesong for krympflasjon: – Fristende å krympe produktene
- DinSide Økonomi: Varsler prissjokk på mat | Kan øke kraftig neste år (år 2023).
- Nettavisen Økonomi: Dagligvarebørsen | Priskrigen (julen 2022) over: Øker matpriser med opptil 500 prosent
- Dagsavisen (NTB): Prishopp på dagligvarer – regjeringen skal møte butikkjedene | Dagligvarebransjen har varslet et prishopp på 10 prosent i februar (2023). Neste uke (uke 2/2023) møter de regjeringen for å diskutere situasjonen.
- Nettavisen Økonomi: First Price-varen bare to øre billigere: – Vi kan rett og slett ikke tro på det kjedene sier | – Kjedene har lært oss til at egne merkevarer skal være billigere. Det utnytter de for fullt
- Nettavisen Økonomi: Vedum advarer dagligvarekjedene | Finansminister Vedum mener Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 må vise måtehold. – Rart utspill, mener bransjeorganisasjonen Virke.
- Nettavisen Økonomi: Brødprisene kan gå i været: – Det verste vi har vært med på | 1. februar kan norske matvarekunder forvente et solid prishopp på både brød, laks og syltetøy.
- Nettavisen Økonomi: Coop og Rema 1000 snur: – Skal ha de laveste prisene eller så stenger vi dørene | – Komisk, fastslår ekspert. (Prisøkningen fra 1. februar 2023 reverseres.)
- Nettavisen Norsk debatt (Marie Sneve Martinussen): Matvarebaronene går i milliardoverskudd: Jeg vil herved sende en beskjed| Vi kan ikke ha det slik at dagligvarebaronene tjener seg enda rikere på å gjøre forbrukerne fattigere.
- Nettavisen Økonomi: Gladmelding til norske forbrukere – Priskrigen vil fortsette i mange måneder | Det vil ta flere måneder før matprisene blir skrudd opp, mener eksperter Nettavisen har snakket med.
- ABC Nyheter: Lokal-monopolistene Bunnpris, Spar og Joker: – Håpløs situasjon for forbrukerne | De er dyrere enn de store lavpriskjedene, finnes over absolutt hele landet vårt – ofte på små steder med kun én matbutikk.
- Nettavisen Økonomi: Enorme prisforskjeller: Rema 1000 opptil 231 prosent dyrere
- TV 2 Nyheter: Dagligvareekspert: – De vil forsøke å dytte regningen over på noen andre | Rema 1000 valgte å reversere en varslet prisøkning de selv mente var nødvendig. Men hvem som skal ta tapet, vil ikke kjeden svare på.
- Nettavisen Økonomi: Joker | Påskekosen: Seks ganger prisen til Kiwi (Kiwi vs. Joker, påsken 2023)
- Nettavisen Økonomi: Dagligvarer: Klager over dårlig lønnsomhet – det får eksperten til å reagere | Dagligvarekjedene sier ofte at lønnsomheten er lav. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har tall som viser det motsatte.
- Nettavisen Økonomi: Dagligvarer | Raser mot Kiwis og Remas nye pris-grep: – Nå skal kundene blø | Og om få uker tror «Gjerrigknarken» det blir en skikkelig pris-smell.
- Nettavisen Økonomi: Matpriser | Prisen på noen av våre mest populære matvarer skyter i været – Sykdom og elendige avlinger skaper global mangel.
- Nettavisen Økonomi: Advarer: Det som skjer i Kiwi-butikkene nå er dårlig nytt | Kiwis nye prisgrep kan gi overraskende konsekvenser (på sikt) for folks lommebøker, tror Høyre-politiker.
- Nettavisen Økonomi: Prissmell på billigvarene: – Tar alle midler i bruk | Butikkenes rimeligste alternativ har fått skyhøye prisstigninger.
- TV 2 Nyheter: Nye butikker tar Norge med storm | Strømmer til nye billigkjeder | Flere kjenner nå de stigende matvareprisene på lommeboken. Det gjør at billigkjeder som Gigabox og Billy nå opplever en økning i antallet kunder.
- Nettavisen Økonomi: Ferske tall: Legger ned butikker og kutter i utvalget | Tilbudssmell i dagligvarebransjen.
- Nettavisen Økonomi: Dagligvare: Enorme prisforskjeller: – Vi handler ikke på Joker | I en tid med galopperende prisvekst dropper kundene de dyre butikkene.
- Nettavisen Økonomi: Nederlag for Kiwi: – Dårlig taper (november 2023) | Taperen hisser seg opp over å havne nederst på prispallen.
- Nettavisen Norsk debatt (Eivind Løvdal og Mina Gerhardsen): Slår alarm: I ferd med å bli matvarer for de rikeste | Det ingen hadde trodd, er at sunn mat nå er i ferd med å bli mat for de rikeste og høyest utdannede.
- ABC Nyheter: Dagligvareforsker tror prisene kunne vært lavere med færre butikker
- TV 2 Nyheter: Vedum om matgiganter: – Nesten forunderlig | Både mat- og boligpriser fortsetter å stige. Finansministeren tror mange er bekymret, og retter pekefingeren mot én gruppe.
- TV 2 Nyheter: Milliardgebyr til matvaregigantene: – Har betalt mer enn vi skulle gjort | Forbrukerrådet mener kundene sannsynligvis har betalt for mye for matvarer lenge. Dagligvareeksperter tror konflikten kommer til å bli langvarig. (Bakgrunn: Delingen av informasjon / prisinformasjon mellom kjedene har svekket konkurransen!)
- TV 2 nyheter: Raser mot Kiwi-kampanje: – Kiwi lurer folk | Kiwi har kuttet prisen tilsvarende momsen på noen grønnsaker, men det er fortsatt mulig å få det billigere i andre butikker.