UPnP/DLNA mediaservere og avspillere

(Sist oppdatert 21.09.2023 @ 18:54 av Bjørn Roger Rasmussen.)

UPnP/DLNA mediaservere og avspillere

Siden høsten 2014 har vi vært i besittelse av et Samsung Smart TV (Samsung 50″ UHD LED Smart TV UE50HU6905, nå utgått modell). Ikke så lenge etter at apparatet var i hus fant jeg ut at det var kjekt å kunne benytte det sammen med Samsung Link (ikke tilgjengelig lenger).

Jeg har en god del bilder og videosnutter liggende lagret på min stasjonære datamaskin (ikke i skyen). Disse ønsker jeg å kunne ha mulighet for å vise på TV og/eller nettbrett/mobil innenfor husets fire vegger. Dette skjer via husets nettverk (kablet + trådløst), hvor Samsung Infolink har fungert som en mediaserver på min stasjonære datamaskin.

For ikke så lenge siden oppsøkte jeg Samsung Link sin nettside og ble der møtt med meldingen: “Melding om opphør av tjenesten Samsung Link (1. november 2016).” Samsung har altså sluttet å tilby og utvikle videre tjenesten. Enn så lenge fungerer fortsatt Samsung Link ok til mitt formål, men jeg fant det likevel naturlig å begynne å lete etter et annet alternativ som fortsatt er under utvikling.

Jeg lærte underveis at UPnP/DLNA mediaservere og avspillere er et noe kaotisk og uoversiktelig område, hvor det finnes mange halvdårlige og halvferdige produkter.

Dette med mediaservere og UPnP/DLNA viste seg altså ikke så lett som jeg hadde trodd. Irriterende at Samsung har lagt ned sitt prosjekt, da det viser seg at mye av det som tilbys av tilsvarende løsninger absolutt har sine mangler.

I hovedsak gikk jeg på jakt etter en løsning for visning av egenfotograferte bilder og videoer. Distribusjon av videofilmer eller musikk samt tilgang utenfor husets vegger er ikke så viktig for meg. Løsningen må støtte visning av bilder og video på både på vårt Samsung Smart TV samt på nettbrett (Apple iPad), Chromebook-maskiner, Nvidia Shield TV og Android mobiltelefoner.

Serviio DLNA media streaming server

Jeg var borti flere mediaserver-løsninger som viste seg å være totalt ubrukelige for mitt formål:

Universal Media Server (UMS)

  • Positivt: Gratis løsning, relativt mange muligheter og valg.
  • Negativt: Hopper over og vil ikke vise alle bilder ut til klientutstyret. Ellers er visningen treg og programmet ustabilt.
  • Oppdatering: Prøvde dette produktet på nytt november 2019, men jeg fikk det aldri til å gjøre jobben på noen god måte. Det ble for teknisk komplisert for meg.

Plex Media Server

  • Positivt: Gratis basisfunksjonalitet, en god del tillegg tilgjengelig, bra utvalg i app-er for visning på alskens utstyr.
  • Negativt: Diverse ekstrafunksjonalitet koster penger. Fikk kun visning av thumbnails (miniatyrbilder) ved bruk av Samsung Smart TV sin innebygde viser. Plex sin app for Samsung Smart TV viser i fullskjerm, men høykantbildene blir ikke automatisk snudd til riktig vei.

Windows mediadeling

Jeg “touchet” innom den innebygde funksjonalitet i Windows for mediadeling. Det er liten grunn til å rope hurra for denne løsningen. Alt for lite styring, kontroll og funksjonalitet til at jeg ønsker å satse videre på dette. Vel enkel og simpel løsning som fort ble forkastet.

Diverse løsninger

Jeg var også innom noen mediaserver-løsninger til, men disse var så dårlige og ble så fort forkastet at jeg ikke husker navnene på dem lenger. Det er rett og slett mye dårlig tilgjengelig innenfor dette området.

Til slutt håper jeg å ha funnet det “optimale” produktet for mitt formål:

Serviio Media Streaming Server

  • Positivt: Gratis basisfunksjonalitet. Stabil, gjør det den skal uten å lage problemer.
  • Negativt: Pro-versjonen for å få tilgang på all funksjonalitet koster noen kroner. Ikke den mest funksjonsrike løsningen.

Så langt ser det ut til at Serviio media server fungerer bra og helt som forventet. Har ikke sett noen store “show-stoppere” så langt. Det vil bli vurdert innkjøp av Pro-versjonen etter hvert for å få tilgang på all tilgjengelig funksjonalitet. Oppdatering: Pro-versjonen har for lengst blitt kjøpt inn.

Oppdatering pr. desember 2021: Fortsatt er det Serviio (betalt versjon, kjørt via min stasjonære datamaskin med Windows 11 OS) jeg benytter meg av på server-siden. Fungerer veldig bra!

Ny oppdatering pr. september 2023: Serviio for lengst tatt ut av bruk, da jeg etter hvert innså at jeg svært sjeldent benyttet meg av løsningen og også innså at det ikke lengre fantes noe behov for å holde liv i den. Det går helt fint å ha bildene i iCloud og/eller Jottacloud og/eller OneDrive (altså i skyen), for visning på nettbrett og/eller casting til TV-skjerm (via Shield TV-boksen). Dessuten har jeg jo gjort helomvending med å ta mer og mer Apple-produkter i bruk, og Serviio taklet f. eks. ikke bildeformatet HEIC.

Klientprogramvare

8player (iOS)

Som klientprogramvare for å koble seg opp mot mediaserveren benytter jeg meg av:

Alle disse tre løsningene gjør jobben med visning av innhold fra mediaserveren helt ok.

Samsung Smart View benytter jeg også noe for å få vist bilder og video på TV-skjermen via trådløs overføring. Imidlertid støtter ikke denne løsningen oppkobling mot mediaserveren.

Også på klientsiden har jeg testet en del dårlige programmer/app-er. Spesielt på iOS har jeg nok testet og vraket ca. et dusin med dårlige  programmer/apper for mediavisning/mediaavspilling. Spesielt mye dårlig er det innenfor programmer som skal være i stand til å koble seg opp mot Samsung TV-apparatet og/eller Google Chromecast med trådløs avspilling av innhold (bilder, video, musikk).

Avslutning

Jeg klarte ikke på forhånd å forutse hvor vanskelig det skulle vise seg å være å erstatte Samsung Link. Det ser ut for at UPnP/DLNA mediaservere (og avspillere) er et noe uferdig område med mange konkurrerende halvveis ferdige produkter. Det er absolutt rom for forenklinger og forbedringer.

Lenker:

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert