• Velkommen til blogg.brr.no!

  foto.brr.no

  - En ventil for mine (sterke) meninger, protester, engasjement og interesser
  !

  Noen av temaene til denne bloggen er "protest kristendom" (kritisk kristen), IKT, foto og litt politikk. Overflatisk gladblogging finner du lite av her!

  Bilder er tilgjengelig i mitt fotogalleri på adressen foto.brr.no.

  Takk for at du avlegger bloggen og eventuelt bildegalleriet et besøk!

  Bjørn Roger Rasmussen, Flatraket 23.08.2017.


Valg 2015 og politikk

(Artikkel sist oppdatert: 19.09.2015).

Oppdatering: Valget er nå over / gjennomført. Nå blir det opp til de folkevalgte å levere det de lovet i sine valgløfter (valgflesk) i forbindelse med valgkampen. Politikk er mye kompromisser og en del hestehandel, så en del løftebrudd blir det nok.

Valg 2015

Valg 2015

 

Mandag 14. september 2015 er det duket for kommunestyre- og fylkestingsvalg + kirkevalg (menighetsråd og bispedømmeråd). Selv skal jeg selvsagt benytte meg av stemmeretten da jeg setter stor pris på vårt demokrati. Spesielt i disse kommunereformtider anser jeg det som svært viktig å stemme.

Valgkampen blir nok beklageligvis lik som tidligere år. Mye rikspolitikk og lite lokalpolitikk. I år er det tross alt kommunestyre- og fylkestingsvalg, og da er lokale saker og personer mer viktige enn partier og politiske skillelinjer.

Selv skal jeg for første gang (og sannsynligvis for siste gang, jf. kommunereformen) stemme på kommunestyret i Selje kommune, og i tillegg skal jeg selvsagt også stemme på fylkestinget i Sogn og Fjordane fylkeskommune. I Selje kan det muligens være like naturlig å stemme på «Tverrpolitisk liste» som på et av de «vanlige» partiene.

Oppdatering valgresultat 2015: Personlig må jeg si meg tålig fornøyd med valgresultatene 2015 på landsbasis. Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) gikk heldigvis begge noe fram, mens Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) gikk som fortjent noe tilbake. Kristelig Folkeparti (KrF) har vel heller ingen grunn til å rope hurra, og partiet «De Kristne» fikk takk og pris kun 0, liten oppslutning. Jeg registrerer at også Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjorde et ganske bra valg, men dette partiet klarer jeg ikke å bli helt klok på når det gjelder deres politikk på andre områder enn miljøvern. Det som ikke er så positivt er at valgdeltakelsen kun var i underkant av 60 %.

Resultatet av kirkevalget tar det vel år og dag før vi får kjennskap til. Imidlertid krysser jeg fingre og tær for at Åpen folkekirke har gått seirende ut av valget. På tide å få røkt ut gammelt konservativt grums og gammeldagse holderinger  fra kirka.

I likhet med forrige valg har jeg testet meg selv med TV 2 sin partivelger og også med NRK sin valgomat 2015. Som forventet kommer partier slik som Ap, Sp og beklageligvis KrF ut som toppalternativer for meg. Og heldigvis havner FrP og Høyre langt nede på min liste. Da jeg vektlegger ting som solidaritet, fellesskap og deling av goder (velferdsgoder) er det nok ikke så rart at jeg havner på rødgrønn side. Egoismen og opportunismen som blå side representerer appellerer ikke til meg.

Som jeg har skrevet i tidligere artikler her i bloggen har jeg liten sans for blå politikk, og jeg er også dypt skeptisk til både KrF og tullete kristne mikropartier slik som «Partiet De Kristne»:

Kristne partier, nei takk!

Kristne partier, nei takk!

Selv kunne jeg neppe selv ha engasjert meg i et parti og stilt til valg. Bruken av «partipisk» skremmer meg. Jeg hadde ikke klart å stemme mot min overbevisning, og jeg er ikke slik konstruert at et parti har en politikk som passer meg 100 %.

Ellers er jeg nok også en for utålmodig sjel til å kunne engasjere meg partipolitisk. Demokrati tar tid. Det er ofte en lang vei å gå (i tid) fra en sak første gang drøftes til vedtaket blir realisert. Dessuten må man kunne akseptere kompromisser og diverse «hestehandler» og ikke minst en del lobbyvirksomhet.

Det skal det bli godt når valget er unnagjort. Er lei av å lese, se og høre om valget, ikke minst via Facebook. Gleder meg til å få en pause for tomme politiske lovnader som enkeltpartiene ikke får gjennomslag for, da politikk tross alt er kompromisser og samarbeid med andre partier. Valgprogrammenes valgflesk og fine, ordrike og tåkeaktige formuleringer er ofte ikke verdt så veldig mye i praksis.

Parallelt med det «skikkelige valget» er det også kirkevalg med valg av menighetsråd og bispedømmeråd. Valg og valg, ja. Spesielt på lokalplan er det lite valg å snakke om. Listene er såpass korte at de fleste som står på lista kommer inn enten som fullverdige medlemmer eller som vararepresentanter. Det eneste man kan oppnå er litt omstokking av navnene.

Kirkevalget klarer ikke å engasjere meg i noen særlig grad. Oppslutningen pleier å være heller laber og valgkampen på forhånd er alt annet enn spennende. Det blir nok et rent «homofilivalg» i år også. Grupperinger som «Åpen folkekirke», «Levende folkekirke» (gruppe med homofobi/homofobe) og bispedømmerådenes nominasjonslister / «Mangfoldig folkekirke» kjemper om makt.

Her i Bjørgvin som jeg tilhører er det visstnok kun den offisielle lista som gjelder (ingen alternative lister foreligger), men det mobiliseres nok fra både de homovennlige og de homofiendtlige for å få folk til å stemme på de «riktige» kandidatene (kumulere og stryke). Gjesp! Tenk hvis kirkevalget heller hadde handlet om de VIKTIGE tingene og ikke en bagatellsak som homofili! Nå når kirka er på god vei fra å være en statskirke til å bli en «folkekirke» er det mange viktige ting i overgangsprosessen som kunne ha blitt satt på sakskartet.

Frank Aarebrot uttalte til Vårt Land: «– Jeg er blant de som bare ler av det kirkelige demokratiet med sin valgdeltakelse på 10 prosent. Det hadde vært bedre med et opplyst enevelde med en eller annen professor i teologi som styrte kirken. Kirkemøtet er jo bare pinlig å se på.»

Uansett: Jeg gjør meg klar til å både stemme på det «ordinære» valget (kommunestyre- og fylkestingsvalg) og kirkevalget. Selv om valgkampen ikke alltid engasjerer så mye er det viktig å hegne om demokratiet, ytringsfriheten og å benytte seg av stemmeretten. Det stemmes!

Lenker:

Utskrift

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: http://www.brr.no/
Tagged , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *