• Velkommen til blogg.brr.no!

  foto.brr.no

  - En ventil for mine (sterke) meninger, protester, engasjement og interesser
  !

  Noen av temaene til denne bloggen er "protest kristendom" (kritisk kristen), IKT, foto og litt politikk. Overflatisk gladblogging finner du lite av her!

  Bilder er tilgjengelig i mitt fotogalleri på adressen foto.brr.no.

  Takk for at du avlegger bloggen og eventuelt bildegalleriet et besøk!

  Bjørn Roger Rasmussen, Flatraket 20.08.2017.


Bjørn Eidsvåg

(Artikkel sist oppdatert: 19.08.2016).

Bjørn Eidsvåg

TV 2 sendes programmet «Trude/», hvor Bjørn Eidsvåg var gjest desember 2010. Etter å ha sett nevnte episode har jeg gjort meg noen refleksjoner som jeg skal skrive litt om i denne artikkelen.

Oppdatering: Juli 2015 har han også hatt en uttalelse i forbindelse med at biskop Per Arne Dahl sier nei til vigsling av homofile. Det er verdt å knytte noen kommentarer til uttalelsen Bjørn Eidsvåg kom med i forbindelse med denne saken.

Innledningsvis bør jeg nevne at jeg i mange år har hatt sansen for artisten Bjørn Eidsvåg. Jeg har flere av hans plater i min samling, jeg har vært på en del konserter med ham og jeg har også lest biografien som ble skrevet om ham.

I mange år har Bjørn Eidsvåg i sine sanger skrevet om tvil og tro, han har vært på leting, han har til tider kritisert kirka og kristendommen og han har ikke alle de riktige svarene for hånden. Mange ganger har det versert rykter om at Bjørn Eidsvåg ikke lengre er kristen eller rettroende, selv om han i utgangspunktet er presteutdannet.

Jeg mener at det ikke er min eller andre menneskers oppgave å avgjøre og å dømme om Bjørn Eidsvåg er kristen eller ei, samt å avgjøre om han en gang i framtiden kommer til himmelen eller helvete. Denne oppgaven bør vi alle overlate til vår Gud. Dermed vil jeg la denne saken ligge.

I TV-programmet «Trude/» forteller Bjørn Eidsvåg ganske åpenhjertig om sin oppvekst og sitt liv. Han er til tider ganske kritisk mot den kristendommen han møtte som ung på bedehuset i Sauda. Han møtte en kristendom med masse menneskebud og leveregler. Han møtte en kristendom som var opptatt av å skremme folk til tro gjennom å true med detaljerte beskrivelser av fortapelsen eller helvetet for dem som ikke trodde.

Etter å ha opplevd en slik kristendom forstår jeg godt at Bjørn Eidsvåg sliter litt med å ta begreper slik som personlig kristen i sin munn. Han er vel rett og slett ganske skeptisk til en del av den maktmisbruken som har skjedd i kristendommens navn rundt forbi i våre bedehus og menigheter. I mange kristne sammenhenger har man vært veldig opptatt av å kategorisere folk enten innenfor eller utenfor, et maktspill og dømming av andre som han selv ikke ønsker å delta i.

I programmet reagerer han mot dem som påstår at de er Bibeltro. Som han selv sier: Man leser like mye inn i en tekst som ut av den. Altså: Vi må alle tolke Bibelen. Ingen leser den bokstav for bokstav eller objektivt.

Både delvis i nevnte TV-program og i andre intervjuer med Bjørn Eidsvåg har han uttalt at helvete bare er en konstruksjon for å true folk inn i trossamfunnet. Han sier at hverken kirka eller Bibelen har svar på alle livets mysterier. Han har også sagt at klar trostale får dere aldri. Likevel er han ikke helt fremmed for å kunne praktisere som prest igjen, selv om dette neppe står øverst på hans ønskeliste for tida.

Så over til en dagsaktuell sak juli 2015. I forbindelse med at biskop Per Arne Dahl har landet på nei til vigsling av homofile la Bjørn Eidsvåg ut følgende kommentar på Facebook 27.07.2015:

Facebook-status Bjørn Eidsvåg 27.07.2015

Facebook-status Bjørn Eidsvåg 27.07.2015

Han skriver blant annet:

 • «Jeg er av den oppfatning at dersom kirken ikke klarer å være i front på å skjerpe vår humanitet og å spisse vår empati, har den mistet sin relevans.»
 • «..og den må ikke i frykt for moderne utfordringer, lene seg på gamle skrifter, de har ikke lenger noen betydning og det vet vi.»
 • «Spørsmålet er ikke hvor skrifttro vi er, spørsmålet er om vi ser tidlig nok hvem som undertrykkes og diskrimineres og våger å kjempe deres sak.»
 • «Ved kirkevalget i høst skulle det ha vært mulig å stemme ut biskopene som representerer de kalkede graver.»

Kilde: Facebook, side tilhørende musiker/band Bjørn Eidsvåg.

Jeg må si meg enig i det han skriver. Kirka / de kristne har brukt alt for mye tid og ressurser på å diskriminere og undertrykke homofile. Homofili har blitt den største av alle synder. Andre ting som det også advares mot i Bibelen bryr vi oss ikke om, men den homofile skal for enhver pris tas. Bra utspill, Bjørn Eidsvåg! På tide å komme videre til kirkas kjerneoppgaver og ikke bruke mer tid på å undertrykke homofile.

Jeg kan ikke støtte 100 % opp om alt det Bjørn Eidsvåg sier og gjør. Han er jo tross alt et menneske som alle oss andre med sine sterke og svake sider. Likevel har jeg litt behov for å forsvare ham og hans syn på troens spørsmål. Med hans oppvekst og den motstand han har møtt fra kristne miljøer i sin artistkarriere kan jeg veldig godt forstå hans opprør mot deler av kristenheten!

Uansett: Han har gitt ut masse fine sanger som artist. Disse vil i hvert fall jeg fortsette å høre på uansett hva media og andre kristne måtte mene om personen Bjørn Eidsvåg.

 

Noen lenker:

Utskrift

Om Bjørn Roger Rasmussen

Ta en titt på undersiden "Om bloggen" for mer informasjon om bloggforfatter. Les ellers mer om meg, Bjørn Roger Rasmussen (BRR), på min personlige nettside: http://www.brr.no/
Tagged , , , , , , , , , .Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *