Gode programmer for support nettverk og PC

(Sist oppdatert 27.03.2021 @ 16:42 av Bjørn Roger Rasmussen.)

PartedMagic

Jeg vil anbefale noen utvalgte programmer (Windows) for å drive support på datanettverk:

  1. inSSIDer (alternativt Acrylic WiFi Free)
  2. SoftPerfect Network Scanner
  3. Andre progammer inkludert diverse oppstarts-CD-er / bootbare minnepenner, les resten av artikkelen for komplett oversikt.

I tillegg finnes det mange gode programmer for feilsøking og vedlikehold av datamaskiner. Det er tilgjengelig både “vanlige” Windows-programmer for feilsøking og support, og ikke minst ferdiglagde gode oppstarts-CD-er (eventuelt oppstart fra USB minnepenn i stedet) som kan lastes ned. En del programvare som jeg liker og pleier å benytte meg av blir omtalt i denne artikkelen.

inSSIDer

Kjempebra program for å søke opp og sjekke signalstyrke, feilsøking, frekvensoverlapping m. m. på trådløse nett. Mer informasjon og nedlasting av programmet:

inSSIDer

Beklageligvis ser det ut for at produsenten (MetaGeek) har sluttet med å utvikle gratisversjonen. Muligens gjør dagens program – Rampart Agent – noe av den samme jobben. Et kjapt Google-søk etter “inSSIDer Home” vil imidlertid gi tilgang på nedlasting av sist tilgjengelige versjon av programmet.

Programmet gjør mye av den samme jobben som NetStumbler gjorde. Imidlertid ser det ut for at den videre utviklingen av NetStumbler har stoppet opp og dermed har jeg valgt å gå for inSSIDer i stedet.

Et bra alternativ til inSSIDer er Acrylic WiFi Home (Free), som jeg har gått over til å bruke. Det finnes også en Pro-versjon som koster noen kroner og som både er mer avansert og som lovlig kan benyttes til bedriftsbruk.

På Android mobiltelefon har jeg noen ganger benyttet meg av Wifi Analyzer. Denne gjør samme jobb som allerede nevnte Windows-programmer.

SoftPerfect Network Scanner

Programmet søker opp brukte IP-adresser i nettet og gir litt info om hva som befinner seg på den enkelte IP. Mer informasjon og nedlasting av programmet:

SoftPerfect Network Scanner

Programmene nevnt så langt anbefales på det varmeste for de av dere som driver med support på trådløse eller kablede datanettverk!

Oppdatering: Dette programmet har blitt svært kommersialisert med kun en gratis tidsbegrenset prøveversjon tilgjengelig. Deretter må man betale. Dette har medført at jeg i mange tilfeller heller benytter meg av Advanced IP Scanner enn SoftPerfect sin Network Scanner.

Videre i denne artikkelen vil jeg ta for meg en del programvare til bruk for å drive support på PC:

CPUID

Jeg vil anbefale programmene til CPUID, i hvert fall følgende to programmer:

  • PC Wizard
  • CPU-Z

CPUID

Førstnevnte program kan blant annet bli benyttet til å sjekke datamaskinens konfigurasjon (enheter inni PC m. m.) og til å sjekke datamaskinens ytelse sammenliknet med andre (benchmark). Programmet blir tydeligvis ikke videreutviklet lenger, og sist tilgjengelige versjon fungerer ikke sammen med Windows 10.

CPU-Z gir informasjon om datamaskinens prosessor. I tillegg har samme produsent programmene HWMonitor (leser av “helsesensorene” inni PC, dvs. temperaturer og strømstyrke) og PerfMonitor 2 (PM2 målerprosessorytelse m. m.). Mer informasjon om programmene samt nedlasting:

 

Piriform

Piriform tilbyr diverse interessant programvare, der jeg blant annet har benyttet meg av CCleaner og Speccy. Førstnevnte bidrar til å renske bort unødvendige filer og temporære filer samt rydding i registeret. Sistnevnte program leser av interessant systeminformasjon om datamaskinen som programmet blir kjørt på.

Programmet Recuva er også et interessant program fra samme leverandør. Dette programmet redder slettede filer.

Andre programmer

Til skanning sjekk av trådløse nett kan man ha god hjelp av Acrylic Wi-Fi Home. Dette bruker jeg ofte i kompaniskap med allerede nevnte Advanced IP Scanner. Til å måle trafikken som går inn og ut av PC bruker jeg Codebox BitMeter II.

Et kjøpeprodukt som gir masse informasjon om datamaskinens innmat og annen systeminformasjon er programvaren AIDA64. Det finnes ulike versjoner tilgjengelig avhengig av om det er til hjemmebruk eller bedriftsbruk m. m. Selv har jeg kjøpt lisens på AIDA64 Extreme.

Til å foreta søk etter “skummel” programvare (spionprogramvare, gråvare etc.) på PC benytter jeg meg innimellom av Malwarebytes Anti-Malware. Så langt har jeg benyttet meg av gratisversjonen, men det finnes også en versjon som koster penger og som gir mer avansert funksjonalitet.

Både privat og tidligere i jobbsammenheng har jeg benyttet meg en god del av produkter fra Acronis. Acronis har gode produkter til både partisjonering av harddisker og til backup / image-generering. Et bra alternativ til Acronis er Paragon sine produkter.

Til fjernhjelp og fjernstyring av PC kan TeamViewer benyttes. Fint å kunne hjelpe andre PC-brukere via linje uten å måtte reise hjem til dem.

VirtualBox er også min venn. Kjekt å trygt kunne teste ut diverse programvare via virtualisering uten å stå i fare for å ta knekken på datamaskinens oppsett og operativsystem.

Flere av programmene nevnt i punktene ovenfor kan enten installeres på PC eller lastes ned som portable programmer med kjøring fra f. eks. minnepenn.

Eraser

En utfordring både privat og i jobbsammenheng kan være å få til sikker sletting av harddisk med potensielle sensitive opplysninger, dvs. harddisker med data på som har tilhørt datamaskiner/PCer som har blitt vraket. I jobbsammenheng skal jeg via driftssenter i teorien ha tilgang på degausser. Da denne har vært ute av drift har jeg i stedet tatt i bruk gratisprogrammet Eraser sammen med Sandberg USB 3.0 Multi Harddisk Link for å få til sikker sletting av harddisker.

I Windows er det vanvittig mange konfigurasjonsinnstillinger. Et verktøy som kan være til hjelp for å finne fram i denne jungelen er Ultimate Settings Panel (Lite eller Pro).

Notisblokk i Windows synes jeg er noe vel simpel. I stedet for denne har jeg i en årrekke benyttet meg av EditPad Lite. Blant annet har jeg benyttet meg av denne editoren til å “programmere” nettsider (HTML/PHP).

Oppstarts-CD

Det finnes flere innholdsrike ferdig sammensatte oppstarts-CD-plater som inneholder programpakker og verktøyer for å løse eller feilsøking etter diverse PC-problemer. Noen aktuelle alternativer er:

Ikke alle de nevnte “verktøykassene” ovenfor har blitt like aktivt videreutviklet i den senere tid. Uansett har de alle sammen et bra utvalg med verktøy til å løse PC.-problemer som måtte oppstå. Selv har jeg brukt dem til å søke etter minnefeil (RAM), nullstilling av lokalt administrativt passord Windows, feilsøking etter feil på harddisk osv.

Det begynner å litt “gammeldags” å bruke CD/DVD-plater. Noen ganger har jeg i stedet for å brenne ut en CD laget en oppstart USB minnepenn fra nedlastet ISO-fil ved hjelp av Rufus.

I utgangspunktet er jeg ikke noe videre glad i Linux. Imidlertid er Linux en sentral bestanddel i enkelte av oppstarts CD-ene. Til slike formål kan Linux gjøre en god jobb. Til første gangs test av Linux kan forresten Knoppix anbefales (live oppstarts-/boot-CD som maskinen kan startes opp med uten å foreta installasjon). Ellers har jeg ofte en testinstallasjon av Ubuntu (desktop) kjørende via Oracle VM VirtualBox.

Datanett

Avslutning

Dette var min oversikt over programmer som er ok å benytte i support-sammenheng i forbindelse med nettverk og datamaskiner. Noen av programmene er kjøpeprodukter, mens andre av dem er helt gratis å benytte seg av. Alle nevnte programmer kan anbefales.

Avgrensning: Jeg har i hovedsak omtalt klientprogramvare i denne artikkelen. Da jeg i jobbsammenheng ikke lenger jobber med drifting av servere, er jeg lite opptatt av serverrelatert programvare.

(Første gang publisert 25. august 2010, senere utvidet og oppdatert.)

image_printUtskriftsvennlig versjon
Del dette:
Tagged , , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: https://www.brr.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Spamkommentarer blokkert