Kristi himmelfart – offentlig høytidsdag

(Sist oppdatert 18.05.2023 @ 22:46 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kristi himmelfart

Den røde helligdagen eller fridagen på kalenderen går under flere ulike navn, f. eks. Kristi Himmelfartsdag, Kr. Himmelfartsdag, Kristi himmelfart eller himmel-spretten. Selv om det egentlig framgår av navnet Kristi himmelfart, er det slettes ikke alle som vet hvorfor denne dagen feires. Ifølge Store norske leksikon på nett om Kristi himmelfartsdag (pr. mai 2023):

“Kristi himmelfartsdag er en kristen høytid som feires til minne om at Jesus Kristus ifølge fortellinger i Det nye testamentet ble tatt opp til himmelen. Himmelfarten skal ha skjedd 40 dager etter at Jesus hadde vist seg for disiplene etter oppstandelsen. Kristi himmelfartsdag er bevegelig og feires torsdagen som kommer 39 dager etter første påskedag. Om vi setter første påskedag som dag nummer én blir Kristi himmelfartsdag dermed dag nummer førti.”

Messias (frelser), Yeshua, Jesus Kristus, Jesus fra Nasaret, Jesus Galileeren, Kristi, Kristu, Jesu og Kristus er andre navn for Jesus som vi møter i Bibelen og den kristne tro.

For oss kristne er himmelspretten en sentral dag. Det markeres at Jesus, Guds sønn (og menneskesønnen), ble tatt opp til himmelen (himmelfart) hvor han sitter ved Guds høyre hånd. Frelsesverket var komplett, hvor blant annet døden var overvunnet og alle synder og sykdommer hadde blitt sonet.

År 2023 blir Kristi Himmelfartsdag feiret dagen etter 17. mai, dvs. 18. mai som er en torsdag.

Kristi himmelfart.

Kristi himmelfart, Kristi himmelfartsdag eller himmelspretten feires hvert år. Det er en kristen bevegelig høytidsdag som får tidspunktet justert forhold til påsken. I kalenderen står dagen markert som en rød dag, dvs. fridag for folk flest som ikke jobber turnus. Dagen har i hvert fall blitt feiret siden slutten av 300-tallet. Det er en rød dag i kalenderen her i Norge, men det er likevel ikke en offisiell flaggdag. Etter himmelfarten er neste kalenderstopp pinse.

Ifølge Wikipedia: Kristi himmelfartsdag vil alltid falle på en torsdag 39 dager (5½ uke) etter 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 30. april – 3. juni.

  • I 2023 er datoen 18. mai, dagen etter 17. mai!
  • I 2024 er datoen 9. mai.
  • I 2025 er datoen 29. mai.
  • I 2026 er datoen 14. mai.
  • I 2027 er datoen 6. mai.
  • I 2028 er datoen 25. mai.

Enkelte vil hevde at hele himmelfarten høres ut som en myte eller et eventyr. Mange tror ikke på Bibelen som Guds sanne ord til oss mennesker, og det er forholdsvis store andeler som ikke tror på Jesus og Bibelens ord om ham. Dem om det! Selv tror jeg på hovedlinjene, om enn ikke hver minste lille detalj.

Kalender 2023, Norge. Kilde: https://www.timeanddate.no/.

 

I Bibelen står det blant annet følgende om himmelfarten:

  • “Etter at Herren Jesus hadde talt med dem, ble han tatt opp til himmelen og satte seg ved Guds høyre hånd.” (Mark. 16, 19)
  • “Så førte han dem ut mot Betania, og han løftet hendene og velsignet dem. Og mens han velsignet dem, skiltes han fra dem og ble tatt opp til himmelen.” (Luk. 24, 50-51)
  • “Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham bort foran øynene deres.” (Apg. 1, 9)

Jesusbilde

Vi tror at Jesus levde ca. 33 år (+/-) på vår jord før han for opp igjen til himmelen. Han ble født inn i vår verden, levde et perfekt (syndefritt) liv, led korsets død for vår skyld (frelsesverket), stod opp igjen fra de døde og for opp til himmelen igjen til Gud. (Himmelen: Om det er snakk om den fysiske himmelen eller en mer billedlig himmel er mindre vesentlig for budskapet.)

For å si det litt flåsete: Etter Kristi himmelfartsdag begynte Jesus å jobbe utelukkende fra sitt “hjemmekontor i himmelen”, etter å ha tilbrakt noen og tretti år på jorda. Hvor denne himmelen fysisk befinner seg er en helt annen sak, men det er ikke et sted vi kan finne eller se med det blotte øyet i denne husholdningen.

Kristi himmelfartsdag må vel være den kirkelige helligdagen som blir minst feiret/markert og som er minst verdsatt blant kristne. Likevel er den en svært viktig dag, da Bibelen også gir lovnader om Jesu gjenkomst på ca. samme måte som hans bortrykkelse.

Kristi himmelfart, glassmaleri.

 

Som “Den apostoliske trosbekjennelse” blant annet sier:

  • “Jeg tror på Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, vår Herre, som ble unnfanget ved Den Hellige ånd, født av jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfestet, død og begravet, fòr ned til dødsriket, stod opp fra de døde tredje dag, fòr opp til himmelen, sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd, skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde.”

Treenigheten Gud (Faderen, sønnen Jesus og Den hellige ånd)

Himmel, fjell og kors

 

Vi kristne har en viktig og stor oppgave med å holde i hevd markeringen av himmelspretten, og ikke minst å formidle hva innholdet er utover å være en fridag fra jobb. Feiring av jul og påske er viktig, men både himmelfarten og pinsen som kommer senere er sentrale høytider / dager som er sentrale i det kristne budskapet. Kristi himmelfartsdag havner ofte litt i skyggen for de andre “store” høytidene.

Kristi himmelfartsdag framstår som en viktig dag for kristne. Jesus for opp til himmel for å være sammen med Gud etter fullført frelsesverk på vår jord. Han skal derfra komme igjen en dag for å dømme levende og døde som trosbekjennelsen sier.

Lenker:

(Publisert Publisert: 7. mai 2017 @ 14:56, senere re-publisert og oppdatert.)

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert