Hva slags kirke vil vi ha?

(Sist oppdatert 28.03.2021 @ 19:03 av Bjørn Roger Rasmussen.)

Kors og Bibel

Strengt tatt er jeg ikke så opptatt av Einar Gelius saken (år 2010). Imidlertid bet jeg merke i enkelte ting Gelius nevnte under pressekonferansen som ble holdt i forbindelse med hans oppsigelse av prestestillingen. Blant annet advarte han mot de konservative kreftene i kirken og var inne på hva slags kirke vi ønsker oss i framtiden.

Pressekonferansen og Gelius – saken fikk meg til å tenke på følgende punkter:

– Skal vi ha en rause og åpen inkluderende folkekirke med høy takhøyde, eller skal vi ha en kirke for spesielt utvalgte som godkjennes av et selvoppnevnt “moralpoliti”?

– I kirka kan det virke som om det er mye bruk av maktspill og maktposisjoner (maktkirken).

Offerrollen benyttes en del av den konservative siden når de liberale kreftene utfordrer deres syn. Enkelte går også så langt at de misbruker begrepet forfølgelse.

– Det er en stadig “kamp” mellom konservative og liberale krefter.

– Hva vil skje med kirka når den nå etter hvert blir mer løsrevet fra staten (avvikling av statskirken)? Blir det kun plass for konservative krefter?

– Hvem er mest Bibeltro, og hvem kan dømme de andre til evig pine og fortapelse? Hvem er innenfor, hvem er utenfor? Hvem skal bestemme grensene?

– Skal ikke ærlighet lønne seg? Er det bedre å holde ting skjult enn å være ærlige?

– Glemmer vi Bibelens advarsel mot å dømme andre?

Som en grei oppsummering henviser jeg nok en gang til noe Silje Pettersen Holand har skrevet. Hun har skrevet et innlegg på Verdidebatt med tittelen “Lar du deg påvirke?”. Der tar hun opp at vi mennesker har lett for å dømme dem som ikke passer inn i det definerte A4-mønsteret. Ja til større takhøyde i kirka for de som tenker litt annerledes!

Her skulle denne artikkelen egentlig slutte, men jeg har tenkt litt videre og føyd til enda litt mer tekst nedenfor:

Det virker som om kirkemøtet 2010 ikke var noe særlig å rope hurra for. Masse tid ble brukt på å diskutere liturgi og gudstjenestereform. Viktige strategiske og visjonære beslutninger av typen hva slags kirke man ønsker seg i framtiden (lav eller høy takhøyde, kirke for hvem?) eller hvordan nå folket utenfor med evangeliet var ikke på agendaen i noen framtredende grad.

Kirka og dens folk bruker mye tid på trivielle teologiske diskusjoner. F. eks. er jeg selv ikke så veldig opptatt av diskusjoner av typen:

  • Om skapelseshistorien skal tolkes helt bokstavlig eller ei.
  • Fortolkning av løsrevne Bibelvers og diskusjoner rundt hvilken Bibeloversettelse som er best / mest korrekt oversatt.
  • Hva fortapelse eller helvete innebærer. Er det svovel og ild, eller er det mer ikke-eksistens av liv.
  • Enkeltes behov for masse menneskeskapte regler og bud, samt behovet for å tre disse nedover hodet på sine medmennesker.
  • Detaljer rundt hvordan “endetiden” skal være.

Selv er jeg mer opptatt av de store linjene enn slike mindre vesentlige detaljer!

En annen sak er all den makten som har blitt tillagt prester og biskoper. Hvorfor kan ikke Gudstjenester bli holdt uten prest til stede uten å måtte bruke det teite begrepet lekgudstjeneste? Hvorfor kan ikke hvem som helst forrette nattverd? Hvor finnes det Bibelsk dekning for dagens system med all makt til de geistlige?

Selv har jeg ennå min tro intakt, men jeg velger å være en kritisk kristen som ikke sluker alt som skjer i kristendommens navn. Gudstjenestereformen kan man også mene mangt og mye om.

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert