• Velkommen til blogg.brr.no!

  foto.brr.no

  - En ventil for mine (sterke) meninger, protester, engasjement og interesser
  !

  Noen av temaene til denne bloggen er "protest kristendom" (kritisk kristen), IKT, foto og litt politikk. Overflatisk gladblogging finner du lite av her!

  Bilder er tilgjengelig i mitt fotogalleri på adressen foto.brr.no.

  Takk for at du avlegger bloggen og eventuelt bildegalleriet et besøk!

  Bjørn Roger Rasmussen, Flatraket 19.08.2017.


Forkvaklet åndelighet

(Artikkel sist oppdatert: 13.11.2012).

Menighet.

I det siste har det i kristne kretser vært noe fokus på hva som har skjedd i kjølvannet av at menigheten Levende Ord i Bergen raknet helt. Godt over 1000 medlemmer forsvant ut av organisert menighetsliv etter at menigheten begynte å vakle.

David Åleskjær hadde i sin blogg en interessant artikkel om denne saken med tittelen «Forkvaklet åndelighet». Han tok i sitt innlegg et oppgjør mot menneskelige hersketeknikker, usunn kristenkultur, kulturfiendtlighet (alt er synd), falsk gladkristendom, overdreven fokus på åndsmakter (demoner og åndskrefter) og diverse andre usunne elementer som har preget Levende Ord og andre tilsvarende karismatiske menigheter. Beklageligvis har han tatt bort innlegget nå, men en bufret utskrift fra Google sin webcache er tilgjengelig i denne PDF-fila (lenke).

Nå her David som plan å skrive en halvdokumentarisk bok «om folk som har forsvunnet fra ulike menigheter gjennom årene fordi de har brent seg på en skakkjørt form for radikalisme og ‘hellighet'». Bokprosjektet hans er omtalt i dette innlegget i Davids blogg (lenke).

Slike menigheter har etterlatt seg mange «brente barn». Menighetene har vært som sekter der menneskebud har fått styre. Galskap og sprøyt har blitt satt i system. De som har prøvd å forlate forsamlingene og fellesskapene har ofte opplevd å bli kalt svikere og blitt truet med at de vil bli staffet av Gud eller ramler utenfor Guds nåde.

Pastorer og andre sterke personer i menighetenes ledelse har prøvd å detaljstyre medlemmene. Det har vært mer fokus på menneskeskapte bud og regler enn på hva Bibelen sier. Bibelens nådebudskap har også hatt liten plass.

Heldigvis har mange menigheter og sentrale lederpersoner i disse karismatiske miljøene i stor grad allerede tatt et grundig oppgjør med den usunne forkynnelsen. Beklageligvis er det ennå noen gufs av denne forkynnelsen å spore i kristen-Norge, og personlig er jeg mest skremt over at slike usunne elementer i en viss grad nå har funnet innpass i enkelte lutherske forsamlinger. Mon tro om vi noen gang i kristne miljøer blir i stand til å lære av tidligere feil?

Uansett: Dette med usunn forkynnelse og forkvaklet åndelig er etter mitt syn et interessant tema og problemstilling!

Utskrift

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: http://www.brr.no/
Tagged , , .Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *