• Velkommen til blogg.brr.no!

  foto.brr.no

  - En ventil for mine (sterke) meninger, protester, engasjement og interesser
  !

  Noen av temaene til denne bloggen er "protest kristendom" (kritisk kristen), IKT, foto og litt politikk. Overflatisk gladblogging finner du lite av her!

  Bilder er tilgjengelig i mitt fotogalleri på adressen foto.brr.no.

  Takk for at du avlegger bloggen og eventuelt bildegalleriet et besøk!

  Bjørn Roger Rasmussen, Flatraket 20.08.2017.


Kristen-TV = Vås!

(Artikkel sist oppdatert: 30.12.2015).
TV

TV

Resirkulerer (publiserer på nytt) denne artikkelen som jeg tidligere har skrevet. I kristen-TV og andre kristne medier (musikk, bøker, blader, aviser) er det ikke alltid rom for sannhet og ærlighet om livet, det som blir gitt ut er ofte preget av dårlig kvalitet og det er ikke plass for mangfold. Virkeligheten og sannheten forenkles og forvris.  Kristenmedia kan innimellom «stinke».

TV-kanalen Visjon Norge har høsten 2012 igjen en møteserie med forkynneren Scrivner. Denne gang er han opptatt av at hver gang man synder kommer det en demon inn i deg. Nok en gang vås og tullete forkynnelse fra den kanalen!

I min gamle blogg skrev jeg en artikkel med tittelen: «Kristen-TV = Vås?». Da jeg skrev den artikkelen hadde jeg parabol hvor blant annet den svenske kristne Kanal 10 var en av kanalene.

Mitt dårlige inntrykk av kristen-TV har bare blitt ytterligere forsterket i løpet av de senere år. Visjon Norge har tidligere sendt innslag med forkynneren Thurman Scrivner. Nevnte forkynner sier blant annet: «Har du handikappete barn, så er det du som har syndet» og «Dersom en kvinne ikke lyder sin mann i alle ting blir hun syk, eller hennes barn syke, eller begge parter blir syke». Han skal visstnok også ha sagt at mennesker i menigheten dør av kreft fordi de har syndet. Det virker også som om Scrivner tror at han selv lever et perfekt og syndefritt liv.

Makan til vås og vranglære av en nå nesten riksdekkende TV-kanal! Kanalen bør velge ut med litt større omhu hva de sender ut på «eteren».

Se også artikkelen «Nei til Visjon Norge».

 

Det kan i deler av forkynnelsen høres ut som at det er et krav at alle kristne skal gi tienden til TV-kanalen / Guds arbeid. Hvor finner de Bibelsk dekning for dette? I det gamle testamentet er det snakk om tienden, men ingen steder i det nye testamentet (NT, den nye pakt) sies det at man er forpliktet til å gi tienden. Å gi penger (og tid) til kristent arbeid er en fin ting, men jeg vil ikke for min del finne meg i at en TV-pastor skal bestemme til hvem og hvor mye jeg skal gi.

I valgkampen 2013 kastet Jan Hanvold, leder av Visjon Norge, seg inn i den politiske debatten. Han mener visstnok at  kristne som stemmer Ap bør skamme seg m. m. Det er visstnok mer kristent å stemme fortrinnsvis på mikropartiet «De kristne», eventuelt på FrP eller andre partier på borgerlig side. «De kristne» skulle visstnok gjøre et brakvalg, noe som ikke slo til. Mon tro hvor han får slike budskap fra? Jeg finner det ikke i min Bibel i hvert fall!

Selv klarer jeg ikke å forstå meg på at Visjon Norge har faste TV-tittere. De gangene jeg har vært innom kanalen har jeg ikke holdt ut i mange minuttene. Selvproduserte TV-programmer ser jo ut for å ha bli laget av noen unge gutter med et hjemmevideokamera på gutterommet. Den tekniske kvaliteten på bilder/video og lyd på opptakene er ofte ganske dårlig, fæle bakgrunner / kulisser, dårlig filming, programledere som tar ting på sparket uten å ha skikkelig manuskript osv.

Sendingene minner om tiden med lokal TV for mange år siden. Selv orker jeg ikke å så på slike uproffe sendinger. Og i tillegg til tekniske svakheter med sendingene driver de i tillegg altså med tvilsomme forkynnelse i retning av vranglære.

Selv skryter de av hvor mange som har blitt frelst. Hva med alle dem som «ramler innom» kanalen og tenker at hvis dette er kristendom vil jeg IKKE ha noe med kristen tro å gjøre? De som tar «anstøt» av kanalens forkynnelse?

Nei, den TV-kanalen passer ikke for meg og forkynner en annen kristendom enn den jeg tror på! Lurer på hvordan det er mulig å finne Bibelsk dekning for deler av forkynnelsen som kanalen formidler? Hva vil de oppnå med å tilby et så dårlig produkt? Nei takk til slikt søppel-TV!

Oppdatering pr. november 2010: I tillegg til TV Visjon Norge har vi sannelig fått ennå en norsk kristen TV-kanal. Kanal 10 Norge, norsk avgreining av den svenske kanalen med tilsvarende navn, har også startet med sendinger. Ennå mer (dårlig?) kristen TV har altså blitt gjort tilgjengelig for den norske befolkning.

Det er ikke lett å diskutere hensikten med kristen TV med tilhengerne. Tilhengerskaren vil ofte si at dem som er kritiske til kristen TV motarbeider Guds vilje og plan. Martyrrollen benyttes også en god del. De som driver med kristen TV skal bli utsatt for ”forfølgelse” og kritikk ifølge Bibelen, noe som visstnok igjen forteller dem at det de gjør er det rette og at satan motarbeider dem gjennom kritikerne.

Jeg klarer ikke helt å se hensikten, visjonen og målet med kristen TV slik som de to nevnte kanalene driver. Skal kanalen være indremisjon for allerede godt kristne mennesker? Hvis ja; Det må da finnes billigere måter å få distribuert ut budskapet. Muligens like greit å kutte ut TV og i stedet distribuere ut budskapet via DVD eller Internett?

Hvis målet er å nå de ikke-kristne: Amatørverket til slike kanaler klarer neppe å nå særlig mange. Jeg vet at kanalene selv skryter av god oppslutning og mange frelste, men selv er jeg litt skeptisk til at resultatene er så gode som det gis uttrykk for. Masse penger blir i hvert fall brukt på teknisk utstyr, lønn, senderutstyr, distribusjon osv. som kunne ha blitt mye bedre anvendt uten det unødvendige mellomleddet TV-sendinger er.

Å nå folk i Norge via TV er en dårlig kommunikasjonsform etter mitt syn. TV er upersonlig kommunikasjon av typen en til mange (massemedia). Fjes til fjes kommunikasjon hvor nestekjærlighet blir praktisert og vist er en mye rikere kommunikasjonsform som virker mye bedre enn massemedia.

Selv om jeg er meget skeptisk til kristen TV velger jeg å være tilhenger av og støtte det arbeidet Troens Bevis Verdens Evangelisering (TBVE) driver. I deres arbeid inngår blant annet TV-sendinger via deres kanal som heter The Miracle Channel. En av grunnene til at jeg synes dette arbeidet er bra er at TBVE bruker TV til å få forkynt til land i den arabiske verden m. m. som er stengt for vanlig misjon. Deres kanal er ikke en pengemaskanal for gjennomkristne mennesker. Deres kanal er en ren misjonskanal som har gode programmer som klarer å nå folk i stengte land.

I prinsippet står jeg på min mening om at kristen TV er vås. Imidlertid synes jeg den måten Sarons Dal benytter seg av TV-sendinger kan forsvares. De klarer å bruke TV til misjonering på en bra måte.

Se også artikkelen «Nei til Visjon Norge».

 

(Oppdatering januar 2015: Fjernet diverse «døde» lenker.)

Lenker:

Utskrift

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: http://www.brr.no/
Tagged , , , , , , .Bokmerk permalink.

2 kommentarer til Kristen-TV = Vås!

 1. Vidar Haugen sier:

  Godt skrevet og godt BEGRUNNA!
  Ikke aa forundres over at jeg er fullstendig ENIG med innholdet i ovenstaaende artikkel 😉
  Men at saakalt «kristen-TV» ofte er noe elendig amatoerarbeid, ER kanskje ikke saa rart naar relativt ureflektert smaa-sekt-forkynnelse skal overfoeres til TV…?
  Da er sannelig TBVE noe helt anna! De er PROFFE, og de bedriver ikke «sekt-forkynnelse»!

  Hilsen Vidar

 2. Stine sier:

  Årh, jeg blir så sint når jeg hører ting som «Dersom en kvinne ikke lyder sin mann i alle ting blir hun syk, eller hennes barn syke, eller begge parter blir syke»! Hva er det de tror de oppnår med det? Folk blir jo helt ødelagte.

  Personlig har jeg ikke sett så forferdelig mye på kristen-tv. Men en gang når jeg bladde gjennom jungelen kom jeg over God Channel og det så ut som en sending fra 80-tallet og folk datt i bakken bare pastoren tok på dem. Jeg bladde fint videre, hehe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *