Logo 1 Flatraket.
Bilde av bygda Flatraket tatt fra utkanten av Gangeskaregga.

https://www.flatraket.no/

Også tilgjengelig som bloggartikkel (lenke) - https://www.brr.no/wordpressbrr/flatraket/
(Utvidet og mer oppdatert versjon i bloggen.)


Flatraket - presentasjon av kystbygda

Min kone (Sølvi M. Rasmussen) er fra bygda Flatraket. Etter å ha vært med henne på ferie til Flatraket flere ganger ble jeg, Bjørn Roger Rasmussen, fasinert av plassen og ikke minst naturen som omkranser bygda. Fra og med 1. mai 2014 har vi valgt å flytte til bygda, dvs. vi er nå altså innbyggere / fastboende på Flatraket.

Underveis under min "oppdagelse" av Flatraket fikk jeg lyst til å legge ut en aldri så liten presentasjon av Flatraket på nettet. Sommeren 2007 ble første versjon lagt ut, og i etterkant har jeg mange ganger "flikket", endret og forbedret presentasjonen. Min presentasjon er skrevet på bokmål selv om skriftspråket i Stad kommune (tidligere Selje kommune) er nynorsk. Da et bilde som kjent sier mer enn 1000 ord er det naturlig med en del bilder i presentasjonen.

ENGLISH VERSION: A short English version is available nearly at the bottom of this page.


Tekst og foto: Bjørn Roger og Sølvi Myklebust Rasmussen.


Flatraket-logo


Flatraket (Flatraksbygda eller Flatrakje på dialekt) er ei lita bygd med ca. 300-600 innbyggere, alt etter beregningsmetode og hva som tas med i tellingen. Grunnkrets (G) Flatraket hadde ifølge SSB en folkemengde på 326 personer i år 2021, mens postnummer 6717 Flatraket hadde 484 folkeregistrerte postadressater pr. 1.1.2020. Grunnkretsene Flatraket, Pollane og Barmen hadde totalt en folkemengde på 568 personer i starten av år 2021. Se blogg-artikkelen for mer detaljer, oppdaterte tall og befolkningsutvikling (innbyggertall) år 2021.

Flatraket ligger i Stad kommune (kommunenummer 4649) i nordre del av Vestland fylke, Norge (tidligere Selje kommune, Sogn og Fjordane). Flatraket og Ytre Stad / Selje ligger ytterst nordvest i Nordfjordregionen (ytre Nordfjord). Bygdas nærmeste tettsteder er Selje (30 km) og Måløy (16 km) i Kinn kommune (tidligere Vågsøy kommune).

I forbindelse med kommunereformen ble tidligere Selje kommune og Eid kommune slått sammen til Stad kommune fra og med 1. januar 2020. Bygda Flatraket ble en del av den nye kommunen Stad. Den "tidligere" nabokommunen Vågsøy ble fra samme dato slått sammen med Flora kommune til Kinn kommune.

Selv føler jeg ingen spesiell tilknytning til Stad kommune som innbygger på Flatraket. Både jobb, tilgang på servicetjenester og handling/innkjøp finner for min del i stor grad sted i og rundt Måløy i Kinn kommune. Flatraket blir den “glemte” utkanten i ytre søndre Stad.

Fra bygda ser man mot øya Silda, Stad (Stadlandet), Skongenes, Sildegapet og det åpne hav. Det er heller ikke lang vei til øya Barmen eller Venøy. Håvik, Nordpollen, Kvernevika, Vetrhus og Barmsund er andre stedsnavn langs fylkesvei 618 kjøreretning Selje. Etter tunellen ved Gangeskaret i kjøreretning mot Måløy og Nordfjordeid møter man på grendene Straumen og Sørpollen.

Rett før Straumen går kommunegrensen mellom Stad og Kinn kommune (tidligere Selje og Vågsøy kommuner). Oppe på Almenningsfjellet er det et veikryss hvor man kan ta enten til Måløy eller mot Bryggja og Nordfjordeid (riksvei 15).

Tradisjonelt har fiske og landbruk vært sentrale næringsveier for Flatraket. Bygda hadde tidligere fiskehjell og produksjon av tørrfisk, og en del (mindre) fiskebåter har opp igjennom historien hatt sin tilhørighet i bygda. Bygdens største nåværende arbeidsplass er A.S. Fiskevegn (produsent av fiber, tauverk og fiskeredskaper).

Deler av bygda Flatraket sett fra Storevikhauen mai 2017.
Deler av bygda Flatraket sett fra Storevikhauen mai 2017. Det "gamle byggefeltet" vises ikke.

Gangeskar.
Bilde av bygda Flatraket tatt fra Gangeskar-området/Gangeskar-tunellen, 1. mai 2017.

Bygda har også:

 • Egen dagligvarebutikk (Joker)
 • Skole: 1.-7. klassetrinn, ca. 40 elever, skolekretsen inkluderer Flatraket, Rundereim, Barmen, Vetrhus, Venøy, Kvernevika, Nordpoll og Håvik.
 • Barnehage (kommunal med ca. 30 barn)
 • Kommunal utleiebolig (vertikaldelt 2-mannsbolig)
 • Biblioteksfilial
 • Et aktivt idrettslag (allidrett, turn og fotball) med eget klubbhus og Naustteigen stadion (fotballbane)
 • Småbåthavn og molo
 • Breiband via fiber
 • Flott og spennende natur
 • Levende dugnadsånd og kjekke innbyggere
 • Flotte muligheter for gåturer og fjellturer, og ikke minst for fisketurer og båtliv

Selve bygda har ikke egen kirke eller bedehus (utenom Nordpoll Samlingsheim), men det blir innimellom arrangert noen Gudstjenester på skolen. Skolebygningen fungerer også som et grendehus. Selve skolebygningen var forresten 60 år i 2018.

Ellers har bygda sin egen årlige festival: Flatraksfestivalen, som de siste årene har blitt avholdt i forbindelse med felles Jonsok-feiring. Diverse arrangementet i regi av idrettslaget finner også i sted i løpet av et år (basar, aktivitetskvelder for barn og unge, idrettsdag, julemesse osv.).

Solnedgang Flatraket.
Solnedgang Flatraket.
Sammensatte bilder:

Flatraket år 2021, kollasj: Tilgjengelig via bloggartikkel om Flatraket, samt via direktelenke til blogg bildearkiv.
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2020.
Flatraket år 2020, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2019.
Flatraket år 2019, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2018.
Flatraket år 2018, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2017.
Flatraket år 2017, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2016.
Flatraket år 2016, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Sammensatt bilde/kollasj Flatraket 2015.
Flatraket år 2015, kollasj. (Trykk på bildet for større versjon!)
Flere sammensatte bilder:

Bilder fra Flatraket legges fortløpende inn i bildegalleriet kategori Flatraket (lenke).
Bygda kan med sin plassering i det ytre havgapet (havlandet i ytre Nordfjord) på Vestlandet tilby mange fine naturopplevelser. Bygda er enkelt og greit omgitt av fin og røff natur i form av hav og fjell. Det er gode muligheter for båtliv og fritidsfisking i havet, hvor det til tider barske storhavet venter rett utenfor bygda. Fjellene rundt gir gode muligheter for fjellturer, og spesielt på fine sommerdager er naturen og ikke minst solnedgangene et fint skue.

En fin 2-3 timers fjelltur (gåtur) som kan anbefales er følgende: Gå opp til toppen av byggefeltet, følg traktorveien som fører opp til torvhusa, fortsatt på merket tursti opp til Håkonshallen (323 moh) og følg merkingen videre slik at du kommer opp på toppen av Lynghaughornet (334 moh). Etter å ha avlagt Lynghaughornet et besøk følger du den delvis merkede stien som fører nedover mot rasteplassen på utsikten. På både Håkonshallen og Lynghaughornet (Lyngvahornet) er det utplassert gjestebøker. PS! Merkingen av stien er noen steder litt vanskelig å finne og å følge. En annen interessant kortere tur er opp til Grautafatet.

En mye lengre fjell- og topptur som skal være fin er turen opp til St. Sunnivahornet på 689 moh, gjerne via Namneberget/Navneberget. Turen oppover til Sunnivahornet kan foretas fra det gamle byggefeltet via Torvhusa (152 moh), Esterbekken (219 moh), Selet (393 moh) og Navneberget. Fra toppen skal man kunne se innover Nordfjorden og mot Bremanger, Måløy og Stadt. Synnivahornet ligger i Kinn kommune, og et alternativ til gå opp fra Flatraket er i stedet å gå fra Almenningsiden. Alskartinden (581 moh) og Gangeskaregga (526 moh) er også fine fjellturer i området som kan tas med utgangspunkt Flatraket.

I forbindelse medåpning av trimløypa / turløypa rundt Flatraksdalen høsten 2020 har det kommet opp noen informative informasjonstavler / plakater om Flatraket IL sin fjelltrim samt om den nye turløypa på Flatraket (rundt Flatraksdalen). Mer informasjon om dette tilgjengelig i blogg-artikkelen om Flatraket.

Bygda Flatraket samt Flatraksvika og havet utenfor sett fra fjellet:

Flatraket sett fra fjellet
Flatraket sett fra fjellet i nærheten av Lynghaughornet 31.05.2020.


På sommerstid er det en del småbåter å se rundt Flatraket. En del kombinerer båttur med fisking, mens andre utforsker området pr. havkajakk.

For dem som har tilgang på båt kan en tur over til øya Silda anbefales. Silda er en idyllisk plass som er verdt et besøk. (For tiden ikke i drift: I ferier og på sommertid er det muligheter for å få seg kaffe og noe å bite i på Skjærbuda Pub & Restaurant.)

Bygda har en havn med molo og småbåthavn (og gjestebrygge) for dem som kommer båtveien til bygda. Bygda har noen småstrender (strandområder) med bademuligheter hvis fint sommervær inntreffer. Når høst- og vinterstormene herjer står havet i opprør og havet virker da skremmende, vilt og lite fristende for båtturer eller bading. Alle har nok hørt værmeldingen melde om storm ved Stadt. Da Flatraket har Stadt som "nabo" merkes været godt i bygda når uværet herjer. Både stormen Dagmar 1. juledag 2011 og nyttårsorkanen 1. januar 1992 har i høyeste grad vært merkbare i bygda samt bidratt med en del materielle skader.

Hvis bygda Flatraket blir for liten for deg som turist er det muligheter for å ta dagsturer og utflukter til andre attraksjoner i Stad kommune: Selje kloster, Vestkapp og Stad, Ervik, Hoddevik (inkludert Stad Surfing), Dragseidet, Seljesanden m. m. Etter hvert kan en attraksjon også bli Stad Skipstunnel. Kinn (nordre del) kan på sin side tilby Kråkenes fyr, Kannesteinen, Silda, Vågsberget Handelsstad, Refviksanden, Moldøen, Måløyraidsenteret m. m. I Stryn kan f. eks. Briksdalsbreen avlegges et besøk. Les mer om aktuelle attraksjoner på nordfjord.no (lenke).

Det finnes ledige boligtomter i det "nye" byggefeltet for dem som ønsker å slå seg ned på permanent basis, mens denne linken gir en oversikt over overnattingsmuligheter for korttidsbesøkende i og rundt Flatraket, Selje og Nordfjord forøvrig.

Som besøkende i bygda kan man bli ganske imponert over hvordan folk klarte å livberge seg i gamle dager av kombinasjonen gårdsdrift og fiske. Gårdsbygningene i området er ikke særlig store og de ser meget tungdrevne ut i forhold til dagens standard. Naturen er også lite egnet til landbruksaktivitet med sine bratte skråninger og fjell. De tradisjonelle båtene som har blitt brukt til fiske er også små og lite effektive i forhold til dagens moderne fiskebåter.

Ordet Flatraket betyr:

 • Flat: Lendets / terrengets flate utforming, dvs. for bygdas vedkommende ei lang og flat strand ut mot det åpne havet, i ei brei vik mellom Sørpollen og Nordpollen.
 • Raket: Et åpent sted ved ei strand der det er mange løse ting som driver i land fra havet, dvs. mye rak.

Kilde: Bok utarbeidet av Johan Kroken (2014): "Busetnadsoge for gardane Seljenes – Oresæter – Flatraket – Kupen – Gangeskar ca. 1750-2014"

De fem opprinnelige gårdene ble eid av enten kirka (Selje prestebol) eller St. Jørgen Hospital i Bergen. Gårdene ble så leid ut igjen til brukere, og først på midten av 1800-tallet ble gårdene solgt til private kjøpere.

En tur til Flatraket anbefales! Du vil møte en liten, idyllisk og koselig vestlandsk perle av en kystbygd omkranset av røff natur! En "innfødt" ville vel ha sagt: "Flatraksbygda er ei perle kan vel hende"... Eller som "konkurrenten" min – www.flatraket.net – skriver: "Flatraket – ei perle ved Stadhavet".

Legg gjerne igjen en hilsen eller kommentar i gjesteboka til bloggen!


Flatrakssongen
Flatrakssongen


Short English version:

Flatraket is a small coastal village in the municipality of Stad, Vestland county, Norway. It is a part of the Nordfjord (Northern fjord) district. Flatraket is situated about 16 kilometers from Måløy (Kinn) and about 30 kilometers from the center of Selje. The village has a scenic view to the island of Silda, Stadlandet and to the Norwegian Sea. Flatraket has about 300 inhabitants.

Traditionally, fishing and agriculture has been important for the community. Today the biggest business in the village is AS Fiskevegn (manufacturer of cords, ropes and fishing equipment). The village also has a school, a kindergarten, a grocery store and a sports club. Flatraket also has its own marina.

The location of Flatraket at the western coast of Norway with the sea as nearest neighbour results in rough weather conditions. Storm, high winds and rain are normal for the inhabitants. However, if the summer weather is good, you will also see some very nice sunsets. There are great opportunities for mountain hikes and boating.

A trip to Flatraket is recommended! You will meet a small, idyllic and cozy Western Norway pearl of a coastal village surrounded by rugged scenery!


Denne artikkel er også tilgjengelig som innlegg i blogg (lenke).

Trykk på bildet nedenfor for å få opp flere bilder fra Flatraket (link):

Link til kategori med bilder fra Flatraket.

https://foto.flatraket.no/

RSS RSS-feed: Nyeste bilder kategori Flatraket - foto.brr.no.


Flatraket på Facebook er tilgjengelig via denne link. Velkommen som liker av sida!

Link til Flatraket side Facebook.
Flatraket Facebook-side adresse: https://facebook.flatraket.no/ eller https://www.facebook.com/flatraket.no.


Linker

Alle lenker / linker fjernet sommeren 2021 fra denne siden. Lenker flyttet til Flatraket blogg-artikkel / blogg-innlegg.


Flatraket sin kartmessige plassering / GPS-posisjon er 61° 58' 26.0" N 5° 13' 39.2" E (alternativt 61.973893 N, 5.227552 E), se også Google Maps - kartet nedenfor:Flere værdetaljer: Yr - Flatraket og Storm.no - Flatraket. Og: Været på Flatraket-side.


Logo 2 Flatraket.


BRR - Side opprettet 21. juli 2007, sist oppdatert 14. februar 2022.