• Velkommen til blogg.brr.no!

  foto.brr.no

  - En ventil for mine (sterke) meninger, protester, engasjement og interesser
  !

  Noen av temaene til denne bloggen er "protest kristendom" (kritisk kristen), IKT, foto og litt politikk. Overflatisk gladblogging finner du lite av her!

  Bilder er tilgjengelig i mitt fotogalleri på adressen foto.brr.no.

  Takk for at du avlegger bloggen og eventuelt bildegalleriet et besøk!

  Bjørn Roger Rasmussen, Flatraket 19.08.2017.


Julekonserter i kirkene

(Artikkel sist oppdatert: 25.11.2014).

Kirkebygg

Et irritasjonsmoment nå i disse førjulstider er alle kirkekonsertene. Artister som resten av året har lite med kirka å gjøre blir plutselig så kirkelige og åndelige nå rundt juletider og trekker mot kirke med sine konserter. Av og til synes jeg kirkene mer likner på konserthus og griske, kommersielle pengemaskiner enn på kirker i adventstida.

Er det egentlig kirka sin oppgave å være kulturhus for alle slags «halvt tvilsomme» og nostalgiske artister? Personlig heller jeg nok mot NEI. Det finnes da kulturhus, kinoer, skoler, gymsaler osv. som kan benyttes til konserter. Kirker og tilsvarende bygg har en annen funksjon enn å fungere som konsertlokaler.

På Verdidebatt.no har en tilsvarende sak blitt diskutert i desember 2009 under overskrifte: «Julehykleri». Mari Klingen skriver blant annet:

«Det jeg ikke kan forholde meg til, er at disse artistene omtrent krever å få stå i Guds hus og synge sanger om en frelser og et evangelium de ikke tror på. De utnytter kristendommen, og gjør Gudshuset om til et sted der de kan tjene penger på de kristnes tro.» og «Jeg er veldig for ei åpen og inkluderende kirke, og vil jo at alle skal føle seg hjemme der. Men kirka er tross alt ikke primært et konsertsted, så det må da kunne gå an å ha et lite skille?»

Tilbake til mine egne tanker rundt problemstillingen:

Julekonsertene blir ofte arrangert av et bookingselskap der den konkrete artisten har leid kirka. Selve kirkesystemet står gjerne ikke som arrangement og kan dermed ikke direkte lastes for selve innholdet. Imidlertid burde de muligens ha filtrert litt bedre og sagt nei til enkelte griske artister som kun vil utnytte kirka som konsertlokale.

I denne diskusjonen kan følgende Bibelvers være relevant:

Matt 21, 12-13: Så gikk Jesus inn på tempelplassen og jaget ut alle dem som solgte og kjøpte der. Han veltet pengevekslernes bord og duehandlernes benker og sa til dem: «Det står skrevet: Mitt hus skal kalles et bønnens hus. Men dere gjør det til en røverhule.»

 

Helst enda verre er det med diverse kulturarrangementer og adventskonserter (og muligens på skolegudstjenester?) i disse førjulstider, gjerne arrangert i et samarbeid mellom kirke, frivillige lag og foreninger og kommune. Ofte kan slike arrangementer romme mye kultur og lite av julens budskap. Å pakke inn jule- og adventsbudskapet i bomull for ikke å støte noen virker som tanken. Muligens et forsøk på å utvise såkalt politisk korrekthet?

Juletiden er neppe tidspunktet for svovelpredikanter og forkynnelse om dom, fortapelse, omvendelse og endetid. Imidlertid finnes det en mellomting mellom ytterpunktene svovelpreken og ingen forkynnelse. Som besøkende i kirka bør man på en eller annen måte bli minnet på at en virkelig er i kirka og ikke bare i et «simpelt» konsertlokale. Kirka regnes som Guds hus og bør være et hus for bønn og kristen forkynnelse.

Jeg har også personlig opplevd å være på Gudstjeneste Juleaften hvor julebudskapet kun har hatt en birolle. Det blir viktigere «å piske opp» den kommersielle julestemningen og å skape forventninger til den materielle julefeiringen enn å formidle Bibelens viktige julebudskap på en høytidelig, ekte og levende måte.

Personlig forventer jeg å få et møte med Bibelens ekte budskap når jeg først har oppsøkt kirka, uansett om det er snakk om en konsert, Gudstjeneste eller annet arrangement inne i kirkerommet! Alle arrangementer bør inneholde et visst minimum av forkynnelse som minner de frammøtte på at man faktisk er i en kirke som har til oppgave å forkynne Guds ord. Som kristne bør vi ikke skamme oss over evangeliet!

Ellers ønsker jeg alle en fin adventstid samt god jul og godt nyttår!

(Opprinnelig skrevet og publisert i min gamle blogg 13. desember 2008, redigert og utvidet november 2009 og publisert på nytt i min nye blogg november 2010, desember 2011, desember 2012 og november 2014.)

Utskrift

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: http://www.brr.no/
Tagged , , , , , .Bokmerk permalink.

En kommentar til Julekonserter i kirkene

 1. John sier:

  Det er jo ikke så mye annet kirken brukes til nå til dags. For guds klare ords lære skal jo ikke lyde der lenger. Den lære som er tuftet på katekismens 5 parter. Det er blitt så ute av moten at det duger ikke lenger.
  Budene, trosbekjennelsen, fadervår, barndåp, nadverd,
  Luthers lille katekisme, Pontopidans sannhet til gudfryktighet, Luthers huspostille osv. er lærdom som leder mennesker over dødens broløse strøm der den lære får virke med den hellig ånds lys og kraft.

  Et helligt Liv, en salig Død
  Hinanden kjærligt møder,
  Det Liv har Manna i sit Skjød,
  Som Døden selv forsøder.
  De To maa ikke skilles ad,
  Den Ene gjør den Anden glad
  Og meget liflig favner.

  og en annen salme:
  Guds Ord det er vort Arvegods,
  Det skal vor Afkoms være;
  Gud giv os i vor Grav den Ros,
  Vi holdt det høit i Ære!
  Det er vor Hjælp i Nød,
  Vor Trøst i Liv og Død;
  O Gud, ihvor det gaar,
  Lad dog, mens Verden staar,
  Det i vor Æt nedarves!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *